آموزش احترام گذاشتن به بچه ها زمانی که کوچک هستند

یک نظر اضافه کنید
25 دقیقه زمان مطالعه

امروزه مقالات متعددی در راستای روابط موفق و آموزش احترام گذاشتن به بچه ها منتشر شده اند.

به طور کلی یادگیری و تشویق به احترام گذاشتن یکی از ویژگی های شخصیتی است که به راحتی از طرز رفتار دیگران قابل تشخیص هستند.

در حقیقت هر زمان که صحبت از موفقیت در زندگی و فرزند داشتن به میان می آید، همه به دنبال ایجاد یک رابطه موثر بین والدین و فرزندان می افتند.

خوب در این باره باید بگوییم که اگرچه برخورداری از تکنیک های فرزندپروری با نظم و ارزش های اخلاقی، در جذب موفقیت نقش بسیار حیاتی ایفا می کند، اما این به معنای اتمام کار نیست.

بسیاری از مشاوران و کارشناسان حاذق در این خصوص می فرمایند، رابطه فرزند و والدین همانند یک جاده دو طرفه است. به عبارت ساده تر این رابطه از تعامل بین آن ها شکل می گیرد.

این جمله را همیشه به خاطر بسپاریم هر زمان که با کودکی مواجه می شویم به ما از دو جنبه الهام می بخشد، مهربانی برای چیزی که هست و احترام برای چیزی که خواهد شد.

بنابراین این که یک کودک چقدر تربیت پذیر است، در درجه اول بستگی به این دارد که چقدر احساس کند مورد محبت دیگران قرار گرفته و سپس چقدر به عنوان یک انسان و عضو خانواده او را به حساب می آورند.

ما در این مقاله قصد داریم به تمام پرسش های شما عزیزان در رابطه با آموزش احترام گذاشتن به بچه ها به گفتگو بپردازیم. پس اینک شما را دعوت به مطالعه این مطلب می کنیم.

احترام گذاشتن به بچه ها

احترام گذاشتن به کودکان یک ضرورت است!

قبل از ذکر هر نکته ای لازم دانستیم که ابتدا به شرح پاره ای از جزئیات درباره دلایل جدی گرفتن رعایت ادب و احترام نسبت به کودکان بپردازیم.

در حقیقت هر انسانی بدون توجه به سن و سال، دوست دارد که مورد احترام دیگران واقع شود.

اما از آنجایی که کودکان به عنوان سرمایه های آتی و رمز موفق شدن جامعه به حساب می   آیند، این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می  کند.

البته این را هم باید بدانیم که غالباً والدین با احترام گذاشتن به فرزندان خود، در جذب بیشتر آن ها موفق تر عمل خواهند کرد.

به عبارت دیگر کودکان هر زمان که بیشتر مورد احترام دیگران واقع شوند، نه تنها حرف شنوی بهتری دارند، بلکه در صورت توهین به شخصیتشان با آن برخورد جدی می کنند.

روان شناسان بر این باورند که احترام به کودکان در شخصیت و عملکرد آن ها در آینده نقش پررنگی ایفا می کند.

به عبارت ساده تر چنانچه می خواهید فرزندتان با اعتمادبه نفس پرورش یابد، پس باید به همان اندازه با او متشخص رفتار کنید.

به این ترتیب که احترام گذاشتن دیگران به یک کودک، تا حدی در گرو میزان احترامی است که شما برای فرزندتان قائل می شوید.

به عنوان مثال چنانچه می خواهید دیگران کودکتان را با نام کامل صدا کنند، مهم است که در ابتدا شما او را با پسوند خانم یا آقا خطاب کنید.

این نکته را هرگز فراموش نکنید که با تنبیه یا تربیت کردن کودکتان در جمع، تنها ارزش او کم تر کرده اید. پس توصیه می کنیم هرگز رفتاری که موجب تحقیر کودکتان شود را در حضور دیگران انجام ندهید.

چرا باید به کودکان احترام گذاشت؟

بسیاری از روان شناسان در زمینه آموزش احترام گذاشتن به بچه ها بر این باورند که رعایت ادب نسبت به کودک، او را به فردی باشخصیت، مسئولیت پذیر، خودباور و دارای عزت نفس تبدیل می کند.

احتمالاً تا به اینجای مقاله این سوال برای شما پیش آمده است که با چه نوع رفتارهایی می توانیم به فرزند خود احترام بگذاریم؟

پاسخ به این سوال بسیار ساده است. در واقع با گوش دادن به صحبت های کودکتان، مشورت درباره مواردی که به او مربوط می شود، عدم مقایسه او با هم سن و سال هایش و سرزنش نکردن او در حضور دیگران برای فرزندتان احترام بسیاری قائل شده اید.

سلامت روحی و روانی کودکان را حفظ کنید!

به طور کلی وقتی بچه ها از جانب پدر و مادر خود تحقیر می شوند، احتمال ابتلا به اختلالات روحی یا روانی در آن ها افزایش می یابد.

بنابراین والدین با احترام قائل شدن برای فرزندان خود آن ها را در برابر بسیاری از بیماری های روحی و روانی حفظ می کنند.

در واقع وجود فاکتورهایی در سن بزرگسالی از قبیل احساس ارزشمند بودن و مسئولیت پذیری بالا، بدون تردید ریشه در سنین کودکی آن شخص دارد. به این ترتیب در آینده شاهد پیشرفت های روزافزون وی خواهیم بود.

احترام گذاشتن به بچه ها

احترام به کودکان را بیاموزیم!

بنا به اطلاعات به دست آمده از منابع معتبر اگرچه احترام گذاشتن امری بدیهی به نظر می رسد، اما قطعاً با افزایش آگاهی خود در زمینه احترام به کودکان روابط موفق را با آن ها شکل می دهیم.

یکی از راهکارهای مهم در خصوص آموزش احترام گذاشتن به بچه ها این است که با کودکان با احترام صحبت کنیم.

به عبارت ساده تر از طریق به کار بردن عباراتی مانند متشکرم، سپاسگزارم در قبال کاری که برایتان انجام می دهد به او یاد می دهیم که برای کاری که انجام داده است ارزش بسیار قائل هستیم.

یکی دیگر از مواردی که امروزه در بسیاری از مراکز آموزشی زیر ذره بین روان شناسان قرار گرفته است، احترام به حریم خصوصی کودکان است.

البته پیرو بررسی و رسیدگی به این امر، آموزش های بسیاری در خصوص رعایت حریم خصوصی و استقلال کودکان انجام شده است.

از جمله مهم ترین فاکتورهای اساسی در احترام نسبت به کودکان این است که والدین برای انتخاب های کودک خود ارزش قائل شوند.

به این ترتیب که کودکان با اتخاذ تصمیم گیری هایی که مربوط به حوزه خودشان می شود، به تدریج احساس استقلال بیشتر کرده و در نهایت مسئولیت پذیری نیز در آن ها تقویت خواهد شد.

آموزش احترام به کودکان چه نتایجی به دنبال دارد؟

بنا به تحقیقات انجام شده در خصوص آموزش احترام گذاشتن به بچه ها احترام به افراد در سنین کودکی است که نتایج بسیار مثبتی به همراه دارد.

به این ترتیب نه تنها شاهد احترام متقابل این افراد در جامعه خواهیم بود، بلکه ایجاد خانواده هایی سالم تر را نیز در آینده تضمین خواهیم کرد.

متأسفانه باید بگوییم برخی از والدین بر این باورند که احترام به کودک امری اشتباه است، چرا که باعث لوس شدن یا عدم رعایت احترام او نسبت به پدر و مادر می شود.

علاوه بر آن در مواردی نیز از جانب پدر و مادرهایی با این طرز فکر، رفتارهای غلط از جمله تحقیر، تنبیه و لگدکوب کردن شخصیت کودکان نیز دیده شده است.

اما برخلاف این تصور باید متذکر شویم که رفتار والدین فوق در عوض تربیت صحیح تر، تنها احساس حقارت، فرومایگی و زبونی را برای کودکان به ارمغان خواهد داشت.

همان طور که قبلاً نیز به آن اشاره شد با آموزش احترام گذاشتن به بچه ها می توان بسیاری از اختلالات و مشکلات روحی و روانی را در آینده پیشگیری کرد.

احترام گذاشتن به بچه ها

به چه دلیل احترام مهم است؟

به طور کلی مورد احترام قرار گرفتن از جانب دیگران همیشه امری ضروری بوده است. زیرا رعایت ادب و احترام به طور حتم احساس امنیت را به ما منتقل می کند.

در حقیقت احترام گذاشتن به این معنا است که هر فردی را با همان ویژگی های خودش بپذیریم، هر چند زمانی که با شما اختلاف نظر دارد یا حتی با شما موافق است.

به عبارت ساده تر احترام در روابط موفق اعتماد، امنیت و رفاه بیشتری ایجاد می کند.

البته این را هم باید اضافه کنیم که احترام به طور طبیعی یاد گرفتنی نیست، بلکه چیزی است که شما در ارتباط با دیگران آموزش می بینید.

تعریف شما از احترام چیست؟

لازم به ذکر است که غالباً مردم وقتی صحبت از احترام به میان می آید از کلماتی مانند تحمل و پذیرش استفاده می کنند.

طی تحقیقاتی که در این راستا انجام شدند به راستی احترام به معنای بالاتر از تحمل یا پذیرش یک شخص است.

به عبارت واضح تر احترام گذاشتن به معنای این است که شما برای حضور یا شرکت آن شخص در جامعه ارزش قائل شده اید.

همان طور که می دانیم امروزه معلمان نقش بسیار مهمی را به عنوان الگوهای قوی در مبحث احترام ایفا می کنند.

به این ترتیب که معلمان همواره با استفاده از تکنیک هایی به کودکان کمک می کنند تا احساس ارزشمند بودن را در خود تقویت کنند.

طبق مطالعاتی که از سایت های آموزشی معتبر صورت گرفت، برخی از مراکز آموزشی مربوط به کودکان برای اجرای سنت های خانوادگی، مهارت ها و استعدادهای خاص خود را با دوستانشان به اشتراک می گذارند.

در ادامه به تعدادی از این آموزش ها اشاره کرده ایم تا به منظور آموزش احترام گذاشتن به بچه ها در زمانی که کوچک هستند ایده هایی نو کسب کنیم.

  • یکی از مهم ترین مواردی که نباید آن را نادیده بگیریم این است که با کودکان درباره مفهوم احترام صحبت کنیم و از آن های بپرسیم که احترام برایشان چه معنایی دارد؟
  • توصیه می کنیم از احساس آن ها درباره زمانی سؤال کنید که از جانب دیگران مورد بی احترامی قرار گرفته اند. سپس بخواهید احساسشان را در زمان احترام گذاشتن بیان کنند.
  • علاوه بر آن درباره برخی از امور در خصوص احترام گذاشتن به یکدیگر در جمع خانوادگی به گفتگو بپردازید.

به این ترتیب روش هایی که می توان در محیط اجتماعی به دیگران احترام گذاشت را با یکدیگر مطرح کنید.

  • از دیگر فاکتورهای مهم در آموزش احترام گذاشتن به بچه ها این است که با رعایت احترام به فرزند و همسرتان می توانید بهترین الگو برای دیگران شوید.

چگونه به بچه ها احترام بگذاریم؟

بنا به تحقیقاتی که در این راستا انجام شد راهکارهای بسیار ساده ای در زمینه احترام به فرزندان وجود دارند تا به آن ها نشان دهیم که برایشان ارزش قائل هستیم.

البته بار دیگر خاطرنشان می کنیم زمانی که فرزندان در سنین کودکی این احساس احترام را از جانب دیگران درک می کنند، بدون شک تبعات مثبتی را در آینده بروز خواهند داد.

پیرو همین موضوع باید بگوییم که راهکارهای بسیاری در زمینه آموزش احترام به بچه ها وجود دارند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

  • توجه کنید که خطاب کردن کودکان با نام بچه بسیار اشتباه است. غالباً فرزندان ما در زمانی که کوچک هستند بسیاری از چیزها را برای اولین بار است که تجربه می کنند.

بنابراین احتمالاً هر روز شما را با تعداد بی شماری از سؤالات محاصره می کنند که خواهشمندیم پاسخ آن ها را با صبر و حوصله بدهید.

  • اجازه دهید در امور ساده و مربوط به خودشان تصمیم بگیرند و هرگز نظرات خودتان را بر آن ها تحمیل نکنید.

البته احتمالاً آن ها صلاح خود را در برخی مواردی نمی دانند، پس در این شرایط بهتر است با کمال آرامش آن ها را متقاعد کنیم.

  • یکی از مهم ترین موارد که در ارتباط عمیق تر با فرزندمان به ما کمک می کند این است که به صحبت های او گوش دهیم.
  • همان طور که می دانیم سرزنش کردن کودکان در حضور دیگران امری اشتباه است. چرا که هر انسانی ممکن است اشتباه کند او که دیگر یک کودک است.

با آموزش صحیح از کودکان احترام متقابل دریافت کنید!

همان طور که می دانیم آموزشی که متکی به ترس، مجازات یا بی مهری و چیز های دیگر است، به رشد کودک آسیب های زیادی وارد می کند.

در واقع با تنبیه کردن کودکان آن ها را در جمع فقط حقیر می کنید؛ بنابراین در چنین شرایطی ترس جای احترام را گرفته و در مواردی شاهد بی احترامی به پدر و مادر نیز خواهیم بود.

بسیاری از محققان در زمینه پرورش فکری و روحی کودکان بر این باورند که در صورت مشاهده بی احترامی یا شنیدن کلام زشت از جانب فرزندشان باید سریعاً واکنش نشان دهند.

علاوه بر آن با لحنی بسیار محکم به فرزند خود بگوییم که باید تحت هر شرایطی به پدر و مادر خود احترام بگذارد.

البته این را هم در نظر بگیرید که باید با بچه های خود به گونه ای رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار کنند. در واقع احترام متقابل نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا می کند.

موضوع تأمل برانگیز دیگر این است که کودکان خود را بازجویی نکنید. چرا که آن ها برای دریافت اعتماد نیاز به کمی زمان دارند پس به آن ها فرصت دهید.

بدین ترتیب به راحتی با مناسب دیدن شرایط و آمادگی کامل هر زمان که مایل است به سمت شما می آید و موضوع را برایتان تعریف می کند.

در واقع با جستجو در امور کودکان خود و پرخاش کردن تنها آن ها را افرادی پنهان کار بار می آورید و به تدریج احترام شما نیز از بین خواهد رفت.

چند نکته آموزشی درباره احترام گذاشتن به بچه ها

این جمله را بخوانید: “مگر نشنیدی که از تو خواستم این کار را نکنی!” بدون شک با خواندن این جمله لحن عصبانی را درک کرده اید.

در این باره باید بگوییم در زمانی که کودک شما به نوعی از بی احترامی مرتکب می شود، در این حالت شما فقط باید آرامش خودتان را حفظ کنید.

شاید برای شما پیش آمده است که با وجود تذکرات بسیار در خصوص یک رفتار زشت، باز هم آن را در کودک خود مشاهده کرده ایم.

اما در واقع چاره کار چیست؟ آیا تنبیه کردن در این باره تنها راهکار موثر به حسای می آید؟

حتم داریم در چنین شرایطی تصور می کنید که کودک شما اصلاً به تذکرات شما گوش نمی دهد.

 اما باید بگوییم که چنانچه با او ارتباط چشمی برقرار کنید خیلی ناباورانه متوجه می شوید که او جزئیات صحبت های شما را نیز به درستی شنیده است!

اما در حقیقت چرا این کودک این گونه رفتار می کند؟ دلیل بی اعتنایی او به درخواست والدین از کجا نشات می گیرد؟ آیا شما هم با دیدن این صحنه بر سر کودک بیچاره فریاد می کشید؟

حال بیایید با هم صادق باشیم. زمانی که او خواسته شما را برآورده نکرد مگر نه این است که نسبت به او به بی ادبانه رفتار کردید.

حتم داریم که در آن زمان فقط تلاش می کردید که نیازهای خود را بر سرش فریاد بزنید یا اینکه تاکید کنید که فقط نیازهای شما اهمیت دارد.

باید بگوییم که شما با این رفتار تنها به او نشان داده ید که، فرزندم! هر زمان از برآورده کردن خواسته هایت ناامید شدی، تا جایی که در توانت است به دیگران بی احترامی کن.

الگوی خوبی برای کودکانمان هستیم یا نه؟

بهتر است بعد از بحث های اخیر در زمینه آموزش احترام گذاشتن به بچه ها این سؤال را از خودمان بپرسیم که آیا تا به امروز الگوی خوبی برای کودکمان بوده ایم؟

پیرو مبحث قبلی باید متذکر شویم که با بی ادبی کردن به کودکتان، در واقع الگوی خوبی برای ایجاد احساس همدلی، احترام و کنترل رفتار خودمان نخواهیم بود.

توجه کنید که برای آموزش احترام در ابتدا باید آرامش خودمان را حفظ کرده و بتوانیم رفتار خود را مدیریت کنیم.

به طور کلی تشخیص این نکته که بی احترامی از جانب کودک دلیل قطعی دارد یا او پاسخ به این شرایط را هرگز نیاموخته است، کمی پیچیده به نظر می رسد.

بنابراین در این مبحث تشخیص علت بی احترامی به عنوان یک اصل مهم است که نباید آن را نادیده بگیریم.

احترام گذاشتن به بچه ها

با کودک خود درباره علت بی احترامی صحبت کنید

یکی از مهمترین فاکتورها در خصوص آموزش احترام گذاشتن به بچه ها صحبت کردن با آن ها است؛ بنابراین در یک زمان مناسب از فرزند خود درباره رفتارش سؤال کنید.

احتمالاً عکس العمل بسیاری از ما در زمان شنیدن کلام زشت از کودکمان این بوده است: “چطوری جرات می کنی با من که مادرتم یا پدرتم این گونه صحبت کنی؟ تو خیلی بچه بدی هستی و…”

خوب ما به شما حق می دهیم که ناراحت شوید. چرا که غالباً والدین این کلمات را نشانه هایی از بی احترامی عنوان می کنند.

اما آیا به این موضوع هم فکر کرده اید که او از ادای این کلمات چه قصد و نیتی داشته است؟

لازم به ذکر است زمانی که فردی بچه یا بزرگسال، عصبانی است احتمالاً بی احترامی در رفتارش نمود می کند که عموماً مخرب نیستند.

در حقیقت هر شخصی در هنگام عصبانیت به طور غیرارادی تنها برای محافظت از خود، کلمات و عبارات آزاردهنده ای را به کار می برد.

خوب در این حالت با آرامش با کودکمان به صحبت می نشینیم و درباره دلیل عصبانیتش می پرسیم.

سپس برایش توضیح می دهیم که در زمان عصبانیت باید خودمان را کنترل کرده و به دیگران بی احترامی نکنیم.

به طور کلی با گوش دادن و شنیدن احساسات فرزندمان می توانیم به او کمک کنیم که عصبانیتش از کجا نشات گرفته است.

بنابراین با توصیف صحیح واژگان، توانایی بیان احساسات را در او تقویت کرده و ابزارهایی مناسب برای حل مشکلات را در اختیارش قرار می دهیم.

در نتیجه او به سادگی می تواند آرامش خود را در شرایط عصبانیت یا درگیری کنترل کرده و ذهن خود را بازتر نگاه دارد و با احترام به دیگران پاسخ دهد.

چگونه به بچه ها احترام گذاشتن را یاد دهیم؟

اکنون این سؤال پیش می آید که چه راه هایی برای آموزش احترام گذاشتن به بچه ها وجود دارند؟

به عبارت ساده با احترام گذاشتن به فرزندمان در واقع رعایت احترام به خودمان را آموزش داده ایم.

اما منظور از این عبارت تعظیم کردن جلوی بچه ها نیست، بلکه باید با آن ها مانند یک شخص بزرگسال رفتار کنید و هرگز آن ها را بچه خطاب نکنید.

بنابراین چنانچه مایلید فرزندتان با احترام با شما رفتار کند، توصیه می کنیم به انتخاب و تصمیم هایش به عنوان یک شخص مستقل احترام بگذارید.

علاوه بر آن باید این را هم در نظر بگیریم که هر کس ترجیحات خود را دارد.

بنابراین چنانچه فرزندمان در مواردی با ما اختلاف نظر دارد، به علت این است که هر کسی خواه بچه یا بزرگسال دارای علایق شخصی و مخصوص به خود است.

البته در این خصوص توصیه می کنیم در صورتی که آنچه را که او می خواهد دوست ندارید یا از اثر زیان بار آن مطلع هستید، توصیه می کنیم منطق خود را برایش توضیح دهید.

او قطعاً بعد از شنیدن دلایل و منطقی که برایش آوردید کلام شما را می پذیرد. اما در نهایت امر باید تصمیم گیری را آموزش ببیند.

احترام گذاشتن به بچه ها

سخن پایانی

در پایان این مبحث باید بگوییم که برخورداری از استقلال فکری حق مسلم هر انسانی است.

به این ترتیب آن ها یاد می گیرند که افراد دارای نظرات مختلفی هستند، اما با وجود همه این تفاوت ها باید مورد احترام قرار بگیرند.

همان طور که در متن مقاله درباره آن به بحث و گفتگو پرداختیم، رفتار بی احترامی به کودکان تنها باعث می شود احترام خودتان را از دست بدهید.

البته شاید در نمونه هایی با نوعی رفتار رئیس گونه از طرف والدین مواجه شویم. اما باید بگوییم که این طور نیست چرا که این پیروی موقتی است و تنها تا یک سنی احترام بین آن ها وجود خواهد داشت.

به طور کلی تا زمانی که در نقش پدر و مادر خود را به چالش نکشیم و در مورد رفتار یا اخلاق خود بازنگری نکنیم، هرگز نمی توانیم از فرزند خود بخواهیم به ما احترام بگذارد.

به دلیل این که مطابق مباحث قبلی والدین الگوی اصلی برای فرزندان به حساب می آیند.

در واقع هر چقدر هم که این واقعیت را انکار کنیم نمی توانیم خود را بهترین والدین دنیا خطاب کنیم.

زیرا ممکن است برخی اشخاص با وجود دوران کودکی بسیار شاد، مسائل حل نشده ای را در آن دوران جای بگذارند که در بزرگسالی گریبان گیر آن ها خواهد شد.

ما در این مقاله هر آنچه نیاز داشتید را در رابطه با آموزش احترام گذاشتن به بچه ها برای شما عزیزان بازگو کردیم. امیدواریم با مراجعه به این مطلب پاسخ تمام سؤالات خود را دریافت کنید.

Some resorses:

kiddieacademy.com/2019/02/teaching-your-child-about-respect/

www.parentingforbrain.com/6-controversial-tips-teaching-kids-respect

www.unicef.org/coronavirus/keep-your-child-safe-online-at-home-covid-19?gclid=CjwKCAjwtfqKBhBoEiwAZuesiKdtFtPJKjjwxrPZGZ-ErjdGyzhSjsaYO3kvpbCL3dsiV8QBsp8xlRoC92cQAvD_BwE

kidshelpline.com.au/teens/issues/all-about-respect

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx