روشهایی برای بهبود حافظه
ممکن است پیش خودمان فکر کنیم کسانی که حافظه بسیار خوبی دارند از هوش بیشتری نسبت به دیگران برخوردار هستند ولی اینطور نیست ما هم می توانیم با این چهار روش حفظ کردن هر چیزی رادر حافظه مان نگه داریم.
روشی برای ماندگاری مطالب در حافظه و یادگیری بهتر
حقیقت این است که قدرت حافظه تا حد زیادی بستگی به این دارد که از چه ابزار هایی برای حفظ کردن استفاده میکنیم و چقدر در استفاده از آنها مهارت داریم.
این مقاله به 4 روش حفظ کردن هر چیزی در حافطه مان می پردازد. اگر می خواهیم چیزی یاد بگیریم و حفظ کنیم به دو نوع دانش احتیاج داریم:
یکی در مورد موضوع مورد نظر مثل تاریخ یا برنامه نویسی، ریاضی و دیگری در مورد نحوه ی یادگیری. اما خبر بد این است که سیستم آموزش و پرورش فعلی تنها به یک مورد از این دو می پردازد. این موضوع با در نظر گرفتن اینکه توانایی یادگیری یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده ی موفقیت ما در زندگی خواهد بود، یک مشکل محسوب می شود؛ از محل کار گرفته تا دانشگاه. ما برای اینکه در درازمدت موفق باشیم باید در طول زمان مهارت های جدیدی به مهارت های قبلی خود اضافه کنیم.
آنی مورفی پائول، نویسنده ی حوزه ی روانشناسی می گوید: “والدین و آموزگاران در آموزش مورد اول بسیار خوب عمل می کنند. ما انسان ها با صحبت کردن در مورد اطلاعات ملموس مثل نامها، تاریخ، اعداد و حقایق مشکلی نخواهیم داشت. اما راهنمایی هایی که درباره ی خود عمل یادگیری (جنبه ی فراشناختی یادگیری) ارائه می دهیم بیشتر بی حساب و کتاب است و این، خود را در نتایج نشان می دهد”.
به عبارت دیگر، پژوهش های حوزه ی آموزش نشان خواهد داد، دانش آموزان ضعیف، در درک استراتژی های شناختی که به افراد اجازه ی یادگیری مطلوب می دهند “کمبودهایی اساسی” دارند. به عقیده ی پائول این نشان میدهد بخشی از عملکرد ضعیف دانش آموزان به دلیل این است که چیز زیادی از عملکرد خود فرآیند یادگیری نمی دانند و این یک مسئله ی فرهنگی است.
مارک مک دانیل و هنری رودیگر، اساتید روانشناسی دانشگاه واشنگتون در سنت لوئیس و نویسندگان “علم یادگیری موفق” می گویند:”نحوه ی آموزش و مطالعه ی ما تا حد زیادی ترکیبی از نظریه، فوت و فن و شهود است”. بنابراین بهتر است فوت و فن ها را کنار بگذاریم و به سراغ استراتژی هایی برویم که در عمل اثرگذار واقع می شوند.
1- خودمان را مجبور به یادآوری کنیم
ناخوشایند ترین بخش یادگیری سخت بودن آن است. در حقیقت، استدلال نویسندگان کتاب یاد شده این است که درست مثل ورزش وزنه برداری که با بلند کردن وزنه هایی در حد بیشینه ی توان، عضلات فرد تقویت میشود، بهترین یادگیری نیز زمانی رخ خواهد داد که برای این کار با دشواری روبه رو شویم.
بهره برداری از این حقیقت، ساده است اما آسان نیست. ما باید خودمان را وادار کنیم چیزهایی که به خاطر می سپاریم را به یاد بیاوریم. استفاده از فلش کارت در این مسیر کمک زیادی به ما خواهد کرد.
2- فریب یادگیری آسان را نخوریم
اگر حس کردیم یادگیری مطلبی که در حال خواندنش هستیم آسان است، باید مراقب باشیم، چون این احساس تنها ما را به دردسر خواهد انداخت. برای مثال فرض کنیم در فرودگاه هستیم و سعی داریم بفهمیم به کدام گیت باید مراجعه کنیم. به مانیتور های ترمینال نگاهی می اندازیم و می بینیم گیت مورد نظر ما مثلاً B44 است. با خودمان می گوییم به خاطر سپردن B44 آسان است. سپس از مانیتور ها دور می شویم، برای وقت گذرانی موبایلمان را چک می کنیم و در یک چشم به هم زدن فراموش می کنیم کجا باید می رفتیم؛ درست مثل مواقعی که با وجود نگاه کردن به ساعت، فراموش می کنیم ساعت چند بود.
اما راه جایگزین: شماره ی گیت را می خوانیم. سپس روی خود را از مانیتور بر می گردانیم و از خودمان می پرسیم شماره ی گیت چند بود. اگر B44 را به یاد آوردیم می توانیم به سایر کارهای خود رسیدگی کنیم.
3- اطلاعات تازه را به اطلاعات قبلی خود گره بزنیم
هنری رودیگر و مارک مک دانیل در علم یادگیری موفق می گویند:”هرچه بیشتر بتوانیم نحوه ی ارتباط مطالب جدیدی که فرا گرفته ایم را با دانش قبلی خود توضیح دهیم، این اطلاعات تازه را بهتر فرا خواهیم گرفت. از طرف دیگر هرچه ارتباط های بیشتری میان این دو خلق کنیم به یاد آوردن اطلاعات تازه بعدها برایمان آسا ن تر خواهد بود”.
تنیدن رشته های تازه در تار و پود دانش قبلی یعنی تفصیل. یکی از بهترین تکنیک های این کار در نظر گرفتن نمونه های واقعی این یافته های جدید در زندگی روزمره است. مثلاً اگر اصول یک قالب شعری را فرا گرفته ایم، شعرهایی که در آن قالب سروده شده اند را بخوانیم. اگر به تازگی در مورد انتقال گرمایی اطلاعاتی کسب کرده ایم، می توانیم این موضوع را با گرم شدن دستها در یک روز سرد زمستانی به واسطه ی یک فنجان چای داغ در ذهن خود حک کنیم.
4- تکرار، تکرار، تکرار
بهترین روش حفظ کردن بازیابی چندباره ی اطلاعات فرا گرفته شده است. فرانچسکا جینو، استاد مدرسه ی کسب و کار هاروارد در این باره می گوید:”وقتی فرصت تکرار یافته های تازه ی خود را در اختیار داشته باشیم کارایی مان تقویت خواهد شد و در کسب دستاورد های تازه اعتماد به نفس بیشتری خواهیم داشت. در نتیجه در جهت کاری که انجام می دهیم و چیزی که سعی در یادگیری اش داریم تلاش بیشتری خواهیم کرد».