قدرت مثبت اندیشی
قدرت تفکر مثبت تنها از طریق کاهش سطح استرس و بهبود سلامت خود را نشان نمی دهد. بلکه یک روش زندگی است که به شما امکان می دهد تا جنبه های روشن تری از زندگی را ببینید. پرورش نگرش ذهنی و عاطفی مثبت اندیشی به شما کمک می کند تا بتوانید از زمان های سخت راحت تر گذر کنید. علاوه بر این، شما را قادر می سازد تا به ظهور اتفاقات مثبت در میان موقعیت های منفی در زندگی خود ایمان داشته باشید.
فردی که تمایل به مثبت اندیشی دارد، انتظار نتایج مثبت را هم دارد. انتظار موفقیت، خوشبختی و شادکامی باوری است که در ذهن افراد خوش بین نهادینه شده است. همچنین، مثبت اندیشان توانایی بیشتری در غلبه بر موانع و مشکلات دارند، زیرا این افراد با ایمانی راسخ به توانایی های خود در راه موفقیت قدم بر می دارند و در نهایت به مقصودشان می رسند. مثبت اندیشی به آنها این اجازه را می دهد که فرصت ها و چالش هایی را که برای دیگران به منزله مشکلات هستند را به دید متفاوت تری ببینند.
«یک بدبین در هر فرصتی سختی را می بیند. یک خوشبین فرصت را در هر سختی می بیند.»
وینستون چرچیل
برای منتقدان، مفهوم مثبت اندیشی نسبتاً عجیب به نظر می رسد. آنها استدلال می کنند که این یک تلاش غیر درست برای کنار گذاشتن جنبه های منفی زندگی است؛ بنابراین، منتقدان اغلب به مردم توصیه میکنند که «واقع بین باشند» و از زندگی در دنیای فانتزی دست بردارند. با این حال، مثبت اندیش بودن لزوماً به این معنا نیست که در یک دنیای سرشار از رویاهای پوچ و محال زندگی کنید.
از قدرت تفکر مثبت استفاده کنید.
اگر بتوانید رویکرد مثبت به زندگی را با مقداری واقع گرایی و انتقاد ترکیب کنید، قدرت تفکر مثبت می تواند واقعاً تاثیر خود را نشان دهد. در واقع، این تنها راهی است که می توانید واقعاً از قدرت نگرش مثبت استفاده کنید (در ادامه در این مورد بیشتر توضیح خواهیم داد). البته لازم به ذکر است که فقط خیال پردازی مثبت در مورد نتایج درخشان و دستیابی آسان به اهداف به شما کمکی نمی کند. برعکس، شما را از دستیابی به رویاهایتان باز می دارد.
قدرت مثبت اندیشی
این مقاله به شما نشان می دهد که چگونه می توانید از قدرت مثبت اندیشی به موثرترین روش استفاده کنید. بیایید با چند توضیح علمی بررسی کنیم که چرا خوش بین بودن و مثبت اندیش بودن می تواند مفید باشد.
علم مثبت اندیشی
در گذشته، منتقدان به راحتی مزایای بالقوه مثبت اندیشی را نادیده می گرفتند. موضوع این بود که اساس آن فاقد تحقیقات علمی بود. به همین دلیل، دشوار بود که قاطعانه بگوییم آیا این مفهوم اعتباری دارد یا خیر. ممکن بود چند دلیل شناخته شده وجود داشته باشد، اما هیچ یک از آنها به راحتی از نظر علمی قابل تأیید نبودند. در مجموع، دشوار بود که قاطعانه بگوییم مثبت اندیشی تأثیر مفیدی بر زندگی افراد دارد یا نه.
با این حال، امروزه، مقالات علمی یکی پس از دیگری به این نتیجه می رسند که ممکن است مثبت اندیشی بیش از آنچه بسیاری تصور می کردند تاثیر داشته باشد. به طور کلی، دانشمندان بر این باور هستند که خوش بینی به وضوح با سلامت روانی افراد مرتبط است.
در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که خوش بینی در کاهش سطح اضطراب موثر است و ارتباط نزدیکی کاهش سطح افسردگی هم دارد. البته تعداد بسیار کمتری از تحقیقات تأثیر مفید خوش بینی بر سلامت جسمانی را بررسی کردند. بسیار جالب توجه است که مثبت اندیشی با سلامتی بدن شما مرتبط است. به عنوان مثال، نشان داده شده است که مثبت اندیش بودن می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. جالب است که مثبت اندیشان نیز راحت تر با استرس کنار می آیند.
همچنین شایان ذکر است که دانشمندان کشف کردند خوش بینی می تواند سرسختی و پشتکار فرد را افزایش دهد. در واقع، مثبت اندیشی چنان تأثیر مفیدی بر قدرت افراد دارد که ارتش ایالات متحده یک برنامه (در جهت افزایش پشتکار) که توسط محققان دانشگاه پنسیلوانیا طراحی شده بود را اجرا کرد. پیام کلیدی این برنامه این است که افزایش پشتکار نتیجه مستقیم طرز تفکر یک فرد خوش بین است.
«افرادی که تسلیم نمی شوند عادت دارند شکست ها را موقتی و گذرا تفسیر کنند.»
مارتین سلیگمن
بیایید به نکته بعدی برویم: چرا مثبت اندیشی مفید است؟
چرا خوش بینی اینقدر موثر است؟
محققان بر این باورند که افراد خوش بین عملکرد بهتری نسبت به افراد بدبین دارند. دلیل این امر بسیار واضح است. افراد مثبت اندیش تمایل زیادی به تمرکز روی خود مشکل ندارند. در عوض، آنها توجه خود را بر یافتن راه حل های ممکن متمرکز می کنند؛ بنابراین افراد خوش بین به احتمال زیاد عامل حل مشکلات هستند. آنها سعی می کنند وضعیتی را که در آن قرار دارند بهبود بخشند. حتی مهمتر از آن این که افراد خوش بین راحت تر می توانند بپذیرند که یک موقعیت معین قابل تغییر نیست و ادامه دادن به مراتب آسان تر است.
بدبین ها، در عین حال، زمان بسیار بیشتری را صرف پرداختن به مشکل و احساسات منفی مرتبط با آن می کنند. آنها تمایل به نادیده گرفتن، اجتناب و یا حتی انکار مشکلاتی دارند که با آنها روبرو هستند.
چگونه مثبت اندیشی را افزایش دهیم (طبق علم)
در ادامه چند گام موثر طراحی شده برای کمک به شما در ایجاد دیدگاه مثبت تر در مورد زندگی ارائه می شود. این نکات می تواند به تبدیل افراد بدبین به افراد بسیار خوش بین کمک کند.
-
«سبک تفسیری» خود را مدیریت کنید
بر اساس تئوری ادراک، مغز انسان به طور مداوم رفتار یک فرد را مشاهده می کند و سعی می کند هر عمل را معنا کند. به همین دلیل، ما به طور مستمر سعی می کنیم آنچه در زندگی اتفاق افتاده را توضیح دهیم و از لحاظ منطقی بررسی کنیم. محققان این روش را «سبک تفسیری» می نامند.
سبک تفسیری شما می تواند موفقیت شما را در خوش بین بودن بیشتر کند یا حتی از بین ببرد. به همین دلیل، بسیار مهم است که نحوه تفسیر رویدادها را به دقت بررسی کنید. سه جنبه اساسی برای این تفسیر رویدادها وجود دارد: زمان، جهانی بودن و خود محوری.
از یک سو، افراد بدبین، رویدادهای منفی در زندگی خود را طولانی مدت (زمان)، احتمال وقوع همیشگی (جهان شمول بودن) و خودآزاری (خودمحوری) می دانند. برای مثال می تواند این طور باشد که فردی یک شکست را به روش زیر تفسیر کند:
من همیشه در همه زمینه های زندگی شکست می خورم (جهان شمولی)، این روند تغییر نمیکند (زمان) و این کاملاً تقصیر خودم است (خودمحوری).
از طرف دیگر، یک فرد خوش بین از تفسیر کاملاً متفاوتی برای رویدادهای بد استفاده می کند. افراد مثبت اندیش مسائل را موقتی (زمان)، نه جهانی (ناشی از یک دلیل خاص) (جهانشمولی) و نه تقصیر خود (خودمحوری) میدانند.
جالب اینجاست که این سبک تفسیری در جهت مخالف نیز عمل می کند. وقتی اتفاق خوبی می افتد، بدبین ها تمایل دارند این رویدادها را تصادفی، کوتاه مدت و اصلاً کار خودشان تصور کنند؛ اما خوش بین ها موقعیت های مثبت را طولانی مدت و نتیجه منطقی اعمال خود می دانند.
در نتیجه، بدبین ها به شدت تحت تأثیر شکست ها و چالش های زندگی قرار می گیرند. این اتفاقات احتمال تسلیم شدن یک فرد بدبین را در برابر مشکلات و چالش ها افزایش می دهد. در نتیجه، اگر خیلی زودتر از دیگران دست از کار بکشید، احتمال موفقیت شما کمتر است.
سعی کنید شکست را به عنوان یک اتفاق وحشتناک بد در نظر نگیرید که قرار است مدت زیادی طول بکشد. در عوض، آن را به عنوان یک عدم موفقیت موقتی در نظر بگیرید که صرفا شما را مجبور می کند که بیشتر تلاش کنید.
-
مدیتیشن
یک آزمایش میدانی که مخصوصاً برای موضوع ما جالب است توسط دانشمندان دانشگاه کارولینای شمالی انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که کسانی که به طور منظم مدیتیشن می کنند، احساسات مثبت بیشتری نسبت به دیگرانی که مدیتیشن نمی کنند، تجربه می کنند.
علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که مزایای جالبی در ارتباط با احساسات مثبت تجربه شده از طریق مدیتیشن وجود دارد. نتایج نشان داد که تجربه احساسات مثبت با افزایش ذهن آگاهی، احساس داشتن هدف و کاهش علائم بیماری مرتبط است. به نوبه خود، این مزایا منجر به افزایش رضایت از زندگی و کاهش قابل توجه علائم افسردگی می شود.
-
نعمت های خود را در نظر داشته باشید
اگر پیوسته در مورد چیزهایی که ندارید فکر کنید، نارضایتی و ناامیدی به وجود می آید. از سوی دیگر، تمرین قدردانی می تواند در جلوگیری از این احساسات منفی به شما کمک کند. در واقع، دانشمندان دریافتند که داشتن دیدگاهی سپاس گزار از زندگی ارتباط تنگاتنگی با خوش بین بودن به آینده دارد.
تمرین شکرگزاری به شما این امکان را می دهد که گام به گام دریابید که زندگی شما چقدر زیباست. این به شما امکان را می دهد تا بخش های روشن زندگی خود را به یاد بیاورید؛ اما همچنین به شما کمک می کند تا یاد بگیرید قدر چیزهای کوچک زندگی را بدانید.
اگر می خواهید مثبت تر فکر کنید، هر روز زمانی را برای شمردن نعمت های خود اختصاص دهید. قدر آنچه به شما داده شده است را بدانید. برای آن شکرگزار باشید و بدانید که هیچ چیز تصادفی نیست. توجه خود را از چیزی که ندارید به هر چیزی که به زندگی شما زیبایی و شادی می بخشد معطوف کنید.
میتوانید تمرین سپاس گزار بودن را با استراتژی مؤثر زیر ترکیب کنید تا مثبت تر فکر کنید:
-
در مورد تجربیات مثبت زندگی خود بنویسید
دانشمندان کشف کردند که می توان با نوشتن مداوم در مورد تجربیات مثبت شدید، سطح خلق و خو و سلامت جسمی خود را به شدت افزایش داد. این مطالعه نشان داد که خلق و خوی شرکت کنندگان پس از گذشت سه روز بهبود یافته است.
این بدان معناست که اگر می خواهید تفکر مثبت را افزایش دهید، می توانید نوشتن در مورد تجربیات مثبت هر روز را به عادت تبدیل کنید. شما همچنین می توانید این رویکرد را با نوشتن نه تنها در مورد تجربیات مثبت، بلکه در مورد چیزهایی که برای آنها سپاسگزار هستید ترکیب کنید.
چگونه قدرت مثبت اندیشی را تقویت کنیم؟
مطالعات علمی نشان داده اند که رویکرد ترکیبی در مورد مثبت اندیشی مؤثرتر است. این رویکرد جنبه های مفید مثبت اندیشی را با دوز سالمی از واقع گرایی ترکیب می کند. این کار «تضاد ذهنی» نامیده می شود و ثابت شده است که نتایج فوق العاده قدرتمندی در آزمایشات نشان می دهد. برای استفاده از این مزایا، لازم است یک روش دو مرحله ای را دنبال کنید. اولین قدم مستلزم آن است که تصور کنید یکی از آرزوهای شما به واقعیت پیوسته است. در مرحله دوم باید به مشکلات و موانع احتمالی بین خودتان و هدفتان فکر کنید.
اگر این رویکرد را با آرزوهای معقول و قابل دستیابی دنبال کنید، قادر خواهید بود از قدرت مثبت اندیشی بیشتر استفاده کنید. در واقع، مطالعات نشان داده است که آن دسته از شرکت کنندگانی که بر روی هدف های معقول تمرکز کرده بودند، نتایج بهتری به دست آوردند و انرژی بیشتری نسبت به گروه دیگر داشتند که صرفا خیال پردازی می کردند یا فقط مشکلات را تصور می کردند.
خطر مثبت اندیشی
نتایج مطالعه ذکر شده در بالا ما را به خطرات احتمالی مثبت اندیشی سوق می دهد. همان مطالعه نشان داد که شرکت کنندگانی که روی هدف هایی تمرکز می کردند که به طور منطقی قابل دستیابی نبودند، بی انگیزه شدند و از پیگیری خواسته های خود سرباز زدند.
تضاد ذهنی می تواند در این شرایط نقشی کمک کننده داشته باشد. چرا که به ما اجازه می دهد تا با تمام قوا رویای همیشگیمان را دنبال کنیم زیرا از مشکلاتی که می توانستیم با آن روبرو شویم کاملاً آگاه بودیم. علاوه بر موارد ذکر شده، تضاد ذهنی کمک میکند تا زمانی که متوجه شدیم امکان تحقق یک هدف میسر نیست، راحت تر به دنبال هدف های دیگر برویم.
امیدوارم از این مطلب در مورد قدرت مثبت اندیشی لذت برده باشید. پیروز باشید! اجازه دهید این مقاله را با چند نقل قول در مورد مثبت اندیشی به پایان برسانیم.
نقل قول های مربوط به قدرت مثبت اندیشی
«برای افرادی که از مسیری که در پیش رویشان قرار می گیرد بهترین استفاده را می کنند، بهترین اتفاق ها رقم می خورد.»
جان وودن
«راه خوشبختی: قلبتان را از نفرت و ذهنتان را از نگرانی دور نگه دارید. ساده زندگی کنید، کم توقع باشید، بخشنده باشید. نور وجودیتان را پراکنده کنید، خودتان را فراموش کنید، به دیگران فکر کنید. این روش را به مدت یک هفته امتحان کنید و شگفت زده خواهید شد.»
نورمن وینسنت پیل
«شما نمی توانید موقعیت های زندگی را بسازید، اما می توانید نگرش هایی را متناسب با آن موقعیت ها بسازید.»
زیگ زیگلار
«زندگی یک هدیه است و این امتیاز، فرصت و مسئولیتی را به ما می دهد که با توانمندتر شدن، به زندگی ادای دین کنیم.»
تونی رابینز
«هر مشکلی فرصتی را در خود پنهان کرده است که آن قدر قدرتمند است که به معنای واقعی کلمه مشکل را کوچک می کند. بزرگ ترین داستان های موفقیت توسط افرادی خلق شد که مشکلی را تشخیص دادند و آن را به یک فرصت تبدیل کردند.»
جوزف شوگرمن
«بدبخت بودن یک عادت است. شاد بودن یک عادت است؛ و انتخاب بین این دو با شماست»
تام هاپکینز
«با تمام اتفاقاتی که برای شما افتاده است، یا می توانید برای خود متاسف باشید یا آنچه را که اتفاق افتاده به عنوان یک هدیه تلقی کنید. هر اتفاقی در زندگی یا فرصتی برای رشد است یا مانعی برای جلوگیری از رشد شما؛ و این شمایید که باید انتخاب کنید.»
دکتر وین دایر
شما چگونه از قدرت مثبت اندیشی استفاده می کنید؟
منبع: