راهکارهای کلیدی تقویت عزت نفس

2 کامنت
10 دقیقه زمان خواندن

راهکارهای کلیدی تقویت عزت نفس

راههای تقویت و افزایش عزت نفس

همراهان عزیز سایت پرورش افکار، در این مقاله قصد داریم، به تشریح چهار ویژگی مهم در مورد عزت نفس بپردازیم. شما عزیزان با رشد و پرورش این ویژگی ها در وجود خود، می توانید تمام اتفاقات مثبت و ایده آل را در زندگی و آینده خود رقم بزنیم. با ما همراه باشید.

تقویت عزت نفس شامل چهار مرحله اساسی است:

احساس رضایت مندی از داشتن رابطه با دیگران

  • احساس رضایت مندی از داشتن رابطه با دیگران

همه ما می دانیم افرادی که عزت نفس پایینی دارند، برای مخفی کردن این مشکل، اولین کاری که انجام می دهند این است که روابط خود را با دیگران محدود کنند. آن ها در هر زمینه ای به دنبال روابط کمتر می گردند، این افراد در جمع، انرژی خود را از دست می دهند و در انزوا انرژی به دست می آورند.

ریشه ی این موضوع به دوران کودکی این افراد برمی گردد. آن ها از زمان کودکی بر این باور بوده اند که «من بد هستم و دیگران نیز بد هستند»! بنابراین زمانی که یک فرد خودش بد باشد و دیگران نیز بد باشند، داشتن رابطه با افراد دیگر هیچ معنا و ارزشی در برندارد.

برای حل این مشکل باید تلاش کنید، به طور کاملا ساختگی و عمدی با دیگران ارتباط برقرار کنید و در مرحله ی بعد احساس رضایت مندی را از داشتن این رابطه در خود به وجود آورید. در این کار مداومت به خرج دهید و آن قدر این تمرین را تکرار کنید تا در ذهن شما تبدیل به یک عادت شود و به مرور احساستان به داشتن روابط با دیگران مثبت شود.

باید خودتان را در فضای امنی تصور کنید، باید بتوانید از بودن در کنار انسان های دیگر احساس آرامش و امنیت داشته باشید. عواملی که باعث می شود از قرار گرفتن در فضاهای جمعی، احساس عدم امنیت و آرامش داشته باشید را لیست کنید و برای بهبود آن ها تلاش کنید.

احساس منحصربه فرد بودن داشته باشید

  • احساس منحصربه فرد بودن داشته باشید

افرادی که عزت نفس پایینی دارند به هیچ وجه خود را انسانی با توانایی ها و ویژگی های منحصربه فرد تلقی نمی کنند. به شما اطمینان می دهم در وجود هریک از ما انسان های سراسر این کره خاکی، به اندازه ی کافی ویژگی هایی وجود دارد که به خاطر آن ها نسبت به خود احساس افتخار و بزرگی داشته باشیم و همواره از داشتن آن ها به خودمان ببالیم و آن ها را بروز دهیم.

اگر احساس می کنید نمی توانید در وجود خودتان ویژگی های منحصربه فرد را بیابید، کافی است که به درون خود بروید و به جستجوی این ویژگی های خاص بپردازید، سپس این کیفیت ها را در خود پیدا کنید. اگر به درستی توانایی های خود را جستجو کنید، قطعا می توانید ویژگی ها و کیفیتی هایی را بیابید، که نسبت به دیگران بالاتر و بهتر باشد.

کاری که افرادی با عزت نفس پایین انجام می دهند، کاملا برعکس است، آن ها در زمینه های مختلف خودشان را کم ارزش تر، پایین تر و ناشایسته تر از دیگران می بینند و باور می کنند، و حتی گاهی این احساسات را ابراز می کنند.

افرادی که عزت نفس فوق العاده بالایی دارند، این ویژگی ها در آن ها کاملا مشهود است و حتی در برخورد اول با این افراد می توانید متوجه این موضوع شوید.

گاهی این احساس عزت نفس، ساختگی است؛ این رفتار در بعضی افراد از حالت اعتدال خارج می شود، و حتی ممکن است به مرز عزت نفس کاذب برسد، اما اهمیتی ندارد! مهم این است که فرد بتواند مواردی را که ویژگی های خاص و منحصر به فردی هستند را در خود پیدا کند و کوشش کند تا آن ها را تقویت کرده و رشد بدهد.

توان مدیریت شرایط زندگی شخصی

  • توان مدیریت شرایط زندگی شخصی

همه ی ما انسان ها در مسیر زندگی خود شاهد فراز و نشیب ها و چالش های مختلفی هستیم که این موضوع امری طبیعی است. افرادی که عزت نفس بالایی دارند این مسئله را بخش جدانشدنی زندگی خود می دانند و همواره آمادگی رویارویی با این چالش ها را دارند و با راهکارهای کاملا منطقی و عاقلانه می توانند از پس آن ها بربیایند.

اما افرادی که عزت نفسشان پایین است در کنترل و مدیریت چالش های زندگی ضعف شدیدی دارند. آن ها در این شرایط، همیشه خود را قربانی می دانند، و فکر می کنند که زندگی با آن ها سر ناسازگاری دارد، احساس می کنند بیشتر از دیگران در حق و حقوق آنان اجحاف شده است. تصور می کنند دیگران خوش شانس هستند که شرایط بهتری دارند و تمام مشکلات خودشان را به گردن بد شانسی می اندازند!

آن ها همیشه دیگران را مقصر می دانند، مثلا دائم از پدر و مادر خود گلایه می کنند و می گویند تمام مشکلات من به دلیل رفتارهای نادرستی است که شما در دوران کودکی با من داشته اید. یا این که دولت و شرایط امروزی را بابت عدم موفقیت خود مقصر می دانند.

برای حل این مسئله راهکارهایی نیز وجود دارد. مثلا تلاش کنید برای زندگی امروز مهارت هایی را کسب کنید تا در مواجهه با این چالش ها احساس سردرگمی نداشته باشید.

الگوها و طرح واره های شخصی ذهنی افراد مختلف

  • الگوها و طرح واره های شخصی ذهنی افراد مختلف

همه ی انسان ها از دوران کودکی برنامه های مشخصی در ذهن خود دارند که می خواهند در بزرگ سالی به آن ها دست پیدا کنند. این برنامه ها بعدها تکرار می شوند تا حوادث و شرایطی که در اطراف شان وجود دارند، را برای تایید آن ها پیدا کنند، و سرانجام تبدیل به یک باور یا طرح واره ذهنی می شوند.

انسان ها در حقیقت پس از دوران نوجوانی با همین الگوها زندگی می کنند؛ و مجدد تلاش نمی کنند تا هر فرآیندی را از ابتدا موردبررسی، تحلیل و تصمیم گیری قرار دهند و سپس اقدامات لازم را روی آن اجرایی نمایند. بلکه از روی طرح واره ها و الگوهای از پیش تصمیم گرفته شده نسبت به آن موضوع تصمیم گرفته و بلافاصله اقدام می کنند.

اغلب افرادی که عزت نفس پایینی دارند خودشان را بسیار ناتوان فرض می کنند. آن ها حتی به توانایی های طبیعی و خدادای که هر شخصی در این سن خاص دارد، نیز باور ندارند. عموما باید سوال کنند و برای هر موضوعی نظر دیگران را جویا شوند. بدون دخالت دیگران قدرت و توانایی تصمیم گیری ندارند. گوشه گیر و ساکت هستند و زمانی که در جمع بحثی برای گفتگو پیش می آید، غالبا سکوت می کنند! چون احساس می کنند قدرت بیان و پاسخگویی درست به دیگران را ندارند.

افرادی که دارای عزت نفس عالی هستند، در هر موقعیت زمانی و مکانی کاملا متوجه احساسات خود هستند. آن ها به خوبی احساسات خود را می شناسند و در صورت لزوم آن را بیان می کنند.

برای مثال اگر فردی با آن ها رفتار نامناسبی داشته باشد و احساس خوبی نسبت به آن شخص نداشته باشند، بدون واهمه و در کمال خونسردی به فرد موردنظر تذکر می دهند و به خوبی می توانند از حریم خصوصی خود دفاع کنند و به کسی اجازه کوچک ترین تعدی و اهانتی را نمی دهند.

اما متاسفانه افرادی که عزت نفسشان پایین است، این گونه نیستند هیچ حد و حدود مشخصی برای خودشان قائل نیستند، ناراحتی ها و احساسات مثبت و منفی خود را نمی توانند بروز دهند و آن ها را در خود خفه می کند، مبادا بیان و ابراز این احساسات موجب آزردگی دیگران شود. تمام این ها طرح واره ها و الگوهای غلطی هست که در شخصیت این افراد به وجود آمده و حتما باید تغییر پیدا کند.

در این مقاله چهار ویژگی اصلی عزت نفس عالی داشتن را برای شما عزیزان تشریح کردیم. تلاش می کنیم در مقاله ای دیگر در مورد راهکارهای افزایش عزت نفس توضیح دهیم. امیدوارم از این مطلب استفاده کافی برده باشید.

4.3/5 - (11 امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

2 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
2
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx