مدیتیشن ذهن آگاهی به چه معناست؟

کامنت بگذارید
14 دقیقه زمان خواندن

ذهن آگاهی یا توجه آگاهی فرایندی روانشناختی است که بر زمان حال تکیه دارد و ضد قضاوت است. افراد علاقه مند به تقویت این فرایند با مطالعه کامل این مقاله می توانند با مدیتیشن ذهن آگاهی آشنایی پیدا کنند و همچنین به تقویت آن بپردازند.

چنین هوشیاری به افراد کمک می کند که از زنجیر تجربیات گذشته رهایی یابند. علاوه بر این به بدن کمک می کند خود را بازیابی کند که رشد فردی را به همراه دارد. این فرایند با مدیتیشن قابل گسترش و تقویت است. این مقاله را تا پایان مطالعه کنید.

مدیتیشن ذهن آگاهی

روش های گوناگونی برای تقویت ذهن آگاهی وجود دارد که موثر ترین و مهم ترین آن ها، مدیتیشن است. انجام روزانه 5 الی10 دقیقه مدیتیشن کمک بزرگی به شما می کند تا بتوانید به توجه آگاهی دست یابید. به مرور به کمک مدیتیشن می توانید انرژی مصرفی تان را خرج زمان حال کنید و از گذشته رها شوید.

تعریف مدیتیشن ذهن آگاهی

روانشناسان مدیتیشن ذهن آگاهی را مستقر شدن در مکانی به دور از وقفه های فیزیکی برای تمرکز ذهن بر زمان حال و تجربه های فعلی می دانند. به طور معمول این مدیتیشن بر آگاهی از فرآیند تنفس تمرکز دارد. همچنین با کنجکاوی احساسات مختلف را می کاود و بدون قضاوت آن را می پذیرد.

کنترل افکارتان را به دست گیرید

هرچند شما نمی توانید به طور کامل افکارتان را مهار کنید، اما می توانید برای آن ها جهت مشخص کنید. مدیتیشن در این زمان به کمک شما خواهد آمد و تا حدودی در کنترل افکارتان موفقیت بدست خواهید آورد. مدیتیشن راهی برای بهبود بخشیدن به تمرکز و کنترل احساساتتان است.

ریشه مدیتیشن ذهن آگاهی

حدود 500 سال پیش از میلاد مسیح، بودا روش مراقبه ای با نام ساتیپاتاهانا را تعریف کرد که از اشکال باستان مدیتیشن مبتنی بر توجه آگاهی است که از نتایج مطالعه روش های قدیمی هندوئیسم ابتدایی به حساب می آید.

ذهن آگاهی روشی است که ریشه آن به هزاران سال پیش باز می گردد و در هر زمان انسان ها به کمک مراقبه آگاهی خود را بر اعمال ذهنیشان را افزایش می دادند.

مغز و مدیتیشن توجه آگاهی

ذهن آگاهی در ابتدا دشوار است، چون ذهن پس از دقایقی گذران در خلسه وارد سفر به زمان شود. در این حالت ذهن سرگردان در اتفاقات و خاطرات گذشته سرک می کشد یا درباره آینده خیالپردازی می کند. ذهن در حالت سرگردان خود احساساتی چون نگرانی، ترس، اضطراب، استرس، تشویش و … را تجربه می کند.

سرگردانی ذهن

ذهن انسان مطابق ماهیت سرگردان خود نمی تواند مدتی طولانی بر موضوعی متمرکز بماند و مدام دچار پرش های زمانی به وقایقی در گذشته و آینده می شود. این عدم تمرکز طولانی در چند حالت قابل کنترل است.

در ابتدایی ترین حالت زمانی می توانید بر موضوعی برای زمان طولانی متمرکز بمانید که به آن علاقه ای بسیار داشته باشید. در حالت های بعدی باید ذهن را مجبور کنید یا برای آن آموزش دیده باشید.

مدیتیشن ذهن آگاهی

سه حساسیت ذهن آگاهی

حساسیت ذهن آگاهی در روانشناسی توانایی درک احساسات مختلف و واکنش به آن نامیده می شود. در این حساسیت، سه مورد بیش از سایر موارد حایز اهمیت است که شامل کنجکاوی، عدم قضاوت و رها کردن می شود.

کنجکاوی

تمام احساسات را بدون اهمیت به مثبت یا منفی بودن آن ها را جستجو کنید. کنجکاوی میل ذاتی برای یافتن چیزی است که برای ما ناشناخته به نظر می رسد و به دست آوردن اطلاعات جدید و شناخت آن موجب ارضای حس کنجکاوی می شود.کنجکاوی محرک سفر ما به ذهن آگاهی است.

کنجکاوی در مدیتیشن

برخلاف تصوری که درباره مدیتیشن مرسوم شده است، مراقبه، کنترل ذهن یا پاکسازی افکار نیست. بلکه به تماشای احساسات و افکار گفته می شود که با کنجکاوی مورد بررسی قرار می گیرد. با مشاهده چگونگی شکل گیری افکار و واکنش غریزی به آن ها، دلیل های اصلی آن قابل کشف است.

عدم قضاوت

افراد در فرایندی خودکار، تمایل دارند که همه اتفاقات را طبقه بندی کنند و آن ها را به دسته های خوب، بد، خنثی نسبت دهند. احساسات مختلفتان را قضاوت نکنید و بی طرفانه با آن ها روبرو شوید. در مدیتیشن ذهن آگاهی، ذهن خود را آموزش می دهید تا دست از قضاوت بردارد.

منظور از عدم قضاوت چیست؟

همان طور که گفته شد فرایند قضاوت خودکار عمل می کند و هدف در مدیتیشن این نیست که دیگر هیچ قضاوتی صورت نگیرد. بلکه دست برداشتن از سخت گیری های غیرضروری نسبت به خود و وقایع اطرافتان است. با دقیق شدن در بینش خود در میابید که انسان به طور معمول چه قدر درمورد همه چیز دمدمی مزاج و انتقادی و عیب جو است.

رها کردن

احساسات منفی که موجب آزار شما می شود را رها کنید. آن ها در هیچ بخش از زندگی تان به دردتان نمی خورند. در رها کردن احساسات، شما خواهید آموخت چگونه هر چیز را همان گونه که هست به حال خود بگذارید و به مقابله با آن نپردازید. وقایع تلخ در زندگی اجتناب ناپذیرند و با چنگ زدن به آن ها انرژی خود را به هدر می دهید.

مزایای مدیتیشن ذهن آگاهی

مدیتیشن ذهن آگاهی در سطح مغز تأثیراتی دارد. تحقیقات این گونه بیان می کنند که تمرین مدیتیشن معمولی با تغییرات طولانی مدت در مغز ما مرتبط است. جمعی از محققین گزارش کرده اند ناحیه ای از مغز که با واکنش هیجانی و ترس مرتبط است پس از انجام مدیتیشن های وابسته به ذهن آگاهی به تراکم کم تری در سلول های خاکستری مغزی رسیده  است.

ذهن آگاهی و افسردگی

دانشمندان در سال 2018 با انجام مطالعه بر تعداد زیادی از بیماران روانی ثابت کردند که ذهن آگاهی شدت بیماری های روانشناختی را کاهش می دهد و افراد مبتلا به بیماری افسردگی با افزایش این آگاهی ذهنی به طرز چشمگیری علائم بیماری را کاسته اند. برای بیمارهایی که درگیر افسردگی که سطح بالایی از وسواس فکری را دارند، ذهن آگاهی موثر تر است.

استرس و اضطراب

اضطراب و استرس به طور معمول ناشی از افکاری درمورد اتفاقات گذشته یا پیشامدهای احتمالی زمان آینده است. با مدیتیشن می پذیرید که خیلی از اتفاق های هرچند بد اجتناب ناپذیرند و شما نمی توانید درباره آن ها کاری انجام دهید. با پذیرش این اصل و رها کردن آن ها می توانید به  آرامشی ناشی از از بین رفتن استرس و اضطراب دست یابید.

بهبود ایمنی

مداومت در انجام تمرین های مربوط به مراقبه می تواند مقاومت بدن شما را در برابر بیماری ها بهبود ببخشد. جمعی از دانشمندان تاثیر تمرکز حواس و ورزش را بر عملکرد سیستم ایمنی مقایسه کردند و مورد بررسی قرار دادند. آنها دریافتند افرادی که در دوره هشت هفته ای ذهن آگاهی شرکت کرده بودند نسبت به افرادی که در گروه ورزش بودند، سیستم ایمنی بدنشان عملکرد بهتری داشته است.

از دیگر مزایا

محققین با انجام آزمایش های بالینی بسیاری به اثربخشی معجزه وار مدیتیشن در از بین رفتن احساسات مخرب تاکید کرده اند. از مزایایی که می توان از آن ها یاد کرد تسکین درد و افسردگی، کاهش فشار خون، بهبود کیفیت خواب و کنترل دیابت خون است. همچنین موجب کاهش فرسودگی ناشی از فشار کاری یاد کرد.

تکنیک های مدیتیشن

انجام مدیتیشن ذهن آگاهی مزایای زیادی مانند کاهش استرس دارد. در ادامه چند تکنیک برای ذهن آگاهی در اختیار علاقه مندان به انجام مدیتیشن و ذهن آگاهی قرار داده می شود. برخی از موارد ذکر شده در بخش های پیشین به طور مفصل توضیح داده شده است.

یافتن مکان امن

در ابتدای مدیتیشن برای ذهن آگاهی محلی راحت بیابید و آن جا بنشینید. نه چندان خشک و محکم سر، گردن و شانه خود را صاف نگه دارید. بهترین حالت نشستن برای انجام مراقبه ذهن آگاهی این گونه نشستن است.

تنفس صحیح

بر نفس کشیدنتان متمرکز شوید و این کار را از عملی نا خود آگاه تبدیل به عملی آگاهانه کنید. هوایی به درون ریه های خود می کشید را حس کنید. به بالا و پایین شدن قفسه سینه تان در پی هر دم و بازدم دقت کنید و از هیچ چیز درمورد انجام تنفس ساده نگذرید.

رها کردن گذشته

بسیاری از افراد در تمام مراحل زندگی بار گناهان و وقایع گذشته را به دوش می کشند. در انجام مراقبه گذشته را رها کنید. افکارتان به زمان حال بیاورید و حواستان به همان زمانی که در آن نفس می کشید معطوف کنید. مدیتیشن ذهن آگاهی اهرمی برای کاهش فشار گذشته از دوش شماست.

آرام بمانید

هر فکر و احساسات ناخوشایند مانند ترس ، نگرانی، اضطراب، استرس و … را که در آن لحظه به افکارتان هجوم می آورد را تماشا کنید. سعی کنید در هنگام توجه به این احساسات آرام بمانید. برای این کار از نفس عمیق کمک بگیرید. تنفس را لنگری در توفان افکار منفی قرار دهید.

دست از قضاوت خود بردارید

 خود را به خاطر اشتباهات گذشته یا احتمالات منفی آینده که در سرتان وجود دارد، قضاوت نکنید. اگر با افکار منفی دچار تشویش شدید، به نفس کشیدنتان برگردید و دست از قضاوت خود بردارید. این تمرین به شما کمک نخواهد کرد، مگر این که در طول مراقبه آرام بمانید.

مدیتیشن ذهن آگاهی

زمان انجام مدیتیشن

در انجام مراقبه ممکن است زمان از دستتان در برود پس می توانید از تایمر یا ساعت زنگ دار استفاده کنید. مطمئن شوید زمان کافی برای آگاهی به محیط اطراف پس از مدیتیشن در اختیار دارید و پیش از برخاستن به خود زمان دهید. زمان مراقبه می تواند از 5 دقیقه تا 30 دقیقه متغیر باشد و همه چیز بستگی به آمادگی ذهنی شما دارد.

کمک از فردی متخصص برای رسیدن به هدف مراقبه

در برخی مواقع تمرین های شما ممکن است با شکست مواجه شود و نتیجه ای درکار نباشد. در این مواقع می توانید از مشاور، برنامه ریز یا متخصص در چنین اموری کمک بگیرید. او شما را راهنمایی خواهد کرد تا دریابید کدام مرحله از مراقبه را خوب انجام نداده اید.

هدف از مدیتیشن ذهن آگاهی

با ذهن آگاهی می توانید توجه تان را به زمان حال بدهید و از هدر رفتن تصادفی انرژی زندگیتان در گذشته و آینده غیرقابل دسترس جلوگیری کنید. با بینشی آگاهانه نسبت به ذهن خود و عدم قضاوت راحت تر می توانید با خودتان مهربان باشید.

برخی خود را از داشتن زندگی ای شاد سلب می کنند، اما با آگاهی ذهنی خواهید فهمید که شما نیز به اندازه دیگران در این زندگی سهم دارید.

نکته ای که نباید فراموش کنید

هرچند که تاثیر مدیتیشن در افزایش ذهن آگاهی و بهبود اوضاع روانی مانند معجزه عمل می کند، اما رسیدن به این نتیجه فرایندی جادویی ندارد. میزان اثربخشی آن در بهبود سلامت روان شما و بهبود اوضاع زندگیتان به خودتان و کیفیت انجام تمرین های ذکر شده است، بستگی دارد. هر چه قدر بهتر تمرین ها را انجام دهید نتیجه ای به مراتب چشمگیر تر حاصل خواهد شد.

مدیتیشن ذهن آگاهی

سخن آخر

زمان برای زندگی کردن کوتاه تر از آن است که با افکار منفی و توجه به گذشته ای که دستمان از رسیدن به آن و تغییر دادنش کوتاه است، آن را با احساس ناکامی بگذرانیم. به خودتان سخت نگیرید. از تنها فرصت زندگی کردن که در اختیارتان است لذت ببرید و با انجام مدیتیشن ذهن آگاهی از قضاوت خود دست بردارید.

در زمان حال زندگی کنید. شما در این زندگی قربانی یا متهم نیستید، تنها انسانی معمولی هستید که مانند هر بشر دیگری برای موفق شدن تلاش می کند. در باتلاق گذشته دست و پا نزنید که در آن فرو خواهید رفت.

منابع:

://happyproject.in/mindfulness-meditation/

://www.verywellmind.com/mindfulness-meditation-88369

://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/in-depth/mindfulness-exercises/art-20046356

://www.mindful.org/take-a-mindful-moment-5-simple-practices-for-daily-life/

://www.mindful.org/meditation/mindfulness-getting-started/

://www.apa.org/topics/mindfulness/meditation

://www.uclahealth.org/marc/mindful-meditations

4.2/5 - (4 امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx