چگونه بدبینی خود را درمان کنم و فردی خوش بین باشیم؟!
همراهان عزیز سایت پرورش افکار، بدبینی درواقع یک نوع بیماری است. ولی اگر نسبت به آن اطلاعاتی داشته باشیم می توانیم قبل از این که در وجودمان پیشروی کند، از آن پیشگیری کنیم. برای اطلاع از بدبینی و راه های غلبه بر آن با ما همراه باشید.
برای این که بفهمید به مشکل بدبینی دچار هستید یا خیر، باید فکر خود را مورد آزمایش قرار دهید. به این مثال توجه کنید! فرض کنید با شخصی قرار ملاقات دارید، شما سر وقت در محل قرار حاضر شده اید ولی فرد مقابل هنوز نیامده! چندین بار به تلفن همراه او زنگ می زنید، ولی جواب شما را نمی دهد!
در این صورت، اولین فکری که به ذهنتان خطور می کند، چه چیزی است؟ این که او آدم بی معرفت و بی لیاقتی است؟ می دانم عمداً گوشی را جواب نمی دهد! می خواهد مرا آزار دهد! دست من که نمک ندارد! این همه محبت کردم و جواب مرا این گونه می دهد! یا این که با خودتان می گویید او آدم با معرفت و خوش قلبی است! شاید تلفن همراهش را جا گذاشته یا آن را در حالت سکوت قرار داده! من مطمئنم اگر به تلفن همراهش دسترسی داشت پاسخ مرا می داد! حتماً موردی برای او پیش آمده که دیر کرده! یا در ترافیک مانده است! و …
قطعا اگر از کسی بپرسیم که خوش بین است و یا بدبین؟! سریعا خود را خوش بین معرفی کرده و از برچسب بدبینی به شدت اجتناب می کند. ولی باید به این مسئله توجه کنیم که اغلب افراد در بیشتر مواقع، به اطراف خود با عینک بدبینی نگاه می کنند. شاید بسیاری از این بدبینی ها علت موجهی هم داشته باشد و درنتیجه ی مشاهدات و برداشت های مختلف از محیط زندگی و جامعه به وجود آمده باشد. ولی به هر حال نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که تمام این افکار درنهایت از درون ما نشات می گیرد و سرانجام باید به اصلاح درون خود بپردازیم نه جامعه.
برای سنجش میزان خوش بینی و بدبینی خود، می توانید از آزمونی که توسط دکتر مارتین سلیگمن طراحی شده است استفاده کنید. با پاسخ دادن به 30 پرسش این آزمون می توانید به میزان خوش بینی و بدبینی خود تا حد زیادی پی ببرید.
شما باید امتیاز نهایی آزمون خود را از کم کردن امتیاز نمرات مربوط به رویدادهای ناخوشایند از رویدادهای خوشایند به دست آورید. اگر این عدد بین 6 تا 8 باشد، شما انسان خوش بینی هستید. اگر بین 3 تا 5 باشد، میزان خوش بینی و بدبینی شما تقریبا به یک اندازه می باشد و اگر بین 1 تا 2 باشد، شما آدمی نسبتا بدبین محسوب می شوید. درصورتی که اعداد صفر و زیر صفر باشد، شما بیش از حد به بدبینی گرفتار شده اید و به تغییر فوری نیاز دارید، پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
معنی خوش بینی چیست؟
خوش بینی یعنی استفاده از کل ظرفیت های مثبت ذهنی و امیدوار کننده در زندگی، برای موفقیت و تسلیم نشدن در برابر عوامل منفی ساخته ی ذهن و احساس یاس آور ناشی از سختی ارتباط با انسان ها و البته مواجهه با طبیعت می باشد.
انسان با خوش بینی می تواند به امید و نشاط در زندگی خود دست یابد، در صورتی که انسان بدبین با ناامیدی به سختی در دنیا زندگی می کند.
خوش بینی یا ساده لوحی؟!
خوش بینی با ساده لوحی به طور کامل در تضاد است، معنای خوش بینی این نیست که با ساده لوحی رفتار کنیم به گونه ای که هرکسی بتواند از شرایط ما سوءاستفاده کند. چه بسا افرادی که خوش بینی را با ساده لوحی اشتباه می گیرند و آن را به صورتی بروز می دهند که بعد از مدتی با حس بدبینی شدیدی با زندگی روبرو می شوند، و تفکرشان طوری می شود که باید نسبت به هر چیزی از خود بدبینی نشان دهند و از یک نقطه ای به بعد، نمی توانند نسبت به هیچ مسئله ای احساس خوبی از خود نشان دهند، درنتیجه ی به مرحله ی حادی می رسند که به راحتی قابل بازگشت نیست.
بنابراین باید حتما تفاوت بین خوش بینی با ساده لوحی را به طور کامل متوجه شویم. خوش بینی به معنی نگاه کردن به مسائل با دیدی وسیع تر و هوشمندانه تر است، خوش بینی یعنی نگاهی واقعی به مسائل!
خوش بینی احساسی مهم و ارزشمندی است!
نگرش با دید مثبت نسبت به مسائل می تواند به ما انرژی دهد و استعدادهای نهفته ما را فراخواند. این نگرش آگاهی ما را نسبت به فرصت ها افزایش خواهد داد. فردی که مثبت اندیش است حتی می تواند حوادث را از زاویه مثبت ببیند و با امید به آن بنگرد، مزیت های آن را کشف می کند و راه حل هایی می یابد که یک انسان بدبین هرگز نمی تواند متوجه آن شود.
بدبینی قادر است به روح انسان لطمه بزند و انرژی انسان را تحلیل برد و حتی انرژی اطرافیانتان را از بین ببرد. یک انسان بدبین درواقع اعتماد به نفس ضعیفی دارد و از پس انجام کارها به سختی بر خواهد آمد، و به این معتقد خواهد بود که توانایی انجام هیچ کاری را ندارد و هیچ اتفاقی خوبی در زندگی برای او اتفاق نخواهد افتاد و همه ی انسان ها قصد صدمه زدن به او را دارند. چنین فردی شادی را در زندگی خود حس نمی کند. بدبینی می تواند شما ازنظر هیجانی خسته کند و از پا درآورد و شما را در رابطه با دیگران ناکارآمد جلوه دهد.
فرد بدبین دلایل اتفاقات ناخوشایند را از عوامل و منشأ همیشگی می بیند و به این اعتقاد دارد که مستحق هیچ اتفاق خوبی نیست. خود را بی استعداد و نالایق می پندارد. اتفاقات بد را نتیجه ی بی لیاقتی خود دانسته در عوض اتفاقات خوب را ناشی از شرایط موقتی و تصادفی می داند و حاضر نیست به هیچ وجه به خود نسبت دهد.
چطور فردی خوشبین باشیم؟!
برای این که به فردی خوش بین تبدیل شوید، باید از همین حالا تصمیم بگیرید. خوش بین بودن به امکانات خاصی نیاز ندارد، تنها کافی است تصمیمتان را گرفته باشید. بهترین درمان برای بدبینی مثبت اندیشی است. باید از هر روشی که می توانید استفاده کنید تا به مثبت اندیشی برسید. به مقالات تکنیک های مثبت اندیشی مراجعه کنید، ما تمام تکنیک های رسیدن به مثبت اندیشی را در این مقالات شرح داده ایم.
در این راه می توانید از بهترین شیوه ای که می توان استفاده کرد بهره ببرید، یعنی تلقین! با استفاده از تلقین قادر خواهید بود تمام افکار مثبت را به سمت خود جذب کنید، افکار منفی و بدبینانه و مبتنی بر توهم را از خود دور کنید. باید به این توجه کنید که تمام بدبینی هایی که درون شما وجود داشته است از درونتان بوده است و می توانید دنیای بیرون را با دیدی بسیار متفاوت نگاه کنید.
به موفقیت هایی که تاکنون به دست آورده اید، اعتراف کنید و خودتان را علت اصلی آن بدانید. شما نباید موفقیت در زندگی خود را نتیجه ی شانس و یک چیز گذرا بدانید! در عوض باید مشکلات خود را ناشی از مسائل گذرا بدانید و از آن درس بگیرید. سپس به صورت خوش بینانه و با دیدی وسیع به آن نگاه کنید و از آن تجربه کسب کنید.
هنگامی که به یک موقعیتی وارد می شوید که در آن امکان ضرر و باخت وجود دارد، باید از قبل به خود بفهمانید و احتمالات را در نظر بگیرید و در صورت باخت در این موقعیت به خود لطمه نزنید و دید خود را تغییر ندهید.
افراد خوش بین مسائل را قطعی و بدون اشکال نمی بینند، همیشه انتقاد را به خوبی می پذیرند، نظرات خوب و سازنده ی دیگران را مدنظر قرار می دهند و تلاش می کنند خود را اصلاح کنند. همیشه سعی کنید در زندگی احساس خوشبختی داشته باشید و تمام مسائل را با دید مثبت مورد بررسی قرار دهید تا هیچ وقت دچار مسئله ای به نام بدبینی نشوید.