اول به چند مورد از دلایل کمبود اعتماد به نفس میپردازیم:
1) پرخوری
2) پرخوابی
3) حالت نامناسب بدنی
4) حالت اضطراب، غمگینی و ناامیدی، درماندگی و عجز
5) ترس از عصبانی كردن دیگران و …
اگر ما هم یکی از میلیون ها انسانی هستیم که با خجالت و کمبود اعتماد به نفس روبرو هستیم، تایید می کنم که این ویژگی رفتاری بر سطوح مختلف زندگی خودمان تاثیر می گذارد، به خصوص هنگامی که با دیگران تعامل برقرار می کنیم.
متاسفانه خجالت باعث میشود بسیاری از موقعیت های خوب زندگی خود را صرفا به دلیل آنکه خجالتی هستیم از دست بدهیم. ممکن است یک فرصت شغلی یا فرصت آشنایی با افراد جذاب را از دست بدهیم یا نتوانیم در مقابل دیگران از خود دفاع کنیم.
راه هایی برای درمان کمرویی و خجالت و اینکه چگونه خجالت نکشیم را در مطالب زیر دنبال کنید:
تماس چشمی برقرار کنیم و لبخند بزنیم.
مستقیما به چشم های طرف مقابل نگاه کنیم و لبخند بزنیم. چنین کاری از نظر بسیاری از افراد آسان و پیش پا افتاده است ولی برای خجالتی ها می تواند مثل یک کابوس باشد. بنابراین از امروز تمرین را شروع کنیم، در روز حداقل به چشم های 3 نفر نگاه کنیم، لبخند بزنیم و بگوییم “سلام”.
زبان بدنمان را تغییر دهیم.
اکثر خجالتی ها سرشان را پایین می اندازند، به زمین نگاه می کنند، قوز می کنند و دست هایشان را در جیب قرار می دهند.
پس برای از بین بردن خجالت سعی کنیم زبان بدنمان را تغییر دهیم. تماس چشمی برقرار کنیم، هنگام راه رفتن سر را به پایین ننداخته و به بالا نگاه کنیم، به روشنی و با قاطعیت صحبت کنیم، وقتی صحبت می کنیم حتما دست هایمان را حرکت دهیم، هنگامی که با ما حرف می زنند سر تکان دهیم و صاف بایستیم. این کار به تمرین نیاز دارد بنابراین کار خود را با کسانی شروع کنیم که آنها را می شناسیم و با آنها احساس راحت تری می کنیم.
تظاهر کنیم که خجالتی نیستیم.
بعضی اوقات لازم است تظاهر کنیم که احساس راحتی می کنیم تا اینکه آهسته آهسته اعتماد به نفس خود را به دست آوریم. اما این کار چگونه ممکن است؟ بهترین راه این است که به رستوران یا فروشگاهی برویم که با آن آشنا نیستیم. چون افرادی که در آنجا هستند ما را نمی شناسند، می توانیم هر طوری که دوست داریم رفتار کنیم.
قبل از اینکه از خانه خارج شویم، از خودمان بپرسیم که شخصیت جدید ما چگونه رفتار خواهد کرد. آسان ترین راه چیست؟ وقتی به سوپرمارکت می رویم برای چند لحظه با فروشنده ارتباط برقرار کنیم، یک مکالمه کوتاه داشته باشیم و حتی با او شوخی کنیم.
بهترین ظاهر را داشته باشیم.
اغلب افراد خجالتی به گونه ای لباس می پوشند که توجه دیگران را جلب نکنند، مثلا موهایشان را روی صورتشان می ریزند، یا کلاه نقابدار می گذارند و آن را روی چشم هایشان می کشند. یعنی به هرگونه ای سعی می کنند خودشان را پنهان کنند.
اما اگر اعتماد به نفس کافی داشتیم، چگونه لباس می پوشیدیم؟ لزومی ندارد لباس های گران قیمت تهیه کنیم. کافی است ظاهری آراسته داشته باشیم و مطمئن باشیم ظاهر آراسته اعتماد به نفس ما را تقویت می کند. موهایمان را تمیز و مرتب نگه داریم، لباس های نو و شیک بپوشیم و از عطرهای خوشبو استفاده کنیم.
قبل از اینکه از خانه خارج شویم، همه تلاش خود را بکنیم تا خوب به نظر برسیم و خودمان را دوست داشته باشیم.
خوش بینی را تمرین کنیم.
بسیاری از خجالتی ها نسبت به زندگی و سایر افراد نگاهی بدبینانه دارند. ممکن است کارمان را دوست داشته باشیم ولی از برقراری ارتباط با دیگران خوشان نیاید. ممکن است نسبت به کسانی که از ما خوشحال تر یا موفق ترند دید بدی داشته باشیم. مطمئنا آن ابر خاکستری بدبینی که با خود به هرکجا می بریم، به عزت نفسمان صدمه خواهد زد. پس دیدگاه ها و تفکرات منفی را کنار بگذاریم و خوش بین باشیم. به زودی در می یابیم که وقتی نسبت به دیگران و دنیای اطرافمان دید مثبت تری داشته باشیم، اعتماد به نفسمان بیشتر خواهد شد.
از دیگران یاد بگیریم.
وقتی با کسی روبرو می شویم که برون گرا، اجتماعی و خوش سر و زبان است، به طرز رفتار، گفتار و حرکات بدنش توجه کنیم. چهره او هنگام صحبت کردن چه حالاتی دارد؟ چگونه عقاید و تفکراتش را منتقل می کند؟ سعی کنیم بعضی از این نکات را در زندگی خود پیاده کنیم. لازم نیست کسی را الگوی خود قرار دهیم یا از او تقلید کنیم، ولی توجه به رفتار دیگران به ما کمک خواهد کرد تا روش خاص خود را پیدا کنیم.
آنچه در بالا گفته شد طبق قانون جذب به ما کمک می کند تا بر خجالت خود غلبه کنیم و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشیم. فراموش نکنیم که قرار نیست معجزه اتفاق بیفتد و همه چیز یک شبه درست شود، ولی اگر از اراده کافی برخوردار باشیم و نکات بالا را هر روز اجرا کنیم، کم کم خواهیم دید که خجالتمان ناپدید شده است.