شاید شما از آن دسته افرادی باشید که مدام این سوال را تکرار می کنند که چگونگی رهایی از گذشته چگونه حاصل خواهد شد؟ به عبارت بهتر نحوه غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته چگونه است؟ این مقاله به همین موضوع پرداخته است. با این مقاله همراه شوید.
چرا غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته اهمیت دارد؟
اگر بیش از حد معقول و معمول به گذشته و اتفاقاتی که در آن افتاده است فکر کنید توانایی خود برای حرکت کردن به سمت جلو را مختل می کنید و سبب می شود که مانعی برای اهداف خود سازید. برای این که در زمان حال زندگی کنید و شادی را پیدا کنید باید بیاموزید که گذشته را رها کنید.
تفکر بیش از حد به معنی این است که افکار یکسان (به طور مثال راجع به اتفاقی ناخوشایند که در گذشته رخ داده است) را به صورت مکرر تجزیه و تحلیل کنید. کسی که با این موضوع مواجه شده است در سرکوب کردن و یا برطرف کردن افکاری که به طور چرخشی و دوره ای وارد ذهنش می شود دچار درماندگی شده است. این حالت از نظر علمی، نشخوار فکری نیز نامیده می شود و همان طور که از نامش مشخص است، رویداد نامطلوبی است.
آیا تفکر درباره موضوعات به طور کلی غیرطبیعی و دارای اثر منفی است؟
هم اکنون تمام افراد ممکن است گاهی اوقات بیش از میزان معمول به فکر بپردازند. این موضوع طبیعی است. اما اگر کسی در مقابل تفکر به موضوعی یکسان به صورت مکرر مقاومت کند و در واقع کنار گذاشتن آن برای فرد دشوار باشد، پدیده تفکر را به مشکل تبدیل کرده است. در مواجهه با این موضوع افرادی وجود دارند که از چگونگی و روش رهایی از این مشکل آگاه نیستند و با استرس و اضطراب مواجه خواهند شد.
هر چه زمان بیشتر بگذرد، فردی که با موضوع تفکر بیش از حد در رابطه با گذشته مواجه شده است بیشتر به مشکل خواهد خورد و این موضوع ممکن است به افسردگی نیز منجر شود و از رشد فردی باز بماند. نتیجه تحقیقات نشان دهنده این است که خانم ها نسبت به آقایان به میزان دو برابر بیشتر دچار افسردگی می شوند؛ دلیل این است که میزان تفکر نادرست و نامطلوب آنها دو برابر بیشتر از آقایان است.
اگر شما هم دچار چنین مشکلی هستید، در درجه اول سعی نکنید آن را نادیده بگیرید. اگر متوجه این موضوع شده اید که توانایی فکر نکردن به موضوعات یکسان و تکراری مربوط به گذشته را ندارید، برای حل این مشکل چاره ای بیندیشید. در ادامه به راهکارهایی برای ترک این عادت مخرب و مضر اشاره خواهد شد.
5 راهکار برای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته
تفکر بیش از حد به تنهایی یک عادت مخرب و مضر به شمار می رود. این عادت می تواند به طرزی واضح توانایی تصمیم گیری سریع، توجه به سایر افراد و حفظ رفتار توام با آرامش را در وجود افراد کم کند و یا به طور کلی کاهش دهد. شاید هم موجب به تعویق افتادن کارها و پروژه های در حال اجرای شما شود و در آغاز سرمایه گذاری و کارهای جدید شما تردید و دودلی ایجاد کند.
شاید بتوان گفت که فکر کردن بیش از حد معمول و به صورت مزمن می تواند خطری برای سلامت روانی ایجاد کند. امکان دارد فرد را به حدی دچار استرس کند که انجام عملکردهای طبیعی برای وی مشکل شود. چاره این است که چنین چرخه های فکری باید از بین بروند تا برای داشتن یک زندگی منظم اقدامات مورد نیاز صورت گیرد. فردی که بیش از حد فکر می کند در تبدیل افکار و عقاید به اعمال با دشواری روبرو خواهد شد.
اهمیت غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته
برای اینکه به شما که مخاطب این مقاله هستید کمک شود که از بازیافت بی اندازه افکار یکسان و مشابه جلوگیری کنید چهار مورد استراتژی علمی ارائه شده است. این موارد برای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته باید مورد استفاده قرار گیرند و در این راستا به افراد کمک می کنند.
- برای پرت کردن و منحرف شدن حواس خود تمرین کنید: اگر به این نکته پی برده اید که دچار تفکر بیش از حد شده اید و به تکرار رویدادی مربوط به گذشته به طور مداوم و چندین بار در یک دوره زمانی می پردازید و نتیجه ای هم حاصل نمی شود. شروع به انجام مراحل زیر کنید و اقدامات لازم را انجام دهید:
برای پرت کردن حواس خود از زمان و مکان مربوطه تلاش کنید. حواس پرتی این گونه تعریف می شود که توجه خود را از موضوعی که در حال حاضر بر آن تمرکز کرده اید منحرف کنید و در واقع دلیل آن را پیدا کنید. به این ترتیب ذهن شما ناچار خواهد شد که تفکر درباره موضوع دیگری به خصوص موضوعات مطلوب و خوشایند را آغاز کند. این حواس پرتی عمدی سبب می شود که توجه و تمرکز شما از افکار تکراری و بیهوده دور شود و موجب کاهش میزان اطلاعات پیرامون موضوع مورد نظر در مغز شما خواهد شد. وقتی در حال تلاش برای پرت کردن حواس خود به طور عمد هستید باعث می شوید که توجه و تمرکز شما بر مسائل خوشایند و یا دست کم بی استرس معطوف شود؛ علاوه بر آن دور شدن از چرخه افکار منفی را نیز در پی خواهد داشت. مطالعات نشان داده است که روش حواس پرتی عمدی می تواند افسردگی را کاهش دهد و توجه به موضوعات مطلوب را افزایش دهد.
چرا غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته مهم است
چرا خانم ها دو برابر بیشتر از آقایان دچار افسردگی و پیامدهای آن می شوند؟
خانم ها به طور معمول بیشتر از آقایان در معرض تفکر بیش از حد که به اصطلاح نشخوار فکری نیز نامیده می شود هستند؛ به این دلیل که آنها بر منابع مشکلات تمرکز می کنند. نسبت یک به دو برای افسردگی خانم ها نسبت به آقایان در نظر گرفته شده است. آقایان زمانی که به دلیل تفکر بیش از حد با افسردگی مواجه می شوند در رفتارهای حواس پرتی درگیر می شوند؛ طبیعی است که به این ترتیب هم تفکر بیش از حد و افسردگی آنها کاهش خواهد یافت. این در حالی است که خانم ها همواره متمایل هستند که به تفکر بیش از حد که دلیل احتمالی افسردگی آنها است ادامه دهند و حالت های افسردگی خود را افزایش دهند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آقایان آسان تر از خانم ها می توانند با تفکر بیش از حد و افراط اندیشی مقابله کنند. به عبارت بهتر خانم ها بیش از آقایان نیازمند تسلط بر استراتژی غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته هستند. این سوال پیش می آید که پرت کردن حواس چگونه اتفاق می افتد؟ روش ساده چنین کاری، این است که با بلند شدن و به پیاده روی رفتن آغاز کنید و مسیر مکان دیگری را در پیش بگیرید. کارها و روش های زیادی برای پرت کردن حواس وجود دارد که بسته به سلیقه و علاقه هر فردی می تواند متفاوت باشد. نکته مهم این است که این کار به درگیر شدن ذهن شما کمک کند و این فرآیند ادامه پیدا کند. به طور مثال گوش دادن یک موسیقی شاد این قابلیت را دارد که حواس شما را پرت کند.
غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته در خانم ها و آقایان
- تمرین برای پذیرش ذهنی در راستای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته: برای افرادی که به طور افراطی فکر می کنند سخت ترین چالش این است که از نحوه توقف افکار مورد نظر خود آگاه شوند. این موضوع زمانی که افراد خود به این نکته پی می برند که تفکر آنها بیش از حد است دشوارتر و سخت تر خواهد شد. اضطراب این افراد به صورت مداوم بیشتر و بیشتر می شود؛ به این دلیل که خود را در ترک عادتی مخرب و مضر ناتوان مشاهده می کنند. سعی کنید که مدیتیشن تمرکز حواس را به طور منظم تمرین و تکرار کنید، در این صورت تا حدی خواهید توانست با فکر کردن بیش از حد خود به مقابله بپردازید. زمانی که حالت ذهن آگاهی (پذیرش ذهنی) را دارید، سرکوب و یا کاهش افکار مزاحم را انجام نمی دهید. به جای آن ذهن شما خواهد آموخت که افکاری که در آن نقش می بندد را به سرعت رها کند؛ یعنی سعی در قضاوت کردن و یا نگهداری آنها نداشته باشد. به این ترتیب با استفاده از شیوه ای مناسب، افکار مزاحم به مرور زمان کم رنگ تر خواهند شد. کسی که بیش از حد فکر می کند دیگر تلاشی برای کنترل، تغییر و یا کاهش داده افکار مزاحم ندارد. اما کسی که سعی در رهایی از چنین افکار مخربی دارد با حالتی متناقض می تواند آنها را در مدت زمانی طولانی کم کند. بر اساس یافته های حاصل از یک مطالعه روانشناسی بالینی می توان گفت که کاهش تفکر بیش از حد تا میزان قابل توجهی از طریق درمان شناختی بر پایه ذهن آگاهی امکان پذیر است. روش های ذهن آگاهی تاثیری هم سطح دارو به وجود می آورند. این مطالعه همواره بر اثرات مثبت ذهن آگاهی تاکید دارد و افراد را به این منظور تشویق می کند.
تمرین برای پذیرش ذهنی در راستای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته
- تلاش برای حل کردن مشکل جدید: تحقیقات نشان دهنده این است که تفکر بیش از حد سبب خواهد شد که انگیزه برای حل مشکلات کم شود. مطالعات که روی افراد افسرده انجام شده است این امر می تواند در راستای غلبه بر بیش از فکر کردن در رابطه با گذشته نیز مورد استفاده قرار بگیرد و مفید باشد. بنابراین تلاش کنید که برای خود چالش ایجاد کنید تا از این طریق دور شدن از افکار کم کم برای شما رخ دهد. خودتان را آماده کنید تا به راه حل هایی دست پیدا کنید که برای رفع مشکلات موجود در ذهن تان مفید باشند. حل مسئله زمانی می تواند مفید باشد که سبب بهبودی خلق و خوی افراد به وسیله حواس پرتی شود. در ابتدا به ایجاد چالشی که حواس شما را پرت خواهد کرد بپردازید. این موارد که سبب حواس پرتی ذهن شما خواهند شد عبارتند از: کلیپ های خنده دار، تمرینات یوگا، شعبده بازی، سودوکو و دیگر موارد مشابهی که خود نیز به آنها علاقه مند هستید. سپس تمرکز روی پیدا کردن راه حلی قابل اجرا برای مشکل فعلی خود را انجام دهید. از این تکنیک برای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته استفاده کنید.
مطالعات و یافته ها درباره غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته
- تمرین قدردانی برای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته: نشخوار فکری را می توان دو نوع در نظر گرفت: مزاحم و عمدی. نشخوار فکری مزاحم را می توان شامل تجربه تکرار تصاویر و صحنه ها به طور خودکار و همچنین احساسات و افکاری که مربوط به رویدادی ویژه هستند. در نشخوار فکری عمدی فرد تلاش می کند به درک دلیل و چگونگی یک رویداد بپردازد. امکان تجربه نشخوار فکری مزاحم و آشفتگی روانی بعد از رویدادی آسیب زا توسط افراد وجود دارد. اما شاید به صورت همزمان دچار نشخوار فکری عمدی شوند تا ناراحتی روانی خود را کاهش دهند. اگر بعد از حادثه ای، فرد دچار نشخوار سرزده به طور مداوم شود این امکان وجود دارد که درگیر اختلال استرس شود. اما نشخوار فکری سبب رشد خواهد شد؛ منظور از این رشد این است که فرد پس از مواجه شدن با بحران های چالش برانگیز زندگی از آنها درس و تجربه بیاموزد و تغییرات مثبتی را در خود به وجود آورد. این رشد از راه های گوناگونی خود را نشان می دهد: قدردانی بیشتر از زندگی، بهبود روابط با سایرین، احساس قدرت و توانایی بیشتر در فرد، تغییر اولویت ها و زندگی غنی تر ( از لحاظ ذهنی). قدردانی سبب می شود که افراد در نتیجه یک تجربه آسیب زا برای پیدا کردن هدف و معنی تازه ای برای زندگی تلاش کنند و پذیرش تجربه های ناخوشایند را آغاز کنند. نگرش قدردانی یعنی برای هدایای دریافتی از جانب افراد و طبیعت باید سپاسگزاری انجام شود؛ این هدایا شامل جنبه های مختلف زندگی روزمره، تشکر از افراد و تجربیات مثبت گذشته هستند. قدردانی در مقابل استرس ناشی از افکار ناخوشایند و مزاحم از فرد محافظت می کند.
تکنیک ساخت جعبه فکری و غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته
5) تکنیک ساخت یک جعبه فکری: این روش برای غلبه بر بیش از حد فکر کردن در رابطه با گذشته بسیار مفید و کاربردی است. مدت زمان اندکی در طول روز را به این فرآیند اختصاص دهید: به طور مثال 20 دقیقه مناسب است. این مدت زمان را به این منظور استفاده کنید که بیش از حد و میزان معمول به فکر کردن بپردازید. برای اتمام این مدت زمان، تنظیم زنگ هشدار موبایل خود را روی 20 دقیقه قرار دهید. طی این بازه زمانی به خود بگویید که آزاد هستید که به طور مطلق نشخوار فکری کنید تا زنگ هشدار به صدا درآید. به ذهن خود آزادی و اجازه مطلق بدهید که همه نوع تفکری را تجربه کند و محدودیت و یا کنترلی را طی این روند نداشته باشد. یک کاغذ و خودکار در کنار خود داشته باشید. چند فکری که در ذهن شما در جریان است را یادداشت کنید. اگر تعداد آنها زیاد است نگران نباشید. راحت باشید و همه را یادداشت کنید.
منبع:
://happyproject.in/stop-overthinking