تصویر منفی بدن در بارداری

کامنت بگذارید
16 دقیقه زمان خواندن

چگونگی مواجه با تصویر منفی بدن در بارداری

در راستای چگونگی مواجه با تصویر منفی بدن در بارداری به جهت ایجاد پیش زمینه و رویارویی با آن دانستن توضیحی مختصر درباره عبارت تصویر بدن الزامی است؛ این واژه بیانگر تصورات ذهنی و درک شخصی افراد از فرم بدن خود در تمامی حالات به ویژه در دوران بارداری است.

از قدیم مادران، بارداری را امری زیبا و خارق العاده می پنداشتند. اما با وجود منحصر به فرد بودن دوران حاملگی و همچنین تولد یک نوزاد، تغییرات ظاهری و عاطفی زنان باردار می تواند برایشان نگران کننده شود. گاه این نگرانی ها باعث ایجاد اضطراب و باور تصویر منفی بدن در بارداری می شود.

نشانه هایی مانند کمردرد، سرگیجه و تهوع، نه تنها برای زنان باردار از نظر جسمی سخت و طاقت فرسا بوده، بلکه بر روحیه آنان هم تأثیر می گذارد. بروز این مشکلات به همراه افزایش وزن به علت رشد جنین در دوران حاملگی ارتباط تنگاتنگی با تصویر منفی بدن در بارداری و گاهاً افسردگی دارد. در این مقاله سعی شده، تا با اطلاع رسانی و بالابردن سطح آگاهی مادران در خصوص دوران بارداری از وجود استرس و نگرانی های بی مورد جلوگیری شود.

تصویر منفی بدن در بارداری

علل بالا رفتن وزن و احساس تصویر منفی بدن در دوران بارداری

زنان باردار به دلایل مختلف که گاه امری طبیعی در این دوران به حساب می آید، دچار اضافه وزن و تغییرات ظاهری می شوند. چند مورد از عوامل بالا رفتن وزن که می تواند جزو دلایل تصویر منفی بدن در بارداری به شمار آید، عبارت هستند از :

  1. بزرگ شدن جنین، جفت آن و مایع آمنیوتیک همچنین افزایش سایز سینه جهت شیردهی
  2. بالا رفتن ظرفیت خونی
  3. ایجاد تورم در ناحیه پا و بازو
  4. پراکندگی مضاعف چربی

اما برخی از زنان بیش از اندازه معمول دچار افزایش وزن می شوند. زیرا در این دوران به انجام فعالیت های بدنی مرتب تمایل ندارند و از یک رژیم ناسالم و بدون تحرک پیروی می کنند. اما در مواردی بالا رفتن وزن به طور غیرمعمول نشانگر وجود عارضه پزشکی همچون پره اکلامپسی است.

دکتر ماریل کوینت، روانشناس بالینی در کلنیک سلامت روان در لندن، در خصوص تصویر منفی بدن می گوید: «عواطف ما در برابر بدن خود امری پیچیده بوده، که معمولاً متأثر از معیارهای زیباشناسی جامعه و نیز فرهنگی سخت گیرانه و نادرست است. تمامی تجربه های شخصی ما، مثل زورگویی، صدمه دیدن، تندرستی و ارتباط ما با دیگران، می تواند کمکی برای به وجود آمدن تصویر منفی شود».

در دوران حاملگی، استرس و اضطراب در خصوص تصورات بدن شدیدتر می شود. گاهی افرادی که از ظاهر خویش راضی بودند هم به علت بالا رفتن وزن و تغییرات ظاهری در دوره بارداری نسبت به بدن خود حس عجیبی را تجربه می کنند.

یکی از عوامل قابل تأمل در ارتباط با ایجاد تصویر منفی بدن در بارداری شبکه های اجتماعی و فضای مجازی است. این رسانه ها با نمایش استایل های به اصطلاح ایده آل زمینه را برای مقایسه کردن، آماده می کنند. در حالی که تصاویر منتشر شده، در شبکه های همچون اینستاگرام، پینترست، لایکی و تیک تاک تا حدی اصلاح شده و غیرواقعی هستند.

پیامدهای ناشی از تصویر منفی بدن

همانطورکه می دانیم نگرش ما نسبت به خود و همچنین فرم بدنمان بر عواطف، رشد فردی و در نهایت موفقیت ما تأثیر بسزایی می گذارد. به این ترتیب در زمان حاملگی باید بیش از قبل نسبت به احساسات خود توجه کنیم. زیرا بر اساس تحقیقات صورت گرفته، در دوره بارداری کودک به طور دائم فرکانس هایی از مادر دریافت می کند. نوزاد قبل و بعد از تولد تمامی احساسات مادر مانند شادی، افسردگی و اندوه را به همان میزان تجربه می کند و این عواطف می تواند بر رشد او تأثیرگذار باشد.

تصویر منفی بدن در بارداری

باید خاطرنشان کرد، تصویر منفی بدن در دوران بارداری ممکن است.جزئی از عوامل بروز یکی از موارد زیر شود:

  1. اعتماد به نفس پایین، استرس و گوشه گیری
  2. پرهیز غذایی نامناسب
  3. احساس وابسته شدن والدین نسبت به کودک خود
  4. افزایش وزن
  5. استفاده زیاد از دخانیات
  6. افسردگی
  7. نگرانی مداوم از تصویر بدنی بیش از زمان بارداری
  8. مسئله وراثت یا به عبارتی انتقال مشکل تغذیه و دیدگاه والدین در خصوص ظاهرشان به کودک

آخرین گزینه در ارتباط با پیامدهای ناشی از تصویر منفی بدن، اثرگذاری مخرب آن بر جذب عشق و رابطه موفق است. روانشناسان همواره نگرش مثبت به ظاهر خود را جزو عوامل مهم در جذب موفقیت و روابط موفق احساسی یا کاری می دانند. از این بابت مادران در زمان حاملگی باید بیشتر از قبل مراقب دیدگاه و نگرش خود باشند. چون کودک قبل از تولد با بررسی سیگنال هایی که از مادر دریافت می کنند، خود را برای زندگی بیرون آماده می سازد.

تغییر احساس تصویر منفی بدن در بارداری به نگرشی مثبت

اگر فردی در هنگام بارداری دچار دیدگاه منفی نسبت به خود و در پی آن احساس شرم، خجالت و افسردگی شود، باید برای حل این مشکل به روانپزشک مراجعه کند. با این وجود ما برای راحتی شما عزیزان به معرفی تعدادی از راه کارهای ساده برای رسیدن به حالت نرمال و طبیعی می پردازیم.

1. حفظ فعالیت بدنی

انجام فعالیت های بدنی مختلف مانند ورزش، پیلاتس، رقصیدن و یوگا به غیر از کاهش وزن و حفظ اندامی ایده آل به سلامت روانی افراد نیز کمک می کند. اکتیو بودن، راهی مناسب برای تقویت نگرش مثبت، روحیه شاداب و کاهش درد به علت ترشح اندروفین در بدن است. این ماده به عنوان مسکنی طبیعی در بدن وجود دارد که در زمان انجام فعالیت بدنی، هیجان، احساس عشق و خوردن غذاهای تند تولید می شود.

دکتر تینا پرندویل، مامای موسسه خیریه بارداری تامی، در این مورد می گوید: « فعال بودن در مدت زمان حاملگی به غیر از اینکه از نظر ظاهری بدنتان را سالم نگه می دارد، بلکه از نظر روحی نیز حس بهتری به شما منتقل می کند. ورزش های مخصوص زمان حاملگی مثل پیاده روی و یوگای مخصوص زنان باردار و تمرینات قدرتی وجود دارد».

تصویر منفی بدن در بارداری

2. واقعیت گرا بودن در خصوص وزن خود

در زمان بارداری به علت های مختلف همانند تغییرات هورمونی، رشد جنین در بدن، وجود جفت آن و مایع آمنیوتیک به صورت طبیعی زنان دچار افزایش وزن می شوند. این بالا رفتن وزن در اکثر اوقات امر طبیعی به شمار می رود. لذا با قبول این واقعیت در این مورد و همچنین انجام فعالیت ها و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و غنی مادران برای داشتن وزنی مناسب در زمان بارداری کمک می کند.

دکتر کوینت در این مورد می گوید: «تغییرهای دوره بارداری امکان دارد، اذیت کننده و عجیب به نظر آید، اما مهم است در ارتباط با افزایش وزن طبیعی و درست واقع بین باشیم.»

همواره توسط مربی های ورزشی و نیز متخصصان تغذیه برای داشتن اندامی مناسب به غیر از ورزش درست، استفاده از رژیم غذایی مناسب توصیه می شود. زنان باردار در این زمینه باید بیش از دیگران به تغذیه و رژیم خود دقت کنند. رژیم غذایی آنان حتماً باید دارای غذاهای سرشار از فیبر، میانگین پنج وعده مصرف میوه و همچنین سبزیجات، استفاده بسیار از غلات و لبنیات بوده و باید از خوردن نوشیدنی و غذای پرچرب و نیز مصرف موادی با قند یا نمک بالا جداً خوداری کنند.

3. تا حد امکان دوری از ترازو

این حقیقت که داشتن اندامی مناسب برای تمامی افراد حائز اهمیت است، امری اجتناب ناپذیر به شمار می آید. حفظ استایلی ایده آل و زیبا  دارای دامنه گسترده ای از سنین متفاوت، جنسیت و اقوام مختلف است. به این علت نمی توان گفت قشر خاصی درگیر این مسائل هستند. در این میان افراد مسن، کودکان و زنان باردار برای داشتن وزن مناسب باید حساب شده و دقیق عمل کرده و مراقب سلامت روان خود نیز باشند.

وزن کردن های مکرر نه تنها به کاهش وزن و داشتن اندامی مناسب کمک نمی کند، بلکه باعث تضعیف روحیه و کاهش انگیزه می شود. همانطور که گفته شد احساسات و عواطف مادر مستقیماً به کودک انتقال پیدا می کند. بر این اساس وقتی بانوان در دوره بارداری با استفاده زیاد از ترازو و به دنبال آن احساس شرم و ناراحتی برای افزایش وزن، به صورت ناخودآگاه به فرزند خود حس ناامنی و استرس می دهند. این کودکان به دلیل اینکه از قبل تولد برای رو به رو شدن با این دنیا توسط سیگنال هایی ارسالی از مادر تحت فشارهای عصبی مداوم قرار گرفته اند، در روند زندگی روزمره نیز تا حدی تحت تأثیر این امر خواهند بود.

تصویر منفی بدن در بارداری

4. فاصله گرفتن از شبکه های اجتماعی

در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی تصاویری برای تبلیغ و جذب افراد منتشر می شود.گاه این عکس ها دارای اِلمان های تصویربرداری و ادیت فیلم و عکس هستند. به همین جهت تصاویر زیبا با وضوحی بالا را به مخاطب نشان می دهند. به عبارتی آنچه در رسانه های مختلف ارائه می شود، لزوماً واقعیت و حقیقت را به بینندگان خود منتقل نمی کند. اینفلوئنسرها، بلاگرها و صاحبان برند به علت آگاهی از میل به زیبایی از این موضوع به نفع خود استفاده کرده و با استفاده از مهارت خود همچنین بهره گیری از دیدی متفاوت همه چیز را زیباتر و بهتر به تصویر می کشند.

استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی افراد را به مقایسه کردن ترغیب می کند. کاری بسیار خطرناک و زیان آور که می تواند در برخی اوقات باعث آسیب فیزکی و روحی به خصوص در زنان باردار شود. مادران در زمان حاملگی خود باید بدانند به نوبه خود در زیباترین حالت زندگی خود قرار دارند و باید از هرآنچه باعث ایجاد حسی ناخوشایند در آنان می شود شامل استفاده مدام از ترازو، تماشای زیاد شبکه های اجتماعی و مقایسه افراد با خود اجتناب کنند.

به عنوان پیشنهادی سازنده دیدن روند تهیه فیلم ها و تصاویر منتشر شده در رسانه های اجتماعی توصیه می شود. چراکه تماشای آن بیننده را تا حدی به واقعیت نزدیک می کند.

5. بهره گیری از کمک تخصصی

در تمامی مراحل زندگی در مواجه با مشکلات روحی به ویژه در دوران بارداری باید از نظر یک متخصص برای حل آن بهره گرفت. زیرا در برخی اوقات تصویر منفی بدن در بارداری با تجربه بد گذشته در ارتباط است. گفتگودرمانی و بهره مندی از مشاوره می تواند راهی مناسب برای پیدا کردن علت بروز عواطفی ناخوشایند و در نتیجه بهبود آن باشد. متخصصان با ارائه راه حل هایی ساده و کاربردی به بیماران خود و نیز به عنوان مشوق و محرک بیرونی در بهبود این اشخاص مؤثر واقع می شوند.

دکتر کوینت می گوید: « اگر پریشانی افراد به طور مستمر و مداوم بر زندگی آنها تأثیرگذار باشد، این امر نشان دهنده آسیب های گذشته یا شدت یافتن، مشکلات قبل است. لذا جستجو حمایت درمانی مناسب می تواند برای آنان مفید باشد».

6. صحبت با افراد مورد اعتماد

زمانی که افراد احساسات منفی را در ذهن خود نگه داشته و با نشخوار فکری که همان مرور عواطف و مسائل ناخوشایند در ذهن است؛ در گذر زمان به ایجاد بیماری های روحی مانند افسردگی دامن می زنند. حال آنکه با ارتباط برقرار کردن با دوستان، خانواده و به اصطلاح فردی معتمد و بیان نگرانی ها و اضطراب خود از بروز مشکلات روحی تا حدی جلوگیری می شود.

شاید دوستان و نزدیکان قابل اعتماد نتوانند، راه حلی مناسب برای رویاروی با مشکل واحساسات منفی شما نداشته باشند. اما با صحبت کردن در مورد آن حساسیت و بزرگ نمایی اش نسبت به قبل کاهش پیدا می کند. گفتگو با زنان باردار با یکدیگر در این دوره می تواند به حفظ آرامش و تولد نوزادی با احساست و اعواطفی سالم کمک کند.

تصویر منفی بدن در بارداری

در آخر

همه ما می دانیم که دوره بارداری با وجود تمام سختی ها و پستی، بلندی هایش به عنوان زیباترین لحظات عمر بانوان به شمار می آیند. اما گاه این سختی ها غیرقابل تحمل می شود. با این وجود جای هیچ گونه نگرانی نیست. زیرا با به کارگیری نکات کاربردی ذکر شده و استفاده از نظرات متخصص مادران این دوره را به خوبی سپری می کنند.

با توجه به حساس بودن زمان حاملگی و تأثیرپذیری مستقیم کودک از عواطف گوناگون مادر اعم از شادی، غم و احساسات ناشی از تصویر منفی بدن در بارداری، افراد و اطرافیان وی باید بیش از گذشته بر رفتار و اعمال خود دقت کنند. تا حدی که زنان باردار باید نسبت به عادات روزانه، فعالیت های بدنی، رژیم غذایی و حتی چیزهایی که در رسانه های اجتماعی و فضای مجازی مشاهده می کنند، محتاط تر و دقیق تر باشند. اطرافیان نیز در این مدت باید سبب ساز ایجاد بستری مناسب همراه با آرامش برای رشد بهتر کودک شوند.

منبع:

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx