دنتو فوبیا یا ترس از دندانپزشک
تا حالا شده، فردی را در مطب دندانپزشکی یا حتی میان دوستان ببینید که از دندان پزشک ترس داشته باشد؟ برخی از افراد فوبیای دندان پزشکی دارند، اما چرا چنین افکاری باید یک نفر را مورد آزار خود قرار دهد. در این مقاله ما فوبیا دندانپزشکی یا دنتو فوبیا را مورد بررسی قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
فوبیا چیست؟
همه مردم درون خود ترس از چیزی را به دوش میکشند، اما همه ترسها مثل هم نیستند. فوبیا نوع بسیار خاصی از ترس است که طبق سطح اختلالهای روانی مانند اضطراب طبقه بندی میشوند. اما مسئله موجود در فوبیا این است که فرد نمیداند چرا باید از یک سری چیزها ترس داشته باشد؟
این مسئله میتواند باعث ناامیدی او شود و همچنین این ناامیدی میتواند وسعت پیدا کند و در زندگی فرد تأثیرات منفی بگذارد. سطح مشکلات به تأثیرات یا اختلالات روانی فرد نسبت به “در معرض قرارگرفتن” او بستگی دارد که تا چقدر میتواند او را تحریک کندو در نتیجه باعث ایجاد یک واکنش اضطرابی شوند.
در رابطه با مراجعه به پزشک، باید گفت که شما وقتی به دکتر مراجعه میکنید که جلسات درمانی شما از قبل برنامهریزی شده است؛ مگر اینکه یک حادثه اورژانسی برای شما اتفاق بیفتد. در مقایسه با سایر فوبیاها مانند آراکنو فوبیا، فاکتورهای عدم اطمینان کمتری در این موضوع دخیل هستند.
علائم فیزیکی که فوبیا میتواند داشته باشد اعم از تپش قلب، حالت تهوع، عرق کردن، سرگیجه و غیره هستند. حتی در برخی افراد نگاه کردن، فکر کردن، مواجهه شدن، حیوان، شیء احساس یا مکان میتوانند عامل بروز فوبیا یا دیگر علائم شوند.
با توجه به فرد و میزان ترس فرد، فوبیاها با یکدیگر تفاوتهایی دارند؛ از چیزهای خفیف گرفته تا فاکتورهای محرک بسیار بزرگ یا شدید میتوانند بر میزان ترس و هراس فرد تأثیرگذار باشند.
دنتو فوبیا به چه معناست؟
به زبان ساده، دنتو فوبیا ترس از مراجعه به دندانپزشکی تعریف میشود. بسیاری از بیماران هنگام مراجعه کمی عصبی میشوند، اما این وضعیت برای همه یکسان نیست. اگر فردی قبل از قرار برای مراجعه به دندانپزشکی دچار ترس و وحشت شدید شود، میتوانیم بگوییم که فرد دچار دنتو فوبیا است.
اگر تحت چنین شرایطی لثه یا دندان فرد پوسیده و همچنین در حال عفونی شدن باشد، امتناع کردن فرد از جلسه درمانی فقط کار را بدتر میکند. حتی بیماریهای دیگری هم بعد از عفونت به سراغ فرد حملهور میشوند که عاقبت خوشی نخواهد داشت.
تأثیرات دنتو فوبیا
عصبکشی یکی از کارهایی است که در مطبهای دندانپزشکی زیاد مراجعه کننده برای خود در اختیار میگیرد. بخشی از این دنتو فوبیا بهخاطر ترس از همین عمل درمانی هم میتواند باشد. این حس که فرد رفتن داخل اتاق، نشستن، به انتظار ماندن و ما بقیه مراحل عمل به خود القا میکند باعث ترس وی میشود.
در رابطه با اضطراب در دندانپزشکی جنبههای خاص دیگری هم وجود دارد که ابتدا به ذهن نمیرسند. دیدن ابزارهای پزشک مانند اسکلر، پنس یا مته هم میتوانند عوامل تحریک کننده به شمار بیایند.
دلایل اضطراب از مطب دندانپزشکی چیست؟
پس از تعریف دنتو فوبیا و بررسی برخی از عناصری که میتوانند باعث ایجاد اضطراب شوند، حال اجازه دهید در مورد علل اصلی این اختلال روانی در افراد صحبتی داشته باشیم. یکی از عواملی که میتواند باعث بروز اضطراب در فرد شود، بهداشت بد دندان است.
فرد با رعایت کردن افراطی بهداشت، عذاب وجدان و ترسی برای عواقب رسیدگی نکردن به دندانهای خود را درون افکار پرورش میدهد. این عذاب وجدان و ترس در نهایت تبدیل به دنتو فوبیا خواهد شد. اما همیشه این مشکلات منحصراً برای دندانپزشکی به کار نمیروند و میتوانند با فوبیاهای دیگر هم ارتباط داشته باشند.
آلگو فوبیا (ترس از درد کشیدن)
این اختلال روانی بیشتر در افراد بالای 65 سال مشاهده میشود، چنین ترسی مدام بوده و فرد همیشه از آسیبدیدن هراس خواهد داشت. آستانه درد افراد با یکدیگر بسیار متفاوت است؛ برخی افراد میتوانند دردهای بسیار زیادی را تحمل کنند، در صورتی که برخی از افراد حتی در زمان یک لمس ساده هم درد را تجربه خواهند کرد.
4 شاخه و زیر شاخه اصلی فوبیا
عادیترین کار این است که در موقعیتهای خاص با احتیاط پیش بروید. به عنوان مثال، هنگامی که شیشهای شکسته روی زمین دیدید، فقط کافی است که روی آن قدم نزنید یا از آن دوری کنید تا اتفاقی نیفتد. اما اگر چنین احساسات ترس و هراسی، برای مدتهای زیادی مستمر واقع شوند، فرد را دچار اختلال روانی آلگو فوبیا خواهند کرد.
تریپانو فوبیا (ترس از سوزن)
این اختلال روانی عمدتاً در کودکان مشاهده میشود، زیرا بزرگسالان آستانه تحمل درد بیشتری دارند و همین امر بزرگسالان را از داشتن چنین فوبیایی منع میکند. اما در برخی موارد، بعضی از افراد این اختلال روانی را حتی تا سنین بالاتر هم به دنبال خود به دوش میکشند که میتواند برای زندگی اجتماعی آن ها مشکل ایجاد کند.
چنین افرادی ممکن است در هنگام جراحتهای شدید یا مراقبتهای پزشکی فوری مقاومت نشان داده از درمان شدن امتناع کنند. در نتیجه جان خود را به خطر میاندازند یا بیماریهای بیشتر با به سمت خود جذب میکنند.
اییاترو فوبیا (ترس از پزشکان)
این اختلال را بیشتر میتوان به زمانی تعمیم داد که در هنگام برخورد با هر نوع متخصص پزشکی (به خصوص دندانپزشک) مقادیر زیادی از اضطراب پدیدار شود. یکی دیگر از فوبیاهایی که میتواند افراد دچار این اختلال را تحت تأثیر خود قرار دهد و زندگی فردی شخص را به خطر بیندازد و در نهایت به شخص آسیب برسد.
در برخی موارد هم مشاهده شده که فردی با اییاترو فوبیا از پزشکان خود امتناع میکرده، اما در همان حین نیاز شدیدی به درمان یا عمل جراحی هم داشته است. اما متأسفانه این مقاومت ذهنی باعث شده که سلامتی بخشی از بدن خود را به طور کامل یا موقت از دست بدهد.
امتو فوبیا (ترس از استفراغ)
چنین ترسی بیشتر در صنعت دندانپزشکی مشاهده میشود. به طوری است که فرد از بسته شدن دهان خود دچار ترس و هراس میشود. بهخاطر نحوه درمان در این عمل پزشکی، مراجعان باید مدت زمان طولانی دهان خود را باز نگه دارند تا پزشک بتواند عمل خود را انجام دهد.
برخی از افراد ممکن است با رفلکس گگ قوی به شدت نگران شود که در حین فعالیتهای پزشک عضلات گلویش منقبض شوند که باعث ایجاد حالت تهوع در فرد خواهد شد.
آفنفوزم فوبیا (ترس از لمس شدن)
این تنها زمانی تشدید میشود که توسط شخص دیگری باشد که فرد مبتلا به او نزدیک یا راحت نیست. علاوه بر این تأثیر مضری بر ایجاد روابط صمیمانه و اجتماعی فرد خواهد داشت. به ویژه برای کسانی که به دنبال شروع یک رابطه صمیمانه یا عاشقانه هستند.
ترس از دندانپزشک چقدر شایع است؟
باید بهخاطر داشته باشید که عنصر اصلی این اختلال روانی، اضطراب بهخاطر مشکلات دندان است. به نقل از انجمن دندانپزشکی بریتانیا 25 درصد از جامعه بریتانیا از این اضطراب رنج میبرند. نیمی از این درصد یاد شده هم دچار ترس از دندانپزشک هستند.
ترس از دندانپزشک، ترسی عادی به شمار میرود
این اضطراب شدید که باعث میشود مراجعه کننده از جلسه درمانی خود امتناع کند، برچسب ترس از دندانپزشک را از آن خود میکند. از آنجایی که این اختلال روانی تقریباً یکچهارم مردم را شامل میشود، اگر به علائم آن مشکوک یا از این موضوع آگاه شدید که دنتو فوبیا دارید اصلاً نیاز به ترسیدن نیست.
اگرچه شاید به نظر غیرمنطقی بیاید، اما کاملاً قابل درمان و غلبه کردن است.
چگونه ترس از دندانپزشک غلبه کنیم؟
یکی از مهمترین اتفاقات مثبت در رابطه با این فوبیاها این است که تمامی آنها قابل درمان هستند. تکنیکهای زیادی برای درمان این اختلالات برای مبتلایان وجود دارد. فقط کافی است در رابطه با این فوبیاها روش مناسب را خودتان انتخاب کنید. در ادامه به برخی از روشهای مقابله با اضطراب اشاره کردیم.
- میتوانید این مشکل را با پزشک خود در میان بگذارید تا پروسه عمل یا فعالیتهای پزشکی را به آرامی برای شما انجام دهد. با چنین کاری شما به پزشکان کمک میکنید که بینشی متفاوت نسبت به شما داشته باشند و در نتیجه رابطهای قابل اعتماد تر میان شما و پزشک برقرار شود.
- به یک متخصص روانشناسی مراجعه کنید و ترس خود را با او در میان بگذارید. یکی از رایجترین روشهای مورد استفاده در زمینه درمان شناختی – رفتاری است که طرز تفکر شما را به تدریج تغییر خواهد داد. در این درمان به شما آموخته میشود که چگونه با ترمیم یا درمان بیماریهای درمانی خود کنار آیید.
دنتو فوبیا بیشتر در کوکان قابل مشاهده، اما کاملاً قابل درمان است!
- حواس خود را پرت کنید! هنگام ویزیت شدن و بررسی لثههای شما، سعی کنید به یک مکان جذاب و قشنگ فکر کنید، به موزیک گوش فرا دهید، به عکسهای روی دیوار خیره شوید یا سعی کنید به هر چیزی در حال اتفاق افتادن است فکر کنید. خیالپردازی کلید این معما است.
- استفاده از تکنیکهای تنفسی مدیتیشن میتواند کمک بسزایی به حالات روحی شما کند. همین حین که دندانهای شما در حال درست یا تمیز شدن است میتوانید از این تکنیکها بری کسب احساس راحتی استفاده کنید. روی تعداد تنفسهای خود تمرکز کنید یا به حجمی که در دم و بازدم خواهید داشت.
ارتو دنسی برای زیبا شدن لبخند شما
برای آن که از کیفیت زندگی بهتری برخوردار باشید، میتوانید دندانهای خود را ارتودنسی کنید. چرا که قرارگیری صحیح دندانهای شما باعث میشود هنگام خندیدن زیبایی دو چندانی پیدا کنید. همین لبخند زدن شما، باعث ایجاد روابط اجتماعی در زندگی فرد میشود.
ارتو دنسی هیچ عوارض یا درد شدیدی برای شما فراهم نخواهد کرد؛ تمام هدفی که ارتو دنسی دارد، افزایش یا بهبود زیبایی شما با قرارگرفتن دندان های شما در جایگاه مناسب و اصلی خود است. شاید پروسهای طولانی مدت باشد ولی اصلاً نیاز نیست ترسی از انجام آن داشته باشید و با خیال راحت زیبایی خود را دوچندان کنید.
اگر به دنبال رسیدن به جایگاهی خاص در زندگی هستید و همچنین از اختلال روانی ترس از دندانپزشک در رنج و عذاب به سر میبرید حتماً برای درمان آن اقدام کنید. درمان کردن این بیماری روانی بر سلامتی روابط اجتماعی شما تأثیر بسیاری خواهد گذاشت که در آخر باعث رشد فردی شما در جامعه میشود.
برای جذب ثروت شما باید روابط اجتماعی و ظاهری بسیار خوب و زیبا داشته باشید. برای ظاهری آراسته باید لبخندی زیبا داشته باشید. برای لبخندی زیبا باید دندانهایی تمیز، مرتب و منظمی داشته باشید. اما وقتی چنین بیماری روانی باعث امتناع از رشد فردی میشود شما با جایی نخواهید رسید.
بنابراین سعی کنید با کمک روشهای یاد شده ترس از دندانپزشک را درون افکارتان از بین ببرید تا پروسه درمان یا زیبایی شما با آسودگی طی شود. با دست یافتن به شجاعت مقابله با این ترس یا مدیریت آن با نادیده گرفتن، روابط اجتماعی خود را بهبود یابید.
به دنبال جذب موفقیت در جامعه باشید و هرگز دست از رسیدن به چنین هدفی برندارید. سعی کنید به کوکان بیاموزید که محیط دندانپزشکی یا حتی خود پزشک نیاز به ترسیدن ندارند و این افراد برای افزایش سلامتی ما در حال زحمت کشیدن و وقت گذاشتن هستند.
در آخر
میتوانید با مطالعات بیشتر در رابطه با فوبیاها و روشهای درمان آنها کیفیت زندگی خود را افزایش دهید. ترس از دندانپزشک موقتی است و با کمک برخی روشهای درمانی از بین میرود. سلامتی دندان یا دهان از مهمترین جنبههای زندگی به شمار میرود پس به آن رسیدگی لازم را داشته باشید.
منبع: