برای بهبود مهارت مطالعه چه روش هایی وجود دارد؟
به هنگام مطالعه، حالت خواب آلودگی به شما دست می دهد؟ در خواندن کتاب یا مقالات با مشکل مواجه هستید؟ نمی دانید باید چگونه خواندن را آسوده تر کنید؟ فقط کافی است این مقاله را مطالعه کنید و تکنیک های مطالعه موثر را بیاموزید.
چرا مطالعه می کنیم؟
انسان ها برای کسب اطلاعات، جذب موفقیت نیاز به مطالعه دارند. به هیچ عنوان نمی توان گفت که مطالعه هیچ تأثیر بر زندگی نمی گذارد. بدون مطالعه در هر زمینه هیچ کس به هیچ سطحی از تجربیات و دانش دست نخواهد یافت.
هر کسی که به دنبال رشد فردی است باید مهارت های خود را زیاد کند و بهبود بخشد. اما خوب این کشف مهارت ها و تجربه ها یا دانش گونه باید کسب شوند؟ با گفتن، دیدن یا شنیدن شاید بتوان در زمینه هایی مقدار بسیار اندکی اطلاعات جمع آوری کرد اما هیچ سودی نخواهد داشت و کاملاً محدود است.
بنابراین باید سطح آگاهی خود را افزایش دهیم. پژوهش های میدانی یا تئوری داشته باشیم، تحقیق کنیم، اخبار را دنبال کنیم و مهارت های مختلفی را بیاموزیم. تمام این کار ها مستلزم مطالعه است. اما خود مطالعه هم راه و روش خاص دارد. در ظاهر کاری بسیار ساده است اما باطن کار چیزی دیگری است.
افرادی حین مطالعه احساس خواب آلودگی می کنند، برخی مطالب را متوجه نمی شوند یا برخی دیگر پس از خواندن چیزی به هیچ طریقی نمی توانند موضوعات را در ذهن خود مرور کنند یا به طور کامل فراموشی می کنند.
در این مقاله ما تکنیک های مطالعه مؤثر را برای شما جمع آوری کرده ایم. فقط کافی است چند دقیقه خود را به خواندن این مقاله اختصاص دهید. اما ابتدا باید یک سری نکات را بیاموزید.
اهمیت مطالعه
مطالعه بر کیفیت زندگی همه افراد جامعه تأثیر می گذارد. این عمل از زمان های گذشته بسیار دور از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است. برخی از این دلایل اهمیت مطالعه که نقل قولی از بزرگان تاریخ است، به شرح ذیل ذکر کردیم.
کیفیت زندگی را دو چیز تعیین خواهد کرد؛ کتاب هایی که می خوانید و انسان هایی که با آن ها ملاقات می کنید. (مک لوهان)
شکسپیر می گوید: کتاب از بزرگ ترین اختراعات بشر است.
کتاب فراتر از درس و معلمان به انسان می آموزد، من نه دهم معلومات خود را از کتاب و یک دهم را از معلمان آموختم. (محیط طباطبایی)
در دنیا هیچ لذتی نیست که با لذت مطالعه کردن برابری کند. (لئو تولستوی)
اتاق بدون کتاب، همچون بدنی بدون روح است. (سیسرو)
در زمان قدیم، هر کسی نمی توانست به مهارت مطالعه دست پیدا کند و مطالعه کردن، خواندن و نوشتن به گونه ای فقط مختص طبقه ثروتمند به حساب می آمد.
نقشه مطالعه در زندگی
در حالت عادی، همه افراد جامعه با مشغله ها و مشکلات خود نمی توانند به انجام دادن کاری دیگر فکر کنند. فصل تابستان برای دانش آموزان و دانشجویان بهترین فرصت برای مطالعه کتاب های مختلف است. هیچ درسی ندارند، وقتشان آزاد است و فکر آزادتری دارند.
اما متأسفانه در جامعه ما از اهمیت مطالعه هیچگاه سخنی گفته نشده یا صحبت درباره آن به قشنگی و کامل صورت نخواهد گرفت. به گونه ای شده است که مطالعه برای برخی افراد کاری مسخره و وقت تلف کن به حساب می آید.
افرادی که در طول روز تنها 30 دقیقه مطالعه دارند، 2 سال بیشتر از افرادی که مطالعه ای ندارند عمر خواهند کرد. آن هم به این دلیل است که مطالعه استرس ناشی از مشکلات زندگی را می کاهد.
تکنیک های مطالعه مؤثر وقتی دچار استرس می شوید، چه کاری برای کاهش آن انجام می دهید؟
7 روش مطالعه مؤثر
مطالعه برای کاهش استرس
پیشنهاد ما به شما مطالعه است. مطالعه باید تمرکز شما را به مطلب معطوف می کند، از این رو باعث می شود تا مشکلات خود را برای مدت کوتاهی فراموش کنید. در نهایت استرس خود را از بین می برید و به آرامشی دست پیدا می کنید.
چه بسا که موضوع مورد نظر شما جذاب بوده و برای ساعت ها مشغول آن خواهید شد. همچنین با مطالعه شما در واقع ذهن خود را از اطلاعات یا دایره واژگان جدید تغذیه می کنید؛ این کار می تواند در کسب و کار شما یا جذب موفقیت به شدت تاثیر گذار باشد.
خواب با کیفیت و کافی داشته باشید
برای اینکه بتوانید به ذهن خود خوب استراحت دهید، باید خوابی با کیفیت و کافی داشته باشید. طبق پژوهش های دانشمندان، افرادی که نهایتاً تا ساعت 10:30 شب به خواب فرو می روند اختلالات هورمونی کمی خواهند داشت.
همچنین خواب سر وقت باعث تنظیم شدن زمان ترشح هورمون ها می شود. برخی از هورمون ها مانند هورمون رشد فقط در بازه زمانی 10 شب الی 2 بامداد ترشح می شوند. هر چه دیرتر بخوابید ترشح این هورمون چون نیاز به خوابیدن بدن دارد، کمتر خواهد شد.
نداشتن خواب کافی فشار های روانی و عصبی به انسان وارد می کند. افرادی که به اندازه (8 ساعت خواب مفید) نمی خوابند دچار ضعف عصبی، بی حوصلگی، پرخاشگری، بی اشتهایی یا کم اشتهایی می شوند. از مهم ترین تکنیک های مطالعه مؤثر ، داشتن خواب باکیفیت و کافی است. دقیقاً به همین سادگی.
روش مطالعه مؤثر برای سال اول و دوم
مکان مطالعه خود را تغییر دهید.
تحقیقات در زمینه “ تکنیک های مطالعه مؤثر ” نشان داده، تغییر مکانی که در آن همیشه به مطالعه می پردازید تأثیر بسیار زیادی بر میزان جذب اطلاعات شما خواهد داشت. به جای اینکه همیشه خود را در خانه یا اتاق خود محبوس کنید و به مطالعه مشغول شوید، به یک کافی شاپ مناسب بروید.
در عین حالی که از هوای آزاد استفاده می کنید می توانید از یک وعده غذایی لذیذ هم در کنار مطالعه خود لذت ببرید. تغییر مکان مطالعه در واقع روی حافظه و تمرکز شما تأثیر می گذارد. امتحان چنین روشی هیچ هزینه اضافی ا خاصی ندارد؛ زیرا در هر صورت هم از مکان مورد نظر، هوای آزاد و موسیقی خوب لذت می برید.
محیط مطالعه مناسب و ثابتی برای خود انتخاب کنید.
سعی کنید برای تأثیر بیشتر در مطالعه کردن، مکانی را پیدا کنید که در آن برای همیشه احساس آرامش می کنید. این کار از نظر روانی تأثیرات مثبتی برای شما به همراه دارد. فکر آسوده هنگام مطالعه برای جذب مطالب بیشتر به شما کمک خواهد کرد.
مکانی را انتخاب کنید که دکوراسیون خواب آوری نداشته باشد، از رنگ های انرژی دهنده در آن به کار رفته باشد. دسترسی به هوای تازه برای بهبود تنفس و تمرکز حواس و دارای نور کافی برای مطالعه باشد. هر چه استرس یا فشار های محیطی بر شما کمتر باشد یادگیری شما بیشتر خواهد بود.
حین مطالعه موسیقی آرام گوش دهید
از جذاب ترین و جالب ترین “ تکنیک های مطالعه مؤثر ” گوش دادن به موسیقی است. تصور کنید موسیقی مورد علاقه خود را پخش کرده و مشغول مطالعه هستید. حتی تصور آن هم لذت بخش و آرامش دهنده است. سعی کنید از موسیقی های ملایم استفاده کنید.
مقایسه تاثیرات روش های مختلف مطالعه
اما اگر موسیقی های ملایم باعث خواب آلودگی شما می شود، پس آن ها را عوض کنید و موسیقی انرژی دهنده پخش کنید. گوش دادن به موسیقی چه حین مطالعه چه در زمان استراحت به شما در جمع کردن تمرکز بسیار کمک می کند. همچنین تأثیرات مثبت روانی به همراه دارد.
قبلاً گفتیم هرچقدر میزان استرس های وارده کمتر باشد، یادگیری شما بهتر و بیشتر خواهد بود. گوش دادن به موسیقی روان شما را آرام می کند، استرس را می کاهد و فضای روانی بهتری برای درک بهتر مطالب به شما عطا می کند.
در نظر داشته باشید که نباید از موسیقی های غمگین استفاده کنید. موسیقی های غمگین دارای فرکانسی هستند که روی روان شما تأثیر منفی می گذارند. این تأثیرات منفی مانعی برای یادگیری شما خواهند بود. برای تمرکز کردن شما را با مشکل مواجه می کنند و مانع درک مطالب می شود.
عوامل پرت کننده حواس را حذف کنید.
بسیار مهم است که چیزی باعث پرت شدن حواس حین مطالعه نشود. انسان بسیار ساده تمرکز خود را از دست می دهد، چه بسا عواملی هم اطراف او وجود داشته باشد که حواس مطالعه کننده را معطوف خود کند. گوشی همراه، تلویزیون، اسباب بازی، وسایل جذاب یا حتی در برخی موارد یک مداد که وسیله ای برای نوشتن است.
از مواد مغذی بیشتر استفاده کنید.
برای مطالعه ذهن نیاز به دریافت انرژی و سوخت مورد نیاز خود را دارد. این مواد شگفت انگیز مغزها، ویتامین ها و زنجیره ای از بهترین و سالم ترین آمینو اسید ها یا قندها هستند. پس برای بالا بردن بازدهی ذهنی، فکر کردن، بررسی کردن یا درک بهتر مطالب باید خود را با چنین غذا ها یا میان وعده ها تغذیه کنید.
اما به خاطر داشته باشید که در خوردن این غذا ها زیاد ه روی یا افراط نکنید. زیرا به همان اندازه که می توانند توانایی های ذهنی شمارا بالا ببرند، می تواند سلامت حسمی شما را دچار مشکل کنند. استفاده زیاد از مغزهایی از قبیل بادام، پسته، تخم آفتاب گردان باعث چرب شدن کبد و در آخر چاقی شما خواهند شد.
نوشیدن قهوه یا شیرینی به شما کمک می کند تا برای مدت کوتاه و موقتی سطح انرژی و تمرکز را بالا ببرید. اما پس از آن با افت قند مواجه خواهید شد. برای جذب انرژی های پایدارتر و به عنوان تنقلات سالم می توانید از سیب یا آجیل استفاده کنید.
منابع معتبر انتخاب کنید
برای درک بهتر واقعیت ها در رابطه با مطالعات علمی بهتر است از منابع معتبر علمی و پژوهشی استفاده کنید. این مطالب یا مقاله ها فاز تحقیقاتی و آزمایشی را گذرانده اند و به گونه ای مد نظر قرار دادن آنها برای انجام کاری، پروژه مورد نظر را دارای سندیت و اعتبار می کند.
سایر تکنیک های مطالعه
از دیگر تکنیک های مطالعه مؤثر می توانیم به چند مورد دیگر هم اشاره کنیم.
روش SQRRR که مخفف شده، نظر سنجی، پرسش، خواندن، ارائه شفاهی و مرور کردن است.
Survey – Question – Read – Recite – Review
در این روش ابتدا فقط یک نگاه اجمالی به مطالب یا کتاب مورد نظر می اندازید، سپس در رابطه با آن سؤال طرح می کنید، حال کل مطلب را به دقت می خوانید بعد خلاصه ای به صورت شفاهی ارائه می دهید و در آخر آن را مرور می کنید
سیکل مطالعه مؤثر
روش PQ4R
در این روش شما در مرحله اول مرور می کنید، سؤال مطرح می کنید، می خوانید، منعکس می کنید، شفاهی ارائه می دهید و در آخر باز هم مرور می کنید.
Preview – Question – Read – Reflect – Recite – Review
در ابتدا اطلاعات را مرور می کنید تا متوجه شوید که مطلب مورد نظر در رابطه با چیست؟ در مرحله بعد سؤال مطرح می کنید، مطالب مورد نظر را می خوانید، سؤالات خود را در صورت بی پاسخ بودن دوباره پاسخ می دهید، خلاصه ای ارائه می دهید و در آخر دوباره مرور می کنید.
روش نقشه برداری ذهنی
یکی دیگر از تکنیک های مطالعه مؤثر برای کسانی که (Visual Learner) آموزندگان بصری هستند می توانیم به نقشه برداری ذهنی اشاره کنیم. در این روش شما تمام اطلاعات مورد نیاز خود را وارد یک نقشه می کنید. اما چگونه؟
کلمة مورد نظر خود را در مرکز دایره ای بنویسید، ایده های اصلی و کلید واژه های خود را در اطراف بنویسید و به کلمه مرکزی ارتباط می دهید. در ادامه ایده های مرتبط را باز هم در اطراف دایره درکنار ایده اصلی خود بنویسید و در آخر نتیجه گیری کنید.
در این روش شما در واقع اطلاعات را از طریق ابرازی، نقشه ای یا طرحی وارد ذهن و حافظه خود می کنید. این کار باعث بهبود استعداد درک مطلب و رو خوانی شما می شود.
جمع بندی
با استفاده از تکنیک های مطالعه مؤثر که برای شما جمع آوری کردیم یا دیگر روش های موجود، می توانید بازدهی مطالعه خود را بالا ببرید. کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید و به رشد فردی چشمگیری در جامعه دسترسی پیدا کنید. حتی برای بهبود مطالعه های سطحی این روش ها کمک بسیاری به شما می کند.
.
منبع: