پادکست زندگینامه ولفگانگ آمادئوس موتزارت موسیقی دان
بیوگرافی ولفگانگ آمادئوس موتزارت (زندگینامه بزرگان)
ولفگانگ آمادئوس موتزارت که یکی از برجسته ترین هنرمندان تاریخ به شمار می رود، اصالتاً اهل اتریش می باشد و به عنوان یک موسیقی دان کلاسیک شناخته می شود. موتزارت در طول زندگی کوتاه خود که تقریباً 35 سال به طول انجامید، بیش از ششصد قطعه موسیقی از خود به جای گذاشت.
آثار وی شامل اپرا و سمفونی، کنسرتو، موسیقی مجلسی، سونات، سرناد، و موسیقی برای گروه کُر می باشد. جالب است بدانید که ولفگانگ آمادئوس موتزارت در زمانی که تنها سه سال داشت شروع به آهنگسازی کرد و از محبوبیت و شهرت بسیار زیادی در اروپا برخوردار شد. وی اولین سمفونی خود را در هفت سالگی ساخت و زمانی که دوازده سال داشت برای اولین بار اپرای کاملی را تجربه کرد. همچنین لازم به ذکر است که موتزارت در همه ژانرهایی که در طول زندگی اش مرسوم بود، آثار ماندگاری از خود به جا گذاشته است.
دوستان عزیز سایت پرورش افکار برای آشنایی بیشتر و کسب اطلاع از زندگی نامه موتزارت یکی از ماندگارترین و بزرگ ترین چهره های تاریخ موسیقی دنیا با ما در ادامه ی این مقاله همراه باشید.
دوران کودکی و نوجوانی موتزارت
ولفگانگ آمادئوس موتزارت در تاریخ بیست و هفتم ژانویه سال ۱۷۵۶ میلادی به دنیا آمد. زادگاه این نابغه شهر سالزبورگ در کشور اتریش می باشد. در آن زمان شهر سالزبورگ یکی از مراکز هنری فعال و مهم موسیقی در قاره اروپا به شمار می رفت. پدر و مادر وی لئوپلد و آناماریا پرتلل موتزارت هستند. وی از همان دوران خردسالی خود را به عنوان یک پدیده در عرصه موسیقی معرفی کرد و در سه سالگی شروع به آهنگسازی کرد. زمانی که موتزارت پنج ساله شد، به عنوان یک بچه نابغه در تمام اروپا مشهور شد.
پدر موتزارت، یک ویلونیست و آهنگساز بسیار معروف بود که در دربار اسقف خدمت می کرد. استعداد موتزارت به حدی بود که در همان اوایل دوران کودکی پدرش کار خود را رها کرد و به صورت کاملاً جدی شروع به آموزش وی کرد. لازم به ذکر است که این موسیقی دان در دوازده سالگی توانسته بود به یک نابغه موسیقی، یک نوازنده حرفه ای در پیانو، ویلن و ارگ تبدیل شود.
آغاز فعالیت حرفه ای
در بین ساله ای ۱۷۸۲ و ۱۷۸۵ میلادی، موتزارت تعداد قابل توجهی کنسرت اجرا کرد و خودش شخصاً وظیفه ی تک نوازی آن ها را بر عهده داشت. لازم به ذکر است که این کارها تعدادی از بی نظیرترین و زیباترین آثار وی به حساب می آید. اجرای این کنسرت ها باعث می شد که این هنرمند درآمد قابل توجهی به دست آورد.
ولفگانگ آمادئوس موتزارت، پس از سال 1785، تعداد کنسرت های کمتری را اجرا کرد که گفته می شود دلیل این موضوع صدمه دیدن دست وی بوده است. در طول این سال ها وی یک زندگی بسیار مجلل را تجربه کرد و از شهرت خاصی برخوردار بود.
وی در سال 1782 میلادی اُپِرای دزدی از حرم سرا را اجرا کرد و به همین دلیل توانست محبوبیت قابل توجهی به دست آورد. پس از آن موتزارت کنسرت های متعددی را برگزار نمود و تمام آن ها را از حفظ اجرا می کرد.
موتزارت در سال آخر زندگی خود درآمدی بالغ بر 10 هزار فلورین در سال داشت که برابر با 42 هزار دلار آمریکا می شد. چنین درآمدی باعث شده بود که وی جزو ثروتمندترین افراد آن زمان محسوب شود. اما جالب است بدانید که وی علی رغم درآمد قابل توجهی که داشت، به علت ولخرجی زیاد، همیشه از دیگران طلب پول می کرده است.
زندگی شخصی
موتزارت در سال 1778 به همراه مادر خود به یک سفر پر ماجرا رفت. آن ها در طول این سفر به شهرهای پاریس، مانهایم و مونیخ رفتند و در این مدت آهنگ های زیادی ساختند. جالب است بدانید که موتزارت در این سفر عاشق یک دختر خواننده اپرا به اسم آلویزا وِبِر شد ولی پس از شنیدن جواب رد از وی، با خواهر آلویزا به اسم کُنستانز وِبِر ازدواج کرد.
مادر موتزارت نیز در پایان این سفر درگذشت. حاصل ازدواج این هنرمند با کُنستانز وِبِر شش فرزند به نام های ریموند لئوپولد، کارل توماس موتزارت، یوهان توماس لئوپولد، آنا ماریا، فرانس خاویر و ترسیا می باشد.
علت مرگ موتزارت
در مورد علت و چگونگی مرگ موتزارت گمانه زنی های زیادی وجود دارد ولی موردی که بیشتر از همه موثق است، علت مرگ او را ابتلا به تب روماتیسم حاد عنوان می کند که از زمان کودکی به خاطر آن چندین بار دچار حمله شده بود. برخی از آثار و نوشته های به جا مانده از آن دوران نشان می دهد که پزشکان در تلاش بوده اند که بیماری او را با حجامت بهبود ببخشند.
آرامگاه موتزارت
موتزارت این موسیقی دان پر آوازه سرانجام در تاریخ پنجم دسامبر 1791 یک ساعت پس از نیمه شب از دنیا رفت و در یک آرامگاه گمنام مخصوص تهیدستان دفن شد. مکان دقیق آرامگاه موتزارت پس از گذشت چندین سال در آرامگاه سن مارکس گم شد، بعدها در مکانی که حدس زده می شد او به خاک سپرده شده است اکنون یک سنگ قبر قرار دارد. به اضافه یک تابوت خالی به احترام موتزارت در زنترال فریدهف دفن شده است.
جالب است بدانید که موتزارت به خاطر بیماری اش در اواخر عمرش تلاش چندانی برای به اتمام رساندن آخرین اثر خود به نام «رکوئیم مس در دی مینور» نکرد؛ ولی با این وجود این اثر یکی از بهترین آثار موتزارت به شمار می آید. سرانجام یکی از شاگردان جوان موتزارت به نام فرانز خاویر ساسمایر با درخواست و پافشاری فراوان بخش باقی مانده اثر رکوئیم را به اتمام رساند.
معجزه موتزارت
یکی از روانشناس های مشهور آمریکایی در سال 1993 میلادی طی یک مقاله علمی که در مجله علمی نیچر به چاپ رسید مدعی شد که طبق نتایج تحقیقات وی، گوش دادن به موسیقی موتزارت باعث می شود میزان هوش و توانایی تجسم فضایی افراد به میزان قابل توجهی افزایش یابد. این مقاله سر و صدای زیادی به راه انداخت و توجه زیادی را به خود جلب کرد. از همین رو تعداد زیادی از والدین، فرزندان خود را تشویق به گوش دادن و توجه به موسیقی موتزارت می کردند.
لازم به ذکر است که اخیراً دانشمندان بخش روانشناسی در دانشگاه وین در کشور اتریش، اعلام کرده اند که برخلاف نظریه مشهوری که وجود دارد، گوش دادن به موسیقی موتزارت تاثیر قابل توجهی بر روی توانایی مغز ندارد و قطعاً باعث افزایش هوش نخواهد شد.
ولفگانگ آمادئوس موتسارت آثار
موتزارت در طول مدت زندگی خود بیش از 600 اثر موسیقی از خود به جای گذاشت که برخی از آن ها اسم مشخصی ندارند، اما لیست برخی از مشهورترین اپراهای این هنرمند را در زیر می توانید مشاهده کنید.
شاه شبان
دزدی از حرمسرا
اجراگر
عروسی فیگارو
دُن ژوان
زن ها همگی همان جورند
ترحم تیتو
فلوت سحرآمیز