مشکلات سلامت روان را بشناسید
آیا تاکنون با مشکلات روحی و روانی روبه رو شده اید؟ آیا به دنبال راهی برای تشخیص و درمان اینگونه مشکلات سلامت روان بوده اید؟
این مشکلات برای هر کسی می تواند آزاردهنده باشد، اما باید با آنها مقابله شود که بتوانید زندگی آرامی را تجربه کنید. همه ما در زندگی برداشت های متفاوتی از موضوعات مختلف داریم که اگر سعی کنیم این برداشت ها همیشه مثبت و خوب باشند، می توانیم زندگی عالی و سالمی را برای خود رقم بزنیم که همیشه سلامت روان ما در امان باشد.
اگر به دنبال جوابی برای این سوال ها هستید، می توانید جواب آن را با مطالعه این اطلاعات که در اختیار شما قرار میگیرد، بدست آورید. این اطلاعات درباره تشخیص بیماری و مکان هایی است که می توانید درآنجا معالجه شوید و تحت درمان قرار بگیرید.
در این بخش می خواهیم درباره ی چند مورد از رفتارهایی که سلامتی روانی را به خطر می اندازند، صحبت کنیم. هر کدام از این رفتارهایی که قرار است راجع به آنها صحبت کنیم می توانند هم بد باشند و هم مفید واقع شوند، بستگی دارد ما کدام جنبه آن را ببینیم.
انواع مشکلات سلامت روان که ما انتخاب کرده ایم که راجع به آنها صحبت کنیم، شامل خشم، مشکل در خواب، استرس، تنهایی و مشکلات غذایی است.
یکی از مشکلات روانی: خشم
خشم یک احساس طبیعی در همه ما انسان ها است که از درون ما می آید و اگر کنترل شود، نه تنها خطرناک نیست، بلکه باعث کمک به ما می شود و می تواند تاثیرات مثبت به سزایی در زندگی ما بگذارد. در بعضی شرایط می تواند به ما انگیزه دهد که کارها را آنطور که باید انجام دهیم و تغییراتی را که لازم است، ایجاد کنیم. خشم در بعضی شرایط باعث می شود که ما از خودمان دفاع کرده و ایمنی لازم را برای خود ایجاد کنیم.
همه انسان ها در دوره های متفاوتی از زندگیشان یکی از مشکلات سلامت روان مانند خشم را تجربه کرده اند، اما آنها آن را جدی نمی گیرند و حس می کنند که خطری برایشان در زندگی ندارد. اما اینگونه نیست. هر رویدادی در زندگیمان تاثیر دارد. پس بهتر است که همه اینها کنترل شود. ما با یادگیری روش های مقابله با خشم و روبه رو شدن با این شرایط می توانیم زندگی بهتری داشته باشیم.
در بعضی شرایط عصبانیت می تواند برای ما مشکل ساز شود، یعنی زمانی که از کنترل ما خارج شود و به خودمان و اطرافیان آسیب برساند. این رفتارهای سمی و عصبانیت های بی موقع می تواند دائمی شده و جزوی از خلق و خوی ما شود که دیگر قادر به کنترل آن نخواهیم بود و باعث آزار و اذیت اطرافیانمان خواهد شد.
ما باید این را بدانیم که نسبت به رفتارهای خشم آلود خود صبور باشیم و در آن لحظه کار اشتباهی انجام ندهیم. همین رفتارهای ما هستند که باعث می شوند نسبت به دیگران متفاوت شویم و بتوانیم جذب موفقیت داشته باشیم و زندگی آرام تر و بهتری را تجربه کنیم.
مشکلات سلامت روان در خواب
همه برای داشتن انرژی بیشتر نیاز به خواب و استراحت دارند، اما بسیاری از ما با خوابیدن مشکل داریم و نمی توانیم راحت بخوابیم و استراحت کنیم. خواب مناسب و به موقع تاثیر زیادی در سلامت روان می تواند بگذارد، زیرا این دو با هم ارتباط تنگاتنگی دارند و اگر در یکی از آنها مشکلی پیش آید، می تواند دیگری را دچار اختلال کند.
اگر شما خواب کمی داشته باشید، در طول روز باعث می شود که دچار استرس و نگرانی شوید که برای بدن مضر است. بسیاری از افراد دچار پریشانی در خواب هستند و با کابوس هایی که می بینند، نمی توانند به اندازه کافی بخوابند و متاسفانه خوابشان کیفیت کمی دارد. برعکس بسیاری از افراد دچار افسردگی هستند و تنها کاری که باعث می شود آنها آرام شوند و به چیزی فکر نکنند، خواب است.
دلیل های بسیاری وجود دارد که باعث می شود انسان ها دچار کم خوابی شوند، برای مثال نگرانی و استرس در رابطه با زندگی مادی و تحت فشار بودن، نبودن جای خواب مناسب، رعایت نکردن بهداشت، نبودن جای امن برای خواب و استفاده از نوشیدنی های الکلی یا داروهایی که باعث اختلال در عملکرد انسان ها می شوند.
در اینجا می خواهیم عمیق تر به مواردی که مشکلات سلامت روان روی خواب ما می گذارند، بپردازیم. اختلال در روابط عاطفی می تواند باعث این شود که مشکلاتی در خواب شما ایجاد شود که هم کم خوابی و هم زیاد خوابیدن شما را در پی داشته باشد.
از عوامل دیگر، تروما است که این اختلال باعث می شود شما به گذشته برگردید، کابوس های شبانه ببینید و وحشت از خواب داشته باشید. همچنین این مورد احساس امنیت در خواب را از شما می گیرد..
پارانویا یا روان پریشی یکی دیگر از عواملی است که تاثیر در خواب شما می گذارد. در این حالت ممکن است شما در جایی که می خوابید، صداهایی بشنوید یا چیزهایی که برای شما ناخوشایند است را ببینید و این می تواند برای شما ترسناک باشد.
شیدایی مورد دیگری است که اغلب شادی شما را به دنبال دارد و باعث می شود که انرژی زیادی با این که بی خوابی دارید، داشته باشید. از جمله موارد دیگر می توان به افکار مسابقه ای اشاره کرد که برای شما هم حتما این اتفاق افتاده است. این افکار باعث می شوند که شما از هیجان نتوانید بخوابید و ذوق آنچه قرار است اتفاق بیفتد را دارید.
شما برای درمان هر یک از این مشکلات سلامت روان می توانید به دکتر متخصص مراجعه کنید و تحت هیچ شرایطی نباید بدون تجویز دکتر دارویی برای کم خوابی یا زیاد خوابیدن که ممکن است عوارض داشته باشد، مصرف کنید. هر اتفاقی که باعث آسیب رسیدن به شما می شود، یک هشدار است و باید آن را جدی بگیرید.
دیگر مشکل سلامت روان: استرس
استرس یکی دیگر از مواردی است که می تواند ارتباط مستقیم با سلامت روان ما داشته باشد. ما در شرایط سخت دچار استرس می شویم، زیرا فشاری روی ما است که توانایی کنترل کردن آن را نداریم و تصور می کنیم نمی توانیم از پس آن بر بیاییم.
استرس می تواند در مواقع مختلفی به سمت ما بیاید، مانند سوگ، مشکلات مالی، وقایع طبیعی یا مسئولیت زیاد و سختی در زندگی که باعث می شود شخص نتواند تمرکز داشته باشد و اذیت شود. هر کس به گونه ای آن را تجربه می کند، اما مهم این است که برای موفق شدن در زندگی بتوانید با آن درست برخورد کنید و از زندگی خود عقب نمانید.
گاهی استرس که یکی از مشکلات سلامت روان است، می تواند برای ما مفید و گاهی می تواند به ضرر ما باشد. استرس مفید زمانی است که به ما کمک می کند که کارهای خود را به موقع انجام دهیم و فرد مسئولیت پذیری باشیم. اما اگر استرس طولانی مدت و شدید شود، می تواند اختلال ایجاد کند و باعث شود که در کارهای روزمره خود دچار مشکل شویم. اینگونه می تواند روی سلامت روان ما تاثیر بگذارد. متخصصان این رشته استرس را به دو دسته تقسیم کرده اند: استرس حاد و مزمن.
استرس حاد در مواقعی مانند بلایای طبیعی و سوگ عزیزانمان به سراغمان می آید و می تواند مدت کمی ما را درگیر کند که در هر فردی متفاوت با روحیات آن است. این مدت می تواند از چند دقیقه تا چند هفته باشد که ما را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
استرس مزمن طولانی تر و ادامه دار است و ممکن است بعد از مدت ها که آن موضوع تمام شده است، دوباره سراغ ما بیاید و هر کسی که زندگی دشواری دارد، ممکن است آن را تجربه کند.
در کل استرس یک بیماری به حساب نمی آید، اما می تواند منجر به مشکلاتی در سلامت روان ما باشد. استرس می تواند همه مشکلات را بدتر کند، زیرا قدرت تصمیم گیری را از ما می گیرد و باعث می شود ذهن ما کارکرد خود را از دست دهد. همچنین استرس می تواند ما را افسرده کند و باعث پسرفت ما شود.
اگر استرس مزمن ما زیاد از حد شود، می تواند ما را به سمت نوشیدنی های الکلی و داروهایی که برای سلامتی ما مضر است، سوق دهد. پس ما باید در هر شرایطی که هستیم، از آن به نحو احسنت استفاده کنیم که آسیبی به ما وارد نشود.
مشکل دیگر سلامت روان: تنهایی
از دیگر مشکلات سلامت روان تنهایی است که همه ما گاهی اوقات با اینکه اطرافمان را با آدم های متفاوتی پر می کنیم، باز هم احساس تنهایی داریم و این احساس تنهایی درونی است و کسی نمی تواند این احساس را با حضورش از بین ببرد.
انسان ها برداشت های متفاوتی از تنهایی دارند، بعضی ها از تنهایی خود لذت می برند و با آن ارتباط برقرار می کنند و شاد هستند. اما بعضی ها آن را دوست ندارند و از این شرایط احساس خوشایندی به آنها دست نمی دهد.
تنهایی ارتباط مستقیم با سلامت روان ما دارد، زیرا تنهایی می تواند باعث شود که شما فوبیای اجتماعی را تجربه کنید. این اضطراب به گونه ای است که برقراری ارتباط با دیگر افراد اجتماع برای شما دشوار می شود و می تواند به شما احساس تنهایی و ضعف در ارتباطات بدهد.
تنهایی برای مدت زمان کوتاه می تواند خیلی اثربخش و خوب باشد، اما برای مدت طولانی که ایجاد شود، باعث به وجود آمدن مشکلات سلامت روان مانند افسردگی، اعتماد به نفس پایین، استرس و… شود و اگر شما در اینگونه شرایط قرار بگیرید، دیگر نمی توانید کارهایی را که دوست دارید را انجام دهید.
انسان ها به دلایل متفاوتی ممکن است تنها شده باشند یا تنهایی را انتخاب کرده باشند. تنهایی در برخی از افراد از ارتباطات نادرستی که تجربه کرده اند و آزار و اذیتی که دیده اند، نشات می گیرد. در برخی دیگر می تواند به دلیل مهاجرت به مکانی جدید یا از دست دادن عزیزی باشد.
بعضی از افراد هم حس تنهایی عمیقی در وجودشان احساس می کنند که از بین نمی رود و دائمی است. اینگونه تنهایی ها از درون ما نشات می گیرد و ما را تحت تاثیر خود قرار می دهد که یکی از دلایل آن می تواند این باشد که ما خودمان را دوست نداشته و اعتماد به نفس کافی نسبت به خود نداریم.
شما می توانید با یافتن علت تنهایی خود به آن رسیدگی کرده و آن را قبول کنید، سپس به دنبال راه حلی برای خارج شدن از آن حالت و موفقیت در زندگی باشید.
مشکلات غذایی از نشانه های وجود مشکل در سلامت روان
همان طور که می دانید، غذا نقش مهمی در زندگی همه انسان ها دارد. غذا خوردن می تواند تاثیراتی بر احساس و رفتار شما بگذارد. اختلالات غذایی که از مشکلات سلامت روان هستند، می تواند شامل بی میلی به غذا، رژیم ها، محدودیت غذایی و پرخوری باشد.
بعضی اوقات ما با بی میلی یا زیاده روی کردن در خورد و خوراکمان می توانیم احساسات و افکار خود را از دیگران پنهان کنیم. ممکن است در مواقع عصبانیت پرخوری کنیم که خشم خود را کاهش دهیم یا ممکن است از روی افسرگی میلی به چیزی نداشته باشیم.
خوردن افراطی می تواند منجر به این شود که ما ظاهر چاقی پیدا کنیم و در مقابل آن دیگران ما را مسخره کنند و این اتفاق باعث می شود که احساس بدی نسبت به خود پیدا کنیم. پس بهتر است که خوردن خود را کنترل کنیم که عواقبی مانند بیماری های مربوط به چاقی و… به سراغ ما نیاید. بیشتر به ورزش کردن بپردازیم که بتوانیم روحمان و بدنمان را سالم نگه داریم. اگر این موارد را رعایت کنیم، اعتماد به نفس ما بیشتر می شود.
نتیجه گیری
در این مطالعه با مشکلات سلامت روان آشنا شدیم و آموختیم که بهتر است هر چیزی را کنترل کنیم و از جنبه های مثبت آن بهره ببریم و به نکات منفی آن توجه نکنیم که بتوانیم آرامش بیشتری داشته باشیم و سلامت زندگی کنیم.
برخی از افراد توجه زیادی به این موضوع ها ندارند، به دلیل اینکه فکر می کنند اثر مخربی روی زندگیشان نمی گذارند. اما این موردها به مرور زمان می توانند تاثیر خودشان را در زندگیمان بگذارند و ما را از مسیر اصلی زندگی خارج کنند. بسیاری از مواردی که ما درباره آنها صحبت کردیم، بیماری نیستند، اما می توانند در سلامتی روحی و روانی ما مشکلاتی را ایجاد کنند که برای ما خوشایند نیست.