هر آنچه در مورد نقش خود آگاهی در رهبری باید بدانید
رهبران باید آگاه باشند که چگونه رفتارهایشان بر افرادی که رهبری می کنند، تأثیر می گذارد. نقش خود آگاهی در رهبری ویژگی مهمی است که فرد باید آن را پرورش دهد. برای تبدیل شدن به رهبر مؤثرتر، به ابزارهایی نیاز دارید که در مورد اینکه چگونه ویژگی های منحصر به فردتان بر اهداف سازمانی و کسانی که رهبری می کنید تأثیر می گذارد، فکر کنید.
در این مقاله، توضیح خواهیم داد که خود آگاهی در رهبری چیست، نمونه هایی از ویژگی های اصلی را که رهبران خودآگاه باید داشته باشند را بیان کرده و راه های مختلفی را ارائه می دهیم که می توانید خود آگاهی را در رهبری خود بهبود بخشید.
نقش خود آگاهی در رهبری چیست؟
خودآگاهی در رهبری درک این است که چگونه ویژگی های شخصیتی، عادات و توانایی های فردی بر تعاملاتتان با اطرافیان، به ویژه در محل کار، تأثیر می گذارد. رهبرانی که خود آگاه هستند، به طور فعال در مورد نحوه درک کلمات و اعمالشان توسط دیگران فکر می کنند.
نقش خود آگاهی در رهبری
آنان برای تغییر هر کدام از کاستی های خود تلاش چندین برابری کرده که بتوانند به طور مؤثرتر همسالان خود را رهبری و به سر منزل موفقیت برسانند. خود آگاهی منجر به کنترل و رشد فردی می شود که به این رهبران کمک می کند از نقاط قوت خود برای هدایت تیم ها بهره ببرند.
چرا نقش خود آگاهی در رهبری مهم است؟
گفته می شود که خودآگاهی مهم ترین ویژگی برای یک رهبر خوب است. در حقیقت این مورد به دلایل زیر مهم خواهد بود.
در وهله اول نقش خود آگاهی در رهبری این کمک را به فرد می رساند که انتخاب های بهتری داشته باشد. رهبرانی مؤثر هستند که از خود آگاهی برای مدیریت رفتار و روابط خود استفاده می کنند. همچنین باید برای جبران بهتر تمایلات و توانایی های طبیعی خود در هنگام تصمیم گیری در محل کار، خودشناسی را توسعه دهند.
نقش خود آگاهی در رهبری می تواند بر امور مالی شرکت تأثیر بسیار زیادی بگذارد. این را می توان از پیشرفت های مالی شرکت هایی نظیر اپل یا حتی مایکروسافت به وضوح دید. در حقیقت تلاش برای رسیدن به بهبود و درک شرایط و توانایی های خود در وهله اول و استفاده از موقعیت بازار در لحظه مهم ترین دلیل بوده است.
شرکت هایی که عملکرد بهتری دارند، تمایل دارند که رهبران خود آگاه بیشتری داشته باشند. این رهبران تصمیمات بهتری می گیرند و به این نکته توجه دارند که رهبری آنها چگونه بر نتایج آینده شرکت تأثیر می گذارد. حتی این افراد تمامی مسئولیت های انتخاب را می پذیرند و به این گونه نخواهد بود که همه نتایج را منکر شوند یا به شرایط واگذار کنند.
خودآگاهی به رهبران کمک می کند که بفهمند چه چیزی برای نقش خود به ارمغان می آورند. درک نقاط قوت آنها در مهارت ها و دانش صنعت و همچنین ویژگی های شخصی به رهبر اجازه می دهد تا مسئولیت های خود را در یک سازمان بهتر انجام دهد.
واقع بینی
خودآگاهی به رهبران این امکان را می دهد که در انتظارات خود واقع بین باشند. بخشی از رهبری الهام بخش در تیم برای کار در جهت رشد و دستیابی به اهداف است. آنان می دانند که چگونه بین آنچه که از تیمشان می خواهند و ابزار در اختیار و توانایی های نیروها ارتباطی متعادل بر قرار کنند.
برنامه ریزی رکنی مهم است، برای رسیدن به آن باید اقدامات مهم را به درستی جا نمایی کرد و نه بزرگ و نه کوچک گام برداشت.
ویژگی های نقش خود آگاهی در رهبری
رهبران خودآگاه دارای شاخصه هایی هستند که باعث تکیه دیگران به وی می شود. این موارد به شرح زیر خواهد بود.
انعکاسی
بخش بزرگی از خودآگاهی ناشی از تأمل در افکار، گفتار و اعمال خود در حین برقراری ارتباط با دیگران است. هر چه میزان برخوردتان با دیگران خوب باشد، نتایج درخشان تری در انتظارتان است. از طرفی دیگر حواستان باید باشد که در این صحبت ها به هیچ وجه تندی تبدیل به دشنام نگردد. این موضوع کاملاً نتیجه عکس خواهد داد.
این افراد البته دارای روابطی کاملاً حسنه هستند که باعث می شود به نتایج مطلوبی دست پیدا کنید. گشاده رویی و لبخند از صفات بارزه است. در روابطشان دیدگاه مثبت محور دارند و همواره تلاش می کنند نیمه پر لیوان را ببینند.
در تعاملات حس سر زندگی را روشن می کنند و قادر هستند تیم را از انزوا و ناراحتی به سمت رسیدن به موفقیت پرتاب کنند.
ناظر بودن
دومین ویژگی از خود آگاهی در رهبری با پیروی از سرنخ های محیط خود به آنچه در اطرافشان اتفاق می افتد به دست خواهد آمد. در حقیقت این افراد بدون هیچ چشم داشتی نسبت به مسائل مختلف نگاه می کنند و نسبت به هیچ موضوعی بی تفاوت نیستند. مسائل کاملاً در حیطه اختیاراتشان خواهد بود و نسبت به بررسی مسائل چشمانشان باز است.
ریز بینی در نظارت باعث می شود که فضایی برای حرکت روبه جلو به وجود آورند. در طرفی دیگر خودشان وارد معرکه جدا نخواهند کرد. بلکه با مدیریت اوضاع و انجام امور نظارتی نسبت به حل مسائل اقدامات لازم را انجام خواهند داد.
دید از بالا باعث شده که این رهبر همه چیز را ببینید و تمامی رده های پایین تر نیز احساس توانمند بودن را در وی بکنند. این همان عاملی است که حرف وی خوانایی خواهد داشت و به نتیجه می رسد.
همدلانه
درک نیازهای دیگران به رهبران خود آگاه کمک می کند تا با کسانی که رهبری می کنند ارتباط برقرار کنند. این رابطه دو سویه است. در حقیقت انسان اگر محبت ببیند، قطعاً آن را باز خورد خواهد داد. این مسئله باعث خواهد شد که در بحران ها بتوانید به نیرو انسانی خود اعتماد کنید.
زمانی که بیان می کنند، نیرو انسانی مهم ترین عامل برای موفقیت است و از هر چیزی در یک شرکت مهم تر خواهد بود، دقیقاً همین مورد است. این همدلی خواهد بود که افراد را صمیمی تر می کند. در این کنش ها شخصیت رهبر مشخص و اعتماد سازی به سرعت رخ می دهد.
تظاهر موردی است که به راحتی پس از مدتی رنگ می بازد. پس بدانید که خود آگاهی باید باشد. خودتان باید بتوانید نکات عمیق و حفره های شخصی را بشناسید تا نقاط تاریک دیگران را روشن سازید.
ادراکی
پیش بینی نتیجه موقعیت، یکی دیگر از ویژگی های مهم رهبری خود آگاه است. این همان موردی است که در اوج لحظات حساس باعث تمایز شرکت های قوی و ضعیف خواهد شد. شاید بسیاری این مورد را به هوش و ذکاوت ربط دهند، اما واقعیت چیز دیگر است. رهبر تجربه دارد. این می تواند دست رنج خود یا مطالعه باشد.
برخی از این ویژگی نیز به شناخت بازاری که در آن فعالیت دارد، خواهد بود. تمامی موارد به این کلام ادراک داشتن ختم خواهد شد.
پاسخگو بودن
از نقش خود آگاهی در رهبری تعهدی به دادن پاسخ است. در حقیقت آنان شنوندگان فعالی هستند. همچنین می توانند بر اساس واکنش دیگران سازگار شوند. انتقاد پذیری در این آیتم حضور دارد. حتی افراد قادر هستند که نظرات را بشنوند، حتی اگر راهی خلاف آنچه آنان نظر دارند، ارائه دهند.
این تدافعی نبودن، باعث می شود که روحیه اطاعت پذیری افزایش یابد، زیرا نیروها می دانند که رای گیری ها یک طرفه نبوده و حضورشان مفید است.
از طرفی دیگر این افراد منطقی هستند، زیرا پاسخ بدون دلیل اثر بدی دارد و این را چنین افرادی می دانند. خود آگاهی در این حالت باعث می شود که ظرفیت و میزان خشم یا ناراحتی خود را بهتر بشناسید و در ورت بروز آنان را مهار کنید.
تواضع
رهبران خودآگاه از نقاط قوت و ضعف خود آگاه هستند و برای اصلاح هر گونه کاستی که می تواند بر سر راه رهبری آنها قرار گیرد، تلاش می کنند. هر روز با خودشان حرف زده، دفتری برای بهبود دارند و تلاشی مستمر می کنند. این افراد بسیار در آموختن به سر می برند. خود را بهترین نمی دانند و همواره شاگرد خود را خطاب خواهند کرد.
در تعاملات سعی می کنند حتی اگر چیزی را می دانند، به نحوی بیان کنند که موجب دل خوردگی دیگران رخ ندهد.
خودکنترلی
توانایی مدیریت گفتار و اعمال خود را دارند. در حقیقت قادر هستند که تمامی آن چیزی که در دل دارند را بروز ندهند. این عاملی است که باعث خواهد شد، افراد مختلف نسبت به حس درونی رهبری آگاه نشوند.
سنجیده بودن
خودآگاهی از انتخاب های عاقلانه در مورد نحوه مدیریت یک موقعیت ناشی می شود. سخنی گزافه نمی گویند و همچنین در مورد مطلبی که نمی دانند، مشورت کرده و ارائه نظر بیهوده نخواهند کرد.
انطباق پذیر
موقعیت را ارزیابی می کنند و با تغییر رفتارشان به آن پاسخ می دهند. خشک نیستند و نسبت به هر مسئله با توجه به شرایط برخورد خواهند کرد.
نحوه بهبود خودآگاهی در رهبری
این مراحل را برای کمک به بهبود نقش خود آگاهی در رهبری خود در نظر بگیرید.
1. خودتان را بشناسید
از آنجایی که تنها فرد ثابت در تغییر شرایط محیط کار هستید، مهم است که نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید. خودآگاهی با فرایند مداوم خود انعکاس نیرو می گیرد. خود آگاهی به هوش هیجانی نیز گره خورده است، یعنی توانایی تشخیص احساسات در خود و دیگران.
شناخت خود به معنای تعیین معیار درونی درست و نادرست نیز هست. باورها و رفتارهایتان به تعیین این استاندارد کمک می کند. قادر هستید که تصمیمات را با کمترین پشیمانی در آینده بگیرید.
۲- نحوه واکنش دیگران را مشخص کنید
از راه هایی که می توانید ارزیابی کنید که چگونه اعمالتان بر دیگران در محل کار تأثیر می گذارد، مشاهده یا تأمل در مورد واکنش آنها خواهد بود. همچنین مشخص کنید چه عواملی باعث می شود که آنان را به روش خاصی پاسخ دهند. این کمک می کند که تأثیر خود را بر دیگران درک کنید.
نحوه واکنش دیگران و نقش خود آگاهی در رهبری
3. از مخاطبین مورد اعتماد بازخورد جمع آوری کنید
در حالی که ممکن است هنگام ارزیابی خود، تعصب شخصی را کاملاً از هم جدا نکنید، درخواست از دیگران برای ارائه نظرات از راه های به دست آوردن تصویری گسترده تر از اینکه چه کسی هستید و چگونه با دیگران ارتباط دارید، خواهد بود.
جمع آوری بازخورد در مورد نقش خود آگاهی در رهبری
رهبران خود آگاه از دوستان، خانواده و همکارانی که به آنان اعتماد دارند می خواهند که در مورد ویژگی های خاص بینش خود را ارائه دهند تا خودشان را بهتر کنند.
4. راه هایی را بیابید که بتوانید همدلی بیشتری نشان دهید
در نظر گرفتن احساسات دیگران در حین برقراری ارتباط و تصمیم گیری مشکلی ندارد. راهی برای عمل به عنوان رهبر خود آگاه وجود دارد. توجه به نیازهای عاطفی کسانی که رهبری می کنید می تواند به هدایت تصمیمات و روابط شما به عنوان یک رهبر خودآگاه کمک کند.
5. در مورد ویژگی های خود آگاه باشید
مراقب شرایط خود باشید تا بدانید چه زمانی از ویژگی خاص در موقعیتی ویژه استفاده کنید. از نقاط قوت خود برای دستیابی به نتایج مثبت استفاده کنید. عمل در خود آگاهی به معنای ارزیابی این است که آیا برای رسیدن به اهداف خود و پیشبرد اهداف دیگران انتخاب های درستی انجام می دهید یا خیر.
آگاهی نقش خود آگاهی در رهبری
6. به دنبال الگوها باشید
برای دستیابی به خود آگاهی بیشتر به عنوان رهبر، دریابید که چه چیزی خودتان را به بهترین شکل ممکن می سازد و برای رسیدن به آن نتایج تلاش کنید. هنگامی که در تعامل با تیم خود پاسخ مثبتی از ارتباطات و اقدامات خود دریافت کردید، توجه کنید. برای بهبود این ویژگی ها تلاش کرده و تا حد امکان از آنان استفاده کنید.
نقش خود آگاهی در رهبری و الگوها
7. هوش هیجانی خود را بسازید
کارشناسان روان شناسی تمرین هایی را ارائه می دهند که کمک می کند هوش هیجانی را از طریق ابزارها و کتاب های آنلاین تمرین کنید. نکاتی را برای به حداکثر رساندن درون نگری خود برای بهبود خودآگاهی بخوانید. ایجاد هوش هیجانی از طریق مطالعه نیز می تواند کمک کند تا با هم تیمی های خود بهتر ارتباط برقرار کنید.
هوش هیجانی و نقش خود آگاهی در رهبری
8. مدام تأمل کنید
کسانی که خودآگاه هستند، به طور مستمر موقعیت های خود را قبل، در طول و بعد از لحظه پردازش می کنند و در مورد آنها فکر خواهند کرد. از هوش هیجانی و همدلی خود برای ارزیابی اینکه چگونه بر دیگران از طریق ویژگی های شخصی خود تأثیر می گذارید، استفاده کنید. روان شناسان این عمل را خودارزیابی می نامند.
سخن آخر
نقش خود آگاهی در رهبری بسیار زیاد و شگرف خواهد بود. بهتر است که سعی کنید این مسائل را در وجود خودتان بیش از پیش بهتر بشناسید و به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید. این موارد همگی در راستا اینکه از توانایی های خود آگاه شوید گردآوری گردیده است.
منبع: