درمورد ترس از مردان چه می دانید؟
ترس از مردان نوعی فوبیا بسیار عجیب بین انواع فوبیا بوده که می تواند تمام ابعاد زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد. همانطور که از اسم این فوبیا پیداست، چیزی که فرد مبتلا از آن ترس داشته، مردان است.
به طور تقریبی حدود نیمی از هر جامعه را مردان یا جنس مرد تشکیل می دهد. مردان معمولا بیشتر از زنان در جامعه حضور داشته و نمی توان به سادگی از آن ها فرار کرد یا از رویارویی با مردان اجتناب کرد. این ترس یا فوبیا باعث می شود که فرد نتواند به سادگی و با آرامش خاطر در جامعه حضور پیدا کند.
به طور کلی این ترس عجیب ترین مورد از فوبیاها بوده که نه تنها بر روابط موفق فرد با دیگران تاثیر گذاشته، بلکه مسیر رشد فردی او را هم به دلیل ترس غیرمنطقی که از 50% جمعیت هر جامعه دارد، تحت تاثیر قرار می دهد.
شاید برایتان جالب باشد که مبتلایان به این فوبیا چگونه به زندگی خود ادامه داده یا اصلا در چه شرایطی احساس بدی را تجربه می کنند. در این مقاله به بررسی کامل فوبیا، فوبیا از مردان و نشانه های آن می پردازیم.
فوبیا یا هراس زدگی
هراس زدگی به فارسی و فوبیا به زبان علمی و انگلیسی یکی از اختلالات رایج روانی است. این اختلال در دسته اختلالات وابسته به اضطراب بوده و معمولا با ترس شدید و اضطراب فراوان همراه است. نمی توان فوبیا را یک بیماری مشخص با یک محرک مخصوص در نظر گرفت.
فوبیا به دسته ای از بیماری ها گفته می شود که بر اثر رویارویی با موضوعی غیرخطرناک، امن و در عین حال عادی اضطراب شدید و ترس غیرمنطقی را به فرد وارد می کند. دلیل اصلی دسته بندی فوبیا در دسته اختلالات وابسته به اضطراب، ترس غیرمنطقی و شدیدی است که فرد تجربه می کند.
فوبیاها بر اساس محرکی که این احساس عجیب را در فرد ایجاد می کند، دسته بندی می شوند. محرک های فوبیا می تواند شامل یک محرک مشخص یا چندین محرک و شرایط شبیه به هم باشد. برای مثال ممکن است شرایطی که با هم متفاوت بوده اما در داشتن فضایی تنگ مشترک هستند، همواره احساس ترس شدیدی را به ترس القا کنند.
فوبیا با ترس عادی بسیار متفاوت است. در ترس عادی ما ترسی را نسبت به شرایط خطرناک و ناامن احساس کرده و از تجربه های آسیب زا و خطرناکی که این شرایط ممکن است برای ما ایجاد کند، می ترسیم. اما در فوبیا احساس ترس غیرمنطقی نسبت به شرایط عادی وجود دارد.
علاوه بر این، علائمی که فرد در فوبیا تجربه می کند بسیار متفاوت با ترس عادی است. در ترس عادی تنها احساس اضطراب درونی حس می شود. اما در فوبیا نه تنها ترس شدید و اضطراب فراوانی وجود دارد، بلکه فرد علائم فیزیکی از جمله ضربان قلب شدید و تنگی نفس را نشان می دهد.
گاهی اضطراب فرد به حدی شدید می شود که منجر به حملات پنیک می شود. یکی از انواع عجیب فوبیا که در این مقاله بررسی می کنیم، ترس از مردان است. در این فوبیا نیز فرد مبتلا همان علائمی که در دیگر فوبیاها مشاهده می شود را تجربه می کند. در ادامه همه جنبه های این فوبیا را بررسی می کنیم.
ترس از مردان یا آندروفوبیا
فوبیا یعنی ترس شدید و غیرمنطقی از موجود یا شرایطی که به خودی خود برای فرد خطری ایجاد نمی کند. در مورد ترس از مردان نیز همین موضوع صادق است. فردی که به آندروفوبیا مبتلا است، بدون قرار گیری در شرایط آسیب زا و خطرناک، ترسی غیرمنطقی نسبت به مردان داشته باشد.
فرد مبتلا به این فوبیا اگر در شرایطی قرار بگیرد که در ارتباط نزدیک با مردان بوده یا نیاز باشد که با آن ها در ارتباط باشد، ترس و اضطراب شدیدی را تجربه کرده و سعی می کنند اگر ممکن است، از حضور در این شرایط اجتناب کنند.
به دلیل گسترده بودن ارتباطات در زمینه های کاری یا تحصیلی با مردان، افرادی که به این فوبیا مبتلا باشند، حق زندگی مناسب و طبیعی را از خود سلب کرده و منزوی می شوند. این موضوع بر تمام ابعاد زندگی او تاثیر گذاشته و فرد نمی تواند به آن موفقیت که در ذهن خود آرزو دارد، برسد.
این ترس حتی ممکن است با تصور اینکه فرد بخواهد در جامعه حضور داشته یا با مردان ارتباط داشته باشد، او را درگیر کند. میزان این ترس و علائم آن در افراد مختلف، متفاوت است. برخی ممکن است که اضطراب کمی را تجربه کرده و بتوانند آن را مدیریت کنند.
گاهی این ترس علائم فیزیکی نداشته، فرد سعی می کند اضطراب خود را بروز ندهد و با این اضطراب به زندگی عادی ادامه دهد. در برخی موارد نیز این اضطراب و ترس زندگی فرد را به طور کامل از حالت طبیعی خارج می کند.
تفاوت ترس از مردان و مرد ستیزی
ترس از مردان نوعی اختلال روانی بوده که ربطی به تفکرات و عقاید فرد نسبت به محیط اطراف ندارد. این اختلال شامل ترسی غیرمنطقی و گاها بدون دلیل نسبت به مردان شده و فرد را در شرایطی سخت و پراسترس قرار می دهد.
همچنین در فوبیا، فرد مبتلا معمولا کنترلی بر ترس خود نداشته و معتقد است که بدون دلیل خاصی یا با دلیل غیرمنطقی این ترس را تجربه می کند. همچنین در فوبیا، فرد نمی تواند اضطراب خود را کنترل کند و این ترس زندگی او را از حالت طبیعی خارج می کند.
اگر فرد به این فوبیا مبتلا باشد، معمولا هنگام قرار گرفتن در موقعیت هایی که مردان حضور دارد، علائم فیزیکی ترس را هم در خود مشاهده می کند. این ترس نه تنها ذهن فرد، بلکه تمام بدن و تمرکز او را تحت سلطه خود قرار می دهد.
اما مرد ستیزی کمی متفاوت با این فوبیا است. در مرد ستیزی خود زنان تصمیم می گیرند که در شرایطی که مردان حضور دارند، حضور نداشته و قدرت خودشان را نشان دهند. یعنی سعی دارند بر قدرت مردان در جامعه غلبه کنند.
این زنان معتقدند که جامعه بر پایه مرد سالاری پیش می رود و این موضوع آن ها را آزار می دهد. به همین دلیل زنان از حضور در برابر مردان اجتناب کرده و به جدال با قدرت گرفتن مردان می پردازند. زنان مرد ستیز سعی دارند قدرت مردان را کم جلوه دهند.
این زنان با کوچک نشان دادن قدرت و توانایی های مردان، سعی در بالا بردن رتبه اجتماعی یا قدرت خود دارند. با هر مردی در جدال بوده و معتقدند که از مردان بهتر هستند. در مرد ستیزی بر خلاف فوبیا نسبت به مردان، این خود خانم ها هستند که تصمیم می گیرند از حضور در برابر مردان اجتناب کنند.
میزان شیوع ترس از مردان
ترس از مردان نسبت به دیگر انواع فوبیا کمتر شیوع دارد. البته افرادی که به این فوبیا مبتلا هستند، معمولا از حضور در جامعه اجتناب کرده و زیاد با دیگران در ارتباط نیستند. همین موضوع باعث می شود که تشخیص این فوبیا و درمان آن کمی سخت تر از دیگر موارد باشد.
به همان میزان که حضور مردان در جامعه پررنگ است، در میان درمانگران نیز تعداد مردان بالاست. این موضوع نیز بر سختی تشخیص و درمان این فوبیا می افزاید. به طور کلی دانشمندان و متخصصان تخمین می زنند که میزان شیوع این فوبیا حدود 12% در میان بزرگسالان باشد.
این آمار، رقمی تخمینی است. اما با فرض اینکه این آمار درست باشد، بهتر است آن را جدی گرفته و در صورت مشاهده علائم آن در اطرافیان برای تشخیص و درمان به آن ها کمک کنیم.
تاثیر ترس از مردان بر رشد فردی
انسان به طور ذاتی موجودی اجتماعی است. یعنی از حضور در جامعه و ارتباط با دیگران لذت می برد و نیاز دارد که این ارتباط را با دیگران حفظ کند. انسان دوست دارد که افرادی را پیدا کند که با او نقاط مشترک داشته و در موارد مختلف با اون هم نظر باشد.
دریافت توجه از دیگران، محبت کردن و محبت دیدن نیز از دیگر نیازهای طبیعی انسان بوده که نباید آن را نادیده گرفت یا سرکوب کرد. هر گونه سرکوب یا کم توجهی به این نیازها و حضور در جامعه در نهایت بر سلامت روان فرد تاثیر منفی می گذارد.
مردان بخش زیادی از جوامع را تشکیل می دهند. با اینحال که زنان نیز حضور پررنگی در جامعه دارد، مردان هنوز هم بخش وسیعی از جامعه هستند به همین دلیل نمی توان به سادگی از اختلال ترس از مردان چشم پوشی کرد.
همین حضور گسترده مردان در جامعه و اجتماعی بودن انسان موجب می شود که زنانی که از این فوبیا رنج می برند، آسیب زیادی از لحاظ رشد فردی خود دیده و نتوانند به همان میزان که توانایی دارند، پیشرفت کنند.
تاثیر این فوبیا به حدی زیاد است که می تواند فرد را سال ها از دیگران عقب انداخته و روند زندگی فرد مبتلا را با آسیب جدی مواجه کند. آندروفوبیا در اصل فرد را از جامعه به انزوا کشانده و اگر فرد بر استرس خود غلبه کند، باز هم نمی تواند که از حضور در جامعه استفاده لازم را ببرد.
محرک های ترس از مردان
ترس از مردان در شرایطی خود را نشان می دهد که فرد در جامعه یا در رابطه خصوصی با مردان قرار می گیرد. البته معمولا افرادی که این فوبیا را دارند، نسبت به نزدیکان از جمله پدر، برادر و همسر استرسی را احساس نمی کنند. اما در موارد شدید، این افراد نزدیک نیز می توانند محرک به حساب بیایند.
در صورت ابتلا به این فوبیا، فرد از هر موقعیتی که او را در برابر ارتباط با مردان قرار دهد، چه به صورت کاری یا تحصیلی و چه ارتباط نزدیک و دوستانه، اجتناب کرده و سعی می کند که آن موضوع را از زندگی خود حذف کند.
این فوبیا حتی امکان صحبت با مردان به صورت تلفنی یا تصویری را هم از فرد می گیرد. یعنی اگر مردی پشت تلفن به صورت ناشناس یا برای کاری با او تماس بگیرد، فرد اضطراب شدیدی را تجربه می کند.
در شدیدترین موارد ابتلا به این فوبیا، فرد مبتلا حتی با تصور ارتباط با یک یا چند مرد، احساس ترس و اضطراب را تجربه می کند. او نمی تواند خود را در برابر دیگر مردان در جامعه تصور کرده و از ترس این تصور، خود را در خانه و به دور از هر مردی حبس می کند.
در برخی موارد بسیار شدید، دیدن مردان در ویدیوها در حالیکه در ارتباط با خانم دیگری باشد، اضطراب و ترس شدیدی را به فرد تحمیل می کند.
علائم ترس از مردان
معمولا علائمی که در هر فوبیا به صورت فیزیکی یا روانی مشاهده می شود، با دیگر فوبیاها مشترک است. اما در برخی علائم ممکن است فوبیاها علائم متفاوتی از خود نشان دهند. به طور کلی علائم ترس از مردان شامل موارد زیر می شود:
- تعریق شدید کل بدن از جمله دست یا پا هنگام رویارویی با دیگر مردان
- لرزش دست و پا، یا دیگر نواحی بدن هنگام صحبت کردن یا گوش دادن به صحبت مردان
- اضطراب شدید که با نزدیک شدن مردان از نظر فیزیکی به فرد شدیدتر می شود
- تنفس بسیار سخت، تنگی نفس و احساس خفگی در موقعیت
- درد قفسه سینه یا احساس فشار بر قفسه سینه
- ضربان قلب سریع یا تاکی کاردیا
- اشکال در انجام فعالیت های روزانه در جامعه به دلیل ترس از حضور مردان
- سرگیجه یا احساس غش هنگام رویارویی با مردان
- احساس علائم فیزیکی یا ترس و اضطراب درونی حتی هنگام فکر کردن به ارتباط با مردان
ریشه ترس از مردان
ترس از مردان ریشه در تجربیات تلخی دارد که زنان در گذشته خود تجربه کرده و نتوانسته به درستی آن را در زندگی خود هضم کنند. این موضوع آزاردهنده هنگام رویارویی با مردان دیگر تحریک شده و باعث می شود که فرد تحمل ارتباط با مردان را نداشته باشد. به طور کلی این فوبیا ریشه در موارد زیر دارد:
- تجربیات منفی با مردان از جمله تجاوز جنسی، سواستفاده ذهنی یا جسمی، آزار و اذیت یا تجربه تهدید در گذشته
- آموزه های فرهنگی که زنان را وادار می کند از مردان بترسند و حساب ببرند
- آموزه های خانوادگی که جنس زن را ضعیف جلوه می دهد و باعث می شود فرد از مردان بترسد
- تغییراتی ناگهانی در عملکرد مغزی فرد
جمع بندی
ترس از مردان یکی از نادرترین و در عین حال حساس ترین انواع فوبیا بوده که ممکن است هر خانم در زندگی خود آن را تجربه کند. این فوبیا به دلیل ابتلای خانم ها، ممکن است با مرد ستیزی با فمنیسم اشتباه گرفته شده و به درستی تشخیص و درمان نشود.
درصورت عدم درمان صحیح و به موقع این فوبیا، نه تنها تغییری در اختلال فرد ایجاد نمی شود، بلکه موجب شدیدتر شدن میزان ترس، اضطراب و علائم فیزیکی دیگری می شود که فرد هنگام رویارویی با محرک ها تجربه می کند.
سعی کنید به درستی در رفتارهای خود و اطرافیانتان دقت کرده و آن را به طور کامل تحلیل کنید. اگر احساس کردید که انزوای یکی از دوستان یا نزدیکان خانم شما به دلیل این فوبیا است، به او کمک کنید که وارد اجتماع شده و به کمک مشاوره های روانشناسی بر این اختلال غلبه کند.
منبع: