بیوگرافی جف بزوس
در زندگی نامه جف بزوس اینگونه آمده است که :جف بزوس، کارآفرین و پیشگام در زمینه ی تجارت الکترونیک، در ۱۲ ژانویه سال ۱۹۶۴ در آلبوکرکی، نیو مکزیکو دیده به جهان گشود. جف از آن دسته افرادی بود که عاشق کامپیوتر بود و در نهایت تحصیلات دانشگاهی خود را در زمینه ی علوم کامپیوتر و مهندسی برق در دانشگاه پرینستون پشت سر گذراند. جف بعد از فارغ التحصیلی در وال استریت شروع به کار کرد و در سال ۱۹۹۰ به عنوان جوانترین مدیر ارشد در شرکت سرمایه گذاری D.E.Shaw شناخته گردید. چهار سال بعد جف این شغل پردرآمدش را به منظور افتتاح آمازون.کام ترک نمود. در آن زمان آمازون دات کام کتابفروشی مجازی محسوب می گشت که به یکی از بزرگترین داستان های موفقیت آمیز در اینترنت تبدیل گردید. جف در سال ۲۰۱۳، واشنگتن پست را به قیمت ۲۵۰ میلیون دلار خریداری کرد.
سرگذشت جف بزوس (زندگی اولیه و حرفه)
همانطور که گفته شد، جف بزوس در ۱۲ ژانویه سال ۱۹۶۴ در نیومکزیکو متولد شد. مادر جوان او جاکلین جسی جورجنسون و پدر او تد جورجنسون نام داشت. این زوج در کمتر از یک سال پس از تولد جف بزوس از یکدیگر جدا شدند و زمانی که بزوس چهار سال داشت، مادر او برای تامین مخارج زندگی مجبور شد مجدداً ازدواج کند. او با یک مهاجر کوبایی به نام مایک بزوس ازدواج کرد. مایک برای تحصیل به امریکا مهاجرت کرده بود و توانست بعد از گذراندن تحصیلات خود به عنوان مهندس در شرکت اکسون کار کند.
هنگامی که بزوس هنوز در دوران کودکی به سر می برد، علاقه ی خود را به خلاقیت و نوآوری نشان داد. او گاراژ خانه را به آزمایشگاه و تجهیزات مفتول های الکتریکی اطراف خانه تبدیل میکرد. جف بزوس در دوران نوجوانی به همراه خانواده ی خود به میامی مهاجرت کرد، در اینجا تحصیلات دبیرستان خود را گذراند و به عنوان دانش آموز ممتاز از دبیرستان فارغ التحصیل شد و به رشته ی کامپیوتر علاقمند گردید. در دوران دبیرستان بود که جف بزوس اولین کسب و کار خود را در Dream Institute که یک کمپ آموزشی تابستانی برای دانش آموزان کلاس چهارم، پنجم و ششم بود، آغاز نمود.
جف بزوس علاقه ی خود را در زمینه ی علوم کامپیوتر در دانشگاه پرینستون دنبال نمود و در سال ۱۹۸۶ موفق شد با مدرک علوم کامپیوتر و مهندسی برق و به عنوان دانشجوی ممتاز از دانشگاه فارغ التحصیل شود. جف بعد از فارغ التحصیلی در چندین شرکت وال استریت از جمله فیتل (Fitel) و Bankers Trust و شرکت سرمایه گذاری D.E.Shaw مشغول به کار گردید؛ اینجا بود که با همسرش، Mackenzie، آشنا شد و از دیگر اتفاقاتی که همزمان برایش افتاد این بود که به عنوان جوانترین نائب رئیس شرکت در سال ۱۹۹۰ انتخاب گردید.
با وجود اینکه شغل بزوس در امور مالی بسیار سودآور بود، اما وی ریسک ورود به دنیای نوظهور تجارت الکترونیک را انتخاب کرد. در سال ۱۹۹۴ از شغل خود استعفا داد و به سیاتل نقل مکان کرد و پتانسیل بازار بکر اینترنت را با افتتاح فروشگاه آنلاین کتاب مورد هدف قرار داد.
شرکت آمازون پیشگام تجارت الکترونیک
فعالیت بر روی آمازون از اینجا شکل گرفت. جف بزوس در گاراژ خانه ی خود دفتری را برای شرکت نوپایش راه اندازی نمود و تنها با چند نفر به عنوان کارمند، توسعه ی نرم افزار را شروع کردند. بعد از مدتی محیط کار خود را به یک خانه ی 2 خوابه که از 3 طرف نورگیر بود، بسط دادند و در نهایت توانستند نسخه ی بتا از سایت خود را راه اندازی نمایند. بعد از دعوت ۳۰۰ نفر از دوستان به این نسخه ی بتا از سایت و تست موفقیت آمیز آن، Amazon.com راه اندازی شد. در حقیقت این سایت در ۱۶ جولای سال ۱۹۹۵ شروع بخ کار کرد و نام آن از رودخانه ی پر پیچ و خم امریکای جنوبی که بزرگترین رود جهان است گرفته شد؛ این انتخاب بی دلیل هم نبود، چراکه اعتقاد بزوس بر این بود که این سایت کوچک به بزرگترین کتابفروشی آنلاین تبدیل می شود. در این هنگام بزوس ۳۰ سال داشت.
این شرکت توانست به طرز عجیب و بدون هیچگونه تبلیغاتی کتاب هایش را در عرض ۳۰ روز در سراسر ایالات متحده و ۴۵ کشور خارجی از طریق همین سایت به فروش برساند. در طول دو ماه، فروش کتاب این سایت به ۲۰۰۰۰ دلار در هفته رسیده بود، این رشد چشمگیر خیلی سریعتر از آن چیزی بود که خود بزوس و تیم استارتاپش پیش بینی کرده بودند.
در سال ۱۹۹۷ که این وب سایت برای عموم شناخته شد سوالاتی ذهن اکثر تحلیل گران بازار را درگیر خود کرده بود و مهم ترین سوال این بود که وقتی که خرده فروشان سنتی هم تغییر رویه بدهند و هریک سایت مختص خود را راه اندازی نمایند، آیا باز هم این شرکت می تواند به کار خود ادامه دهد یا خیر؟ 2 سال از راه اندازی آمازون گذشت و چیزی که بر همگان آشکار گردید این بود که نه تنها این وب سایت با قدرت هرچه بیشتر به کار خود ادامه داده بلکه توانسته از تمام رقبایش پیشی بگیرد و به عنوان یک پیشتاز و رهبر در دنیای تجارت الکترونیک شناخته گردد.
بزوس در سال ۱۹۹۸ به این فکر افتاد که به منظور تنوع بخشیدن به محصولات سایتش، پای سی دی ها و فیلم ها را هم به آمازون باز کند و چندی بعد، لباس و تجهیزات الکترونیکی، اسباب بازی و … را از طریق مشارکت با عمده فروشی ها به این سایت وارد نمود.
با وجود اینکه بسیاری از دات کام های با شروع سال ۱۹۹۰ ورشکسته شدند، اما سایت آمازون با فروش چشمگیر سالانه رشد زیادی داشت و از ۵۱۰ هزار دلار فروش در سال ۱۹۹۵ به بیش از ۱۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۱ جهش پبدا کرد و رونق فوق العاده ای را شاهد بود اما رشد سایت آمازون به همین جا ختم نشد.
در سال ۲۰۰۶، آمازون دات کام سرویس ویدئوی وابسته به تقاضای کاربر (on demand) را راه اندازی نمود، این سرویس در ابتدا به عنوان Amazon Unbox on TiVo شناخته گردید و در نهایت این برند به آمازون اینستنت ویدئو تغییرنام یافت. این شرکت در سال ۲۰۰۷، کیندل را منتشر نمود، این کتاب خوان دیجیتال دستی به کاربران این امکان را میداد که بتوانند کتاب های منتخب خود را خریداری، دانلود و ذخیره کنند و آن را مطالعه نمایند. در همان سال بزوس از سرمایه گذاری خود در Blue Origin، شرکت هوافضای مستقر در سیاتل که برای ارائه ی تکنولوژی های مرتبط با سفرهای فضایی توسعه یافته است، خبر داد. در واقع این سرمایه گذاری پس از آمازون دات کام بزرگترین فعالیت بزوس تا آن زمان بود.
آمازون در سال ۲۰۱۱ با رونمایی از کیندل فایر ، به بازار تبلت وارد شد. در سپتامبر بعدی بزوس از کیندل فایر اچ دی جدید خبر داد، این تبلت که پس از اولین آیپد اپل معرفی شد به منظور رقابت بر سر قیمت وارد بازار شد.
خرید واشنگتن پست
خرید واشنگتن پست هم فعالیت چشمگیر بعدی جف بزوس بود. در ۵ آگوست سال ۲۰۱۳ جف بزوس بار دیگر در سراسر دنیا سر تیتر اخبار شد، این بار با خرید واشنگتن پست و تمام نشریات وابسته به این شرکت از جمله Washington Post Co، آن هم به قیمت ۲۵۰ میلیون دلار!
پروژه های اخیر
اوایل ماه دسامبر سال ۲۰۱۳، جف بزوس از ابتکار جدید و آزمایشی آمازون رونمایی کرد، او پهباد “Amazon Prime Ai” را برای ارائه ی خدمات تحویل به مشتریان معرفی نمود. پهباد ها وسیله هایی هستند که می توان آنها را از دور کنترل نماییم و می تواند مجموعه ای از وظایف انسان را انجام دهد. با توجه به گفته ی بزوس، این پهبادها می توانند اقلامی تا وزن ۵ پوند را حمل کرده و به منظور توزیع محصولات شرکت تا فاصله ی ۱۰ مایلی از مرکز توزیع پرواز کنند. جف بزوس بیان می کند که پرایم ایر در کمتر از ۴ یا ۵ سال به واقعیت تبدیل شود. هم اکنون این شرکت در حال کار بر روی این پهباد می باشد.
از دیگر فعالیت های چشمگیر جف بزوس، تأسیس شرکتی با نام Bezos Expeditions است که سرمایه گذاری های شخصی جف بزوس از طریق این شرکت مدیریت می شود. چند نمونه از شرکت هایی که بخشی از آنها توسط جف بزوس تأمین شده است عبارتند از: Airbnb، Aviary، Basecamp، Business Insider، Blue Origin، Crowdrise، Domo، doxo، D-Wave Systems، Everfi، Finsphere، General Assembly، General Fusion، Glassybaby، Juno Therapeutics، Lookout، MakerBot Industries، MFG.com، Nextdoor، توییتر، اوبر و …