مراقبه به چه معناست و چه فوایدی دارد

نظرات 6
12 دقیقه زمان مطالعه

مراقبه به چه معناست و چه فوایدی دارد

چگونه مدیتیشن کنیم؟ (قانون جذب)

دوستان عزیز سایت پرورش افکار، مطمئنا نام مراقبه بسیار به گوشتان خورده است، ولی هنوز برای امتحان کردن آن مردد هستید. مطالعات نشان داده که فواید مراقبه و تاثیرات مثبت آن بر روی سلامت هرروز بیشتر از قبل ثابت می شود. در این مقاله قصد داریم مراقبه و فواید آن بر جسم و روح را شرح داده و نحوه ی استفاده از آن را به شما عزیزان آموزش دهیم.

شاید انجام مراقبه در ابتدای راه کمی سخت و بی فایده به نظر برسد، اما با شروع آن و انجام تمرینات مستمر شاهد اثرات مثبت آن بر ذهن و جسم خود خواهید بود.

می توانید از روزی چند دقیقه شروع کنید، شاید در ابتدا کمی سخت به نظر برسد ولی پس از مدتی تمرین، این کار به بخش مهم و لذت بخشی از زندگی تان تبدیل می شود و به راحتی می توانید آن را انجام دهید.

البته توجه داشته باشید، در ابتدا شاید با چند دقیقه تمرین نتوانید به تاثیر قابل توجهی برسید، ولی این کار را ادامه دهید، تا به یک عادت تبدیل شود سپس به صورت روزمره به انجام آن بپردازید.

مراقبه یا مدیتیشن چیست؟

مراقبه یا مدیتیشن چیست؟

هنگامی که شما به مراقبه ی تمرکزی می پردازید، در اصل تمرکز خود روی یک چیز خاص معطوف خواهید کرد. مثلا خیره شدن به یک جسم خاص، یا تمرکز بر روی سبک شدن بدن، تمرکز بر روی ذهن و خالی کردن از تفکر برای رسیدن به آرامش ذهنی!

نکته ی اصلی که در مراقبه باید به آن توجه کنید این است که باید بتوانید روی یک چیز خاص تمام تمرکز خود را قرار دهید و فکر خود را به هیچ چیز به جز آن مشغول نکنید. اگر ذهنتان به جای دیگری منحرف شد، باید دوباره تمرکز کنید. به همین دلیل است که در این کار باید تمرین مداوم داشته باشید، تا بتوانید به مرحله ای برسید که به راحتی برای مدت زیادی این کار را انجام دهید و از آن لذت ببرید.

نوع دیگری از مراقبه که وجود دارد که به آن مراقبه ی نظارت باز گفته می شود و کمی متفاوت تر از آن چیزی است که در بالا به آن پرداختیم. البته به طور مطلق نمی توان بین ای دو نوع مراقبه، تفاوت قائل شد و شاید بتوان به نوعی هر دو روش را در قالب یک روش کلی به کار برد. مهم این است که بتوانید مفهوم مراقبه را درک کرده و به تمرکز بپردازید.

این روشی که قصد داریم به آن اشاره کنیم به این صورت است که شما بر روی تمام چیزهایی تمرکز می کنید که اطراف شما اتفاق می افتد. در واقع بدون این که به چیزی واکنش نشان بدهید، تنها باید به ملاحظه و نظارت اتفاقاتی که اطرافتان رخ می دهد، بپردازید.

وقتی مراقبه می کنیم،، چه اتفاقی در ذهن رخ می دهد؟

هنگام مراقبه اتفاق جالبی در مغز رخ می دهد. محققان با استفاده از فناوری هایی مانند اف ام آر آی، می توانند اتفاقاتی که در زمان مراقبه در ذهن رخ می دهد را به طور دقیق مشاهده و بررسی کنند.

در زمان مراقبه مغز پردازش فعال و سریع اطلاعات را که به طور دائم در حال انجام است، را متوقف می کند. البته باید توجه داشته باشید که این اتفاق در زمانی رخ می دهد که شما به مراقبه ای عمیق و به صورت صحیح دست یابید. در این زمان مغز شما به گونه ای عمل می کند که می توان کاهش امواج بتا را به راحتی مشاهده کرد. امواج بتا عملیات پردازش اطلاعات در مغز ما را نشان می دهند. این تغییرات حتی تا ده ها دقیقه بعد از انجام مراقبه قابل مشاهده خواهد بود.

البته باید به این نکته اشاره کرد، در صورتی که به صورت روزمره و دائم به انجام مراقبه بپردازید، در هر بار انجام مراقبه، کمتر تغییرات شدید در فعالیت مغز شما رخ خواهد داد، و رفته رفته به این حالت آرامش دست پیدا خواهید کرد.

مراقبه از چه طریقی روی مغز تاثیر می گذارد؟

مراقبه از چه طریقی روی مغز تاثیر می گذارد؟

در طی انجام مراقبه چند قسمت از مغز گرایش به خاموشی پیدا می کند و از فعالیت سریع آن ها کاسته می شود. یکی از این نواحی مغز، لوب پیشانی است. لوب پیشانی را می توان یکی از مهم ترین و تکامل یافته ترین بخش های مغز، استدلال، برنامه ریزی و خودآگاهی نامید. در طی انجام مراقبه، این قسمت گرایش زیادی به خاموشی پیدا می کند.

یکی دیگر از قسمت های مغز که در طی مراقبه تاثیراتی را می پذیرد، لوب آهیانه ای است. این قسمت از مغز، مسئول پردازش اطلاعات حسی درباره ی دنیای اطراف است و همچنین جهت یابی در فضا و زمان را تشخیص می دهد. در طی انجام مراقبه، این قسمت از مغز هم به حالت انفعال می رود.

قسمتی در مغز وجود دارد به نام تالاموس، که به آن می توان لقب «دروازه بان عواطف» داد. تالاموس یا نهنج با هدایت برخی داده های احساسی به اعماق مغز، مانع ورود سیگنال های دیگر به این مسیر می شود. مراقبه این سیگنال ها را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.

آخرین بخشی مغز که در هنگام مراقبه بیشترین تاثیراث روی آن گذاشته می شود، ساخت شبکه ای است که به عنوان «نگهبان مغز» فعالیت می کند و مغز را آماده ی پاسخگویی نگه می دارد. در هنگام انجام مراقبه تاثیرات واضحی را روی این بخش می توان مشاهده کرد، به طوری که شدت سیگنال های انگیختگی را به طور قابل توجهی کاهش خواهد داد.

تاثیرات متعدد مراقبه

تاثیرات متعدد مراقبه

پس از این که تاثیر مراقبه را در مغز بررسی کردیم و در جریان این قرار گرفتیم که مراقبه چه تاثیر مثبتی بر روی قسمت های مختلف مغز دارد، بهتر است نحوه ی تاثیر مراقبه بر روی سلامتی، تمرکز، حافظه و … را مورد بررسی قرار دهیم.

مراقبه و افزایش تمرکز

مراقبه و افزایش تمرکز

مهم ترین تاثیری که در مراقبه می توان به آن اشاره کرد و کاملا قابل مشاهده است، افزایش تمرکز می باشد. به دلیل این که شما در هنگام مراقبه به صورت جدی به تقویت قدرت تمرکز خود می پردازید و تلاش می کنید تمرکز خود را بر چیز خاصی معطوف نمایید.

این تمرینات قطعا می تواند بعد از مراقبه هم به صورت طولانی مدت شما را تحت تاثیر خود قرار داده و در افزایش تمرکزتان تاثیرات قابل توجهی داشته باشد.

مراقبه و کاهش استرس و اضطراب

یکی دیگر از نتایج بسیار مفید و جالبی که با مراقبه می توان به آن دست پیدا کرد، کاهش استرس و اضطراب است. درواقع شما هر چه بیشتر به مراقبه بپردازید، کمتر در معرض اضطراب و استرس های روزمره قرار خواهید گرفت.

مراقبه برخی از مسیرهای عصبی شما را تضعیف خواهد کرد، شاید در ابتدا تصور کنید این می تواند برایتان بد باشد، ولی همین مورد قادر است بهترین تاثیرات را بر بدن شما اعمال کند. در اصل هنگامی که مورد ترس قرار می گیرید، احساس قدرتمندی از بدن به سمت مغز فرستاده می شود و مسیرهای عصبی بدن به شدت تحریک شده که سبب می شود شما احساس ترس یا اضطراب را تجربه کنید.

در هنگام مدیتیشن یا مراقبه، این مسیرها را به شدت تضعیف می کنید، و به نوعی مانع بروز اضطراب خواهید شد. به جای اینکه هنگام درد واکنش بدی را از خود نشان دهید، نگران شوید یا احساس ترس کنید، صبر می کنید تا درد مراحل عادی درمان خود را طی کند و به پایان برسد.

مراقبه و تقویت حافظه

مراقبه و تقویت حافظه

کاترین کر، یکی از محققانی است که در مرکز تصویربرداری پزشکی مارتینوس فعالیت می کند. وی در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده که انجام مراقبه ی تمرکزی، قادر است امواج مغزی را که مانع حواس پرتی می شود را کنترل و تنظیم کند. همچنین افرادی که به صورت مداوم به مدیتیشن می پردازند، توانایی قابل توجهی در نادیده گرفتن عواملی دارند که موجب حواس پرتی می شوند؛ و همچنین توانایی بیشتری در پذیرش حقایق و یادآوری سریع موارد دارند.

مدیتیشن و مراقبه

برخی دیگر از فواید بی نظیر مدیتیشن و مراقبه:

کاهش قابل توجه درد، استرس و اضطراب

کند شدن روند پیری

کاهش یافتن احساس تحریک پذیری و افسردگی

کنترل تنفس و کاهش فشار خون

کنترل بهتر روی افکار و واکنش های مغز

بهبود فرآیند تمرکز، تصمیم گیری و حافظه

چهار روش اصلی برای مراقبه

چهار روش اصلی برای مراقبه

مراقبه تمرکزی

در این نوع مراقبه باید روی یک موضوع تجربی مانند یک شاخه گل، یک احساس خوب، هاله ای از نور، صدای موسیقی و مواردی از این قبیل تمرکز کنید. با تمرکز روی یک موضوع، فکرتان را از اضطراب ها و پریشانی ها دور می کنید و به درک بالایی از هوشیاری و آگاهی می رسانید.

مراقبه ی متحرک

آن دسته از افرادی که برای مراقبه های طولانی مدت و نشسته زمان ندارند، می توانند از روش مراقبه ی متحرک استفاده کنند. در این روش توجه ذهن خود را به آن چه در حال انجام است، متمرکز می کنید و به آرامش ذهنی فوق العاده ای دست می یابید.

مراقبه حسی

روش انجام این مراقبه به این صورت است که ذهن روی صداها، بوها، مزه ها و هر محرک فیزیکی که امکان دارد، تمرکز خواهد کرد.

مراقبه هدایت شده

برای انجام این مراقبه باید از یک فرد حرفه ای و یا یک مربی کمک بگیرید. به این صورت که آموزش های کلامی از سمت مربی ارائه شده و شما به انجام آن می پردازید.

۳.۲/۵ - (۱۱ امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

6 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
6
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx