اندوه درمانی

کامنت بگذارید
16 دقیقه زمان خواندن

اندوه درمانی

غم و اندوه به دلایل مختلف در زندگی افراد پیش می آید؛ در واقع هر چه قدر هم فردی تلاش کند که همواره شاد باشد و این شادی را به دیگران نیز انتقال دهد، باز هم موقعیت هایی پیش خواهد آمد که غم و اندوه بر فرد چیره خواهد شد. در چنین شرایطی بهتر است افراد به سوی راه حلی برای بهبود شرایط موجود و بازگشت به زندگی طبیعی پیدا کنند؛ اندوه درمانی می تواند در دسته این راه حل ها قرار گیرد. اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید.

مشاوره غم و اندوه (اندوه درمانی) چیست و چگونه موثر است؟

غم و اندوه را می توان قسمتی از زندگی دانست که همواره همراه با زندگی خواهد بود. اما همواره موقعیت هایی غیر منتظره وجود دارد که بسیار چالش برانگیز است و کنار آمدن با چنین موقعیت هایی دشوار است. از دست دادن یکی از عزیزان را می توان در دسته این موقعیت ها قرار می گیرد. شاید برای شما در حال حاضر عادی باشد که عزیزی از دست برود اما نمی توانید تصور کنید که چنین رخدادی چگونه برانگیختن احساسات را به دنبال دارد و چگونه تعاریف قبلی شما را از سوگواری از بین می برد. به عبارت بهتر می توان گفت که نمی توان برای اندوه آماده شد.

اندوه درمانی

اندوه درمانی چیست؟

درست است که به مرور زمان افراد سعی می کنند که با اتفاق از دست دادن عزیزان خود کنار بیایند و هر کدام از افراد به این منظور روشی در پیش می گیرند. اما برخی دیگر از افراد بدون بهبود یافتن برای زمانی طولانی به غم و اندوه خود ادامه می دهند و کم کم توانایی خود را جهت انجام فعالیت های روزانه از دست می دهند و در واقع ادامه فعالیت های آنها با اختلال مواجه می شود.

با همه این توضیحات می توان گفت که مشاوره برای برطرف کردن غم و اندوه یکی از تجربه های چالش برانگیز در زندگی هر فردی خواهد بود.

مشاوره غم و اندوه (اندوه درمانی) چگونه می تواند به افراد کمک کند؟

مشاوره غم و اندوه برای سوگ از دست دادن به افراد کمک می کند که با از دست دادن هر کدام از عزیزان خود مقابله کنند و در واقع در این راستا طراحی شده اند. در واقع اندوه درمانی به ایجاد استراتژی ها و شیوه هایی در جهت مقابله با اندوه و غصه افراد کمک می کند. اندوه درمانی می تواند روشی برای صحبت راجع به احساسات و عواطف در افراد سوگوار ایجاد کند و به شناسایی و کشف راه هایی برای تسهیل سوگواری نیز کمک می کند.

شاید درباره مراحل چالش برانگیز غم و اندوه شنیده باشید، اما اندوه درمانی به افراد دارای غم و اندوه توصیه می شود. افرادی که غم و اندوه دارند ویژگی های زیر را دارند:

1) مختل شدن فعالیت ها و برنامه های روزانه

2) احساس افسردگی و گناه

3) سخت تر شدن ادامه زندگی

4) اختلال در روابط و به وجود آمدن مشکلات در آن

اندوه درمانی

اندوه درمانی برای افراد غمگین

غم و اندوه چیست؟

غم و اندوه را می توان واکنشی طبیعی به هر گونه از دست دادن است. این از دست دادن می تواند مرگ یکی از عزیزان باشد. این موضوع از غم و اندوه هم فراتر می رود و احساساتی مانند شک، خشم، گناه، سردرگمی و احساسات این چنینی را تحریک می کند.

نمی توان غصه خوردن را از طریق روشی درست انجام داد. در واقع واکنش های متفاوتی به از دست دادن در افراد مختلف قابل مشاهده است و روش غمگین شدن هر فردی با دیگری تفاوت دارد. همچنین باید گفت که دوره زمانی معینی نیز نمی توان برای اندوه و غم در نظر گرفت. به عبارت بهتر امکان دارد پذیرش از دست دادن یک عزیز برای فردی ماه ها و یا شاید هم سال ها به طول انجامد. اما اکثر افراد می توانند با کمک گرفتن از یک روش حمایتی و سالم، وضعیت خود را بهبود ببخشند و با موضوع از دست دادن کنار بیایند. اندوه درمانی می تواند حمایت و انگیزه لازم را در افرادی که در طول فرآیند بهبودی با مشکل مواجه شده اند به وجود آورد.

غم و اندوه چگونه در افراد نمایان خواهد شد؟

اغلب ماهیت و چگونگی سوگواری با فقدان مطابق است. به عنوان مثال واکنش های متفاوتی نسبت به از دست دادن یک عزیز که دلیل آن کهولت سن بوده و از دست رفتن یک کودک خردسال در افراد به وجود می آید. با این وجود نباید اهمیت هیچ اندوهی را کم جلوه داد و یا بر اندوهی دیگر ترجیح داد.

بروز اندوه در مجموعه ای از رفتارها و افکار قابل مشاهده است. برخی از افراد ترجیح می دهند که با دیگران معاشرت داشته باشند و احساسات خود را به اشتراک بگذارند؛ این در حالی است که برخی ترجیح می دهند عزاداری را به تنهایی انجام دهند.

اندوه درمانی

علت نیاز به اندوه درمانی

ممکن است افراد سوگوار با تمرکز بر حل سایر مشکلات سعی کنند که از ابراز احساسات بی نیاز شوند. همچنین امکان دارد که سعی کنند که با سایر افراد ارتباط برقرار کنند و احساسات خود را به اشتراک بگذارند.

گاهی اوقات ممکن است رفتارها و افکار ناشی از اندوه، شکل شدیدتری به خود بگیرند و تبدیل به علائمی مانند افسردگی، اضطراب، مشکلات تغذیه، مشکلات خواب، رفتار پرخاشگرانه شوند. ” غم پیچیده ” نامی است که به این حالت داده اند. تحقیقات نشان داده است که این حالت در 15 درصد افراد مشاهده می شود.

اگر دارای علائمی فراتر از واکنش های طبیعی به دلیل از دست دادن یکی از عزیزان دارید، می توانید با مشاوری در این زمینه صحبت و مشورت کنید؛ در این صورت به شما کمک خواهد شد تا توانایی مقابله با عوارض جانبی روحی و یا فیزیکی که احتمال تجربه کردن آن وجود دارد، پیدا کنید. مناسب ترین گزینه در چنین مواقعی این است که غم و اندوه را درمان کنید و در واقع به اندوه درمانی بپردازید.

غم و اندوه شامل چه مراحلی است؟

تحقیقات انجام شده در این زمینه، 5 مرحله را پیشنهاد کرده است که با غم و اندوه مقابله کنند. هر مرحله ممکن است چند روز و شاید هم یک سال زمان ببرد. ترتیب رخ دادن مرحله های غم و اندوه نیز ممکن است متفاوت باشد، اما ممکن است برخی افراد تجربه همه مراحل را نداشته باشند. گاهی اوقات نیز افراد متوجه تجربه چنین مراحلی نمی شوند. شاید هم برخی افراد هیچ کدام از مراحل را تجربه نکنند.

اندوه درمانی

دلیل مراجعه به مشاور برای اندوه درمانی

طی مرحله اول به طور معمول افراد توانایی پذیرش باخت خود را ندارند و یا تمایلی به آن ندارند. مرحله دوم را می توان مرحله خشم نامید که فرد به طور کامل متوجه شده است که دچار ضرر و زیان شده است. مرحله سوم زمانی است که فرد سوگوار سعی دارد از افراد و یا هر چیز دیگری درخواست بازگشت عزیزشان را کند. مرحله چهارم را می توان افسردگی نامید که به صورت معمول از سایر مراحل چالش برانگیزتر هستند. مرحله پنجم و آخرین مرحله را می توان پذیرش نامید که تکمیل کننده فرآیند سوگواری است. بیشتر افراد طی این مرحله سعی می کنند با موضوع از دست دادن کنار بیایند.

نحوه تاثیر مشاوره غم و اندوه بر فرد غمگین چگونه است؟

اندوه درمانی علاوه بر اینکه می تواند به شما کمک کند از دست دادن را بپذیرید و در واقع با آن کنار بیایید، دارای مزایای زیر است:

1) درمان تروما

2) بیان احساسات فردی

3) حل کردن احساس گناه احتمالی

4) ادامه دادن با یک پشتیبانی توانمند

5) کنار آمدن با واقعیت جدیدی که رخ داده است.

6) زندگی همراه با درد از دست دادن را می توان به عنوان یک زندگی ناسالم دانست و ممکن است تبدیل به غم و اندوهی شود که پیچیده تر، شدیدتر و طولانی تر است و بدیهی است که درمان این گونه از اندوه نیز دشوارتر خواهد بود.

اندوه درمانی

نحوه تاثیر اندوه درمانی

مسئولیت های مشاور غم و اندوه در مواجهه با فرد غمگین چیست؟

دو گام مهم برای مشاور اندوه و غم توصیه شده است که به احتمال زیاد برای صحبت با فردی که با از دست دادن عزیز مواجه شده است نیاز دارد.

1)گام اول این است که مشاور باید رابطه ای قابل اعتماد با فرد مخاطب خود ایجاد کند تا از این طریق محیطی امن و آسوده برای افراد به وجود آید. در این صورت است که افراد می توانند به صورت آشکار شرایط و احساسات خود را برای مشاور بیان کنند.

2) گام دوم این است که توسط مشاور انجام شود این است که علاوه بر اینکه به صورت مشتاق و علاقه مند به صحبت های فرد سوگوار گوش دهند، سوالاتی درباره ماهیت و چگونگی رابطه فرد سوگوار با فرد از دست رفته بپرسد. اگر این رابطه دچار مشکل بود، مشاوره نیازمند رویکرد متفاوتی خواهد بود.

اندوه درمانی را نمی توان تنها مختص افرادی نیست که با از دست دادن عزیز خود دست و پنجه نرم می کنند. امکان دارد اندوه درمانی برای افراد و موقعیت هایی لازم شود که عبارتند از:

  • فردی که در حال تجربه کردن از دست دادن یک همکار است و بر آن تمرکز کرده است.
  • کودکی که والدین خود را از دست می دهد.
  • کودکی که در حال تجربه از دست دادن دوست خود است.
  • فردی که حیوان خانگی خود را از دست داده است.
  • بیمارانی که در حال حاضر در بیمارستان بستری هستند.
  • و سایر افرادی که در حال مواجهه با رویدادی آسیب زا است و یا چنین رخدادی را پشت سر گذاشته است.

اندوه درمانی

مسئولیت مشاور در اندوه درمانی

تکنیک های مشاور غم و اندوه (اندوه درمانی) برای تسکین فرد غمگین چیست؟

بعد از مشخص شدن شرایط مرتبط با فقدان، مشاور تکنیک های ویژه در جهت مشاوره را به کار می گیرد که امکان دارد موارد زیر را در بر بگیرد:

1) صحبت راجع به فرد از دست رفته: گاهی اوقات افراد دارای غم و اندوه می دانند که باید به صحبت در مورد از دست دادن بپردازند، اما پیدا کردن فضای امن برای آنها مشکل است. فرد سوگوار باید با تشویق مشاور اقدام به صحبت درباره زندگی فرد از دست رفته بکند. مواردی مثل سبک زندگی، علاقه مندی، افرادی که با آنها معاشرت می کردند، سرگرمی ها، ویژگی های خاص، دشواری های زندگی، رفتارها، عادت ها و دیگر موارد مرتبط با زندگی فرد از دست رفته.

2) تشخیص غم و اندوه از تروما: در صورت آسیب دیدن فرد غمگین از خاطره ای درباره مرگ عزیز از دست رفته، باید از مشاور مربوطه کمک بگیرد؛ به این صورت که دیدگاهی متعارف نسبت به خاطره مورد نظر پیدا کنند و رابطه خود را با فرد از دست رفته به گونه ای تنظیم  کنند که سوگواری سالم تری داشته باشند.

3) احساس گناه: برخی افراد از انجام برخی از کارها و یا عدم انجام برخی کارها نسبت به فرد عزیزشان احساس گناه و پشیمانی می کنند. مشاور باید تشویق فرد سوگوار را طوری انجام دهد که چنین احساسی را رها کند.

چگونگی آغاز مشاوره غم و اندوه

به طور معمول این که فرد غمگین (به خصوص در هنگام سوگواری) تصمیم بگیرد با مشاور صحبت و مشورت کند. به عبارت بهتر این که در ابتدا قابل درک است که فرد غمگین شک داشته باشد که با مشاور صحبت کند یا نه. اما باید به این نکته توجه داشت که نیازی نیست که فرد به سطح شدیدی از غم و اندوه برسد تا به مشاور مراجعه کند. ممکن است فرد در هنگام از دست دادن تنها نیازمند فضایی باشد که راجع به از دست دادن صحبت کند یا احساسات خود را بدون ترس از قضاوت پردازش کند.

اندوه درمانی

اندوه درمانی و جلوگیری از آسیب

نکات عمومی برای مقابله با صدمه و آسیب

این که بتوانید با از دست رفتن یک عزیز کنار بیایید زمان بر است. فرد باید تلاش کند که صبور باشد و در طول دوره سوگواری عجله نکنند؛ این موارد برای جلوگیری از آسیب مفید خواهد بود. سعی کنید که با دوستان و اعضای خانواده خود راجع به از دست دادن عزیز صحبت کنید و از آن خودداری نکنید. اگر فرد غمگین راجع به از دست دادن صحبت نکند می تواند سبب احساس تنهایی فرد شود و بهبود فرد را با اختلال مواجه کند. اگر با افرادی که سلامتی شما برای آنها مهم است و شما را دوست دارند وقت بگذرانید می توانید سوگواری را قابل تحمل تر کنید. نکته دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد این است که برای عزیزان خود جشن بگیرید؛ به گونه ای که نشان دهید زندگی آنها برای شما ارزشمند و گرامی است.

آنچه بهتر است در پایان بدانید

این مقاله به موضوع اندوه درمانی پرداخته است. هدف از اندوه درمانی، موفقیت در پشت سر گذاشتن بحران های زندگی که منجر به اختلال در روند طبیعی زندگی شده اند، است. پس از عبور از این مرحله و در واقع موفق شدن در این مرحله می توان به دیگر جنبه های زندگی پرداخت؛ تا جایی که شاید بتوان به رشد فکری در جنبه های مختلف زندگی نیز فکر کرد.

 

منبع:

 

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx