ترومای بعد از خیانت

کامنت بگذارید
16 دقیقه زمان خواندن

ترومای بعد از خیانت

آسیب های روحی و روانی همواره سبب ایجاد مشکلات متعدد برای افراد شده است. برخی آسیب ها ممکن است ریشه در خیانت داشته باشند. اگر فکر می کنید که شما یا فردی نزدیک به شما در حال دست و پنجه نرم کردن با چنین آسیبی است، مطالعه این مقاله تا انتهای آن به شما توصیه می شود. این مقاله علائم ترومای بعد از خیانت، استراتژی ها و محرک ها را ارائه می دهد تا مخاطبان مربوطه از آن استفاده کنند. محتوای این مقاله به شش استراتژی برای بهبودی در هنگامی که افراد با خیانت مواجه شده اند اشاره کرده است تا به موفقیت چنین افرادی در فرآیند بهبودی کمک کند.

ترومای بعد از خیانت چیست؟

ترومای خیانت را می توان یک دلبستگی عمیق تعریف کرد که نقض شده است یا فرد مورد سو استفاده یا غفلت قرار گرفته است؛ درست در شرایطی که در راستای تامین رفاه و آسایش خود به این دلبستگی وابسته شده است.

موارد زیر نشان دهنده ترومای بعد از خیانت هستند:

  • کودک آزاری: که می تواند شامل هر گونه آزار عاطفی و جسمی باشد.
  • خیانت به شریک زندگی: شریک زندگی شما یک پنهان کاری در موارد مختلف (پول، ارتباطات و غیره) داشته است و در این مورد به شما چیزی نگفته است و یا دروغ گفته است.

ترومای خیانت با دیگر انواع تروما تفاوت دارد؛ این گونه از تروما تجربه سو استفاده را در بر می گیرد و علاوه بر آن خیانت دیدن در روابط مختلف (والدین، سرپرست، مراقب و سایر افرادی که رابطه با آنها شکل گرفته است) را نیز تجربه کرده اند.

تعریف ترومای بعد از خیانت چیست؟

 

 ترومای بعد از خیانت

به دلیل این که فردی که قربانی تروما شده است به فرد مرتکب اتکا دارد تا نیازهای فیزیکی، ذهنی و احساسی خود را برآورده کند، اغلب سعی در مطابقت دادن رفتار خود خواهد داشت و از این طریق در جهت حفظ رابطه تلاش می کند. چنین افرادی موارد زیر را برای حفظ رابطه در پیش می گیرند:

  • تلاش در جهت حفظ افکار متضاد
  • نادیده گرفتن شواهد مرتبط با موضوع خیانت و عدم مشاهده آن
  • تلاش برای کاهش شدت اتفاق و به حداقل رساندن میزان آن

این گونه رفتارها که نابینایی روانشناختی نامیده می شوند و یک استراتژی مقابله است؛ به گونه ای که مراقبت از وضعیت روانی و عاطفی فرد را انجام می دهد و مانع از رخدادی می شود که شاید از چنین مقابله ای دردناک تر و ناخوشایند تر باشد.

نشانه های ترومای بعد از خیانت شامل چه مواردی است؟

نشانه ها و علائم ترومای خیانت با دیگر تروماها تفاوت دارد؛ اما علائم اختلالاتی که پس از رویدادی آسیب زا به وجود می آیند در آن وجود دارد. این علائم عبارتند از:

  • تصاویر و افکار آزاردهنده
  • کابوس و مشاهده تصاویر ذهنی
  • رفتارهای بیهوده
  • هوشیاری نابجا و بیش از حد (به طوری که فرد به صورت پیوسته، کنترل محیط اطراف خود را انجام می دهد).
  • تحریک پذیری و یا عصبانیت شدید
  • اختلالات مرتبط با خواب مانند کم خوابی و بی خوابی
  • ترس
  • انزوای اجتماعی و کناره گیری از افراد
  • احساس نداشتن عاطفه
  • مشکلات فیزیکی مانند سردرد، خستگی و میگرن

دلیل منحصر به فرد بودن ترومای بعد از خیانت این است که احساسات شرم را در بر دارد و همراه با تجاوز و یا مورد آزار قرار گرفتن است. در نتیجه این تفاوت در صورت تجربه آسیب خیانت، امکان اینکه مواردی سبب آزار فرد مورد نظر شود وجود خواهد داشت. چنین مواردی عبارتند از:

 ترومای بعد از خیانت

ترومای بعد از خیانت شامل چه نشانه هایی است؟

  • شرم، سرزنش و احساس گناه
  • افسردگی
  • اعتماد به نفس اندک
  • بدبین شدن نسبت به خود و دیگران و نمایش این طرز تفکر در تمام جنبه ها
  • نوسانات غیرمنتظره مرتبط با اخلاق و هیجانات
  • دشواری برقراری تعادل در احساسات

علاوه بر این موارد، امکان دارد نسبت به افرادی که می توانند پشتیبان و حامی شما باشند، بدبین و بی اعتماد شوید. این موضوع سبب نتایجی مانند موارد زیر خواهد شد:

  • عدم توانایی در اعتماد به سایر افراد
  • عدم توانمندی حفظ کردن روابط و آغاز کردن رابطه های جدید
  • مشکلات جسمی
  • دشواری در باور کردن توانایی تصمیم گیری

همچنین امکان دارد افرادی که تجربه ترومای بعد از خیانت را داشته اند دچار اضطراب و انزوای اجتماعی نیز بشوند.

به وجود آوردن راهکارهای مقابله با آسیب و صدمه احتمالی

فردی که این تروما را تجربه کرده است ممکن است اقدام به ایجاد راهکارهایی کند تا به کمک آنها بتوانند با آسیب ناشی از خیانت مقابله کنند. این موارد عبارتند از:

  • جدا شدن در موقعیت هایی که احساس وابستگی می کنید.
  • تلاش برای نابود کردن احساسات
  • مشکلات مربوط به حافظه مانند خاطره های نادرست و تغییر یافته
  • استراتژی هایی منفی که برای مقابله با وضعیت به کار گرفته می شود مانند استفاده از داروهای غیرمجاز، پرخوری و غیره.

بهبود یافتن پس از ترومای بعد از خیانت

درست است که ضربه ای که به دلیل خیانت بر فردی وارد می شود دردناک و نامطلوب است و توانایی تغییر زندگی فرد را دارد. اما در حال حاضر ابزارها و اقدامات بسیاری موجود است تا به فرد برای بهبود زندگی فردی و تحول در آن کمک کند. در ادامه به شش استراتژی در این زمینه اشاره خواهد شد.

بهبود یافتن از ترومای بعد از خیانت

استراتژی اول: تصدیق و تایید

اولین قدم برای این که بتوانید بر آسیب ناشی از خیانت غلبه کنید پذیرش است. باید بپذیرید که به شما خیانت شده است. افراد به طور معمول سعی می کنند آسیب روحی خود را نادیده بگیرند، زیرا اعتراف به اتفاقات گذشته ناخوشایند و دردناک خواهد بود.

برای این که افراد بتوانند با این احساسات کنار بیایند سعی دارند که یادآوری موقعیت مورد نظر را کاهش دهند و یا به حداقل برسانند و وانمود کنند که اتفاق نامناسبی رخ نداده است. برخی افراد نیز ممکن است به طور کامل زندگی و فعالیت های روزمره خود را کنار بگذارند؛ یعنی دچار افسردگی شوند و افسردگی به شیوه های مختلف در زندگی فرد نمایان شود. برخی دیگر از افراد ممکن است حالت اجتناب را به خود بگیرند؛ اما حقیقت این است که انکار موضوع و یا خودداری از یادآوری آن می تواند استرس و اضطراب فرد را افزایش دهد.

اگر خیانت و آسیب ناشی از آن را تایید کنید این توانمندی را پیدا خواهید کرد که روند بهبودی خود را سرعت ببخشید. شاید هم بتوانید آسیب ناشی از خیانت را به فرصتی تبدیل کنید تا از طریق آن به رشد فردی خود کمک کنید. علاوه بر آن می توانید اقداماتی را انجام دهید تا از آسیب های بعدی احتمالی جلوگیری شود.

 ترومای بعد از خیانت

پذیرش و ترومای بعد از خیانت

استراتژی دوم: درک محرک های ترومای بعد از خیانت

صدا، منظره، بو، احساس و سایر موارد مشابه محرک هایی هستند که سبب یادآوری رویداد آسیب زا می شوند. محرک هایی که ترومای بعد از خیانت را یادآوری می کنند به خود فرد بستگی دارند و اشکال گوناگونی را در بر می گیرند. آسیب ناشی از خیانت هنگامی به وجود می آید که یادآوری موقعیت ابتدایی خیانت برای فرد رخ می دهد. مواردی مانند صحبت های بیان شده، کارهای انجام شده، احساسات ایجاد شده و موارد مشابه دیگر. برخی از مواردی که ترومای خیانت را یادآوری می کنند عبارتند از: افرادی که در اتفاق دخیل و درگیر بوده اند، مکان های ویژه، تاریخ های خاصی از سال و دیدن فردی که موجب یادآوری فرد مقصر می شود.

اکثر افراد در زمانی که خیانت را به یاد می آورند به طور ناخودآگاه واکنشی را از خود بروز می دهند. ممکن است در چنین موقعیت هایی احساس عصبانیت، اضطراب و یا استرس را به طور ناگهانی نشان دهند؛ جالب اینجاست که ممکن است گاهی اوقات خود نیز دلیل آن را ندانند.

در هر صورت آگاهی کامل از ترومای بعد از خیانت و مواردی که آن را یادآوری می کنند می تواند بر فرد اثرگذار باشد؛ علاوه بر آن موجب مدیریت احساسات به طور بهتر و اثرگذارتری خواهد شد.

استراتژی سوم: پذیرش و نام گذاری احساسات

پذیرش احساسات و نام گذاری آنها را تمرین کنید و به طور پیوسته تکرار کنید. کلمه خیانت به خودی خود سبب به وجود آمدن میزان زیادی از احساسات منفی خواهد شد. این احساسات منفی می توانند شامل عصبانیت، احساس شرم، غمگین بودن و یا بیماری شوند. در هنگام تجربه احساسات منفی و شدید ناشی از رویدادهای آسیب زا، به طور معمول افراد تا حد امکان برای از بین بردن چنین احساساتی تلاش می کنند.

ترومای بعد از خیانت

پذیرش احساسات و ترومای بعد از خیانت

این که فرد بتواند احساسات ناخوشایند را بپذیرد بخش مهمی از فرآیند برخورد با آسیبی که خیانت به وجود آورده است را طی کرده اند. تلاش کنید که با احساسات خود را بلافاصله در زمان ظاهر شدن آنها روبرو شوید و آنها را بپذیرید. به عبارت بهتر نام بردن و توصیف احساسات خود مانند آسیب دیدن، ترس و یا عصبانیت را بدون سرزنش و یا قضاوت انجام دهید.

شاید این کار در ابتدا آزاردهنده و ناخوشایند باشد؛ اما این که یاد بگیرید چنین احساسات دشواری را بپذیرید می تواند به شما امکان حرکت از این طریق را بدهد. به این ترتیب شما در چنین موقعیتی دوباره خواهید توانست زندگی خود را کنترل کنید.

پذیرش نباید با دوست داشتن اشتباهات و یا تایید موقعیت اشتباه گرفته شود. بلکه به این معنا است که پذیرش احساسات در روند درمان نقش مهمی خواهد داشت.

نام بردن احساسات نیز کمک می کند تا تحمل آنها آسان تر شود. علاوه بر آن به کنترل احساسات فرد کمک خواهد کرد.

استراتژی چهارم: مراقبت از بدن و جسم

مراقبت از جسم و بدن موارد بسیاری را در بر می گیرد که از سبک تغذیه مناسب تا وقت گذاشتن برای خود جز این موارد هستند. شاید برای شما هم جالب باشد اگر بدانید بدن و ذهن تا چه حد با هم ارتباط دارند. اگر به نیازهای جسمی خود مانند آب، تغذیه مناسب و خواب کافی پاسخ مناسبی بدهید در واقع سلامت روانی و ذهنی خود را پایه گذاری کرده اید.

آغاز این اقدام می تواند با تغذیه مناسب و خواب کافی باشد. تغذیه مناسب در کل زندگی ضروری و لازم است و سلامت روان را بهبود می بخشد. نوشیدن مقدار زیادی آب، مصرف ویتامین ها، میوه ها و سبزیجات نیز توصیه هایی دیگر در همین راستا هستند.

 ترومای بعد از خیانت

استراتژی مراقبت از بدن و جسم و ترومای بعد از خیانت

روال منظمی در پیش بگیرید تا از روند بهبودی خود به صورت روزانه مطلع شوید. این قابلیت پیش بینی موجب کمک به شما برای نزدیک شدن به بهبودی کامل خواهد شد.

همچنین توصیه می شود مدت زمانی را در طول روز برای استراحت و شارژ خود در نظر بگیرید. برای مثال تماشای تلویزیون را کنار بگذارید و به جای آن به مطالعه یک کتاب خوب بپردازید، به پیاده روی بروید و یا کار خوشایند دیگری را انجام دهید. همه این موارد برای شما مفید خواهند بود.

ورزش راه بسیار مناسبی برای این است که از خود و بدن تان مراقبت کنید. ورزش منظم سبب ترشح اندورفین می شود؛ بنابراین تقویت خلق و خوی شما به طور طبیعی انجام خواهد شد و احساسات فرو خورده شما نابود خواهند شد.

با انجام موارد مطرح شده یعنی صرف زمان و انرژی برای برآورده ساختن نیازهای جسمی، ارزشمند بودن خود را به خودتان نشان خواهید داد و در ادامه نیز برای خود ارزش قائل خواهید شد.

استراتژی پنجم: توسعه و گسترش ابزارهای مراقبتی از خود

بهترین روش خودمراقبتی این است که در زمان تحریک و تمایل به انجام کارها و رفتارهای مضر و مخرب از مکانیسم مقابله ای استفاده کنید. در غیر این صورت احساسات، کنترل شما را به دست خواهند گرفت. در صورتی که باید به گونه ای سازنده به کمک شما بیایند.

باید لیستی از مهارت های مقابله مفید را در نظر بگیرید و از آنها در هنگام مواجهه با هیجانات شدید استفاده کنید. چنین مهارت ها و ابزارهایی در هنگام بحران به فرد کمک خواهد کرد تا بر احساسات دشوار غلبه کنند.

 ترومای بعد از خیانت

توسعه مهارت ها و ترومای بعد از خیانت

این مهارت ها عبارتند از:

  • در نظر گرفتن یک مکان امن همراه با آرامش مانند یک ساحل، کوه و یا چمن زار
  • توسعه تمرین ذهن آگاهی (توانایی حضور کامل در لحظه، تمرکز کامل بر پیرامون و غلبه بر احساسات منفی)
  • مهربانی با خود و پذیرش خود (مدیریت احساسات و افکار منفی، افزایش انگیزه شخصی)
  • کشیدن نفس های عمیق (دم و بازدم آهسته و ایجاد آرامش)

استراتژی ششم: به اشتراک گذاشتن داستان خود

در مورد تجربه های خود صحبت کنید؛ افرادی که از توانمندی درک و حمایت شما برخوردار هستند و توانایی کمک کردن به شما برای پردازش افکار و احساسات را دارند انتخاب کنید. این فرد می توانند عضوی از خانواده شما، دوست، مشاور و یا یک گروه مشاور باشند که می توان به آنها اعتماد کرد.

 

منبع:

 

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx