مفهوم پروپاگاندا چیست؟

کامنت 1
12 دقیقه زمان خواندن

در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم پروپاگاندا بپردازیم. این مفهوم سیاسی تبلیغاتی، دامنه گسترده ای دارد و از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته است. قبل از بررسی مفهوم پروپاگاندا نگاهی به تاریخچه آن می اندازیم و سپس در ادامه مقاله این مفهوم را توضیح خواهیم داد.

تاریخچه پروپاگاندا

این واقعیت که جنگ منجر به تبلیغات گسترده و پروپاگاندا می شود باعث شده بسیاری از افراد تصور کنند که پروپاگاندا چیزی جدید و مدرن است. این کلمه در اواخر سال 1914 که جنگ جهانی اول آغاز شد ، متداول شد. واقعیت این است که پروپاگاندا، مفهومی جدید و مدرن نیست.

اشتباه نیست اگر تصور کنید که از زمان های اولیه تلاش برای بسیج نگرش ها و عقاید در واقع “پروپاگاندا” خوانده می شد. نبرد برای ذهن به اندازه تاریخ بشر قدیمی است. در تمدن آسیایی باستان پیش از ظهور آتن به عنوان مرکز بزرگ فرهنگ بشری ، توده های مردم تحت استبداد زندگی می کردند.

 در آتن ، یونانیان که طبقه شهروندی را تشکیل می دادند به عنوان یک گروه از منافع خود آگاه بودند و از مشکلات و امور شهر-ایالتی که متعلق به آنها بود خبر داشتند. اختلاف در مسائل مذهبی و سیاسی موجب تبلیغات گسترده و در مقابل هم مخالفت با تبلیغات شد.

آتنیان متکبر ، گرچه فاقد ابزارهایی مانند روزنامه ، رادیو و فیلم ها بودند، اما توانستند از موتورهای قدرتمند دیگر تبلیغاتی برای شکل دادن به نگرش و عقاید استفاده کنند. یونانی ها بازی ها ، تئاتر ، مجمع ، دادگاه ها و جشنواره های مذهبی داشتند و از این طریق فرصت تبلیغ ایده ها و عقاید را فراهم می کردند.

از آن زمان به بعد ، هر زمان که جامعه ای دارای دانش مشترک و احساس منافع مشترک بود ، از تبلیغات استفاده می کرد. در اوایل قرن شانزدهم ، ملت ها از روشهایی استفاده می كردند كه تقریباً شبیه به تبلیغات مدرن بود.

اولین مطرح کننده های اصطلاح پروپاگاندا

اصطلاح “پروپاگاندا” ابتدا در نتیجه فعالیتهای مبلغین كلیسای كاتولیك در اروپا منتشر شد. در سال 1622 پاپ گرگوری شانزدهم در رم جماعت تبلیغ دین را ایجاد کرد. در اصل ، “پروپاگاندا” كلمه ای باستانی و افتخاری است.

 در طول قرون وسطی و در دوره های بعدی تاریخی تا زمان مدرن ، تبلیغات انجام شده است. پروپاگاندا یکی از سلاح هایی بود که در جنبش استقلال آمریکا مورد استفاده قرار می گرفت و در انقلاب فرانسه نیز حضور فعال داشت. پروپاگاندا در دوران سلطنت ملکه ویکتوریا و حتی جنگ جهانی دوم هم مورد استفاده قرار گرفت. در طول جنگ جهانی دوم، هیتلر در کتابی، هجوم تبلیغاتی خود را شروع کرد و در مقابل، امریکا با کمک تعدادی از روانشناسان و دانشمندان به مقابله با هیتلر و گروهش پرداخت.

پروپاگاندا چیست؟

در طول تاریخ بشریت ، ما شاهد چندین واقعه بوده ایم که باعث درد و سختی مردم در سراسر جهان شده است. حذف و جابجایی افراد بومی در آمریکای شمالی ، هولوکاست یهودیان جنگ جهانی دوم و پاکسازی قومی توتسها در رواندا در اوایل دهه 1990 فقط چند نمونه است.

 اما نکته جالب این است که در حالی که هر یک از اینها بدترین جنبه های بشریت را نشان می دهد ، نمونه ای از استفاده موفق از پروپاگاندا هستند. پروپاگاندا یک شیوه ارتباطی است که برای دستکاری یا تأثیرگذاری بر عقاید گروه ها و یا برای پشتیبانی از یک علت یا عقیده خاص استفاده می شود. در طول قرن ها ، پروگاندا به شکل هنری ، فیلم ، گفتار و موسیقی شکل گرفته است ، هرچند که محدود به این اشکال ارتباطی نیست. گرچه استفاده از پروپاگاندا منحصراً منفی نیست ، اما اغلب مستلزم تأکید زیاد بر فواید و فضائل یک ایده یا گروه است ، در عین حال تحریف همزمان حقیقت یا سرکوب ضد استدلال می باشد. به عنوان مثال ، حزب نازی با ترویج این ایده که آلمان را دچار افسردگی اقتصادی کرد، قدرت گرفت.

همانطور که قبلاً بیان شد، پروپاگاندا به دلایل مختلف در زمان های مختلف استفاده می شود و به اشکال متنوعی قابل بررسی است.

شیوه استفاده نازی ها از پروپاگاندا

بیایید دوباره به نمونه حزب نازی ها در جنگ جهانی دوم نگاه کنیم. نازی ها از طریق سخنرانی ، پوستر و فیلم توانستند مردم آلمان را متقاعد كنند كه ركود اقتصادی در پی جنگ جهانی اول نتیجه عدم موفقیت دولت نیست بلکه در عوض تقصیر مهاجران ، كمونیست ها و سایر افراد خارجی ست كه وارد کشور شده اند.

اقدامات حزب نازی ممکن است رایج ترین و مشهورترین نمونه پروپاگاندا باشد ، اما نازی ها تنها یکی از بیشمار گروه هایی هستند که از این تکنیک استفاده کرده اند. در طول جنگ جهانی دوم ، ایالات متحده نیز به طور مكرر به پروپاگاندا برای حمایت از مردم اعتماد می كرد.  این مثال ها نشان می دهد که چگونه از پروپاگاندا برای تبلیغ یک ایده استفاده می شود ، در حالی که تصویر بزرگ را کم رنگ می کند یا نادیده می گیرد.

 نازی ها برای از بین بردن هرگونه مسئولیت شخصی در مورد افسردگی اقتصادی ، از تبلیغات استفاده می کردند و در عوض ، سرزنش های مربوط به کلاهبرداری ها را به یهودی ها ربط دادند.

مسیر طی شده پروپاگاندا

در جریان این ساختار و تحقیقات تئوری ، مطالعه پروپاگاندا راه طولانی را از ابتدا تا کنون پیش برد. امروزه چند صد کتاب و هزاران مقاله روانشناسی ، فنون و تأثیرات تبلیغات پروپاگاندا برای افزایش اطلاعات مردم و جامعه وجود دارد. در دهه های اخیر ، تقریباً در هر دولت مهم ، حزب سیاسی ، گروه خاص ، جنبش اجتماعی و شرکت های بزرگ مشاغل در کشورهای پیشرفته ، قشر خاص محققان ، مبلغان و یا “مدیران افکار” از پروپاگاندا استفاده می کنند.

پروپاگاندا یعنی چه

 تا کنون با توجه به توضیحات داده شده متوجه شدیم که پروپاگاندا در واقع نوعی روش ارتباطی است که با هدف نفوذ بر گرایش های خاص سیاسی، افراد، جامعه و … پیش روی می کند. پروپاگاندا با هدف نفوذ بر مخاطبان خود اطلاعات زیادی را در اختیار همگان قرار خواهد داد. پروپاگاندا ، اطلاعاتی مغرضانه یا گمراه کننده است که از طریق انواع رسانه های جمعی با هدف ترویج دستور کار سیاسی یا دیدگاه سیاسی پخش می شود.

پروپاگاندا عمدتاً هدفمند نیست و معمولاً بخشی از یک کمپین روانشناختی بزرگتر برای تأثیرگذاری افراد نسبت به یک نظر خاص است که حتی ممکن است شامل دروغهای آشکار یا نادرست اطلاعاتی و سانسور هم باشد. تبلیغات سیاسی با ضربه زدن به احساسات از طریق تصاویر ، شعارها و استفاده انتخابی از اطلاعات یا کنترل و سانسور واقعیتها کار می کند.

این امر به ویژه در مورد تبلیغاتی که توسط دولتی صورت می گیرد که رسانه ها را با سانسور کنترل می کند یا رسانه هایی را دارد که همه چیز را در اختیار دارند ، کنترل می کند ، همانطور که در اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز این روش ها وجود داشت.

پروپاگاندا

جنبه منفی پروپاگاندا

گاهی پروپاگاندا جنبه منفی به نمایش می گذارد. همیشه دولت یا نهادی نیست که از تبلیغات سیاسی خاص استفاده کند. شرکت ها ، مراکز غیرانتفاعی و گروه های مبارز سیاسی از تکنیک هایی بسیار مشابه پروپاگاندا استفاده می کنند تا بر قیمت سهام یا شرایط بازار تأثیر بگذارند ، یا برای تکمیل یک قانون و یا اینکه نامزد رقیب را بد جلوه دهند. این روش به سادگی با درست کردن شایعه در مورد شرکت رقیب یا توضیح برخی از رفتارهای نامزد سیاسی باشد.

حتی اگر اطلاعات نادرست باشد ، اگر یک پایگاه خبری ویژه  شایعه ای را بزرگ کند و شروع به سؤال و پرس کند ، رد آن می تواند بسیار دشوار باشد. پروپاگاندا همچنین می تواند ارتباط مستقیمی با اخبار جعلی داشته باشد. می توان گفت با ظهور سایتهای خبری به اصطلاح جعلی ، تبلیغات کاملاً جدیدی به وجود آمده است. ناشران به دنبال درآمد تبلیغاتی از طریق بازدید از صفحه خود ، مقالات “خبری” نادرست یا غلط را به شکل اخبار با عناوین حساس یا بحث برانگیز ایجاد می کنند.

با شروع گردش این مقالات بر روی سیستم عامل های رسانه های اجتماعی ، تأیید یا رد آنها بسیار دشوار است. در قرن بیستم ، واژه پروپاگاندا در کشورهای غربی معنای منفی به دست آورد. این به معنای  انتشار عمدی توجیهات غالباً نادرست اما “اجباری” برخی ایدئولوژی های سیاسی بود. مبلغ تلاش می کرد تا درک مردم از یک موضوع را به نفع گروه مورد علاقه اش تغییر دهد.

تکنیک های پروپاگاندا

پنج نوع از تکنیک های تبلیغاتی که در پروپاگاندا استفاده می شوند عبارتند از بندواگن ، تستیمونشیال ، انتقال ، تکرار و عواطف . هدف بند واگن در ترغیب مردم به انجام یک کار خاص است و به طور مثال نشان می دهد که خرید یک محصول خاص باعث می شود که شما از بقیه متمایز شوید ، زیرا توده های عوام توانایی خرید آن را ندارند. روش تبلیغاتی تستیمونشیال از کلمات یک فرد متخصص یا شخص مشهور برای تبلیغ یک ایده خاص استفاده می کند.

به عنوان مثال ، یک ورزشکار را نشان می دهد که مارک کفش خاصی را توصیه می کند. بنابراین در این روش از افراد مشهور برای تبلیغ محصولات خاص استفاده می شود. در تکنیک انتقال، خصوصیات یک فرد شناخته شده با محصولی برای ترویج یا تخریب آن در ارتباط است. تکرار زمانی است که در طی یک تبلیغ چندین بار نام محصول تکرار می شود. روش عواطف به معنای ایجاد احساسات مثبت در ذهن توده ها است و از کلمات خاصی برای برانگیختن احساسات در ذهن مردم به کار می رود که با محصول ارتباط دارند.

4/5 - (28 امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
1
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx