روبان سبز در سلامت روان

یک نظر اضافه کنید
16 دقیقه زمان مطالعه

روبان سبز در سلامت روان

در این مقاله قصد داریم به معرفی روبان سبز در سلامت روان بپردازیم. روبان های رنگی به طور کلی، برای آگاهی دادن درباره بیماری ها و مسائل سلامت عمومی در دنیا شناخته شده هستند. هر رنگ خاص، نماد بیماری و مشکل خاصی در بدن انسان یا مشکلی در جامعه در سطح ملی یا جهانی در نظر گرفته شده است.

به عنوان مثال می توان به روبان مشکی اشاره کرد که به عنوان نماد عزاداری در همه جای دنیا پذیرفته و شناخته شده است. چنان که اگر این روبان را روی لباس شخصی یا روی قاب عکسی ببینیم، بلافاصله متوجه می شویم که آن شخص عزیزی را از دست داده است و عکسی که دارای این نماد است، متعلق به فرد فوت شده است.

نماد پرکاربرد دیگر، روبان قرمز است که به عنوان سمبل بیماری ایدز و پیشگیری و آگاهی دادن درباره این بیماری خطرناک در سطح جهانی مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا برای همدردی با بیماران و قربانیان این بیماری متداول است که روبان قرمزی را روی سمت راست لباس خود یعنی جای قلب، نصب می کنند.

روبان سبز در سلامت روان

رنگ سبز نماد زندگی و طبیعت است و می تواند به عنوان نماد حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی کاربرد داشته باشد. روبان سبز تاکنون به عنوان نماد مبارزه با افسردگی کودکان، سرطان خون، از دست دادن فرزند، برای ادای احترام به اهدا کنندگان مغز استخوان و یا به عنوان سمبل رانندگی بی خطر و… نیز استفاده شده است.

در این مقاله، ابتدا با تاریخچه استفاده از روبان سبز در سلامت روان آشنا می شویم و اهمیت استفاده از آن را بررسی می کنیم. سپس معانی مختلف هر سایه رنگ سبز را بیان می کنیم و به طور خاص، روبان سبز را به عنوان نماد اهمیت دادن به سلامت روان و ارائه آموزش هایی در این زمینه در نظر خواهیم گرفت. سپس به معرفی کمپین روبان سبز و نقش و اهمیت آن در سلامت روان اجتماع و افراد مختلف آن خواهیم پرداخت.

اهمیت و تاریخچه روبان سبز در سلامت روان

در اجرای یک مسابقه بزرگ، میزبانی یک رویداد ورزشی، فرهنگی یا حمایت از یک هدف مهم، متداول است که شرکت کنندگان، داوطلبان و حامیان از روبان های رنگی خاصی به عنوان نماد استفاده می کنند. مانند مواقعی که می بینید در یک مسابقه فوتبال تمام بازیکنان و مربیان از روبانی مشکی که روی بازو بسته می شود، به نشانه عزاداری برای یکی از بزرگان در گذشته تیمشان یا تیم حریف یا فوتبال کشور استفاده می کنند.

روبان های رنگی می توانند باعث پدید آمدن اتحاد بین گروهی از مردم در راستای هدف خاصی شوند و به آگاهی دادن به اجتماع و عموم مردم درباره موضوعات یا نگرانی های مهم کمک کنند.

کاربرد اولیه روبان های رنگی به منظور آگاهی بخشی درباره موضوعات خاص، به دوران قرون وسطی باز می گردد، زمانی که تماشاگران زن مسابقات، به شوالیه ها روبانی به نشانه محبت یا حمایتشان اهدا می کردند.امروزه روبان های آگاهی در اندازه ها و رنگ های مختلف عرضه می شوند و نماد حمایت از رویدادهای مختلف و اهداف اجتماعی هستند. هر رنگ روبان معنای منحصر به فردی دارد و برای حمایت از مشکل اجتماعی خاصی و چاره جویی در آن زمینه است. در این مقاله به معنایی که پشت هر سایه نوارهای آگاهی طیف سبز نهفته است، می پردازیم.

روبان سبز در سلامت روان

معانی متفاوت هر سایه روبان سبز در سلامت روان

روبان سبز در چندین رنگ متفاوت وجود دارد و هر سایه رنگ سبز کاربرد آگاهی بخشی درباره بیماری های خاصی را دارد. در ادامه معنای نهفته پشت رنگ های مختلف روبان سبز خواهد آمد.

۱. سبز سنتی

روبان سبز سنتی نشان دهنده حمایت از بیش از ۴۰ بیماری مختلف و کمپین های آگاهی بخشی برای شرایط خاص پزشکی است، از جمله کمپین های آگاهی برای:آسیب های نخاعیبیماری کبدفلج مغزیقتل عامبیماری کلیویاختلال دو قطبیبلایای طبیعیصدمات مغزیگلوکوم

۲. سبز دریایی

روبان سبز دریایی نشان دهنده حمایت از افراد دارای اختلالات گفتاری هستند، مانند:لکنت زبانلیسپینگ

۳. سبز روشن

در بحث روبان سبز در سلامت روان اگرچه روشن معمولاً برای آگاهی دادن در مورد بیماری های مقاربتی استفاده می شوند، نوارهای آگاهی سبز روشن برای معانی زیر نیز کاربرد دارند:درد مزمن لگنویروس پاپیلوم انسانیبیماری سلیاک

۴. سبز لیمویی

روبان سبز لیمویی بیشتر برای آگاهی دادن در مورد بیماری های روانی دوران کودکی، افسردگی دوران کودکی و اختلالات خلقی دوران کودکی استفاده می شود، اما در مورد شرایط پزشکی زیر نیز وظیفه آگاهی رسانی را برعهده دارند:

بیماری لایمدیستروفی عضلانیسلامت روان مادراختلالات نخاعیروان پریشیلنفومافسردگی پس از زایماناختلال پردازش شنواییدریافت کمک برای یک اختلال روانی

روبان سبز در سلامت روان

کمپین روبان سبز در سلامت روان

روبان سبز نماد بین المللی آگاهی از سلامت روان است. اگر یک روبان سبز به لباس خود وصل کنید، به طور نمادین به معنای این است که به سلامت روان همکاران، عزیزان یا کسانی که از کنارشان رد می شوید، اهمیت می دهید. همچنین این نماد برای همدردی با کسانی است که از اختلالات روانی رنج می برند.ظاهرا در دهه ۱۸۰۰ این نماد برای برچسب زدن به افرادی استفاده می شده که از سلامت روان برخوردار نبودند و به عبارتی دیوانه محسوب می شدند. روبان سبز به اندازه روبان صورتی برای سرطان سینه یا روبان قرمز برای ایدز شناخته شده نیست. اما خوشبختانه آنقدر جلو رفته ایم که بدانیم کاربرد کلمه دیوانه برای افرادی که از این روبان استفاده می کنند، منسوخ شده است. در واقع در این کمپین عمومی روبان سبز در سلامت روان، تلاش می شود که ننگ و تابوی بیماری های سلامت روان شکسته شود و افرادی که از این بیماری ها رنج می برند، علاوه بر رنج بیماری خود، رنج مضاعفی را برای برخورد نادرست جامعه و افراد بی اطلاع با برچسب دیوانه خوردن، تحمل نکنند. در این راستا می توان از تکنیک داستان پردازی استفاده کرد. به این صورت که افرادی که سابقه مشکلات سلامت روان دارند، بتوانند به آسانی و بدون خجالت و ترس از قضاوت شدن در مورد مشکل خود با دیگران صحبت کنند و داستان زندگی خود و شرح رنج هایشان را تعریف کنند که مورد همدلی و درک اجتماعی قرار بگیرند.رسانه های اجتماعی با انتشار این داستان ها به شکل های مختلف، می توانند باعث همدلی بیشتر افراد اجتماع با بیماران سلامت روان شوند که تابوی بیماری روانی در اجتماع به طور کامل از بین برود و افراد بتوانند با راحتی کامل و بدون خجالت و اضطراب و مخفی کردن مشکل، به دنبال درمان خود باشند. مردم باید بدانند که هر کداممان در برابر سلامت روان افراد اجتماعی که در آن زندگی می­کنیم، مسئول هستیم و به وجود آمدن روحیه دلسوزی و مهربانی بین افراد جامعه، می تواند در کاهش مشکلات روانی اجتماع مانند اضطراب، پرخاشگری و سایر اختلالات رفتاری نقش چشمگیری داشته باشد. همچنین روبان سبز بیانگر اهمیت حمایت از سلامت روان خود است. اگر ما از شرایطمان ناراضی باشیم، این رنج می تواند به اطرافیانمان منتقل شود و آن ها را دچار رنج کند. بالعکس اگر راضی و خوشحال باشیم، بهتر می توانیم از اطرافیانمان مراقبت کنیم و با آنها مهربان باشیم. بنابراین در وهله اول هر فرد با توجه به سلامت روان خود می تواند به سلامت روان جامعه اطراف خود کمک کند. پس اولین گام در این کمپین، مهربانی با خود است. می توان گفت که هدف کلی کمپین روبان سبز در سلامت روان، گسترش شفقت و مهربانی در سطح جامعه و مبارزه با قضاوت و تمسخر است.

مراقبت از سلامت روان

سلامت روان در تعریف، برخورداری از وضعیت عاطفی، اجتماعی و روانی مطلوب است. سلامت روان می تواند روی نحوه تفکر، احساس و عملکرد ما در زندگی بسیار موثر باشد و این امر به نوبه خود بر نحوه مدیریت استرس، ارتباط با دیگران و انتخاب تاثیرگذار است.  اهمیت سلامت روان در هر مرحله از زندگی فرد، از کودکی و نوجوانی تا بزرگسالی روی کیفیت زندگی و عملکرد او قابل انکار نیست.

روبان سبز در سلامت روان

در طول زندگی خود ، اگر با مشکلات سلامت روانی مواجه شوید، ممکن است این اتفاقات بر نحوه تفکر، خلق و خو و رفتار شما با دیگران تاثیر بگذارد. عوامل زیادی در ایجاد مشکلات سلامت روان نقش دارند، از جمله:

  • عوامل بیولوژیکی، مانند ژن ها یا عوامل شیمیایی در مغز
  • تجربیات زندگی، مانند ضربه عاطفی، مرگ نزدیکان، یا سوء استفاده مالی و جنسی و … .
  • سابقه خانوادگی مشکلات سلامت روان

مشکلات سلامت روان در جامعه بسیار شایع هستند و تقریبا هر فردی در زندگی خود با نمونه هایی از آن در خودش یا اطرافیانش رو به رو شده است. خوشبختانه امکان بهبودی و درمان افراد مبتلا به مشکلات روانی وجود دارد و با مراجعه به مراکز درمانی و پیگیری روند درمان و همکاری اطرافیان بیمار می توان بر بسیاری از این اختلالات روانی فائق آمد یا تاثیرات مخرب آنها بر فرد و اجتماع را کنترل کرد.

علائم هشدار دهنده اولیه

در مبحث روبان سبز در سلامت روان باید بگوییم که هر کدام از اختلالات روانی علائمی دارند که با آنها شناخته می شوند. اگر در مورد خود یا اطرافیانتان، مطمئن نیستید که با مشکلات روانی رو به رو هستید یا نه، به نشانه های زیر در رفتار وی توجه کنید. بروز یک یا چند مورد از علائم زیر می تواند نشانه وجود مشکلاتی در سلامت روان شما یا اطرافیانتان باشد:

  • تغییر عادت های خواب و خوراک فرد، مانند پرخوری، کم خوری، خواب زیاد یا بی خوابی
  • جمع گریزی، دوری از افراد و فعالیت های معمولی، در صورتی که قبلا فردی اجتماعی بوده است.
  • کم شدن انرژی و انگیزه فرد برای انجام فعالیت های معمول روزانه
  • بی احساسی نسبت به همه چیز طوری که گویا هیچ چیز برایش مهم نیست.
  • داشتن دردهای مبهم و غیر قابل توضیح در نواحی مختلف بدن
  • احساس درماندگی یا ناامیدی مطلق
  • سیگار کشیدن، مصرف نوشیدنی های الکلی یا مصرف مواد مخدر بیش از حد معمول
  • احساس سردرگمی غیرمعمول، فراموشی غیرعادی، در حاشیه بودن، عصبانیت، ناراحتی، نگرانی یا ترس
  • فریاد زدن یا دعوای مداوم با افراد خانواده و دوستان
  • تجربه دوره های نوسانات خلقی شدید که باعث ایجاد مشکلات در روابط فرد با اطرافیانش می شود.
  • داشتن افکار و خاطرات تکرارشونده ای که به هیچ وجه نمی توانید آنها از ذهن خود خارج کنید.
  • شنیدن صداها یا باور موهومات یا صحبت از چیزهایی که حقیقت ندارند.
  • فکر آسیب رساندن به خود یا دیگران یا افکار خودکشی و خودزنی
  • ناتوانی در انجام وظایف روزانه مانند مراقبت از فرزندان یا رفتن به محل کار یا مدرسه

روبان سبز در سلامت روان

سلامت روان و تندرستی

سلامت روان کامل به شما اجازه می دهد:

  • پتانسیل کامل خود را درک کنید.
  • با استرس های زندگی کنار بیایید.
  • روابط موفقی داشته باشید.
  • با انرژی و با انگیزه و با بازدهی بالاتری کار و فعالیت کنید و موفقیت بیشتری به دست آورید.
  • به افراد اجتماع کمک کنید و از رنج هایشان بکاهید.

در ادامه مقاله روبان سبز در سلامت روان، برای حفظ سلامت روانی خوشبختانه راهکارهای موثری وجود دارد که می توانید با به کار گرفتن آنها از سلامت خود در وهله اول و سلامت اطرافیانتان در وهله دوم مراقبت کنید و به این ترتیب به سهم خود، در راه سلامت روان جامعه اطرافتان گام های موثری بردارید. راه های حفظ سلامت روانی مثبت عبارت هستند از:

  • دریافت کمک حرفه ای در صورتی که با هر کدام از علائم بالا در خود یا اطرافیانتان روبه رو شدید.
  • ارتباط مداوم با دیگران می تواند باعث بالا رفتن روحیه و به وجود آمدن احساس نشاط در شما و آنها شود.
  • مثبت ماندن و مثبت اندیشی و پرهیز از اشتغال ذهن به افکار منفی درباره خود، دیگران و زندگی
  • فعالیت بدنی و ورزشی با آزاد کردن مواد شیمیایی در مغز، باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و بهبود خلق و خو و عملکرد شما در زندگی می شوند.
  • کمک کردن به دیگران نیز راه موثری برای بهبود خلق و خوی فرد کمک کننده است.
  • خواب کافی و استراحت، باعث تجدید قوای بدنی و پیشگیری از بیماری های سلامت روان مانند افسردگی می شود.
  • آموزش دیدن مهارت هایی مانند مقابله با اضطراب و استرس، کنترل خشم، ترس و… .

در پایانروبان های رنگی، هر کدام نماد آگاهی بخشی درباره مشکل خاصی در سلامتی فرد یا اجتماع هستند. روبان سبز در سلامت روان نمادی است برای اهمیت دادن به سلامت روان و شکستن تابوهایی که در زمینه ابراز این بیماری ها در اجتماع وجود دارد. در واقع دعوتی است به مهربانی و همدلی در اجتماع و پرهیز از فرهنگ نادرست قضاوت و تمسخر.هر فرد اجتماع در وهله اول با اهمیت دادن به سلامت خود و در وهله دوم با مراقبت از نزدیکان و اطرافیانش و با شناختن نشانه های بیماری های روانی و مراجعه به موقع و درمان این بیماری ها، می تواند در بهبود سلامت روان در جامعه نقش داشته باشد.

منابع:

 

  • https://www-mentalhealthatwork-org-uk.translate.goog/resource/green-ribbon-campaign/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fa&_x_tr_hl=fa&_x_tr_pto=sc
  • https://www-thestar-com-my.translate.goog/lifestyle/health/matters-of-the-mind/2021/02/09/redesigning-the-green-ribbon-for-mental-health-awareness-goes-beyond-looks?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fa&_x_tr_hl=fa&_x_tr_pt
به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx