اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

کامنت بگذارید
17 دقیقه زمان خواندن

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

اهمیت صبر در رهبری به قدری زیاد است که اگر رهبر این ویژگی را در خود نداشته باشد، شکست آن تیم و گروه تضمین شده و نمی توان آینده روشنی برای گروه در نظر داشت. موفقیت گروه وابسته به ویژگی های رهبر آن گروه بوده و رهبر هر گروه است که مسیر پیشرفت را ترسیم می کند.

از اهمیت توانایی های افراد گروه نمی توان چشم پوشی کرد؛ اما در نهایت رهبر خوب و خبره می تواند گروه را در مسیر درست قرار دهد. اگر رهبری نتواند به درستی گروه خود و هدفشان را درک کند، نمی تواند در مسیر این اهداف قرار بگیرد.

رهبر گروه مانند مغز آن گروه است. یعنی تصمیمات رهبر و دانش او در نهایت مسیر گروه را مشخص می کند. پس رهبر باید به مقدار کافی در رهبری گروه خود صبوری به خرج داده و کنترل امور را به درستی در دست بگیرد. در این مقاله به اهمیت صبوری و چگونگی  به کارگیری آن در رهبری می پردازیم.

صبر چیست؟

صبر در رهبری یکی از مهم ترین فضایلی بوده که هر رهبر نیاز دارد آن را در خودش پرورش دهد. صحبت کردن درمورد اهمیت صبر در رهبری بسیار ساده بوده و می توان همه رهبران را به سادگی به صبر دعوت کرد. اما بخش سخت آن، تمرین صبوری است.

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

برای صبر و صبوری تعاریف مختلفی وجود دارد؛ ساده ترین تعریف برای صبر این است. مقدار توانایی تحمل درد و رنج در عین آرامش درونی. یعنی فرد در عین حال که مشکلی داشته و در حال تلاش برای رفع آن یا انتظار برای تمام شدن آن است، بتواند آرامش خود را حفظ کند.

مهم ترین نتیجه ای که معمولا صبر به همراه دارد، قرار گرفتن در مسیر رشد فردی است. اگر فرد بتواند به درستی صبر کند، مشکلات را تحمل کند، اگر ممکن است آن را تغییر دهد و در نهایت در عین حفظ آرامش خود شکایتی نکند. اگر تمام این ویژگی ها در فرد وجود داشته باشد اما او غر بزند، او فرد صبوری نیست.

البته صبوری نیز دارای حد و حدود است. بهتر است فرد در عین صبوری بداند که چقدر باید این شرایط را تحمل کند. اگر صبوری بیش از حد باشد، فرد در زندگی خود منفعل بوده و نمی تواند پیشرفتی در مسائل مختلف داشته باشد. پس زمان مناسب عمل در عین حفظ آرامش را باید شناخت و از تحمل همه مسائل خودداری کرد.

همه چیز را نمی توان تحمل کرد. گاهی می توان مشکلات را تغییر داد و از پس مشکلات برای خود فرصتی برای پیشرفت یافت. صبوری زمانی مناسب است که فرد بداند چه مشکلی را می توان تغییر داد و با چه مسئله ای باید کنار آمد.

تاثیر صبر در قدرت تحلیل

یکی از مسائلی که با اهمیت صبر در رهبری ارتباط تنگاتنگی دارد، قدرت تحلیل رهبران در حفظ آرامش است. اگر مدیری در حفظ صبر و آرامش خود مشکل داشته و نتواند استرس خود را به درستی مدیریت کند، چگونه می تواند پیشرفت سازمان را تضمین کند؟

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

استرس زمانی که بر تفکرات رهبر یا مدیر سازمان غلبه کند، قدرت تفکر صحیح را از او می گیرد. رهبری که توانایی مدیریت استرس خود را نداشته و نتواند در شرایط سخت با صبوری آرامش خود را حفظ کند، چگونه می تواند درک درستی نسبت به شرایط کنونی و مسائل موجود داشته باشد؟

پس در قدم اول رهبری موفق نیاز دارد که استرس درونی خود را به درستی مدیریت کرده و آرامش را به خود ببخشد. سپس می تواند در عین آرامش دید بهتری نسبت به شرایط موجود و اطراف خود داشته باشد. داشتن آرامش نه تنها به رهبر قدرت تحلیل بهتری می دهد، بلکه آرامش را به مجموعه می بخشد.

صبر به آن ها این امکان را می دهد که که وضعیت موجود را به درستی ارزیابی کرده و آن را تحلیل کنند. می توانند اطلاعات جامع تری را نسبت به موضوع موجود کسب کنند. همچنین درک بهتری نسبت به شرایط پیدا می کنند.

رهبران صبور پس از درک صحیح نسبت به شرایط حاضر می توانند ظرفیت موجود برای حل مسائل یا داشتن پیشنهادات جدید را بررسی کنند. در نهایت اقداماتی که می توان برای بهبود شرایط موجود انجام داد را تحلیل کرده و می توانند بهترین تصمیم را بگیرند.

تصمیمی که در نهایت صبوری و حوصله گرفته می شود، از ابعاد مختلف بررسی شده و تصمیم درست تری است. این تصمیم با همه افراد بررسی شده، نظرات آنان اعمال شده و در نهایت رهبر توانسته با حفظ آرامش خود و مجموعه، بهترین راه را انتخاب کند.

دلایل عدم استفاده رهبران از صبوری

صبر و حوصله به خرج دادن یکی از مهم ترین اصول رهبری بوده که متاسفانه بین رهبران امروزی مورد بی توجهی واقع شده است. این بی توجهی به دلیل سهل انگاری مدیران و رهبران نیست. بلکه به دلایل مختلفی مدیران نمی توانند در کارهای خود صبوری به خرج دهند.

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

رهبران از اهمیت صبر در رهبری آگاه هستند. اما دلایل خود را برای عدم رعایت آن در کارهای خود دارند. امروزه به دلیل سرعت بالای رقابت و پیشرفت کارها از رهبران انتظار می رود که به سرعت تصمیم بگیرند. این موضوع رهبران را تحت فشار بیشتری قرار داده و نمی توانند به طور کامل و با آرامش مسائل را تحلیل کنند.

این موضوع کاملا مشخص است که صبوری می تواند موفقیت را در هر مشکل یا مسئله ای تضمین کند. اما در عین حال که اهمیت صبوری مشخص بوده، صبوری مورد بی توجهی مدیران است. دلایل مختلفی برای عدم صبوری مدیران وجود دارد.

یکی از این دلایل، سرعت بالای پیشرفت و توقع تصمیم گیری سریع از مدیران است. آن ها باید در کوتاه ترین زمان ممکن شرایط موجود را تحلیل کرده و تصمیم نهایی را به اطلاع کارکنان برسانند. همچنین رقیبان در هر حیطه  همیشه در ارائه سریع ترین تصمیم و در عین حال درست ترین، در حال رقابت هستند.

دلیل دیگری که برای عدم صبوری وجود دارد، سخت بودن صبوری است. صبوری نیاز به تمرینات مستمر داشته و نمی توان به سادگی آن را در شخصیت خود نهادینه کرد. به دلیل مشغله بالایی رهبران، آن ها نمی توانند برای بالا بردن قدرت صبوری خود کاری کنند.

رهبران بهتر است نه تنها به منظور پیشرفت سازمان خود، بلکه برای رشد فردی خودشان صبوری را در خود تمرین کنند. صبوری علاوه بر محیط کاری، در تمام مسائل زندگی به فرد کمک بزرگی می کند.

صبر لازمه برنامه های بلند مدت

یکی دیگر از حیطه هایی که می توان اهمیت صبر در رهبری را بررسی کرد، تعهد به برنامه های بلند مدت است. رهبران بخش اصلی هر تیمی هستند و تقریبا از ابتدا تا انتهای عمر سازمان و تا زمانی که به اهداف اصلی برسند، همراه سازمان هستند.

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

اعضای دیگر گروه ممکن است در میانه راه و قبل از رسیدن به هدف اصلی، سازمان را به سمت اهداف شخصی خود ترک کنند. برای حضور آن ها در سازمان هیچ اجباری وجود نداشته و می توانند زمانی که می خواهند گروه را ترک کنند.

اما این موضوع برای رهبران تقریبا غیرممکن است. این رهبران هستند که بایستی نسبت به اهداف اصلی تعهد داشته و برای رسیدن به آن انگیزه در خود و گروه را حفظ کنند. گاهی ممکن است تمام افراد گروه، گروه را ترک کرده و با افراد جدیدی جایگزین شوند، اما این رهبر گروه است که از ابتدا تا انتهای مسیر همراه گروه است.

هر چه مسائل و اهداف گروه بزرگ تر و افق برنامه ریزی طولانی تر باشد، صبر و شکیبایی بیشتری برای متعهد ماندن لازم است. به عنوان مثال برنامه ها استراتژیک معمولا دارای افق زمانی بلند مدت بوده و به مسائل بزرگی می پردازند که بر سازمان تاثیر می گذارند.

رهبر صبور می تواند تمام مشکلات موجود در مسیر موفقیت را تحمل کرده، برای آن ها راه حل داشته باشد و با تعهد منتظر رسیدن به هدف اصلی گروه باشد. رهبری که صبر و شکیبایی داشته باشد نتایج کوتاه مدت را قربانی نتایج و اهداف بلند مدت سازمان کرده و پیشرفت سازمان را تضمین می کند.

مهارت های لازم در شکیبایی

حال که با اهمیت صبر در رهبری آشنا شدید، بهتر است بدانید که چه مهارت هایی در این راه لازم است. مهارت ها و ویژگی هایی در افراد صبور وجود دارد که به رشد فردی و افزایش قدرت صبر آن ها کمک می کند. در ادامه هر آنچه لازم است برای صبور بودن در خودتان تقویت کنید را بررسی می کنیم.

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

  • شرایط را درک کرده، در مورد مسائل به خوبی تحقیق کنید و از آن ها اطمینان حاصل کنید. رهبر صبور شرایط را به درستی درک می کند. یعنی می داند که این مشکل چقدر مهم است؟ و اقدام برای حل آن چقدر فوری است؟ او به درستی از مهارت های خود و دیگران استفاده کرده که بتواند درک درستی از موقعیت موجود به دست بیاورد.
  • هر مدیر صبور، برای تدوین طرح و برنامه ریزی صبر پیشه می کند. صبر به این دلیل لازم است که بداند قرار است چه کاری انجام دهد. برنامه ریزی اقدامی آینده نگرانه و حیاتی بوده که به رهبران کمک می کند اعتماد همراهان یا بالادستی ها را جلب کند.
  • رهبران صبور برای روزهای سخت و برای زیردستان خود پشتیبانی ایجاد می کنند. یعنی با درک نیازها و شرایط سخت احتمالی می دانند که ممکن است به چه مسائلی نیاز پیدا کرده و برای آن روزها چاره ای می اندیشند.
  • رهبران صبور حامی اعضای تیم خود هستند. هر رهبر کاربلد می داند که برای کاهش فشار و افزایش تمرکز اعضای گروه بایستی فشار موجود روی دوش آن ها را کم کرد. پس او سعی می کند که با درک درست شرایطشان، حامی قدرتمند و متعهدی برای آن ها باشد. شروع و استمرار حمایت یکی از اصلی ترین مهارت هاست.
  • برنامه خود را دقیق اجرا کنید. هر رهبری که بتواند به درستی صبر پیشه کرده و گروه را رهبری کند، برنامه درستی نیز برای آینده گروه دارد. پایبندی به هدف اصلی و برنامه تدوین شده کاری چالش برانگیز به نظر می آید، اما رهبران از اهمیت آن آگاه بوده و برای موفقیت سازمان به آن پایبند خواهند بود.
  • رهبران صبر خود را از برنامه ای که در سر دارند به دست می آورند. یعنی می دانند که دقیقا کجای راه هستند و اگر مشکلی پیش بیاید چاره ای برای آن در نظر دارند. آن ها در لحظات بسیار سخت نیز موضع خود را حذف کرده و از تعهدات خود کنار نمی کشند.
  • برای چالش های احتمالی راه حل دارند. همیشه نمی توان به برنامه اعتماد کرد؛ بلکه نیاز است که برای مشکلات احتمالی راه حلی در نظر داشت. رهبران صبور در عین حفظ آرامش خود، در شرایط سخت و ناگهانی می توانند به سادگی از پس آن بربیایند.

آیا من رهبری صبور هستم؟

حال که در مورد اهمیت صبر در رهبری آگاه شدید، شاید بخواهید که میزان صبوری خودتان را بررسی کنید. صبوری ویژگی بسیار مثبت و مهمی بوده که بهتر است نه تنها در محیط کار و رهبری، بلکه در زندگی عادی هم آن را به کار گرفت.

صبوری نه تنها به شما کمک می کند که به خوبی از پس مسائل بربیایید، بلکه در حفظ آرامش درونی شما و حفظ سلامت روحی، کمک زیادی به شما خواهد کرد. صبوری هیچ گاه نمی تواند برای شما بد یا مضر باشد. تنها در صورتی می توان آن را منفی دانست که باعث انفعال شما در برای مشکلات و شرایط سخت شود.

سعی کنید صبوری را در خودتان پرورش دهید. صبوری به شما کمک می کند که به خوبی از پس مسائل مختلف برآمده و استرس زندگی شما را مختل نکند. در برابر صبوری و آرامش، استرس و اضطراب قرار دارد. استرس نه تنها تمرکز درست و مناسب را از شما می گیرد، بلکه تاثیرات منفی بر سلامت عمومی بدنتان می گذارد.

اهمیت صبر در رهبری و تمرین صبوری

ویژگی هایی به طور کلی و به صورت مشترک در افراد صبور وجود دارد. در ادامه می توانید این ویژگی ها را در خودتان بررسی کنید. ویژگی افراد صبور عبارت است از:

  • داشتن ارتباط صحیح با افراد گروه و دیگران اولین و مهم ترین ویژگی رهبران صبور است.
  • ساختن اعتماد بین افرادی که با آن ها ارتباط دارند، به کیفیت رابطه و کاهش استرس فرد کمک می کند.
  • احترام در روابط که ناشی از آرامش درونی فرد است، برای هر دو احترام ایجاد می کند.
  • تمرکز مناسب بر موارد ضروری به فرد آرامش داده و از استرس او می کاهد.
  • تعهد و مسئولیت پذیری نسبت به اهداف و وظایف ویژگی بارز دیگر رهبران صبور است.

جمع بندی

حال که با اهمیت صبر در رهبری ، در زندگی، مهارت های لازم برای تقویت صبر و در نهایت با ویژگی افراد صبور آشنا شدید، سعی کنید که این ویژگی مثبت را در خودتان تقویت کنید. صبوری کلید اصلی در تحمل شرایط سخت و چیره شدن بر آن هاست.

صبوری همچنین موجب رشد فردی شما شده و به همراه خود تمام ویژگی های مثبت دیگری که برای پیشرفت نیاز دارید را برایتان فراهم می کند. به عبارت دیگر صبر و آرامش کلید اصلی در مسیر پیشرفت شما بوده و می تواند موفقیت شما را تضمین کند.

اگر احساس می کنید که صبوری شما به اندازه ای نیست که آرامش داشته باشید، آن را تمرین کنید. در رویارویی با شرایط مشکل آرامش خود را حفظ کنید و به درستی شرایط را بررسی کنید.

 

منبع:

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx