حضور ذهن در لحظه با استفاده از ۶ ابزاری که در این مقاله بررسی می کنیم ،می توانید انعطافپذیرتر، شادتر و موفقتر باشید.
بیشتر اوقات فکر میکنید که تمام روز خود را در حال انجام کارهایتان هستید بدون این که آنهایی که برایتان مهمتر هستند را تکمیل کرده باشید؟ باید بدانید که تنها نیستید.
به عنوان یک مدیر، مادر، همسر، دوست، فرزند و یک فرد موفق میدانم که این چه احساسی است. مانند یک چرخ همستر است که هیچ پیشرفتی در آن نیست. ما هفتهمان را میگذرانیم تا به آخر هفته برسیم. سپس آخر هفته را در حال انجام کارهایی هستیم که در طول هفته قادر به تکمیلشان نبودیم. شنبه از راه میرسد و این چرخهی پلید دوباره شروع میشود.
در حالی که شما نمیتوانید بینظمی را به کنترل درآورید، اما میتوانید پاسخ خود به آن را کنترل کنید. اگرچه که راه حل سادهای برای سرعت سرسامآور زندگی امروزی وجود ندارد، کارهایی هستند که میتوانند ما را به موضوعاتی که در زندگیمان اهمیت بیشتری دارند، برگردانند. من به این ابزار «حضور ذهن در لحظه» میگویم که کارشان این است شما را موظف کنند که زندگی هدفداری داشته باشید، به جای این که خودتان را در حالت پرواز خودکار قرار دهید.
حضور ذهن در لحظه به چه معناست؟
حضور ذهن در برابر لحظه به معنای تمرین توجه به تمام لحظات است تا تصمیمات ناخواسته نگیرید. به معنای توقف خود و پرسیدن این سوال است که: آیا روشی که فکر و عمل میکنم، من را به آن چیزی که میخواهم میرساند؟
بنابراین چطور میتوان حتی در لحظاتی که زندگی مانند جریان آب است و سعی دارد تعادل شما را به هم بزند و به پایین براند، محکم ماند؟ چندین روش ثابتشده برای حضور ذهن در لحظه به جهت ساخت انعطافپذیری، شادی و موفقیت وجود دارد اما آنها تنها با تمرین به دست میآیند.
۱- طرز فکر
چطور موقعیتهایی که برایتان اتفاق افتاده را تعریف میکنید؟ باورمان در مورد خودمان و داستانهایی که به خودمان در نتیجهی همان باورها میگوییم، تاثیر زیادی روی شادی و روابطمان میگذارد.
بسیاری از ما آن چیزی که کارول دوِک روانشناس استانفورد به آن طرز فکر ثابت میگوید را داریم و فکر میکنیم که قادر به رشد یا تغییر نیستیم و در نتیجه تا بینهایت در حال اثبات خودمان هستیم. دوِک عبارت طرز فکر رشد را در مقابله با آن بیان میکند. باوری که میگوید ما قادر به تغییر و رشد برای آشنایی با چالشهای پیش رویمان هستیم. پرورش یک طرز فکر رشد شما را از باورهایی که تلقین میکنند شادیتان بستگی به عملکردتان دارد، رها میکند و به شما اجازه میدهد تا پیشرفت خود را بر اساس توانایی رشدی که دارید، اندازهگیری کنید. زمانی که این کار را کنید، میتوانید شکست را به عنوان نشانهای بدانید از کاری که برای بهتر شدن باید انجام داد تا این که تنها یک شکست خردکننده باشد. چه داستانهایی برای خودتان تعریف میکنید؟ اگر آنها شما را به سمت هدفهایتان هدایت نمیکنند، زمان آن رسیده تا داستانی جدید بر اساس تواناییهای رشد خود بسازید.
۲- مثبت نگری
تحقیقات علمی ثابت کردهاند زمانی که ما به زندگی از لنزهایی مثبت نگاه میکنیم، احتمال بیشتری دارد که سلامت ذهنی و فیزیکی بیشتری داشته باشیم. این موضوع همچنین یک قسمت کلیدی برای موفقیت در کار است. بر اساس ارزیابی ۱۷ مطالعه، افرادی که قادر به حفظ یک چشمانداز مثبت هستند، شانس بیشتری برای رسیدن به اهدافی مثل سودآوری، رشد تجاری و خلاقیت دارند. مثبتنگری به معنای پوشیدن عینکهای رنگ گل رز نیست. بلکه در مورد انتخاب ما در تعریف اتفاقاتی است که در زندگی رخ میدهد. اتفاقات بد هر روز برای افراد خوب رخ میدهد. این که انتخاب کنیم که از این تجارب درس بگیریم، فاکتور بزرگی در تعیین انعطافپذیری ما است.
۳- قدردانی
قدردانی ارتباط نزدیکی با مثبتنگری دارد و به ما کمک میکند تا تمرکز خود را روی موضوعات مثبت بگذاریم. عمل سادهی به دنبال قدردانی بودن میتواند ذهنمان را برای خوبی تنظیم کند. قدردانی ارتباط نزدیکی با «حس خوب بودن» و«حال خوبی داشتن» دارد و ما را در مواجهه با موقعیتهای دشوار، انعطافپذیرتر میکند. بر اساس تحقیقات رابرد امونز که از بزرگترین دانشمندان در حوزهی قدردانی است، نشان دادن قدردانی از احساسات سمی میکاهد، افسردگی را از بین میبرد، شادی را افزایش میدهد و روابط را غنیتر میسازد. ما چیزی را پیدا میکنیم که به دنبال آن هستیم، پس اطمینان کسب کنید که به دنبال چیزهای درستی باشید.
۴- ارتباط
همانند مثبتنگری و قدردانی، احساس شادمانی که از ارتباط با دیگران به دست میآورید برای سلامت و حال خوب داشتن شما یک نیاز بوده و المان کلیدی برای ساخت انعطافپذیری است. داشتن دوستی و حس متعلق بودن به عنوان یک هسته نیاز روانشناسی در نظر گرفته میشود و تاثیر بزرگی بر سلامت فیزیکی ما دارد.
یک مطالعه نتیجهگیری کرده که تنهایی سم است. دکتر رابرت والدینگر که یک روانپزشک از دانشگاه هاروارد است پس از انجام آزمایشات و ارزیابیها از تحقیقی که هشت دهه به طول انجامید، میگوید: «در حقیقت تاثیر تنهایی بر سلامت از چاقی، سیگار کشیدن و فشار خون بالا ضرر بیشتری دارد. در سمت دیگر قضیه، افرادی که ارتباط بیشتری با دوستان و خانواده دارند، شادتر هستند، سلامتی بیشتری دارند و طولانیتر زندگی میکنند. همچنین این افراد با بالا رفتن سنشان سلامت ذهنی بیشتری دارند».
۵- شوخ طبعی
پیدا کردن راههایی برای خندیدن به چالشها، موقعیتهای استرسزا و حتی تراژدیهای شخصی یکی از راههایی است که افراد منعطف برای سازگاری و رشد خودشان استفاده میکنند. این کار تمرکز ما را بیشتر میکند و کمک میکند تا با ترسهایمان روبرو شویم. این که قادر باشیم به چالشهایمان بخندیم به ما یک فاصله و چشمانداز میدهد، بدون این که درد یا ترس خود را انکار کنیم. در حقیقت با این کار هر دو حس مثبت و منفی را در یک جعبه بستهبندی کردهایم.
۶- خدمت به دیگران
مدارک زیادی وجود دارد که میگویند کمک کردن به دیگران به همان اندازه به خود فرد کمک میکند. یک مطالعه جدید روی مردم نیوزیلندی تحقیق کرده که به بازماندگان اتفاق تروریستی کرایست چرچ که ۵۱ نفر در آن کشته شدند، کمکهایی چون فراهم کردن غذا، فرستادن گل و دیگر محبتهای کوچک دیگر را کردهاند. محققان دریافتهاند که این اعمال موجب تقویت انعطاف پذیری این کمککنندگان شده است. کلی مکگانیگال که یک روانشناس و سخنران در دانشگاه استانفورد است، این پدیده را «پاسخ مراقبت و دوستی» خطاب میکند و میگوید:«مراقبت از دیگران سبب فعال شدن شجاعت و پرورش امید میشود».
کنترل را در اختیار بگیرید
اکثر ما عملکرد بهتری در اولویت قرار دادن برنامههایمان نسبت به برنامهریزی اولویت هایمان داریم. اگر من زمان شما در یک هفته را دنبال کنم، آیا نشان دهنده چیزهایی خواهد بود که شما فکر میکنید برایتان اهمیت بیشتری دارند؟ آیا اعمالتان با خواستههایتان تطابق دارند؟
با نوشتن چیزهایی که برایتان اهمیت بیشتری دارند شروع کنید. سپس ببینید که چقدر از روز را واقعا در حال انجام این اولویتها هستید. اگر پاسخ کم یا هیچ است، این یک علامت واضح است که شما نیاز به برنامهریزی زمان روزانه، هفتگی و ماهانه دارید تا بتوانید روی اولویتهایتان تمرکز کنید.
تنها راه پیاده شدن از چرخ همستر این است که کننترل زندگی خود را در اختیار بگیرید، به جای این که زندگی کنترل شما را داشته باشد. حضور ذهن در لحظه در مورد این است که خودمان زمان و انرژی محدود خود را برنامهریزی کنیم تا بتوانیم بیشترین استفاده را از روزمان ببریم.