یوگا و تقویت قدرت تخیل
همان طور که ما حول محوری آینده در حال سعی و کوشش هستیم، ظرفیت تصور آینده ای بهتر برای ما در اولویت قرار گرفته و دارد. در این مقاله ما به اهمیت یوگا و تقویت قدرت تخیل، همچنین روش های تقویت این قوه می پردازیم.
یوگا از دید مردم
اولین مسئله ای که ذهن ما پس از شنیدن کلمه یوگا به آن فکر می کند، احساس آرامشی است که به افراد پس از انجام تمرین های آن می دهد. این موضوع در ذهن اکثر مردم یک کار مثبت ثبت شده است که هدف این ورزش رسیدن به آرامش درونی است.
یوگا چیست؟
یوگا تمرینی حرکتی – ذهنی است، و این تمرینات بر 2 فاکتور مهم تمرکز می کند.
- فاکتور جنبشی
- فاکتور تنفسی
بسیاری از فواید این تمرینات همانند ورزش تای چی و هنر های رزمی است که پس از طول زمانی توسط مربیان موجب تشکیل این ورزش شده است. این به صورتی است که برخی مدارس یا مؤسسات ورزشی یوگا منحصر به خود را به متقاضیان آموزش می دهند.
یوپا و تاثیرات آن بر زندگی
معنی یوگا چیست؟
این کلمه ریشه سانسکریت گرفته شده از YUJ به معنی اتحاد را با خود به دوش می کشد. درواقع بالانسی مابین تن و روان یا حتی نیروهای مثبت و منفی وجودی انسان برای تشکیل یک اتحاد به وجود می آورد.
مدرسه ای یوگا را “پیوستن یا ادغام تمام جنبه های فردی با بدن با ذهن یا ذهن باروح” به عنوان معنی برای خود برگزیده است. آن ها ادعا می کنند کخ هدف نهایی این ورزش، رسیدن به رهایی یا آزادی نهایی است.
یوگا در واقع ورزشی حرکتی – ذهنی است. امروزه این ورزش برای رسیدن به آرامش یا بالا بردن استقامت بدنی استفاده می شود؛ بنابراین ورزش بیشترین تمرکز خود را بر نحوه تنفس کردن، رهایی ذهن و انجام حرکات استقامتی معطوف کرده است.
فواید یوگا
خوب حال تأثیرات یوگا چه می تواند باشد. در ادامه لیست کوتاهی از فواید را برای شما جمع آوری کردیم.
- کاهش استرس و اضطراب ناشی از مشکلات روزمره
- کاهش نشانه های افسردگی
- بهبود تعادل و انعطاف پذیری
- بهبود کیفیت خواب
- تنظیم ساعت خواب
- افزایش ایمنی بدن
- تحریک شدن سیستم لنفاوی
- از بین بردن سموم بدن
- دفع فلزات سنگین موجود در بدن
- افزایش قدرت و استقامت فیزیکی
- تسهیل جریان خون
- بهبود عملکرد گوارشی
- کاهش علائم افسردگی پس از زایمان
- کاهش درد در عضلات یا سر درد
- بهبود وضعیت فیزیکی
- کاهش علائم اختلال های شخصیتی
توصیه ما به شما، انجام این ورزش برای بهبود کیفیت زندگی و رشد فردی در جامعه است. این موارد فقط چند مثال از فواید این ورزش هستند و تاثیر های مثبت بیشتری با ورزش یوگا می توانید برای خود کسب کنید.
اما انجام یوگا باید مرحله به مرحله پیش برود.
مراحل هشت گانه یوگا (یوگا آشتانگا)
مرحله اول: یاما (Yama)
کنترل و پرهیز از عوامل تباه کننده بت و روح
مرحله دوم: نیاما (Niyama)
داشتن نظم و انضباط در زندگی روزمره
مرحله سوم: آسانا (Asana)
استقرار بدن در حالتی خاص، با انجام حرکت بدنی یوگا
مرحله چهارم: پرا نایاما (Pra Nayama)
به معنای Mighty Control و منظور از آن کنترل نیروهای حیاتی با انجام تمرینات تنفسی یوگا است
مرحله پنجم: پراتی آهارا (Pratyahara)
تربی و نظم حواس
مرحله ششم: دهارانا (Dharana)
کنترل و نظم فکری (به دست آوردن تمرکز)
مرحله هفتم: دهیانا (Dhyana)
جریان انداختن فکر تمرکز یافته – تفکر عمیق – مراقبه
مرحله هشتم: سامادهی (Samadhy)
رسیدن به وحدت یا یکی شدن با جهان هستی
این 8 مرحله یوگا، به طور کلی به 2 نوع یوگا تقسیم می شوند. هاتایوگا (Hatayoga) و راجایوگا (Rajayoga)
مراحل هشتگانه یوگا
هاتایوگا چیست؟
تمریناتی است که شامل ورزش های بدنی، تنفسی و رها سازی هستند.
راجایوگا چیست؟
تمریناتی که هدف آن بیشتر تمرکزی و ذهنی است. این تمرینات شامل کنترل احساسات، کنترل افکار (تمرکز فکر)، تفکر عمیق یا مراقبه (مدیتیشن Meditation) هستند.
نحوه گرفتن پر برای تمرینات ذهنی
تخیل چیست
حال نوبت تعریف تخیل است؛ تخیل در واقع افکاری است که ما در ذهن خود پرورش می دهیم. این افکار هم می توانند مثبت باشند و هم منفی. داشتن تخیل زیاد، تأثیر بسزایی در خلاقیت انسان ها می گذارد. همچنین می توانیم بگوییم که زندگی کردن بدن داشتن تخیلات کاملاً غیر ممکن است.
ذهن ابزاری بسیار قدرتمند برای ادامه حیات انسانی به شمار می رود. داشتن تخیلات یا ذهنی خلاق به ما کمک می کند تا از پس مشکلات و موانع زندگی عبور کنیم و به رشد فردی یا کمال برسیم. اگر به دنبال موفقیت هستیم، باید چنین قوه، استعداد یا مهارت ذاتی را در مسیری درست قرار دهیم تا به بهترین نحو پرورش داده شود.
برای پرورش ذهن مطالعه کردن، حضور در اجتماع، انجام فعالیت های اجتماعی یا حضور در کلاس های بهترین روش های پرورش هستند. تمامی ایده هایی که باعث پیشرفت بشر و رشد افکار همه نسل ها شده، به خاطر داشتن همین مهارت باطنی یعنی تخیل است.
برای مثال بدون داشتن تخیل و پیشرفت علم، رؤیای پرواز کردن تا آخرین ساعات وجودی هستی برای انسان چیزی جز خواب نخواهد ماند. با کمک همین تخیل و پیشرفت علم چنین رؤیایی با اختراع هواپیما ها انسان به هدف خود رسید؛ و امروزه پرواز کردن دیگر جز موارد دست نیافتنی به حساب نمی آید.
و اما یوگا چگونه بر قدرت تخیل تأثیر می گذارد.
یوگا و تقویت قدرت تخیل
ما در جهانی زندگی می کنیم که باور داریم هر آن چیزی که می بینیم حقیقی است. برای مثال لمس کردن، شنیدن، حس کردن، بوییدن و دیدن تمام چیز هایی که در اطرافمان وجود دارند. به خاطر این طرز فکر، فکر می کنیم که چیزی تحت چنین شرایطی وجود واقعی دارد.
اما تمرینات یوگا طبق گفته های پاتان جلی Patanjali چنین گفته ای را نقض می کند و به ما می آموزد، دنیا چیزی جز فرافکنی و چیز های غیر واقعی نیست. ما دنیا را همان طور که خودمان دوست داریم، می بینیم.
رها شدن
تمرینات یوگا به ما می آموزد که باید رها کنیم! هر اتفاق بدی که برای ما میفتد و باعث ناراحتی ما می شود باید رها کنیم. این دنیا چیزی نیست که بخواهیم به آن تکیه کنیم و حرص بورزیم. ما انسان ها فانی هستیم و دنیای فیزیکی پس از مرگ ما هیچ سودی برای ما به ارمغان نخواهد آورد.
تمرینات یوگا و تقویت قدرت تخیل در رها سازی به ما کمک می کند تا دنیا را فراتر از چیزی که می بینیم و حس می کنیم مورد بررسی قرار دهیم. اگر چه جسمی فانی داریم ولی با کمک تخیل و استفاده از متریال ها ذهنی مناسب می توانیم به کاوش در هستی مشغول شویم.
هرچقدر که خود را از این بعد جسمی و فیزیکی رها کنیم، بیشتر عادت ها و اعتقادات دنیوی از دید ما خارج می شوند.
در خود عمل، بودن
همیشه در عمل ها مقداری بی عملی وجود دارد. اما به چه معنی است؟ خیلی ساده است، شما فکر می کنید که در حال انجام کاری هستید، شاید از دید کسان دیگر شما کاری جز ساکن بودن نمی کنید و این فعالیت نداشتن یعنی کاری نکردن؛ اما در واقع در حال فکر کردن، یعنی در حال انجام کاری هستید.
همیشه در ناخودآگاه انسان ها یا حتی موجودات دیگر، تفکراتی در حال آمدن و رفتن هستند. این فکر ها یا تصورات همگی در حال نشان دادن ما، هرکس یا هر چیز دیگری که در حال انجام کاری هستند. در عین حالی که شاید تحرکات جسمی وجود ندارد، ذهن مشغول پردازش کردن ساخت تصویر های دلخواه است.
ناقص باش! منحصر به فرد و خاص
اگر یک نقاش هستید به غرایز ذهنی خود ایمان داشته باشید و هر چیزی که در ذهن خود می بینید نقاشی کنید. تصورات خاص خودتان حتی اگر خوب یا رضایت بخش نباشند؛ تا اینکه سعی کنید از ایده ها و کارهای دیگران به خوبی تقلید کنید.
انوع پز های مدیتیشن یوگا
در زمینه “ یوگا و تقویت قدرت تخیل” ما تمرین می کنیم تا رشد و تجلی فکری برسیم. ناقص بودن بهترین ابزار یا بهترین بهانه برای رسیدن به چنین ایده ای است. کمال گرایی باعث از بین رفتن خلاقیت و الهامات شما می شود. مقایسه خودتان با بقیه افراد باعث از بین رفتن اعتماد شما به استعدادهایتان خواهد شد.
به نتیجه کار ها بی توجه باشید
یکی از مهم ترین تمرینات در زمینه “ یوگا و تقویت قدرت تخیل “، اهمیت ندادن به نتایج در آخر کارها است. تمرینات ورزشی خود را انجام دهید، هرچقدر سخت تر بهتر، همیشه سر وقت معین کار هایتان را انجام دهید اما هیچ وقت منتظر مشاهده نتیجه اعمال خود نباشید.
همان طور که عمیق تر احساسات خود را مورد بررسی قرار می دهیم، بیشتر با دنیای باطنی ارتباط برقرار می کنیم. نتیجه چنین کاری افزایش یا بهبود مهارت تخیل سازی و همچنین خلاقیت ما می شود. چنین کاری مانند کاشتن یک بذر می ماند.
برای رشد این بذر باید آن را تغذیه کنیم، نگه داری مناسبی داشته باشیم و زمان بگذاریم تا رشد و کرده و به چیزی که ما انتظار می کشیم برسد. پروسه رشد فردی هم همین گونه است. پس از رشد این بذر و شاخه برگ دادن و همچنین صبر کردن در نهایت این بذر به میوه دهی می رسد.
کار ما به عنوان این درخت، پرورش دادن تخیل به جای میوه ای است که در انتظارش بودیم. انتظاری که بعداً با همان هسته های میوه ها دوباره بذر های دیگری کاشته و این روند برای همیشه ادامه خواهد داشت. تمام این کار بیانگر همان “توجه نکردن به نتیجه کار” است.
همه ما به نوعی یا به طوری آینشتاین یا یک پیکاسو درون داریم. شاید نتوانیم مانند آن ها چیز هایی که اطرافمان هستند با یکدیگر مرتبط سازیم؛ اما توانایی این را داریم که میان افکار و تخیلاتمان این رابطه ها را تشکیل دهیم.
تمرینات سوریا ناماسکار آ (Surya namaskar A)
و برای آخرین مورد از تمرینات “ یوگا و تقویت قدرت تخیل “، در سوریا ناماسکار آ ما می توانیم مهارت هایی را گرد هم بیاوریم تا ظرفیت تصورمان را عمیق تر کنیم.
برای مثال حین پراتیاهارا گرفتن حالت دریشتی یا بستن کامل چشم ها، با استفاده از تکنیک تنفس اوجاجی به صورت متعادل و همچنین تغییر وضعیت فیزیکی ما حالتی از جریان را احساس می کنیم که وجود ما در تمام هستی احساس می شود.
روش های دیگری هم در یوگا وجود دارد که از تکنیک های متفاوت دیگری برای هماهنگی جسم، تنفس و فکر استفاده می شوند. ولی این 4 موردی که برای شما جمع آوری کردیم، بهترین روش ها در یوگا و تقویت قدرت تخیل هستند.
سایر نکات
برای افزایش سطح آگاهی درونی باید به مطالعه بسیار پرداخت. آگاهی درونی شاید در ابتدا به وسیله خود فرد و روحیات او شروع شود؛ اما فرد نیاز به دانش دارد و برای کسب دانش، جذب موفقیت یا حتی رشد فردی در جامعه نیاز به مطالعه و پژوهش دارد.
استفاده از کلاس هایی که بر استعداد های متافیزیکی تمرکز دارند، می تواند گزینه خوبی برای افزایش قدرت تخیل یا خلاقیت شوند. معمولاً این کلاس ها جنبه عرفانی دارند و راه و روش درست زندگی کردن و رسیدن به آرامش درونی را به شما می آموزند.
استفاده از سورس های (منابع) ویدئو یا صوتی خارجی که دارای زمینه و تجربیات عینی و عملی است یکی دیگر از روش ها در زمینه “ یوگا و تقویت قدرت تخیل ” است. برخی از این ویدئوها توسط پژوهشگرانی تحقیقاتی جمع آوری شده اند که افراد خبره و حرفه ای در تخصص یوگا یا مدیتیشن را به تصور می کشند.
این افراد در تمامی زمینه های فکری، جسمی و تنفسی تخصص و مهارت بسیاری طی گذراندن سالیان زیاد کسب کردند؛ می توانند کمک بسیار بزرگی برای تمرین های شما باشند.
نتیجه گیری
در زمینه یوگا و تقویت قدرت تخیل، پس مطالعه این مقاله می توانید کیفیت افکار و همچنین زندگی اجتماعی خود را بهبود بخشید. تمرینات فیزیکی یوگا در کنار تمرینات ذهنی شما را برای رسیدن به هدفتان کمک می کنند، بنابراین تمام تلاش خود را بر انجام صحیح و هماهنگ میان این 2 مورد بگذارید.