بهترین راه ایجاد تغییرات در زندگی
اگر بخواهیم رفتارمان را تغییر دهیم، تنها یک راه موثر برای این کار وجود دارد: باید درد و رنج فوری و فراوانی را با رفتار گذشته، لذت و شادی فوری و فراوانی را با رفتار جدید همراه کنیم. ما می توانیم این موضوع را این گونه در نظر بگیریم که همه ی ما در زندگی شیوه های تفکر و رفتاری را آموخته ایم تا رنج را از ما دور کند و لذت را نصیب مان کند.
همه ی ما احساساتی از قبیل بی حوصلگی یا ناراحتی و خشم و پریشان حالی را تجربه کرده ایم و راهکارهایی به کار برده ایم تا بر آنان غلبه کنیم. در این موارد بعضی ها به خرید روی می آورند و بعضی دیگر به پر خوری، افراط در مصرف دخانیات روی می آورند. آن ها آگاهانه یا ناآگاهانه می دانند که چنین راهی فقط دردشان را تسکین می دهد و لذتی آنی پدید می آورد.
برای تغییر باید چند مرحله ساده را پشت سر بگذاریم تا با استفاده از نتایج حاصل راهی نیروبخش و مستقیم پیدا کنیم تا از رنج رهایی و به لذت و موفقیت در زندگی دست پیدا کنیم. باید برای رسیدن به این هدف از راه های موثر و هوشمندانه تر استفاده کنیم. در ادامه به چند مرحله اشاره می کنیم که به شما می کنند تا راهی مستقیم برای رهایی از رنج و کسب لذت پیدا کنید.
1 – تعیین کنید واقعا چه می خواهید و در حال حاضر چه مانعی در راه شما وجود دارد
این نکته را همواره به خاطر داشته باشید که شما در زندگی به اهدافی دست پیدا می کنید که به آن توجه داشته باشید. اگر توجه خود را به اموری معطوف کنید که برای تان خوشایند نیستند، بیشتر دچار آن ها می شوید.
اولین گام برای ایجاد هر تغییری در ما انسان ها این است که متوجه شویم چه می خواهیم تا هدفی را پیدا کنیم که به سویش حرکت کنیم. هرچه بیشتر از خواسته های خود آگاهی داشته باشیم، قدرت بیشتری پیدا می کنیم تا سریع تر به آن چه می خواهیم دست پیدا کنیم.
در ضمن باید بدانیم که چه عاملی مانع ما از رسیدن به خواسته های مان می شود. به طور کلی آنچه مانع دستیابی به تغییر دلخواه می شود رنج و دردی است که تصور می کنیم با آن تغییر دچار آن می شویم. گاهی با خودمان فکر می کنیم که اگر تغییر کنیم دچار رنج و عذاب می شویم. یا ممکن است از تغییری که برای مان ناشناخته است بترسیم.
2 – رنج فراوانی را به عدم تغییر و لذت فراوانی را به تغییر خود در حالت کنونی مرتبط کنید
اکثر افراد می دانند که واقعا تمایل دارند تغییر کنند، با این وجود نمی توانند از عهده این کار بر بیایند! معمولا ایجاد تغییر به توانایی افراد ارتباطی ندارد، بلکه ایجاد انگیزه مهم است. مهم نیست بتوانیم تغییری ایجاد کنیم، مهم آن است که باید این کار انجام شود و نباید به روز دیگری موکول گردد. تنها راه ایجاد تغییر فوری این است که خود را موظف کنیم هرچه زودتر به آن دست پیدا کنیم.
هر گاه می خواهیم تغییری به وجود آوریم باید بدانیم که مسئله توانستن در کار نیست و باید این کار را انجام دهیم. این که کاری را انجام می دهیم یا نمی دهیم بستگی به میزان انگیزه ما دارد و انگیزه هم با نیروهای دوگانه رنج و لذت در ارتباط است که به زندگی ما شکل می دهند. هر تغییری در زندگی ناشی از تغییر در واسطه های عصبی است که چه اموری را رنج آور و چه اموری را لذت بخش معنا کنیم.
غالبا به خاطر وجود احساسات مختلط در ایجاد تغییر دچار مشکل می شویم. به عبارت دیگر ما دارای احساسات مختلطی هستیم که برای هر تغییری احساس رنج و لذت را به آن ها مرتبط می کنیم و به این تربیت مغز دچار تردید می شود و ما را از به کارگیری امکاناتی که برای ایجاد تغییر در اختیار داریم، باز می دارد.
پیدا کردن یک اهرم روانی برای تغییر
اهرم وسیله ای است که برای جابه جایی و بلند کردن وسایلی که به تنهایی قادر به تکان دادن آن نیستیم به کارمان می آید. ما برای ایجاد هر تغییری هم باید از اهرم های روانی استفاده کنیم که بسیار مهم و مفید هستند. بنابراین اگر بارها تلاش کرده اید که تغییری ایجاد کنید اما با شکست مواجه شده اید، تنها مفهومش این است که اهرم روانی غلبه بر رنج و دردی را که برای تغییر به کار برده اید به اندازه کافی قوی نبوده است.
قوی ترین اهرمی که می توانید از آن استفاده کنید رنجی است که از درون بر می خیزد نه بیرون! علم به این مطلب که نمی توانید مطابق با معیارهای خود زندگی کنید، بزرگ ترین رنج و عذاب است. اگر نتوانیم مطابق بینش خود زندگی کنیم، و اگر رفتارهای مان با معیارها و شناختی که از خود داریم در تضاد باشند، آن گاه این تضاد میان اعمال و شخصیت ما موجب ایجاد تغییر و رسیدن به موفقیت در زندگی می شود.
چرا انسان با وجود این که می داند باید تغییر کند، این کار را انجام نمی دهد؟
به این دلیل که تغییر را رنج آورتر از عدم تغییر می داند. باید کاری کنیم عدم تغییر برای مان رنج آور شود، آنقدر رنج آور که از حد تحمل و توان ما خارج شود و ایجاد تغییر برای مان جذاب و لذت بخش باشد.
برای دستیابی به یک اهرم واقعی برای تغییر باید در مرحله اول از خودتان سوالات عذاب آور بپرسید. مثلا از خود بپرسید اگر تغییر نکنم چه ضرری برایم خواهد داشت؟ اگر این تغییر را به وجود نیاورم چه چیزهایی را در زندگی از دست می دهم؟ با این سوالات عدم تغییر خود را با چنان رنجی همراه کنید که دیگر مایل نباشید به چنین وضعیتی ادامه دهید.
اگر باز هم نتوانستید به یک اهرم مناسب برای ایجاد تغییر دست پیدا کنید، آن گاه به اثرات این رفتار بر روی کودکان و کسانی که برای تان مهم هستند، فکر کنید. به این دلیل که اغلب ما انسان ها به دیگران بیشتر از خودمان اهمیت می دهیم. پس تصور کنید که عدم تغییر شما چه زیان هایی بر روی عزیزان تان خواهد داشت.
مطرح کردن سوالات لذتبخش مرحله دوم پیدا کردن اهرم مناسب برای تغییر است تا با آن ها بتوانید احساسات مثبتی را به تغییر خود مرتبط کنید. مثلا از خودتان بپرسید اگر تغییر کنم چه احساسی نسبت به خودم پیدا می کنم؟ اگر موفق شوم چنین تغییری در زندگی ام به وجود آورم، چه نظری نسبت به خودم پیدا می کنم؟ اگر امروز تغییر کنم به چه کارهایی می توانم دست بزنم؟
شما باید با این روش به دلایل فراوان و نیرومندی برسید تا برای تان مشخص شود چرا باید تغییری فوری در خود به وجود آورید و چرا نباید آن را به تاخیر بیندازید. بدیهی است اگر اهرم روانی لازم را در اختیار نداشته باشید، نمی توانید هم اکنون در خود تغییری به وجود آورید. حال که موفق شده اید عدم تغییر را در سیستم عصبی خود با درد و رنج فراوانی مرتبط کنید و ایجاد تغییر برای تان لذت بخش شده است، می توانید تغییری به وجود آورید تا به سمت موفقیت در زندگی گام بردارید.