فوبیا چیست؟
همه افراد دوست دارند که بهتر زندگی کنند و به شیوه های مختلف بتوانند کیفیت زندگی را بالاتر ببرند. اما این کار ساده نیست؛ در واقع ارتقای کیفیت زندگی در تمام جنبه ها ممکن است دشوار به نظر برسد. کیفیت زندگی بستگی به موارد مختلفی دارد که عبارتند از: سلامتی جسمی، آرامش روانی، رفاه نسبی، وضعیت مالی و سایر موارد مشابه. سلامتی جسم را می توان مرتبط به سلامتی روح و روان دانست. به عبارت بهتر در صورتی که فرد شرایط روحی و روانی مناسبی داشته باشد، به احتمال بسیار بالا از سلامتی جسمی نیز برخوردار خواهد بود و بدن و جسمی سالم خواهد داشت. پس باید به اهمیت سلامتی روح و روان پی برد و علاوه بر آن از چگونگی بهبود وضعیت سلامت روان آگاه شد. به این ترتیب می توان با تلاش برای سلامت روان، سلامت جسمی را به دست آورد و به طور کلی کیفیت زندگی را بالا برد. این مقاله درباره فوبیا صحبت کرده است که یک اختلال محسوب می شود. محتوای مقاله به این موضوع پرداخته است که فوبیا چیست و اطلاعاتی درباره علائم، علل و چگونگی درمان را ارائه داده است.
فوبیا چیست؟
فوبیا یکی از انواع اختلال اضطرابی است. فوبیا را می توان شکلی از ترس و یا اضطراب دانست که بسیار شدید است و عامل به وجود آورنده آن یک موقعیت خاص و یا یک وسیله خاص است.
ماهیت و تعریف فوبیا چیست؟
- یک وضعیت و یا یک موقعیت که می تواند فوبیا را به وجود آورد: شاید تصور شما این باشد که در زمانی که در طبقات بالای یک ساختمان بلند قرار دارید بیرون رفتن در بالکن امری ساده و عادی به نظر می رسد؛ اما در عین حال از رفتن به بالکن می ترسید و از قرارگیری در آن واهمه و اضطراب دارید. شاید هم از اینکه پشت پنجره ای که داخل ساختمان قرار دارید بروید می ترسید و به همین دلیل نتوانید منظره بیرون را تماشا کنید.
- وسیله ای خاص که قابلیت به وجود آوردن فوبیا را دارد: شاید از این موضوع آگاه باشید که عنکبوت سمی نیست و یا توانایی نیش زدن شما را ندارد؛ اما همچنان در مواجهه با آن اضطراب دارید و این آگاهی سبب کاهش اضطراب شما نمی شود.
امکان دارد چنین اضطراب شدیدی را در هنگامی که به موضوع مورد نظر (یک موقعیت خاص و یا وسیله ای خاص) فکر می کنید یا درباره آن به صحبت می پردازید هم احساس شود.
ارتباط سلامت روان و فوبیا چیست؟
اکثر افراد ممکن است در مواجهه با موقعیت یا وسیله ای خاص دچار ترس و وحشت می شوند. این موضوعی طبیعی است و جای هیچ گونه نگرانی نیست. اما زمانی ترس به فوبیا تبدیل می شود که :
- عدم تناسب بین ترس و خطر
- به طول انجامیدن مدت زمان ترس بیشتر از شش ماه
- اثرگذاری قابل توجه این ترس بر روند طبیعی زندگی و فعالیت های روزانه
شاید برخی افراد، دلیل به وجود آمدن فوبیای خود را ندانند و شاید هم به آسانی نتوانند درباره آن صحبت کنند. موضوعی که اهمیت بیشتری دارد نحوه کنار آمدن با فوبیا است.
ارتباط سلامت روان و فوبیا چیست؟
زمان کمک گرفتن برای فوبیا چه زمانی است و تشخیص آن چگونه امکان پذیر است؟
بعد از این که متوجه شدید فوبیا چیست، علائم آن چیست، علل به وجودآورنده آن چه مواردی هستند باید راجع به درمان آن نیز آگاهی پیدا کنید. شاید دشوار باشد که از زمان کمک گرفتن برای فوبیا آگاه شوید. این نکته را همواره باید مورد توجه قرار دهید که فوبیا یکی از اختلال های اضطرابی است و نیاز به درمان دارد. شاید زمان آن فرا رسیده باشد اگر:
- در صورتی که از موقعیت، وسیله، مکان و یا فعالیتی که در رابطه با فوبیا تحریک کننده است اجتناب می شود سبب اثرگذاری بر زندگی روزمره شما می شود و یا به صورت شدیدی شما را ناراحت و آزرده می کند.
- این ترس شدید از لذت بردن شما از انجام کارهای معمول لذت بخش ممانعت می کند.
- اضطراب، ترس و وحشتی آزاردهنده و طاقت فرسا در وجود شما ایجاد می کند.
- متوجه عدم تناسب بین ترس شما و خطر می شوید.
- شش ماه از زمان ایجاد فوبیا سپری شده است.
- این ترس سبب جلوگیری از پشتیبانی و حمایتی که برای سایر مشکلات سلامتی دریافت می شود خواهد شد. برای مثال فوبیا و ترسی که مانع از این می شود که از تلفن استفاده کنید و یا به پزشک مراجعه کنید.
فوبیا چیست و چه زمانی نیاز به درمان دارد؟
آنچه بهتر است در پایان بدانید
همه افراد در طول زندگی خود همواره به دنبال آرامش و شادی هستند. آرامش را می توان لازمه وضعیت روانی سالم دانست. وضعیت روانی مطلوب و ایده آل برای یک زندگی سالم و خوشایند مورد نیاز است. پس اکثر افراد در تلاش هستند تا وضعیت روانی خود را بهتر کنند. به عبارت بهتر تلاش افراد در این راستا است که جنبه های مثبت زندگی خود را تقویت کنند و از این طریق به آرامش نسبی در درون خود برسند.
در این میان همواره ممکن است حوادثی رخ دهد که سبب اختلالات گوناگون در وضعیت جسمی و روانی افراد می شود. چنانچه مطرح شد وضعیت جسمی تا حد زیادی بستگی به وضعیت روانی دارد. اختلالاتی که سبب ایجاد مشکل در وضعیت روانی افراد می شود ممکن است ناشی از حوادث و یا موضوعاتی باشد که برای افراد گوناگون، متفاوت خواهد بود. این مقاله به بررسی یک اختلال پرداخته است که فوبیا نام دارد. محتوای مقاله بررسی کرده است که فوبیا چیست. سپس به تعریف فوبیا پرداخته است و علائم آن را همراه با جزئیات ارائه داده است. در ادامه ارتباط سلامت روان و فوبیا بیان شده است. در نهایت به این موضوع پرداخته شده است که ترس و اضطراب طبیعی که به طور معمول در افراد وجود دارد چه زمانی به فوبیا تبدیل خواهد شد؛ در واقع زمانی که افراد نیازمند درمان فوبیا هستند را مشخص می کند. به طور کلی این مقاله تلاش کرده است که یک دید کلی درباره فوبیا به وجود آورد و آن را در اختیار مخاطبان قرار دهد. این مقاله سعی کرده است افراد درگیر با موضوع فوبیا را کمک و راهنمایی کند.
منبع :