برای درک احساسات دیگران چه کارهایی انجام دهیم
شناختن شخصیت و درک احساسات دیگران جزو مهارت هایی است که در هر رابطه مهم است؛ چه رابطه احساسی باشد چه کاری. البته هر آدمی رفتارهای مختص خودش را دارد، ولی از روی بعضی از رفتارها این فرصت را دارید که شخصیت آن ها را متوجه شوید.
البته برای درک احساسات دیگران باید ذهن خود را انعطاف پذیر کنید، باید پیش زمینه های خود را کنار بگذارید و فقط به آنچه می بینید بسنده کنید تا به موفقیت و رشد فردی قابل توجهی دست پیدا کنید.
1 – به ظواهر دقت کنید
یکی از راه هایی که می توانید افراد را بشناسید و به درک احساسات دیگران دست پیدا کنید، لباس پوشیدن است. اگر فردی لباس رسمی می پوشد حتما او خیلی مبادی اداب است و یا اگر لباس اسپرت می پوشد، احتمالا زندگی را سخت نمی گیرد.
اگر فردی باشد که لباس های درهم و شلخته می پوشد، آدمی است که برای زندگی اش برنامه ای ندارد. پس تا حدودی می توانید از روی لباس پوشیدن به خصوصیات شخصی او پی ببرید. این موارد به شما در بالا بردن درک احساسات دیگران کمک کند.
2 – به زبان بدن خوب توجه کنید
شما می توانید از روی حرکات دست و پا به برخی از خصوصیات و درک احساسات دیگران دست پیدا کنید، مثلا اگر موقع راه رفتن سرش را بالا بگیرد، این نشانه اعتماد به نفس او است و یا اگر موقع صحبت کردن دست هایش را پنهان کند متوجه شوید او مسئله ای را از شما پنهان می کند.
اگر فردی پاهایش را مدام تکان دهد، به راحتی متوجه می شوید او مضطرب است و یا از کسی دلخور می باشد. البته این موضوع را هم بگویم که گاهی افرادی بی دلیل این کار را انجام می دهند و برایشان به صورت عادت شده است.
3 – به حالت چهره او دقت کنید
درک احساسات دیگران به خوبی از روی چهره آن ها قابل تشخیص است. زمانی که فشار روانی زیاد باشد و یا درگیری فکری وجود داشته باشد، وسط پیشانی افراد چروک می شود. و یا خیلی شاد باشند دور چشم هایشان چروک می شود. حتی از روی لب هم این تشخیص را می توانید بدهید تا احساس های درونی دیگران را بشناسید. مثلا جویدن لب نشانه خشم است و لبخند نشانه راضی بودن از شرایط است.
4 – مکالمه داشته باشید هر چند کوتاه
این که مکالمه کوتاه به شما کمک نخواهد کرد در شناخت اطرافیانتان سخت در اشتباه هستید. شما با چند جمله می توانید به خصوصیات دیگران پی ببرید. اگر فردی را برای بار اول دیده اید، می توانید از روی مکالمه هایش به خصوصیات رفتاری او پی ببرید و اگر آن فرد دوست شما است، به راحتی از روی لحن صحبت او می توانید به درک احساساتش برسید.
5 – از او مستقیم سوال کنید
اگر سوالی ذهن شما را درگیر کرده بهتر است خیلی صریح از او بپرسید. از حاشیه و کلنجار رفتن شدیدا بپرهیزید؛ چون هم خودتان و هم طرف مقابل را سردرگم می کنید. به شما پیشنهاد می کنم تا همه حرف های طرف مقابلتان به اتمام نرسیده است او را قضاوت نکنید، از او بپرسید و منتظر جواب باشید. این راه جزو راه هایی است تا درک شما را نسبت به احساسات دیگران بالا ببرد.
6 – بر روی کلماتی که استفاده می کنید زوم شوید
در حین صحبت با دیگران به کلماتی که دیگران استفاده می کنند دقت کنید. مثلا بگوید این بار بار دوم است که من مقام می اورم متوجه شوید به شما می خواهد بگوید که در گذشته مقام آورده است و فرد موفقی است. شما خیلی راحت می توانید متوجه شوید که او برای بالا بردن اعتماد به نفسش نیاز به مهر تایید دارد. پس کلمه ها یکی از مواردی است که به درک احساسات دیگران کمک می کند.
7 – به لحن صحبت طرف مقابل توجه کنید
بعد از حالت های صورت لحن کلام راه دوم برای نشان دادن احساسات است. ولی بعضی از احساسات را نمی شود از طریق صدا منتقل کرد. از روی صدا مثل ارمش، اطمینان، رضایت، آرامش می توان به درک احساسات دیگران رسید. ولی احساس های دیگر مثل ناراحتی، دوستی، آرامش و ترس به این صورت قابل تشخیص نیست.
بعضی از احساسات در صدا کاملا گویا هستند و می توان تشخیص داد مثل صدای بلند نشانه خشم و یا علاقه به موضوعی که راجع به آن صحبت می کنید و بر عکس صدای آرام نشانه دوستی، رضایت و آرامش و اطمینان است؛ و در آخر اگر صدای ارام همراه نفس عمیق باشد نشانه ترس و یا مضطرب بودن شخص است.
8 – به فرضیات اهمیت ندهید
فرضیه ها باعث سوتفاهم خواهند شد. وقتی بخواهید شخصیت کسی را از روی فرضیه ها تشخیص دهید چیزی دستگیرتان نمی شود و شما را گیج تر می کند. مثلا فرض کنید طرف مقابل خشمگین و عصبانی است هرچه بگوید شما به حساب خشمگین بودن او برداشت می کنید، این طور قضاوت شما را دچار سردرگمی می کند. مثلا اگر همسرتان شب زود خوابید و با شما بیرون نیامد او را قضاوت نکنید شاید او فقط خسته است. پس ذهن خود را باز نگه دارید و نشانه ها را ببینید و در آخر تصمیم بگیرید تا قضاوت شما دچار مشکل نشود.
9 – به شواهد تکیه کنید
بعد از دیدن تمام شواهد به سراغ شهودتان بروید. این حس درونی است، پس فرق ان با منطق زیاد است. این راه شناختن در برخورد اول بسیار حائز اهمیت است. این احساس در واقع قبل از فکر کردن لمس خواهید کرد.
10 – تماشای دیگران را تمرین کنید
شناختن و درک احساسات دیگران از روی ظواهر احتیاج به تمرین دارد، پس هرچه بیشتر تمرین کنید بیشتر مهارت خود را بالا می برید. تمرینی که می توانید انجام دهید این است که یک بار صدای تلویزیون را قطع کنید و از روی زبان بدن به درک احساس های دیگران برسید. بعد از این کار صدای تلویزیون را بلند کنید و همان برنامه را این بار با صدا گوش کنید. بعد ببینید در درک احساسات دیگران موفق بوده اید یا نه.
11 – به لحن صدای طرف مقابل توجه کنید
بعد از حالت های صورت تغییر لحن صدا راه دوم برای بروز احساسات است. افراد به کمک صدا می توانند به احساس خود را کنترل کنند. البته از طریق صدا نمی توانید احساسات خود را منتقل کنید. مثل اطمینان، رضایت، ترس، مشخص نیستند و سخت می توان آن ها را تشخیص داد.