تأثیرات و روش های پرورش ایده پردازی
ایده های نوآورانه عامل اصلی کارآفرینی هستند. کار آفرینان این ایده های خود را از روش ها خاص به دست می آورند. آیا شما هم ایده پرداز هستید؟ آیا ایده های خود را تابه حال عملی کرده اید؟ به مطالعه این مقاله بپردازید تا از اهمیت ایده پردازی در تمامی شاخه های زندگی آگاهی کافی را کسب کنید.
ایده پردازی چیست؟
ایده پردازی یعنی چه؟
تصور کنید روی تخت خود در حال استراحت هستید و فقط دارید به سقف اتاق خود نگاه می کنید. اما به صورت ناخودآگاه غرق در افکار خود می شوید، این افکار تحت تأثیر وقایع حول زندگی روزمره از گذشته تا حال، در ذهن شما پدیدار می شوند. اما برخی از این افکار بدون اینکه شما هیچ دخالتی بر کنترل آن داشته باشید به آینده اختصاص داده می شود.
این افکار واضح یا مبهمی که شما درباره آینده خود در ذهن مشغول بازی کردن با آنها هستید گاهی جرقه برای شروع کاری می شوند و گاهی هم فقط یک رؤیا باقی خواهند.
حال در نظر بگیرید که شما دارای یک سری تخصص هایی در زندگی خود هستید، این تخصص ها می توانند نقاشی، آشپزی، طراحی یا هر چیزی باشد. باتوجه به این استعدادها شما افکاری تحت تأثیر روحیات و اخلاقیات در ذهن پرورش می دهید. پرورش این افکار باعث بازشدن درب هایی می شوند که هیچ وقت انتظار آن را نخواهید داشت.
آیا راهی برای تقویت ذهن وجود دارد؟
برای تقویت قوه ذهن شما باید آن را با کتاب یا کار های خاصی تغذیه کنید. هرچقدر تغذیه صحیح تر همراه با عمل صورت بگیرد شما ذهنی خلاق تر برای پرورش افکار خود خواهید داشت. اما عامل اصلی این کار چیست؟ چرا به فکر فرو می رویم؟
انسان ها در زمانی که از هر چیزی که نیاز دارند غنی باشند، هیچگاه دست به فکر زدن نمی زنند. حتماً باید یک نیاز خاص برای انسان ها به وجود آید تا برای حل یا فراهم کردن آن دست به کار شوند. بدون داشتن دلیلی برای فکرکردن، هیچ فکری در مغز پردازش نمی شود.
وقتی هیچ چیزی برای فکرکردن و اندیشیدن وجود نداشته باشد، هیچ ایده ای هم شکل نمی گیرد؛ بنابراین برای پرورش ذهن در راستای ایده سازی باید دست به کار های خاصی بزنیم. کتاب خواندن یکی از بهترین روش ها برای تغذیه ذهن و بازکردن درب های متعدد برای فکرکردن درباره هر چیزی است.
نگاهی به تاریخ
اگر به تاریخچه تمام اختراعات نظری بیندازید حتماً متوجه می شوید که تمامی این اختراعات درست در زمانی پدیدار می شدند که انسانیت به چیزی نیاز بسیاری داشته است. برای مثال اختراع چرخ؛ انتقال وسیله ها، کالاها یا حیوانات در زمان باستان به سختی انجام می شده، برای همین انسانیت به یک ایده نیاز داشت. ایده ای که این سختی را از میان ببرد. نتیجه این نیاز و ایده به اختراع چرخ ها منجر شد.
دلیل شکل گیری افکار و ایده ها
شاید خنده دار باشد اما تمامی پیشرفت های بشریت مدیون همین کمبود و کاستی های زندگی روزمره است. انسان ها هر روز، در شرایط متفاوت با سد ها و مشکلاتی مواجه می شوند که باید راهی برای عبور از آن پیدا کنند. معمولاً افرادی که دارای استعداد های عملی و ذهنی هستند بسیار راحت تر از پس این مشکلات بر می آیند؛ اما افراد بدون استعداد یا پتانسیل های ذهنی همیشه درمانده هستند.
اما چگونه ایده پردازی کنیم؟
برای ایده پردازی نیاز نیست که به ذهنمان فشار وارد کنیم؛ فقط کافی است با حفظ اعتمادبه نفس به شناخت محیط پیرامونمان بپردازیم. تمامی احتمالات و شرایط را بسنجیم. آن جاست که ذهن به صورت خودکار اقدام به فکرکردن و پردازش اطلاعات می شود و نتیجه آن طرح یک ایده خواهد شد.
این ایده می تواند راه حلی برای عبور از موانع باشد، می تواند ساخت یک وسیله برای تسهیل روند کار باشد و خیلی چیز های دیگر.
ایده پردازان چه کسانی هستند؟
خوب، همان طور که گفتیم پرورش افکار مساوی با ایده سازی است. برای پرورش افکار هم نیاز به مطالعه و تجربه کردن نیاز داریم.
پس از طرح یک ایده و عملی کردن آن، برای دفعات بعدی عملکرد بهتری برای اجرای همان طرح خواهیم داشت. این یعنی فرد حالا به قدرت خلاقیت دست یافته است. ایده پرداز کسی است که طرحی ها با پس از تفکر و با استفاده از خلاقیت در ذهن خود می سازد.
در کلامی دیگر ایده پرداز دارای مهارت خلق آثاری است که همراه با آن توانایی عملی کردن آن را هم درعین حال دارد. انجام کاری به نحوی که قبلاً از آن در عملی شدن استفاده نشده، تعریف دیگری از خلاقیت است.
ایده برتر چیست؟
ایده است که میان تمام ایده های موجود دارای خصوصیات ویژه خود باشد. این ویژگی های خاص خلاقیت و نوآوری هستند که هر ایده را منحصربه فرد خواهند کرد. برای ارزیابی ایده ها باید سؤالاتی مطرح کرد تا ارزش آن مشخص گردد.
- مشکل چیست؟
- چه چالش هایی وجود دارد؟
- به چه چیزهایی نیاز است؟
- فرد متقاضی کیست؟
- راح حل چیست؟
- ایده نهایی چیست؟
با مطرح کردن چنین سؤالاتی درواقع شما از هر زاویه ای به موضوع موردنظر خود توجه کرده اید و برای طرح نهایی خود تمامی مشکلات را حل خواهید کرد که در نتیجه یک ایده برتر خلق می شود.
ایده پردازی در گروه ها چگونه است؟
اهمیت ایده پردازی در همکاری های گروهی بسیار به چشم می آیند؛ زیرا چندین نفر با ذهنیت های مختلف در حال پردازش و کار بر روی یک موضوع هستند. معمولاً در گروه ها یک نفر به عنوان سرپرست گروه وجود دارد. این شخص که خود یک ایده پرداز است، در واقع ایده ها را برای گروه و اعضای آن تعریف می کند.
همچنین تمامی اعضای گروه هم به وسیله شخص سرپرست انتخاب می شوند. باید در نظر داشته باشید که تمامی اعضای گروه در حق مالکیت معنوی ایده یکسان است. طرح های نهایی در چنین گروه هایی بازدهی بسیار زیادی برای هر صنعت یا رشته ای به همراه دارد.
هم فکری چگونه ایده سازی را میسر می کند؟
ایده گروهی نامشخص به چه معناست؟
ایده ای که توسط سرپرست یک گروه تعریف شده و توسط افراد ایده پرداز ناشناس برای بهبود و تجلی آن همکاری می کنند. همچنین مالکیت معنوی همانند ایده پردازی گروهی برای همه اعضا یکسان محاسبه می شود.
چه تفکری یک ایده به حساب می آید؟
تمامی تفکراتی که در آخر منجر به خلق آثار یا اختراعاتی شود یا در ساختار کمی و کیفی آن تغییر ایجاد شود یک ایده محسوب می شود. همچنین افکاری که به عنوان یک راه حل برای رفع مشکل مطرح می شوند هم یک ایده به حساب می آیند.
برای مثال پایان نامه های دانشگاهی یا طرح های تحقیقاتی که با نوآوری همراه هستند و منجر به تولید محصول جدید یا ابداع روش جدید عملی جدید می شوند به عنوان ایده های برتر تعریف می شوند. همچنین باید در نظر داشته باشید که برای احتساب این مقاله ها یا تحقیقات به عنوان یک ایده نباید بیشتر از یک سال از ثبت آن گذشته باشد.
خلاقیت چه معیار هایی دارد؟
برای منحصربه فرد شدن یا منحصربه فرد کردن یک فرد یا یک چیز، ایده پرداز یا ایده او باید دارای ویژگی های خاصی باشد. این ویژگی ها به شرح ذیل هستند.
- ساده بودن.
- دقیق بودن.
- ترسیم و روش ارائه خوب داشته باشد.
- آشنا باشد.
- مأنوس باشد.
- نو و اصیل باشد.
- دارای انعطاف و تغییرپذیر باشد.
- قابلیت به چالش کشیدن باشد.
ایده ای که دارای چنین ویژگی هایی داشته باشد دارای اهمیت بسیاری بوده و 100% برای کسانی که این سبک ایده را استفاده می کنند قطعا به موفقیت دست پیدا میابند.
برای ساخت یک ایده به چیز هایی نیاز داریم
اهمیت ایده پردازی در کسب وکار
پس از پردازش ها و مطرح کردن راه روشی برای انجام کاری و تبدیل آن به یک ایده، حال باید به عملی کردن آن پرداخته شود. در فاز عملی و اجرایی طرح ها حتماً باید از قبل تمامی چالش ها، مشکلات، سدهای موجود در نظر گرفته شده باشد تا مشکلات اقتصادی باعث توقف پروژه نشود.
موفق بودن یک ایده و اجرای آن باید بازدهی و سوددهی داشته باشد. دررابطه با کسب وکار و جذب موفقیت، استراتژی کسب کار تعریف می شود. تمامی این استراتژی ها تحت تأثیر همین ایده ها و افکار شکل می گیرند که در آخر به موفقیت یا شکست یک پروژه منجر می شوند.
بنابراین جدا از شرایط کسب وکار شخصی، حتماً باید شرایط اقتصادی یک جامعه در طرح موردنظر آنالیز و مطابق با آن برای توسعه و پیشرفت کسب وکار کوشید.
تمامی ایده ها اصلی از ایده های فرعی تشکیل می شوند
نیازی به تشکیل گروه در فعالیت های منفرد نیست
در کسب وکارهایی که فقط خود شما درگیر شغل هستید، حتماً نیازی به تشکیل گروه برای ایده پردازی نیست. خود شما به تنهایی می توانید راهکار، روش حل مشکل یا راهی برای عبور از مسائل ارائه دهید. معمولاً در شرکت ها و مؤسسات تجاری داشتن گروه های فکری و ایده پرداز از واجبات به حساب می آیند.
زیرا در زمینه تجارت حتماً باید چندین نفر با طرز فکر های مختلف تمامی بعد های یک طرح یا پروژه را مورد بررسی قرار دهند؛ تا پیشرفت یا توسعه کسب وکار مهیا شود.
چه کارهایی خلاقیت را افزایش می دهند؟
اهمیت ایده پردازی زمانی بُلد می شود که شما روحیات، شخصیت و اطلاعات خود را بهبود بخشید و ازدیاد کنید. برای اوج گرفتن شخصیت و افزایش توانایی خلاقیت باید یک سری کارهای ساده انجام دهید.
متمایز باشید.
بر خلاف ضرب المثل قدیمی “خواهی نشوی رسوا، هم رنگ جماعت شو” شما باید به گونه ای رفتار کنید، بیندیشید و عمل کنید تا نسبت به بقیه افراد جامعه متمایز شوید. این تمایز به نوبه خود، باعث تغییر مسیر و روند زندگی شما شده که می توان از این تغییرات به عنوان یک ایده حساب کنید.
به موسیقی گوش دهید.
اکثر مردم حین گوش دادن به موسیقی موردنظر یا رؤیاپردازی می کنند یا به افزایش تمرکز برای مطرح کردن چیزی یا عملی کردن کاری مشغول می شوند. موسیقی به شما آرامش خاطر می دهد، با کمک این آرامش شما راحت تر فکر می کنید. اما حتماً از موسیقی های غمگین دوری کنید.
با گوش کردن به موسیقی های ملایم، آرام بخش یا هایپر تمپو ها می توانید روحیه خود را به شدت بالا ببرید.
مطالعه کنید.
بهترین، کم هزینه ترین و ساده ترین راه برای افزایش آگاهی مطالعه است. اطلاعاتی که شما به مغز خود تغذیه می کنید همگی بر افکار شما تأثیر خواهد داشت؛ همچنین برای انجام کارها یا قرارگیری در شرایط خاص و اورژانسی افرادی که مطالعات بیشتری دارند نسبت به افرادی که مطالعات ندارند بسیار موفق تر عمل می کنند.
سعی کنید از منابع علمی و پژوهشی استفاده کنید؛ زیرا چنین منابعی روش های علمی یا تجربیات آزمایشگاه خود را طی کرده سپس ارائه می شوند.
به سفر بروید.
اجازه دهید تا ذهنتان برای مدت کوتاهی استراحت کند. ذهن شما تحت تأثیر تکراری بودن روند زندگی خسته و فرسوده می شود که در ایده پردازی شما قطعاً موانعی به وجود خواهد آورد. برای پیشگیری یا جلوگیری از چنین مشکلی حتماً باید به ذهن استراحت داد و از این شرایط برای مدتی به دور باشد.
سفر کردن هم تأثیر بر روحیات آدمی دارد و هم باعث کاهش استرس و تقویت ذهن می شود.
یک تیم تشکیل دهید.
برای پیشرفت یا توسعه یک ایده بهتر از نظر افراد دیگری استفاده کنید. با تشکیل یک تیم و جمع کردن افرادی بااستعداد و خلاقیت های زیاد شما می توانید پیشرفت چشم گیری در کسب وکار خود داشته باشید. همچنین در برخی مشکلات زندگی هم داشتن چند دوست به شما در حیطه های مختلف کمک می کند.
یادداشت کنید.
از مهم ترین روش های افزایش خلاقیت و از ابتدایی ترین اصل های ایده پردازی یادداشت برداری است. یادداشت برداری از مهم ترین فاکتورهای ارزش دهنده در اهمیت ایده پردازی محسوب می شود.
حین کار یا مطالعه از هر چیزی که نیاز است یادداشت برداری کنید. با یادداشت کردن شما می توانید تمامی جوانب، تمامی سؤالات و تمامی احتمالات را روی یک تکه کاغذ بیاورید و بررسی هر یک بپردازید. نکته برداری و یادداشت تغییرات موردنیاز برای بهبود و توسعه یک ایده بسیار حیاتی است.
جمع بندی
برای تقویت استعداد ایده پردازی مطالعه کنید، گروه تشکیل دهید، از تجربیات استفاده کنید. همچنین برای استراحت ذهن و دوری از اضطراب و استرس موسیقی گوش دهید و به سفر بروید. اهمیت ایده پردازی پس از کسب موفقیت در انجام کاری یا محقق شدن یک هدف برای شما آشکار خواهد شد.
منبع :
- https://www.ipl.org/essay/Importance-Of-Idea-Generation-PJJE9V6SQU