اثرات پول روی شخصیت افراد

نظرات 2
16 دقیقه زمان مطالعه

اثرات پول روی شخصیت افراد

تجربه کردن حس بی پولی برای اکثر افراد جامعه، هرچند در مدت زمان کوتاه، غیر قابل انکار است. اثرات پول روی شخصیت افراد و حتی عزت نفس آن ها نیازی به بررسی روانشناسانه ندارد. هرچند این موضوع برای تمامی افراد قابل تعمیم نبوده و نمی توان به همه یک نسبت را داد ولی امروزه شاهد تغییرات شخصیتی افراد، بر اثر به دست آوردن ناگهانی پول هستیم.

همانطور که مزایای داشتن پول و رفاه حاصل از آن بر هیچکس پوشیده نیست، آسیب های وارده از مدیریت نادرست آن نیز در جامعه ملموس است. در این مقاله سعی بر آن داریم تا با ذکر مزایای پول، از مدیریت صحیح آن در راستای بهره وری هرچه مناسب  تر بهره مند شویم.

برخورد افراد در زمان داشتن پول، یکسان نبوده و تحت تاثیر افکار و شرایط اجتماعی، مشابه نخواهد بود. یکی دیگر از اهداف خواندن این مقاله، شخصیت شناسی صحیح افراد و به دنبال آن، برخورد شایسته با این اشخاص است، چرا که از ارتباط با چنین اشخاصی، در روابط اجتماعی، مالی، عاطفی و … گریزی نیست و شناخت هرچه بهتر موجب حفظ شان و منزلت طرفین و همچنین عزت نفس در افراد می شود.

اثرات پول روی شخصیت افراد

 

مزایای پول

حتما تا به حال این موضوع را لمس کرده ایم که در زمان داشتن پول و بی پولی، حس درونی نسبت به خودمان تغییر می کند. چرا که داشتن پول و رفع نیاز های روزمره و در نتیجه آن استقلال مالی، به مرور تاثیر خود را روی عزت نفس انسان نشان می  دهد. هرچند که ممکن است جلوه اثرات پول روی شخصیت افراد، به مرور خود را آشکار سازد ولی این موضوع حتمی است.

به طور مثال زمانی که یک فرد برای دستیابی به پول تلاش می کند و پس از تجربه فراز و فرود در جامعه، به ثبات مالی و استقلال می رسد، حس بی نظیر عزت نفس درونی را تجربه خواهد کرد. به این ترتیب عزت نفس وی در روابط عاطفی، اجتماعی و … ایشان نیز تاثیر مستقیم خواهد داشت. مسلما چنین فردی با فردی که از بدو تولد در خانواده ای ثروتمند متولد شده، عزت نفس و جایگاه یکسانی نخواهند داشت. در اصطلاح عامیانه چنین فردی را خود ساخته تلقی می کنیم.

می توان امیدوار بود که افراد خود ساخته بنا به زحمات پیشین خود برای به دست آوردن پول، زحمات زیادی را متحمل شده و تلاش بسیاری کرده اند؛ از مدیریت مالی بهتری برخوردار خواهند باشند تا افرادی که به طور ناگهانی و اصطلاحا یک شبه به پول قابل توجهی دست یافته  اند. این پول از ارثیه خانوادگی، سود سهام سرمایه گذاری شده و … می تواند سرچشمه بگیرد. در چنین مواقعی اثرات پول روی شخصیت افراد، به وضوح قابل لمس خواهد بود.

پول به نوبه خود نه تنها بد نیست، بلکه گره گشای بسیاری از مشکلات است و می تواند انسان را به هدف هایش نزدیک تر سازد ولی عدم مدیریت صحیح این ثروت می تواند آثار به مراتب بدتری را برای فرد به ارمغان بیاورد که در ادامه به این موضوع اشاره خواهیم کرد.

اثرات پول روی شخصیت افراد

معایب مدیریت نادرست پول

شاید این سوال در ذهن هرکسی به وجود بیاید که آیا با داشتن پول نیز مشکلی در زندگی خواهیم داشت؟ پاسخ روانشناسان به این سوال مثبت است. یقینا اثرات پول روی شخصیت افراد، یکسان نیست و عوامل متعددی مثل خانواده، اجتماع و … بر آن تاثیرگذار خواهد بود.

یکی از معایب مدیریت نادرست پول، مشکلات درونی خانواده های ثروتمند است که همواره از اعتیاد به عنوان یکی از این مشکلات، یاد می شود. به طور حتم این بدان منظور نیست که اعتیاد فقط شامل ثروتمندان بوده و مابقی افراد جامعه از این امر مستثنی هستند، بلکه مدیریت نادرست مالی در هر یک از طبقات جامعه، این تبعات را در پی خواهد داشت.

گرچه متولد شدن در خانواده ای ثروتمند شانس بزرگی محسوب می شود، ولی معایبی نیز دارد. پس از بررسی  های انجام شده، روانشناسان این موضوع را تایید می کنند که چنین افرادی برای انجام امور ساده خود به صورت فردی، در آینده دچار مشکل خواهند شد. اینگونه افراد برای مسئولیت پذیر بودن در جامعه، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند، چرا که هرگز، از کمک و حمایت خانواده، حتی برای کوچکترین کار   ها بی نصیب نبوده اند. به طور مثال، چنین افرادی برای موفقیت های خود، تلاش زیادی نکرده اند یا به بیان بهتر، تلاش ایشان همواره با کمک های اطرافیان، همراه بوده  است. لازم به ذکر است، با وجود تفاوت فرهنگی خانواده  ها، این موضوع برای همه قابل تعمیم نخواهد بود.

داشتن پول زیاد به صورت غیر قابل پیش بینی، مشغله فکری زیادی را برای صاحب پول در پی خواهد داشت. چرا که فرد باید زمان بیشتری را برای محافظت و ذخیره پول، برنامه ریزی و سرمایه گذاری صرف کند. گاه استرس داشتن ثروت زیاد، دامی است که می تواند افراد ثروتمند را نیز به دام اعتیاد بکشاند. طبق مطالعات انجام شده، داشتن پول زیاد انسان را بیش از پیش به انجام کارهای غیر اخلاقی سوق می دهد.

اثرات پول روی شخصیت افراد

شخصیت شناسی بر اساس پول

همانطور که عنوان شد، اثرات پول روی شخصیت افراد، مشابه یکدیگر نیست. محققان دریافته اند که انسان ها در مواجهه با پول، به هفت دسته تقسیم می شوند. شناخت این شخصیت ها در جهت روابط هرچه بهتر با افراد، خالی از لطف نبوده و می تواند به بهبود روابط افراد کمک کند. طبق بررسی های انجام شده هر فرد می تواند ترکیبی از دو یا چند گونه شخصیتی باشد که این منوط به شرایط زندگی این افراد است.

اغلب اقتصاددانان بر این باورند که داشتن سواد مالی از اهمیت بالایی برخوردار است. به بیان بهتر، داشتن آگاهی کامل از نقش پول در زندگی و اهداف شخصی و همچنین تصمیم گیری درست مالی برای مدیریت صحیح آن حائز اهمیت است.

دسته اول : مقتصد

دسته اول شامل افرادی است که تمامی پول خود را بدون در نظر گرفتن بخشی برای تفریح یا سرگرمی پس انداز می کنند. به طور کلی چنین افرادی تمامی آرامش ذهنی خود را مدیون حساب بانکی شان هستند. چرا که این افراد، مدام به دنبال خرید ارزان تر و پیدا کردن راه های اقتصادی برای هزینه کمتر و در نتیجه پس انداز بیشتر هستند. باید توجه داشت که تفریح و سرگرمی نیز به اندازه پس انداز حائز اهمیت است. زیرا سلامت روانی افراد در گرو تفریحات و فعالیت هایی است که فرد از آن لذت می برد. برای چنین افرادی ایجاد اعتدال، بهترین گزینه پیش رو است.

دسته دوم: افراد ولخرج

دسته دوم بر خلاف دسته اول، دچار ولخرجی بی اندازه هستند. به طوری  که بهترین راه حل برای بهبود حال روحی را خرید کردن می دانند. این افراد علاقه دارند تا تمامی پول خود را خرج کنند، حتی اگر به وسیله ای نیاز آنچنانی نداشته باشند، در صدد خرید آن اقدام می کنند. هرچند که اثرات پول روی شخصیت افراد قابل درک است ولی این دسته از افراد که عموما برونگرا هستند، این موضوع را به خوبی بروز می دهند.

در اصطلاح عامیانه، خرید درمانی روشی مناسب برای بهبود وضعیت به شمار می رود ولی این دسته بدون در نظر گرفتن اقساط، بدهی ها و ورودی مالی خود، اقدام به خرید های بدون منطق می کنند. در صورت ادامه دادن به این وضعیت، ورشکستگی برای این افراد دور از انتظار نخواهد بود. داشتن برنامه ای درست برای ایجاد تعادل بین درآمد و مخارج مهم، راهکاری مناسب برای این افراد خواهد بود.

اثرات پول روی شخصیت افراد

دسته سوم: افراد معتاد به کار

دسته سوم مورد بررسی برای شناسایی اثرات پول روی شخصیت افراد، شامل افرادی است که برای کسب درآمد بیشتر، تلاش بی وقفه ای دارند. این افراد از تمامی اوقات خود در راستای کسب موفقیت و جذب ثروت استفاده می کنند. در نگاه اول، این موضوع چندان ناپسند به نظر نمی رسد، ولی به طور حتم با ادامه این روند، مشکلات روحی و جسمی در آن ها پدیدار می شوند. همچنین می توان اذعان داشت که روابط عاطفی و خانوادگی آن  ها با ادامه این مسیر، در معرض خطر قرار می گیرد.

برای ایجاد تعادل و کمک به حل مشکل این دسته از افراد، همکاری و واگذاری بخشی از امور به افراد مورد اطمینان ایشان، می تواند مسیر صحیح روابط را برای ایشان روشن سازد چراکه حتما اولویت های مهم تری، در زندگی هرشخص، نسبت به پول وجود دارد.

دسته چهارم: افراد علاقه مند به زندگی

اثرات پول روی شخصیت افراد در دسته چهارم، کمی متفاوت با سه دسته قبلی است. این گروه بر این باورند که برای زندگی سالم، نیازی به پول انچنانی ندارند و موفقیت آن   ها در گرو پول نیست. گرچه این استدلال به طور کلی غلط نیست ولی می توان با آگاهی و مدیریت روی میزان درآمد و مخارج زندگی، فشار مالی را در زندگی آینده کاهش داد.

دسته پنجم: افراد متعادل با خرید اشتباه

دسته پنجم ترکیبی از دسته های اول و دوم هستند. اشخاصی که زمان های طولانی به پس انداز مشغول بوده و در زمانی که تصمیم به خرج کردن پول می گیرند، آن را برای خریدهای بیهوده و اشتباه که نیاز چندانی به آن ندارند هزینه می کنند. این افراد با داشتن اهداف مالی، می توانند به خریدی مناسب و بهینه در زمان درست اقدام کنند.

همانطور که قبلا ذکر کردیم، اثرات پول روی شخصیت افراد به هیچ عنوان مشابه یکدیگر نیست. این موضوع در گروه ششم به طور چشمگیری مشهود است. این افراد که ترکیبی از گروه دو و سه هستند، مشابه افراد قمارباز رفتار می کنند. به طوری که می توانند بدون در نظر گرفتن اولویت های مالی در زندگی، تمامی این پول را صرف ریسک و هیجان ناشی از آن کنند.

سخت گیری بهترین راه برای مدیریت این افراد است چرا این گروه های شخصیتی به مرور پول و سرمایه بیشتری را برای این کار اختصاص می دهند در حالی که ممکن است آینده آن ها را به خطر بیاندازد. تخصیص مخارج ماهیانه و کنار گذاشتن آن، می تواند کمک شایانی به این دسته از افراد باشد.

اثرات پول روی شخصیت افراد

امروزه بیش از هر دسته دیگری، با دسته هفتم مواجه هستیم. افرادی که مانند دسته سوم همواره در حال کار و تلاش هستند و همانند گروه اول، پس انداز قابل ملاحظه ای را دارند اما پیوسته نگران هستند که ممکن است این سرمایه را از دست بدهند. این موضوع می  تواند از عدم اطمینان و عزت نفس درونی نشات گیرد، چرا که به قدرت خود برای جذب ثروت و موفقیت، آگاه نیستند. البته مشکلات اقتصادی جوامع امروزی، این موضوع را تشدید می کند.

با ادامه این افکار، چنین فردی که در دسته هفتم قرار دارد، آسیب های روانی زیادی را متحمل خواهد شد و بهتر است با اندیشه های مثبت برای پس انداز خود برنامه ریزی کرده و با یک مشاور مالی، مشورت کند. در ادامه مشاوره با یک درمانگر نیز می تواند برای بهبود وضعیت مثمر ثمر باشد.

با بررسی شخصیت های افراد می توان به راحتی به این موضوع پی برد که نقش پول در تغییر رفتار افراد، چه پنهانی و چه آشکارا چقدر محسوس است.

کلام آخر

تاثیر پول بر مسیر موفقیت انسان ها در قرن اخیر، غیر قابل انکار است. اما همانطور که پیش تر در مورد آن صحبت کردیم، اثرات پول روی شخصیت افراد مشابه نبوده و بر اثر مدیریت نادرست آن، مشکلات به مراتب بیشتری را در جامعه شاهد خواهیم بود.

داشتن پول تاثیر بسزایی در روابط افراد خواهد داشت. این بدان معنا نیست که پول به انسان هویت می بخشد ولی می توان اذعان داشت که گروهی از افراد جامعه، با داشتن هدف دستیابی به پول شما، این روابط را گسترش می  دهند. این روابط در اثر سوء مدیریت می تواند اثرات مخربی در فرد ایجاد کند.

داشتن اعتدال در میزان درآمد و هزینه، می تواند برای تمامی گروه های شخصیتی مفید بوده و به داشتن آرامش هرچه بیشتر برای زندگی آینده و دوران بازنشستگی کمک کند. برخی بر این باورند که افراد با داشتن پول می توانند رشد فردی و حتی جذب عشق را تجربه کنند، ولی باید دانست این مدیریت صحیح پول در هنگام مواجهه با آنست که می تواند تمامی موفقیت ها را برای فرد رقم بزند. چه بسیار افرادی که با وارد شدن پول هنگفت به زندگی آن ها و عدم توانایی در اداره رابطه عاطفی، آن را از دست داده اند.

این آثار به وضوح در روابط اجتماعی، عاطفی  فرد قابل مشاهده است. در نتیجه سرعت دست یابی به پول به مراتب از اهمیت کمتری نسبت به مدیریت آن برخوردار خواهد بود. با بررسی شخصیت های مختلف سعی بر آن داشتیم تا بتوانیم با بررسی مشکلات هر شخصیت، برای هزینه کمتر و در نتیجه سرمایه گذاری بهتر گام برداریم.

منابع :

 

 

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

2 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
2
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx