راههای ایجاد انگیزه در سالمندان
چرا ایجاد انگیزه در سالمندان مهم است؟ در دنیای امروزی با افزایش استانداردهای زندگی و بهبود خدمات پزشکی و بهداشتی، در بسیاری از کشورها، میانگین سن افراد به بالای 80 سال رسیده و همین امر منجر به افزایش سن متوسط جمعیت و رشد تعداد سالمندان شده است. از سوی دیگر تغییر سبک زندگی در جوامع صنعتی امروز، حضور بیشتر افراد جوان در محل کاررا میطلبد. میزان اشتغال زنان در خانواده ها بیشتر شده است و در موارد بسیاری فرزندان در شهرها یا کشورهایی متفاوت از محل زندگی والدین خود مشغول به کار و تحصیل و زندگی هستند. همه این عوامل شیوه رسیدگی و توجه به سالمندان را، که تعدادشان رو به افزایش است؛ دستخوش تغییرات بزرگی کرده است که برنامه ریزیهای ویژهای را برای پاسخگویی به نیاز آنها در شرایط جدید کنونی میطلبد. به نظر میرسد توجه بیشتر به حفظ سلامت جسمی و روحی افراد مسن و تلاش برای افزایش سن استقلال از مهم ترین راهکارهای موجود بشمار میآید. هدف گرایی و داشتن انگیزه در همه انسانها میتواند شور و شوق برای فعالیتهای مختلف را فراهم کند و این امر در مورد سالمندان نیز صادق است. بنابراین ایجاد انگیزه در سالمندان از جمله راهکارهای مهم برای حفظ سلامت جسمانی و روانی آنها و خانوادههایشان و در نهایت همه جامعه محسوب میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی برخی روشهای مؤثر در ایجاد انگیزه در سالمندان بپردازیم.
به همان نسبت که هدفمند بودن و تلاش برای رسیدن به اهداف برای جوانان باعث ایجاد امید وانگیزه میشود؛ قبول مسؤولیتهای هر چند کوچک وموفقیت درانجام آنها میتواند باعث ایجاد انگیزه در سالمندان و بهبود کیفیت زندگیشان شود. هدفگرایی میتواند منجر به افزایش عزت نفس و حس امید در افراد مسن شود.
مسؤولیتهایی در حد توان برایشان درنظر بگیرید (کارهایی مثل حرکات کششی ساده، کاشتن گل درگلدان، انجام یک فعالیت هنری و…) که انجام آن به آنها حس داشتن دستاورد را القا کند. در حین انجام کار به آنها کمک کنید و وقتی فعالیت را به پایان رساندند از آنها تعریف و تمجید کنید. موفقیت در انجام کارها و انجام مستقل کارها به آنها حس غرور و ارزشمندی میدهد.
تأثیرآشنایی و استفاده از تکنولوژیهای ارتباطی جدید در ایجاد انگیزه در سالمندان
اینترنت و شبکه های اجتماعی فرصت های شگفت انگیزی برای افراد مسن ایجاد کرده است. با وجود این تکنولوژیها، سالمندان بیشتر و راحتتر با دوستان و خانواده خود ارتباط برقرار میکنند. ارتباطات انلاین این شانس را برای خانواده و دوستان نیز فراهم کرده است که بتوانند به طور منظم وضعیت سالمندان را به لحاظ فیزیکی، روحی و عاطفی چک کنند.
برای سالمندان شرایط استفاده از این تکنولوژی را فراهم کرده و آنها را به یادگیری کار با سیستم های ارتباطی آنلاین تشویق کنید. ارتباطات منظم و مداوم با دیگر افراد علاوه بر رشد فردی میتواند باعث ایجاد شادمانی بیشتر و رفع نیاز ارتباطات و نوعی حس امنیت عاطفی در آنان شود.
البته ارتباط از طریق اینترنت نمیتواند صمیمیت فیزیکی ونزدیکی عاطفی که در تعاملات حضوری وجود دارد را ایجاد کند. با این وجود بسیاری از سالمندان بدون شبکه های اجتماعی احساس تنهایی بیشتری را تجربه میکنند.
تشویق به خاطره گویی و بیان قصه زندگی خود و نقش آن در ایجاد انگیزه در سالمندان
بسیاری از افراد سالخورده داستانهای جالبی از زندگی خود دارند. سالمندان امروز همان جوانان پر شور و انرژی دیروز هستند با اهداف و آرزوهای بسیار که قصه های تلخ و شیرین و چه بسا عاشقانه هایی را از سرگذراندهاند. اکثر آنها خوشحال خواهند شد که قصههایشان را با شما به اشتراک بگذارند. عکسها و اشیاء شخصیشان را به شما نشان دهند و شکوه و جلال گذشتهشان را با شما مرور کنند.
اگر فرد سالمند در جایی غیرازخانه شخصی خود زندگی میکند؛ محیط زندگیاش را با وسایلی که خاطرات مثبت را برایش تداعی میکند پر کنید ( وسایلی مثل عکسها، کارت پستالها، دست سازهها و جوایز و افتخارات کسب شده). این اشیا باعث غنای محیط زندگی سالمندان میشوند و میتواند به عنوان موضوع صحبت باعث تسهیل گفتگو شود.
تشویق سالمندان برای بیان زندگی نامه خود به صورت کلامی یا نوشتاری از جمله روشهای شگفت انگیزی است که میتواند منجر به فعال نگه داشتن آنها به لحاظ عاطفی و اجتماعی و در نتیجه افزایش اعتماد به نفس شود.
وقتی به داستانهای آنها گوش میدهید؛ سؤالاتی بپرسید تا باعث یادآوری جزِییات بیشتر و ایجاد حس ارزشمندی درآنها شود. به برق چشمانشان و عریضترشدن لبخندشان در حین اشتراک داستانهایشان توجه کنید.
حس مفید بودن و تأثیر آن در ایجاد انگیزه در سالمندان
احساس مفید بودن ازجمله احساساتی است که باعث افزایش اعتماد بنفس درهمه افراد میشود. بسیاری از افراد مسن که از سلامت ذهنی برخوردارند نیز میخواهند احساس مفید بودن را داشته باشند حتی اگر به لحاظ فیزیکی دچارمحدودیت باشند.
از آنها بخواهید در مورد مسایل مختلف زندگی به شما مشاوره بدهند و شما را راهنمایی کنند. بیان تجربیات و راهکارها میتواند حس مفید بودن و موفقیت در کمک به دیگران را در آنها ایجاد کند. احساس تاثیرگذاری درزندگی دیگران باعث افزایش حس رضایتمندی ودر نهایت باعث ایجاد انگیزه در سالمندان میشود.
تشویق به انجام فعالیتهای فیزیکی
در حالیکه فعالیتهای بدنی درهرسنی فواید زیادی بهمراه دارد؛ با افزایش سن اهمیت آن بیشتر میشود. بسیاری از سالمندان به دلیل شرایط سنی، کندی حرکات فیزیکی و حتی شکل ظاهری بدن، از شرکت در فعالیتهای فیزیکی اجتناب میکنند. حال آنکه فعالیت درحد توان ، علاوه بر کمک به بهبود عملکرد جسمی آنها باعث نشاط و شادابی بیشتر شده؛ نیاز به ارتباطات اجتماعی را برآورده کرده؛ در نتیجه منجر به بهبود روحیه و افزایش حس استقلال و انگیزه در سالمندان میشود.
ببینید به چه فعالیتی بیشتر علاقهمند هستند؟ یوگا، حرکات کششی، شطرنج، شنا، رقص و حتی ورزشهایی مثل گلف و هر آنچه در حد توان آنهاست سبب بهبود عملکرد ذهنی و جسمی در این افراد خواهد شد و متعاقبا انگیزهای برای شروع فعالیتهای دیگر در زمینههای مختلف خواهد بود.
شرکت در جمع های دوستانه با علایق مشترک
ارتباطات دوستانه و گروهی درهرسنی میتواند باعث ایجاد نشاط در ما شود؛ این امر در مورد افراد مسن نیز صادق است. ایجاد شبکه های ارتباطی با افرادی که علایق مشترک دارند کمک شایانی به حفظ شادابی سالمندان ودرنتیجه بهبود شرایط روحی و ایجاد انگیزه در سالمندان خواهد شد. روابط موفق اجتماعی و تعاملات گروهی تآثیر بسزایی در برآورده شدن نیاز مصاحبت درافراد داشته؛ باعث ایجاد احساس امنیت عاطفی میشود و اعتماد بنفس فرد را افزایش میدهد.
کلام آخر
سخن آخر اینکه، برای داشتن جامعهای شاد و سلامت لازم است نیازهای همه اقشاردرنظر گرفته شود. رفاه، امکانات و تصمیمگیریها بر اساس ضرورت همه سنین سنجیده شود. سالمندان هم سهم عظیمی در این برنامه ریزی ها دارند تا دوران کهنسالی را در بهترین شرایط و با آسودگی خاطر سپری کنند. به همین منظور لازم است برای بهبود هر چه بیشتر شرایط زندگیشان در این دوران بهترین رویکردها انتخاب شود.
لحظهای خودمان را جای آنها بگذاریم و نوع رفتار مطلوب، شرایط مورد نیاز یک زندگی آسوده، ارتباطات مؤثر وهر آنچه باید برایشان اندیشیده شود را از دریچه نگاه آنها به تصویر بکشیم. شک نیست که افزایش میزان استقلال فکری و عملی برای هر فرد و در هر سن مهمترین ارزش به حساب میآید؛ که همه اینها با ایجاد سبک درست زندگی و ایجاد انگیزه در سالمندان ایجاد خواهد شد. داشتن انگیزه باعث افزایش میل به زندگی شده و تمایل به انتخاب سبک زندگی سالم و توجه به فعالیتهای فیزیکی را بههمراه خواهد داشت. هدفگرایی تقویت میشود و انجام فعالیتهای مستقل منجر به ایجاد حس ارزشمندی و افزایش حرمت نفس شده و همه اینها دوران سالمندی سالمتری را رقم خواهد زد.
فراموش نکنیم که همه ما خواه نا خواه این دوره را تجربه خواهیم کرد پس بهتر است از سنین جوانی روشهای مناسبی برای مراقبت از جسم و روح خود انتخاب کنیم تا احتمالا دوره سالمندی سالمتر با روابط موفق و احساس شادمانی بیشتر را در آن ایام تجربه کنیم.
منابع:
- https://www.psychologytoday.com/us/blog/communication-success/201503/5-ways-motivate-and-encourage-seniors#:~:text=Being%20goal%2Doriented%20can%20instill,and%20assist%20along%20the%20way.