زندگینامه جابر بن حیان – دانشمند و فیلسوف

نظرات 9 12
9 دقیقه زمان مطالعه

زندگینامه جابر بن حیان – دانشمند و فیلسوف

پادکست زندگینامه جابر بن حیان دانشمند و فیلسوف

بیوگرافی جابر بن حیان (زندگینامه بزرگان)

جابر بن حیان یکی از دانشمندان، فیلسوفان و کیمیاگران بزرگ تاریخ کشور است که در دوران حیات خود کارهای بزرگ علمی انجام داده و «پدر علم شیمی» نام گرفته است. دوستان عزیز سایت پرورش افکار در این مقاله قصد داریم به شرح زندگی نامه جابر بن حیان این فیلسوف بزرگ و نامی که در دوران حکومت اُموی زندگی می کرده، بپردازیم. لطفا با ما همراه باشید.

زندگی نامه جابر بن حیان

نام کامل این دانشمند بزرگ، ابوموسی جابر بن حیان می باشد. تاریخ تولد دقیق وی مشخص نیست، اما به صورت احتمالی وی در حدود سال ۱۰۰ هجری شمسی که برابر با سال ۷۲۱ میلادی می باشد، در دوران حکومت اُموی ها در شهر توس واقع در استان خراسان به دنیا آمد. پدر جابر، یک داروساز بود و به خاطر اقداماتی که برای براندازی حکومت اموی ها انجام داده بود دستگیر و اعدام شد.

جابر بن حیان، پس از مرگ پدرش و زمانی که نوجوان بود، به نوشته هایی که از پدرش به جا مانده بود، علاقه زیادی پیدا کرد. به همین دلیل تصمیم گرفت حرفه ی پدر خود را ادامه دهد.

جابر بن حیان در یادگیری علوم دیگر نیز شور و اشتیاق فراوانی از خود نشان می داد، به گونه ای که علاقه ی زیاد وی به کسب دانش باعث شد، به مرکز علمی جهان که آن زمان در کوفه قرار داشت، مهاجرت کند. تعداد زیادی رساله و کتاب از جابر بن حیان در سال های پس از مرگ وی باقی مانده بود که سبب شد توجه کیمیاگران اروپایی به دانش وی جلب شود و سال های متعدد از نوشته های او به عنوان منبع استفاده کنند.

کتاب ها و رساله های جابر، تاثیر بسیار زیادی بر تغییر نگرش کیمیاگران اروپایی داشت به گونه ای که جابر بن حیان را «پدر علمی شیمی» نامیدند؛ و بسیاری از روش های این علم مانند تقطیر همچنین برخی از ابزارهای مورد نیاز علم شیمی مانند انبیق و قرع را به این دانشمند برجسته ی ایرانی نسبت داده اند.

برخی از دیدگاه های علما درباره ی جابر بن حیان

بسیاری از عالمان در رابطه با جابر بن حیان عنوان کرده اند که وی یک نویسنده، فیلسوف، حکیم و ریاضیدان بزرگ است که آثار ارزشمند فراوانی از خود بر جای گذاشته است.

احمد فؤاد اهوانی در یک مقاله ی طولانی که در نشریه «المجله» در کشور مصر منتشر کرده است، در رابطه با جابر بن حیان می گوید: «این حکیم و فیلسوف بزرگ، یکی از مشهورترین و بزرگ ترین عالمان دنیا است، و اولین شخصی است که قواعد علم تجربی را کشف و تثبیت کرده و همچنین اولین کسی است که توانسته آن را آشکار کند».

دکتر محمد یحیی هاشمی، تحت عنوان یک مقاله درباره ی این حکیم بزرگ نوشته است: «با توجه به مطالعات وسیعی که در آثار مختلف جابر بن حیان در علم شیمی به جا مانده است، به صورت واضح مشخص است که وی شاگرد امام جعفر صادق می باشد».

برتلو، شیمیدان فرانسوی که به «پدر شیمی سنتز» شهرت دارد، بسیار تحت تاثیر جابر بن حیان قرار گرفته بود و در مورد او می گوید: «جابر بن حسان در علم شیمی دارای همان پایه و مقامی است که ارسطو در منطق داراست»

جورج سارتن نیز در مورد او می گوید: «به جرات باید جابر بن حیان را یکی از بزرگ ترین دانشمندان در صحنه ی علوم در قرون وسطی دانست»

شاگردی امام جعفر صادق (ع)

برخی اعتقاد دارند که جابر بن جیان یکی از بزرگ ترین شاگردان ششمین امام شیعیان، امام جعفر صادق (ع) بوده است، البته شایان ذکر است که ایشان نیز خود را شاگرد این امام بزرگوار می دانسته، او امام صادق (ع) را شخصی والا و مهربان می یافت و قادر نبود از وجود ایشان جدا و بی بهره بماند.

لازم به ذکر است که برخی از دانشمندان، مسئله ی شاگرد بودن جابر بن حیان نزد امام جعفر صادق (ع) را به طور کلی رد کرده اند، برخی دیگر نیز ابراز کرده اند که به هیچ وجه در این مورد مطمئن نیستند.

عقیده ی جابر بن حیان درباره ی فلزات

به اعتقاد جابر بن حیان، فلزهای اصلی شامل هفت نوع می باشد. این فلزها عبارت هستند از: نقره، مس، آهن، طلا، قلع، سرب و جیوه. با توجه به تعبیر جابر بن حیان، فلزهای ذکر شده پایه و اساس صنعتی کیمیاگری را تشکیل می دهند. در واقع قانون های علم کیمیا با توجه به این فلزها شکل گرفته است.

برخی از دستاوردهای جابر بن حیان

این فیلسوف بزرگ ایرانی در زمان حیات خود در زمینه های کیمیاگری، نجوم، اخترشناسی، پزشکی، فلسفه و فیزیک به دستاوردهای بزرگی رسیده که به نام وی ثبت شده است.

از این قبیل می توان به برخی از وسایل آزمایشگاهی که وی اختراع کرده است، مانند انبیق و قرع اشاره نمود. وی اولین کسی است که گوگرد یا اسید سولفوریک را از تکلیس زاج سبز و حل گازهای به دست آمده در آب، کشف کرد و نام آن را «زینت الزاج» نامید.

کشف مواد شیمیایی بسیاری مانند نیتریک اسید، سیتریک اسید (جوهر لیمو)، هیدروکلریک اسید، تیزاب (از جمله اندک موادی است که طلا را در خود حل می کند)، استیک اسید (جوهر سرکه) و معرفی کردن فرآیندهای تقطیر و تبلور که هر دوی آن ها به عنوان پایه های اصلی شیمی امروزی به شمار می آیند، در شمار برخی از یافته های جابر بن حیان می باشد.

البته لازم به ذکر است که جابر بن حیان یافته های فراوان دیگری نیز داشته است، که از این جمله می توان به جلوگیری از زنگ زدن آهن، روش های استخراج و خالص سازی طلا، رنگرزی و نم ناپذیر کردن پارچه ها، حکاکی روی طلا و تجزیه مواد شیمیایی اشاره کرد. جالب است بدانید جابر «قلم نوری» را نیز اختراع کرده است. جوهر این قلم در تاریکی نیز از خود نور تولید می کند.

جایگاه جابر بن حیان در علم شیمی

این دانشمند بزرگ ایرانی که نزدیک به هزار و دویست سال پیش زندگی می کرده است، به عنوان اولین ایرانی شیمیدان شناخته می شود. جابر بن حیان اولین شخصی است که باعث شهرت علم شیمی شد و بدون شک اولین فرد مسلمانی است که شایسته ی کسب عنوان شیمیدان می باشد.

درگذشت جابر بن حیان

این فیلسوف برجسته ی ایرانی سرانجام در سال ۱۹۴ هجری شمسی، برابر با سال ۸۱۵ میلادی و در سن ۹۴ سالگی، در شهر کوفه دار فانی را وداع گفت.

برخی از آثار جابر بن حیان

آثاری که در زیر ذکر می کنیم، برخی از آثاری است که از این دانشمند بزرگ به جا مانده است. اما کسانی که درباره ی جابر بن حیان تحقیقات وسیعی انجام داده اند، تعداد آثار وی را بسیار بیشتر از این تعداد می دانند.

 الزیبق

 نارالحجر

 خواص اکسیر الذهب

 الریاض

 اسرارالکیمیا

 علم الهمیه

 اصول الکیمیا

 الخمیس

 السموم

 الرحمه

 تصیحات کتب افلاطون

 الخمائر

 النور

 رساله الایضاح

 التجرید

 اسطقس ثالث

 الواحد الکبیر

 الشعیر

 الواحد الصغیر

 کتاب السبعین

 کتاب المیزان

۴.۲/۵ - (۷۳۹ امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

9 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
9
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx