روشهای سخنرانی جذاب
دوستان عزیز سایت پرورش افکار برای آن که بتوانید طی یک سخنرانی، دیگران را به سمت خود جذب کنید باید نکاتی را رعایت نمایید. در این مقاله قصد داریم این نکات را برای شما شرح دهیم تا با استفاده از آن بتوانید یک سخنرانی تاثیرگذار داشته باشید و به رشد و موفقیت در زندگی فردی دست یابید. با ما همراه باشید.
استفاده از جملات خوشایند
یکی از شیوه های سخنرانی جذاب این مورد می باشد. بیان مطالب جالب، خوشایند و همگانی، البته باید در نظر داشت نوع مطالب به موضوع سخنرانی و سایر حاضرین نیز وابسته است.
استفاده از حقایقی خارق العاده
این روش با توجه به این که در کنار معمول بودن بهترین روش نیز هست، معمولا به عنوان آخرین راه حل مورد استفاده قرار می گیرد.
ترغیب دیگران برای شنیدن صحبت های شما
درواقع اکثر افراد به دنبال راهی مناسب برای ایجاد رغبت در دیگران جهت گوش دادن به سخنان خود می گردند تا از آن بهره مند شوند. به این منظور در اینجا می توان به دو توصیه مهم اشاره کرد:
اول این که تصاویر دارای قدرت فراوانی هستند، لذا شما می توانید با اتکا به این قدرت محتوای سخنان خود را جذاب تر نمایید، دوم این که می توانید با استفاده از گفتن داستان های جالب اشتیاق حاضرین را برای شنیدن سخنان خود بیشتر کنید.
استفاده از تصاویر سرشار از قدرت برای جلب توجه حاضرین
بر اساس یک ضرب المثل قدیمی که می گوید: «خرید مردم بیشتر از طریق دیدن است تا شنیدن»؛ درنتیجه شما هم باید برای آن که توجه افراد دیگر را جلب کنید از تصاویر بصری بهره ببرید. اما اگر برای شما استفاده از تصاویر بصری امکان پذیر نبود، می توانید به کمک خلق تصاویر توجه حاضرین را به سمت خود جذب کنید.
نزدیک کردن محتوای سخنرانی خود به سطح درک شنونده ها
یکی از راه ها جهت جلب توجه شنوندگان و ارائه ی سخنرانی خوب و رسیدن به رشد و موفقیت فردی در زندگی، اطمینان پیدا کردن از برابری میزان درک مخاطب ها با سطح بحث سخنرانی می باشد. اکثر سخنران ها در این مورد اشتباه هایی مرتکب می شوند و به خاطر بالاتر بودن و یا پایین تر بودن سطح سخنرانی نسبت به سطح مخاطبین، ارتباطی مناسب بین سخنران و مخاطبین برقرار نمی شود.
استفاده از داستان های واقعی
یکی دیگر از راه های جلب توجه شنوندگان به سخنرانی شما، استفاده از مثال ها، داستان ها و مقایسه های حقیقی می باشد. این روش یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین روش ها جهت برقراری ارتباط بین افراد مختلف و رسیدن به موفقیت فردی در زندگی می باشد. هیچ گاه تلاش نکنید جهت جلب توجه مخاطب، از خودتان داستانی بسازید که می دانید واقعی نیست و کاملا ساختگی می باشد.
مهم ترین راز برای پایداری توجه حاضرین، این است که سخنران ضمن ارائه ی سخنرانی خود سرشار از شور و اشتیاق باشد، پس شما نیز این نکته را در هنگام سخنرانی های خویش همواره به خاطر داشته باشید.
دوری کردن از هرگونه فکر منفی، ترس و احساساتی با تاثیر مخرب در روحیه فرد
شما می توانید با رسیدن به ظاهر خود و داشتن ظاهری مرتب، آراسته و زیبا، اعتماد به نفس خود را افزایش داده و نوعی آمادگی ذهنی در خود ایجاد نمایید تا به رشد و موفقیت فردی در زندگی دست یابید، لذا با این روش می توانید تعداد مخاطبین بیشتری را به سمت خود جذب کنید.
همواره در ذهنتان این جمله را با خود تکرار کنید: «سخنرانی امروز من، بسیار خوب خواهد بود و مخاطبان حتما آن را تحسین کرده و بسیار زیاد به سمت آن جذب می شوند».
این نکته را به خاطر بسپارید که مهم ترین تاثیری که می توانید بگذارید در همان اولین لحظات سخنرانی شما می باشد، اگر شما به طور کامل برای سخنرانی آماده باشید، اعتماد به نفس شما به شدت افزایش می یابد و درنتیجه به راحتی می توانید با دیدی مثبت و مناسب نسبت به خود و همچنین توانایی های خودتان، شاهد یک سخنرانی عالی باشید.
بین سخنرانی مکث داشته باشید
چنانچه قصد دارید مطلبی بسیار مهم را برای شنوندگان بازگو نمایید، قبل از بیان مطلب ابتدا مقداری مکث نموده و همچنین پس از اتمام مطرح کردن آن مطلب مجدد برای چند ثانیه ای مکث نمایید. درواقع شما با سکوت قبل از انتقال پیام نوعی حس انتظار را در مخاطب ایجاد می کنید و در مقابل با سکوت بعد از انتقال پیام، به شنونده فرصت می دهید تا در مورد مطلب ذکر شده فکر کند و آن را به خوبی درک کند.
سعی کنید سخنرانی را به یک گفتگوی دوطرفه با مخاطب تبدیل کنید
در هنگام سخنرانی همواره سعی کنید لبخند مهمان لب هایتان باشد. مطمئن شوید که سخنرانی شما به جای آن که شبیه به یک سخنرانی خشک یک طرفه باشد، به طور کامل شبیه یک گفت و گوی گرم و صمیمانه ی دو طرفه بین شما و مخاطب باشد. سعی کنید در هنگام سخنرانی بایستید و رو به شنوندگان سخنرانی کنید. همواره در تلاش باشید با شنوندگان خود ارتباطی چشمی برقرار نمایید.
به این نکات در جریان سخنرانی دقت داشته باشید
یکی از مهم ترین عادت ها در هنگام سخنرانی استفاده از کلماتی همچون من، ما، شما و آن ها می باشد. سعی کنید از کلمه من به تعداد دفعات کمتری استفاده نمایید و بهتر است تنها زمانی از این کلمه استفاده نمایید که قصد دارید در مورد تجربه ها، کارها، پیشامدها و یا اشتباه های شخصی خود صحبت کنید. و دقت داشته باشید که از ضمیر من برای معرفی و جلوه دادن خود به عنوان فردی باهوش اصلا استفاده نکنید.
یکی از مهم ترین عامل هایی که باعث می شود مخاطب اعتماد خود را نسبت به سخنران از دست بدهد و دیگر به او اعتماد نکند، داشتن ویژگی هایی از قبیل خودستایی و همچنین خودبرتربینی می باشد.
دقت داشته باشید که در زمان شروع سخنرانی خود، از جملاتی که معنی نوعی عذرخواهی می دهند استفاده نکند. برای آن که بتوانید زبان بدن خوبی داشته باشید، باید به لباس هایتان بسیار اهمیت بدهید. اگر کت و شلوار شما مقداری تکراری است، می توانید آن را به خشک شویی بدهید، همچنین داشتن کفش هایی واکس زده و پیراهنی نو، اعتماد به نفس شما را افزایش خواهد داد. برای خانم ها هم به همین اندازه داشتن ظاهری مناسب اهمیت دارد، سعی کنید لباس هایتان حتما صاف و اتو کشیده و مرتب باشد؛ این گونه اعتماد به نفس بیشتری هم پیدا می کنید، زمانی که اعتماد به نفس شما زیاد باشد سخنرانی ایده آلی خواهید داشت و همه از سخنان شما لذت خواهند برد؛ و مطمئن باشید به رشد و موفقیت فردی در زندگی دست خواهید یافت.
سعی کنید همواره خود را کنترل نمایید و اجازه ندهید هیچ اتفاقی باعث شود تا شما کنترلتان را از دست بدهید. اگر شخصی از شما سوالی بپرسد، بهتر است به جای حمله کردن به او و داشتن رفتاری خشونت آمیز، به شیوه ای ملایم به او پاسخ داده و در هنگام پاسخ دادن همواره لبخند بر لب داشته باشید.