بررسی اهمیت قدرت تخیل در کودکان
تخیل جزء ضروری ترین جنبه های شخصیتی دوران کودکی است. این توانایی به کودکان کمک می کند که بسیاری از مهارت های مهم در تمام طول دوران زندگی خود را بیاموزند. بیشتر بچه ها یک شی معمولی مانند یک جعبه یا یک تکه پارچه را به شکل یک قلعه یا شنل ابرقهرمانی می بینند. آن ها قادر هستند که ساعت ها با این اشیا نقش آفرینی داشته باشند. بنابراین اهمیت قدرت تخیل در کودکان بسیار مورد توجه محققان قرار دارد و فرآیندی است که در رشد فردی کودک بسیار مهم است.
این توانایی به کودک خلاقیت و توانایی حل مسئله می بخشد که در بزرگسالی به آن ها نیاز دارد. تا حد امکان فرزندان خود را تشویق کنید که این نوع بازی ها را انجام دهند. در این صورت فرصت رشد، یادگیری و تخیل را به آن ها داده اید. در مقاله پیشرو اطلاعات مفیدی درباره ضرورت رشد قوه تخیل کودکان ارائه شده است.
اهمیت قدرت تخیل در کودکان چقدر است؟
اهمیت قدرت تخیل در کودکان چگونه خود را نشان می دهد؟
تخیل به رشد مهارت های اجتماعی، عاطفی، فیزیکی، زبانی و حل مسئله در کودکان کمک می کند. ویژگی های نامبرده مهارت هایی هستند که باید در اوایل دوران کودکی ایجاد شوند. زیرا این مهارت ها نشانگرهای خوبی برای درک رشد کلی کودک هستند. اما بیشتر جنبه بازی و وانمود کردن فعالیت ها است که برای بچه ها سرگرم کننده است.
در ادامه مواردی درباره اینکه چگونه تخیل از بسیاری از جهات به موفقیت و رشد فردی کودک کمک می کند، ارائه شده است.
کمک به رشد اجتماعی و عاطفی
وقتی کودکان خود را در بازی جای شخصیت های دیگر می گذارند، در واقع تمرین می کنند که شخص دیگری بودن چگونه است. این عمل به آن ها یاری می دهد که حس همدلی و درک دیگران را در خود بسط دهند.
وانمود کردن همچنین در افزایش عزت نفس کودکان نیز موثر است و به آن ها اعتمادبه نفس می دهد که هر چه می خواهند باشند. وقتی کودکان در بازی با دیگران بازی می کنند، مهارت هایی مانند همکاری، مذاکره، مشارکت و تقسیم مسئولیت را یاد می گیرند.
تظاهر کردن در بازی یک راه عالی برای بچه ها است که در آن مرزهای خود را شناسایی کنند. همچنین آن ها در بازی یاد می گیرند که در مواقع برانگیخته شدن کنترل خود را از دست ندهند و تجربه ای از تعاملات اجتماعی داشته باشند.
موثر رشد خلاقیت
یکی از بارزترین مزایای انجام بازی های تخیلی افزایش توانایی خلاقیت ذهنی است. بازی تخیلی به بچه ها مهارت هایی را یاد می دهد که در آینده برای حل خلاقانه مسائل و قدردانی از تلاش های هنری به آن ها نیاز دارند.
رشد خلاقیت در جذب موفقیت، کشف و اختراع چیزهای جدید در آینده توسط کودکان می انجامد. همچنین پرداختن به این ویژگی در سنین پایین موجب پرورش توانایی درک انواع مختلف هنر، تجسم شخصیت ها و موقعیت های کتاب و فیلم در فرد می شود. بنابراین بها دادن به اهمیت قدرت تخیل در کودکان در زندگی آتی آن ها نیز موثر است.
اهمیت قدرت تخیل در کودکان و تاثیر آن بر جنبه های شخصیتی کودک
عاملی در رشد جسمانی
بسیاری از انواع بازی های خلاقانه فرصت های خوبی برای فعال بودن و ورزش کردن را در اختیار بچه ها قرار می دهند. برای کودکان کوچکتر که هنوز برای تقویت مهارت های حرکتی خود تلاش می کنند، بازی تخیلی تمرین های زیادی در زمینه فعالیت های حرکتی کوچک و بزرگ به همراه دارد.
در حین بازی کودکان برای تظاهر به حیوان یا ابرقهرمان بودن یا هر شخصیت دیگری از مهارت های حرکتی بزرگ مانند بالا رفتن و پریدن استفاده می کنند. همچنین آن ها فعالیت های ظریفی مانند استفاده از پول، سکه، غذا خوردن و پوشیدن لباس را نیز یاد می گیرند. همینطور بچه ها ماشین های کوچک یا مجسمه ها را نیز وارد بازی خود می سازند.
بازی کردن به کودکان خردسال یاد می دهد که حرکات و رفتارهای خود را کنترل و مدیریت کنند.
کمک به رشد زبان و مهارت های ارتباطی
اهمیت قدرت تخیل در کودکان خود را در بازی های تخیلی و تاثیر آن بر رشد مهارت های ارتباطی نشان می دهد. این نوع بازی ها باعث می شوند که کودکان موقعیت هایی را که هر روز می بینند یا داستان هایی را که می شنوند، به نمایش بگذارند. آن ها ممکن است که خود را جای والدین خود، اشخاص دیگر یا شخصیت های فیلم ها تصور کنند.
کودکان با انجام اینکارها زبان و واژگان خود را مورد ارزیابی قرار می دهند و طریقه استفاده از کلمات را به طور مناسب می آموزند. همچنین این خردسالان در حین بازی با همسالان خود ارتباط برقرار کرده و مهارت های گوش دادن را تمرین می کنند. بچه ها در خلال بازی و صحبت با دیگران معنای پشت کلمات را یاد می گیرند و موجب تقویت ارتباط بین کلمات نوشتاری و گفتاری در خود می شوند. این مهارت های کلامی در آینده برای جذب موفقیت کودک بسیار مهم هستند.
موثر در افزایش قدرت تفکر و حل مسئله
در بازی تخیلی همه انواع قابلیت های خلاقانه حل مسئله کاربرد دارند. برای مثال این موضوع ممکن است که در زمینه انتخاب مصالح برای ساختن یک قلعه یا ایجاد شیء جدید از وسایل معمولی خانگی باشد. همچنین افزایش قدرت تفکر به حل مشکلاتی که در طول بازی نیز رخ می دهد، کمک می کند.
برای مثال هنگامی که دو کودک بازی در نقش مشابهی را دوست دارند یا مشکلی در داستان بازی آن ها پیش آید، توانایی حل مسئله کمک می کند. بنابراین کودک با افزایش مهارت های فکری از عهده حل مشکلات خود برمی آید.
همه این مثال ها و موارد دیگر روش هایی هستند که کودک با استفاده از آن ها توانایی ها و مهارت های شناختی را توسعه می دهد. زیرا او به این قابلیت ها در طول زندگی نیاز پیدا خواهد کرد.
اهمیت قدرت تخیل در کودکان و ارتباط آن بازی های تخیلی
بازی تخیلی چیست؟
حال که درباره اهمیت قدرت تخیل در کودکان اطلاعاتی را کسب کردید، بهتر است که درباره بازی تخیلی و ویژگی های آن بیشتر بدانید. بازی تخیلی به بازی گفته می شود که کودکان از تصورات خود در بازی استفاده می کنند. معمولا این بازی ها قوانین و ساختار کلی ندارند. به بازی تخیلی بازی وانمودی، دراماتیک و ساختگی نیز می گویند و جزء ضروریات تربیت هر کودکی است.
این نوع بازی با استفاده از توانایی نقش آفرینی به بچه ها یاری می دهد که با تمرین مهارت ها و تعاملات دنیای واقعی جهان خود را بهتر درک کنند. بنابراین انجام بازی های تخیلی بر مهارت های تصمیم گیری گرفته تا رفتاری و اجتماعی تاثیر می گذارند.
به طور کلی هر زمان که کودک تظاهر به شخص یا چیز دیگری می کند، درگیر بازی تخیلی است. خاله بازی با عروسک ها، رانندگی با ماشین های اسباب بازی، ساختن شخصیت ها با لگو و بسیاری موارد دیگر نمونه بازی های تخیلی هستند. این سبک بازی نیاز به وسایل و اسباب بازی خاصی ندارد. گاهی بهترین بازی تخیلی با وسایل معمولی خانه یا تغییر در ساختار خانه انجام می شود. برای مثال کدام بچه است که یک خانه ساخته شده با میز و پشتی را دوست نداشته باشد؟
با استفاده از این بازی بدون ساختار بچه ها به هر چیزی که دوست دارند، تبدیل می شوند. هیچ محدودیتی برای رویاهای یک کودک وجود ندارد. آن ها ممکن است که وانمود کنند، دنیا را نجات داده اند یا موجودات افسانه ای هستند.
همچین کودکان در حین بازی از والدین، معلمان یا حتی کارمندان فروشگاه مواد غذایی نیز تقلید می کنند. آن ها هر چیزی را که برای بازی برگزینند، در حقیقت در حال یادگیری و توسعه مهارت های مهم مادام العمر خود هستند.
تشویق به تقویت خلاقیت در کودکان
اهمیت قدرت تخیل در کودکان مسئله ای اثبات شده است. به عنوان والدین یا مراقبین کودک باید او را تشویق به انجام بازی های تخیلی کنید. در ادامه برخی از ایده های این نوع بازی ها مطرح شده است. این پیشنهادات را برای تقویت خلاقیت و توانایی حل مسئله کودک خود به کار ببرید.
اهمیت قدرت تخیل در کودکان و تشویق کودکان به بازی های تخیلی
- سناریو بسازید: با پیشنهاد موقعیت های موردعلاقه کودک به او کمک کنید که ایده هایی برای بازی تخیلی خود بیابد. خانه، فضانورد، دکتر، مدرسه، فروشگاه، ابرقهرمان و هر چیز دیگری را در نظر داشته باشید.
از کودک خود بخواهید که داستانی را که اخیرا با آن روبرو شده است، را بازی کند. همچنین با بازی تخیلی اضطراب ناشی از قرار ملاقات آینده در کودک کاهش می یابد؛
- یک روال مطالعه داشته باشید: برای کودک خود هر روز کتاب بخوانید. سپس فرزند خود را تشویق کنید که تصویرسازی ذهنی از شخصیت ها و موقعیت های داستان داشته باشد. همچنین با مطالعه روزانه فرهنگ مطالعه بیشتر را در کودک خود نهادینه می سازید که این امر در موفقیت آتی او موثر است؛
- پروژه های هنری را تشویق کنید: با کودک از موزه های هنری دیدن کنید. همینطور در خانه کارهای هنری انجام دهید. انواع هنرهای موجود از جمله طراحی، نقاشی، مجسمه سازی، کلاژ و موارد دیگر را بیازمایید.
همچنین به کودک خود این آزادی را بدهید که رنگ ها، بافت ها و ایده های جدید را کشف کند؛
- سوال بپرسید: از فرزند خود سوالات جالب و فرضی بپرسید که او را به فکر فرو ببرید. برای تشویق او به بحث کردن یا ایجاد ایده ای برای بازی خلاقانه در او پرسش هایی مانند اگر …. چه کار می کنی؟ را بپرسید؛
- بیرون بروید: زمان زیادی را با کودک خود در طبیعت بگذرانید. اینکار باعث می شود که او الگوهای آب وهوا و تغییر مداوم فصول را ببیند. بازی کردن در شن، خاک و آب را به کودک اجازه دهید. همچنین با کمک او شاخه ها، برگ ها و سنگ ها را برای ساخت یک قلعه جمع آوری کنید.
نقش زمین بازی در رشد خلاقیت کودک
زمین های بازی محیط های ایده آلی برای بازی های تخیلی، تشویق به فعالیت بدنی و افزایش خلاقیت هستند. با بازی در این مکان ها تجهیزات زمین بازی به هر چیز دیگری که بچه ها تصور می کنند، تبدیل می شوند. گاهی ممکن است که این وسایل در شکل یک خانه یا قلعه باشند و گاهی هم به صورت مخفیگاه یا اتوبوس درآیند. این امر زمینه لازم برای انواع نقش آفرینی، تخیل و پرورش خلاقیت را به وجود می آورد.
زمین های بازی به اهمیت قدرت تخیل در کودکان بیشتر بها می دهند. این مکان ها تخیل کودک را بیش از پیش تقویت می کنند. همچنین این تفریحگاه های کودک قلعه ها، منظر شهری، مناظر طبیعی و وسایل نقلیه بیشتری برای بازی در آن به وجود می آورند.
اهمیت قدرت تخیل در کودکان و نقش زمین بازی در این خصوص
کلام آخر
دانشمندان بسیاری بر اهمیت قدرت تخیل در کودکان تاکید دارند. این افرا معتقد هستند که افزایش قدرت تخیل بسیاری از مهارت هایی را که خردسالان در آینده به آن ها نیاز دارد را تقویت می کند. بسیاری از این قابلیت ها در قالب بازی تخیلی شکل می گیرند. بنابراین مهم است که والدین و مربیان کودکان را تشویق به انجام چنین بازی هایی کنند.
در این مقاله اطلاعات جامعی درباره قدرت تخیل، نحوه رشد و تاثیر آن بر مهارت های ضروری زندگی بیان شده است. همچنین اگر می خواهید کودکی موفق تربیت کنید، مطالب ارائه شده در سایت پرورش افکار را از دست ندهید.
منبع: