هر آنچه در مورد ترس از کامل نبودن باید بدانید
فشارهای اجتماعی همراه با ناامنی های فردی می تواند باعث شود که فرد دچار اضطراب شدید در رابطه با انجام کارها به بهترین شکل شود. بدین ترتیب ممکن است به ترس از کامل نبودن دچار شده باشد.
این حالت می تواند بسیار اثرات مخربی در طول زندگی افراد داشته باشد. البته نگران نباشید، زیرا این مشکل قابل درمان خواهد بود.
ترس از کامل نبودن چیست؟
افراد مبتلا به این نوع فوبیای خاص سخت تلاش می کنند تا هر کاری که انجام می دهند به کمال برسند. افرادی که از آتلو فوبیا رنج می برند، انجام وظایف را بسیار وقت گیر و به شدت استرس زا می دانند. آنها ساعت ها را صرف تلاش برای رسیدن به اهداف خود می کنند یا تلاش خواهند کرد تا “ناکامل” را کامل کنند.
این کارهای انرژی گیر بر اضطراب مبتلایان می افزاید، زیرا باورهای نادرستی را شکل می دهند که هر کاری انجام دهند، هرگز کامل نخواهد بود. همچنین سطح اعتماد به نفس آنان را کاهش می دهد، زیرا زمانی که به این باور برسند که چیزهایی که عمل می کنند، هرگز نمی توانند درست یا کامل باشند، عزت نفس خود را از دست می دهند.
ترس از کامل نبودن
افرادی که از این نوع فوبیای خاص رنج می برند، استانداردهای غیر منطقی بالایی را برای وظایفی که انجام می دهند، تعیین می کنند و چون زمانی که قادر به انجام آن استانداردها نیستند، اعتماد به نفسشان کاهش می یابد و شروع به زیر سؤال بردن توانایی های خود می کنند.
این تلاش مکرر برای انجام کارها به صورت عالی، اگر بیش از حد انجام شود، می تواند منجر به ابتلای فرد به اختلال وسواس فکری – اجباری (OCD)، افسردگی یا سایر اختلالات اضطرابی شود.
بهتر ترس از کامل نبودن را بشناسید
آتلو فوبیا شامل بسیاری از افکار یا اعمال وسواسی است. همچنین شامل انتقاد یا قضاوت در مورد توانایی های خود است که منجر به ظهور افکار منفی مانند افسردگی می شود. ترس از کامل نبودن به جنسیت حساس نیست و هر سن و هر فردی را شامل خواهد شد.
اگرچه ایده های کامل بودن یا نبودن در بین افراد متفاوت است، اما می تواند باعث اضطراب شدید شود. طبق معیار DSM-V برای آتلو فوبیا، فرد باید حداقل به مدت 6 ماه دارای اضطراب شدید باشد. فوبیا باید بر عملکرد اجتماعی و شغلی افراد تأثیر بگذارد.
به عنوان مثال، اعمال مکرر انجام شده برای تکمیل وظیفه خاص در شغل ممکن است به دلیل رفتار اجباری که انجام می دهد، بر فرصت های شغلی او یا حتی روابط با همسالان یا رئیس تأثیر بگذارد.
افراد مبتلا در مورد یک کار خاص، ظاهر فیزیکی خود یا هر چیز احتمالی دیگری که احساس می کنند می تواند “کمال” شود، بیش از حد مضطرب خواهند بود. این از زمانی شروع می شود که فردی «کمال گرا» است، اما در نهایت به احساس ناکافی بودن یا عدم ارزش کافی چیزها ختم می شود.
علائم ترس از کامل نبودن
مانند هر فوبیای خاص دیگری، اضطراب شدید را به عنوان یکی از مهم ترین علائم آن به همراه دارد. همان طور که قبلاً ذکر شد، این فوبیا از نظر اینکه افراد چگونه کمال را درک می کنند و چه اجبارهایی برای کاهش اضطراب خود و رسیدن به هدف انجام می دهند، ذهنی است.
به عنوان مثال، زن ممکن است از ظاهر خود مضطرب باشد، بنابراین او هدف خود را برای انجام میزانی جراحی تعیین کرده است تا “بی نقص” به نظر برسد. این هدف مستلزم هزینه و تلاش فراوان زن برای رسیدن به هدف مورد نظر خود است.
بنابراین او برای رسیدن به سطح زیبایی که به نظر او “کامل” است، هر کاری ممکن است، انجام می دهد. حتی ممکن است به دلیل اینکه می خواهد بدن «ایده آل» خود را حفظ کند، دچار اختلالات خوردن شود. اگر وظایفش آن طور که باید انجام نشود،
به عنوان مثال، پول او برای صرف جراحی های بیشتر تمام شود، این باعث ایجاد افکار منفی می شود. به این باور خواهد رسید که نمی تواند “زیبا” به نظر برسد و “کامل” نیست. این می تواند منجر به افسردگی شود.
مثال دیگر می تواند مردی باشد که برای اثبات توانایی های خود تلاش می کند تا وظایف خاصی را به روشی «کامل» انجام دهد. به دلایلی او قادر به انجام این کار نیست یا فکر می کند وظیفه ای که انجام داده «کامل» نیست، می تواند دچار اضطراب و مسائل مربوط به اعتماد به نفس پایین شود.
جدا از اضطراب، آتلوفوبیا تعدادی علائم فیزیولوژیکی دیگر نیز دارد. این موارد شامل نکات زیر خواهد بود.
- وسواس در مورد چیزها و وظایف
- اعمال مکرر برای ایجاد “کمال”
- کاهش عزت نفس
- تنفر از خود
- تعیین اهداف بلند غیر منطقی
- بیش از حد خود انتقادی
- نارضایتی از وظایف
- افزایش تنش عضلانی
- افزایش ضربان قلب
- میگرن
برای اینکه آتلوفوبیا تشخیص داده شود، باید حداقل 3-5 علامت داشته باشید. اضطراب و اعمال مکرر یا وسواس فکری که همیشه وجود دارد، پس بقیه موارد را جدی بگیرید.
علل ترس از کامل نبودن
فوبیای خاص از جمله آتلوفوبیا هیچ دلیل واقعی برای اینکه چرا فرد از آنها رنج می برد، ندارد. اما مانند سایر فوبیاها یا اختلالات اضطرابی، این ترس غیرمنطقی از نقص دارای توضیحی ژنتیکی و محیطی است که به ترتیب شامل دلایل بیولوژیکی و تجربیات شخصی خواهد بود.
ژنتیک
طبق توضیحات ژنتیکی، فرد یا به دلیل استعداد ژنتیکی یا سابقه خانوادگی از فوبیای خاص رنج می برد. اگر فرد از بستگان درجه 1 خود را با فوبی خاص (مثلاً آتلو فوبیا) داشته باشد، احتمال دارد در آینده به فوبیای خاص مشابه یا متفاوتی مبتلا شود.
تمایل ذاتی به ایجاد اختلال روانی، دیاتز نامیده می شود. اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات روانی رابطه دیاتز – استرس دارند. این بدان معناست که فردی که پیش زمینه بیولوژیکی دارد، مثلاً به آتلو فوبیا مبتلا باشد، تا زمانی که استرس یا محرک محیطی محرک آن نباشد، علائم ترس از کامل نبودن خود را نشان نخواهد داد.
محیط
بنابراین، توضیح محیطی در درک اینکه چرا فرد مبتلا می شود، اهمیت زیادی دارد. به عنوان مثال، شخصی که در مدرسه به دلیل ظاهرش مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، نسبت به خود احساس بد پیدا خواهد کرد.
آنها نسبت به دیگران احساس حقارت خواهند داشت. برای رسیدن به کسانی که به گفته آنها “کامل” به نظر می رسند، هر کاری ممکن است، انجام می دهند.
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد ترس از کامل نبودن می شود، می تواند والدین یا معلمان بیش از حد انتقاد کننده باشد.
ترس از کامل نبودن و تاثیر محیط
کودکی که بیش از حد توسط والدین یا معلمانش مورد انتقاد قرار می گیرد که به دلیل نگرفتن مجموعه خاصی از نمرات «ایده آل» یا رفتار نکردن آن گونه که کودک «ایده آل» باید رفتار کند، اهداف غیر منطقی بالایی برای خود تعیین می کند.
در تلاش برای دستیابی به کودک “کامل”، شخص تمام تلاش خود را به کار می گیرد و منابع خود را تمام می کند، اما همچنان احساس بی کفایتی خواهد کرد. این باعث اضطراب شدید می شود و همچنین در صورت عدم درمان می تواند منجر به افسردگی یا OCD شود.
علائم ترس از کامل نبودن
آتلوفوبیا می تواند طیف وسیعی از علائم روانی و جسمی ایجاد کند. افرادی که ترس از نقص دارند ممکن است نشان دهند:
- عصبانیت یا تحریک پذیری
- فرسودگی یا خستگی
- افسردگی یا غم
- جدایی عاطفی از دیگران
- ناتوانی در پذیرش انتقاد
- ناتوانی در تمرکز بر روی چیزی جدا از ترس
- بدبینی (نگاه منفی به زندگی)
آتلو فوبیا همچنین می تواند باعث حملات پانیک شود که ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- لرز
- سرگیجه و سبکی سر
- تعریق بیش از حد
- تپش قلب
- حالت تهوع
- نفس تنگی
- لرزیدن یا لرزش
- ناراحتی معده یا سوء هاضمه
- تشخیص و آزمایشات
آتلو فوبیا چقدر شایع است؟
مطالعات کمی در مورد شیوع ترس از کامل نبودن وجود دارد، اما اختلالات فوبیا نسبتاً رایج هستند. تحقیقات نشان می دهد که حدود 12 درصد از بزرگسالان و 19 درصد از نوجوانان در ایران در مقطعی از زندگی خود فوبیای خاصی را تجربه می کنند. آنها در زنان دو برابر بیشتر از مردان شایع هستند.
شایع بودن ترس از کامل نبودن
ترس از کامل نبودن چگونه تشخیص داده می شود؟
آزمایش خاصی برایش وجود ندارد. پزشکتان علائم شما را ارزیابی می کند و سؤالات مفصلی در مورد ترستان از نقص می پرسد. مهم است که تا حد امکان جزئیات بیشتری در مورد اضطراب خود و عواملی که باعث آن می شود ارائه دهید.
تشخیص ترس از کامل نبودن
در برخی موارد، پزشک در مورد سابقه پزشکی خودتان می پرسد. سپس آزمایش فیزیکی کامل انجام می دهد و ممکن است آزمایش های دیگری را برای بررسی شرایط سلامت زمینه ای درخواست کند.
پزشک ممکن است بیماری را ترس از کامل نبودن تشخیص دهد اگر:
- از موقعیت هایی که ممکن است اشتباه کنید یا بهترین عملکرد را نداشته باشید، اجتناب کنید.
- علائم را برای شش ماه یا بیشتر تجربه کنید.
- از فکر اشتباه کردن یا ناامید کردن دیگران، اضطراب شدید داشته باشید.
- به دلیل ترس از نقص در خانه، محل کار یا مدرسه مشکل دارید.
افراد مبتلا ممکن است سایر بیماری های روانی که به شرح زیر است، دچار شوند.
- اختلال شخصیت اجتنابی.
- اختلال اضطراب بیماری.
- اختلال وسواس فکری عملی.
- اختلال هراس.
- اختلال شخصیت پارانوئید.
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD).
- اختلالات سوء مصرف مواد مانند اعتیاد به مواد مخدر.
ترس از کامل نبودن چگونه مدیریت یا درمان می شود؟
راه های مختلفی برای مدیریت ترس از نقص وجود دارد که برایتان معرفی خواهیم کرد.
درمان شناختی رفتاری
کمکتان در تغییر طرز فکر در مورد نقص می کند. ممکن است دلایلی را بررسی کنید که چرا اشتباهات را به عنوان تجربیات منفی می بینید تا مواردی برای یادگیری. پزشک به شما می آموزد که محرک های خاصی را که باعث اضطرابتان می شود، شناسایی کنید.
درمان ترس از کامل نبودن
مواجهه درمانی
روی حساسیت زدایی از خود نسبت به ترس از نقص کار می کنید. پس از شناسایی محرک های خود در CBT، خود را در معرض محرک ها قرار می دهید و یاد می گیرید که چگونه با آنها به روش های ایمن و سالم کنار بیایید.
اصلاح سبک زندگی
رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می تواند به بهبود خلق و خویتان و کاهش احساس افسردگی یا تفکر منفی کمک کند. تنفس عمیق، یوگا یا مدیتیشن ممکن است در مدیریت اضطراب و جلوگیری از حملات پانیک کمک کند.
البته همواره در انتخاب ورزش حواستان به نکته کلیدی آرامش باشد. این مورد باید در طول تمرین در کنارتان به وجود بیاید و باعث افزایش تمرکز شود. هدف تمرین خالی کردن ذهن از باورهای غلط و جایگزینی با مثبت اندیشی خواهد بود.
دارو
دارو منبع ترس را درمان نمی کند، اما ممکن است علائم افسردگی یا اضطراب همراه با آتلو فوبیا را کاهش دهد. پزشک ممکن است داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد اضطراب، آرام بخش ها یا مسدود کننده های بتا را توصیه کند.
این نکته را بدانید که هیچ کس نمی تواند در وهله اول کمک کند، مگر اینکه خودتان تلاش کنید. حواستان باشد که موفق شدن با فقط خوردن دارو میسر نیست و تلاش در بالابردن روحیه نیز اثر دارد.
آیا راهی برای پیشگیری از ترس از کامل نبودن وجود دارد؟
هیچ راهی برای جلوگیری از آتلو فوبیا وجود ندارد، اما می توانید اقداماتی را برای کاهش اثرات منفی آن بر زندگی خود انجام دهید. این موارد به شرح زیر خواهد بود.
- ایجاد سیستم پشتیبانی قوی از دوستان و اعضای خانواده
- عدم مصرف کافئین، داروهای تفریحی یا الکل که می تواند اضطراب را بدتر کند
- ترس ها و نگرانی های خود را با یک درمانگر یا سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی در میان بگذارید
چشم انداز برای افراد مبتلا به ترس از کامل نبودن چیست؟
اکثر مردم به درمان هایی مانند روان درمانی، تنظیم شیوه زندگی یا دارو پاسخ خوبی می دهند. ممکن است بتوانید پس از بهبود علائم خود، درمان را متوقف کنید، اما قبل از ایجاد هر گونه تغییر با پزشک خود صحبت کنید.
چشم انداز ترس از کامل نبودن
تماس با دکتر در مورد ترس از کامل نبودن
در صورت تجربه موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- مشکل در عملکرد در زندگی روزمره به دلیل ترس از نقص.
- علائم حمله پانیک.
چه سؤالاتی باید از پزشک پرسید؟
برخی سؤالات هستند که می توانید متوجه ابعاد ترس خود شوید. این سؤالات به شرح زیر خواهد بود.
- چه مدت به درمان نیاز خواهم داشت؟
- آیا من بیش از حد به کمال وسواس دارم؟
- برای مقابله بهتر با ترس از کامل نبودن چه تغییراتی می توانم در زندگی خود ایجاد کنم؟
- اگر ترس من از نقص هرگز از بین نرود چه؟
سخن آخر
ترس از کامل نبودن کامل می تواند زندگی را فلج کند، پس بهتر است که در صورت بروز نشانه ها با پزشک مشورت کنید. اراده برای بهبود حال بهترین راه حل برای درمان خواهد بود. به هیچ وجه فکر نکنید که این پایان راه است و بدانید که می توانید موفق شوید و از این فوبیا خلاصی پیدا کنید، اگر خودتان بخواهید و اصولی با آن برخورد داشته باشید.
منبع: