در این مقاله قصد داریم تا شما را با یکی از موثرترین ابزارهای خود بهسازی یا تزکیه نفس آشنا کنیم. این تکنیک به تقویت ذهن، ارتقاء شغلی و کفایت و توانایی کلی ما کمک میکند. شایان ذکر است که این متد ساده از هر کتاب خودسازی و جلسات انگیزشی موثرتر است.
این فرمول ساده برطرف کننده ی انتقاد از خود، ترس و استرس می باشد. در هر موقعیتی قابل استفاده است و همیشه نیز کار میکند. حتی می توانیم آن را بارها بدون هیچ محدودیتی استفاده نماییم. اِل رون هوبارد، مثلث د.م.ک را در سال 1960 کشف کرد. مثلث د.م.ک
د نمایانگر دانش، م نمایانگر مسئولیت و ک نمایانگر کنترل می باشد. مسئولیت داشتن در قبال چیزی یا در دست گرفتن کنترل چیزی، بدون داشتن علم و دانش کافی، دشوار می باشد. همچنین سعی در کنترل چیزی و یا دانستن چیزی بدون احساس مسئولیت احمقانه است. و همچنین دانستن کامل یک چیز و یا مسئولیت داشتن در برابر چیزی بدون داشتن کنترل بر روی آن غیرممکن است، چون اگر چنین نباشد اوضاع نابسامان خواهد شد.
راههای افزایش قدرت درونی
و کم کم فرد می تواند همه چیز را خوب پیش ببرد، با:
افزایش علم و دانش
افزایش احساس مسئولیت
افزایش قدرت اراده و کنترل
اگر افراد در برخورد با همه ی موقعیت ها، این تئوری را سرمشق خود قرار دهند، مطمئناً موفق خواهند شد.
با بررسی هر گوشه از مثلث د.م.ک جزء به جزء، فراموش کردن شکست ها و سرمشق گرفتن از موفقیت ها، فرد به طور قطع پی به قدرت درونی خود برده و موفق خواهد شد.
توصیه های عملکردی مثلث د.م.ک
یکی از مشکلاتمان را در نظر گرفته، آن را روی کاغذ نوشته یا در کامپیوتر تایپ کنیم. بعد برای هر یک از پرسش های زیر، پاسخی مناسب نوشته یا تایپ کنیم.
1- افزایش گوشه ی دانش
چطور می توانیم دانش خود را در مورد این مشکل افزایش دهیم؟ برای دانستن در مورد آن به چه چیزهایی نیاز داریم؟ برای بهتر فهمیدن مشکل چه منابعی را باید مطالعه کنیم؟
2- افزایش گوشه ی مسئولیت
چطور می توانیم مالکیت بیشتری از مشکل را بر عهده گیریم؟ مسئولیت کدام قسمت های این مشکل بر گردن ماست؟ آیا می توانیم مسئولیت قسمت هایی از مشکل که ما عامل آن نبوده ایم را بر عهده گیریم؟
3- افزایش گوشه ی کنترل
کنترل کدام قسمت مشکل را می توانیم بر عهده گیریم؟ چطور می توانیم کنترل قسمت های بیشتری از مشکل را نیز بر عهده گیریم؟
4- نادیده گرفتن شکست ها
اگر همواره بر شکست و عدم موفقیت تمرکز نماییم، آنها بزرگتر و غیر قابل تحمل تر خواهند شد. و به همین صورت با گرفتار شکست های بیشتری می شویم. پس باید راه هایی برای نادیده گرفتن شکست هایمان پیدا نماییم.
اگر نادیده انگاشتن شکست ها دشوار است، سعی نماییم آنها را یک به یک روی یک صفحه کاغذ نوشته و بعد کاغذ را از بین ببریم. حواسمان را متمرکز نماییم. دست از فکر کردن یا صحبت کردن درمورد آنها برداریم و از افرادی که پیوسته برایمان یادآور شکست هایمان هستند دوری کنیم. حواس خود را به چیزهای دیگری مشغول نماییم تا به شکست هایمان فکر نکنیم. همچنین باید سعی کنیم که درمورد شکست های دیگران نیز فکر نکنیم.
5- سرمشق گرفتن از موفقیت ها
برای سرمشق گرفتن از موفقیت هایمان چه باید بکنیم؟ چطور می توانیم پایه ی آنها را محکم کنیم؟
نوشتن آنها روی تکه ای کاغذ و چسباندن آن به دیوار می تواند روش خوبی باشد. سعی کنیم یادداشتی از همه ی موفقیت های زندگیمان تهیه کنیم. در مورد آنها با همه صحبت کنیم و برای هر موفقیتمان یک جشن حسابی بگیریم.
همچنین این عادت را در خود ایجاد کنیم که به دنبال کشف موفقیت های دیگران باشیم و آنها را نیز سرمشق خود قرار دهیم. هرچه بیشتر تمرکزمان را روی موفقیت قرار دهیم، موفقیت بیشتری عایدمان میشود.
بعضی از پاسخ های ما به این سوالات تقریباً ساده است. همین حالا می توانیم آنها را انجام دهیم. و خواهیم دید که چقدر بعد از آن در حل مشکل پیشرفت کرده ایم.
بعد از پاسخ گویی به سوالات آسان، قدم های سخت تر را برداریم. وقتی آنها را هم آغاز کردیم خواهیم دید که آنقدرها هم که فکر می کردیم دشوار نبوده اند.
اگر دنبال کردن این 5 قدم، مشکلمان را به طور کامل حل نکرد، سعی کنیم این مراحل را دوباره طی نماییم تا مشکل به طور کلی از بین برود.
طی کردن این مراحل علاوه بر حل مشکل ما، نوعی قدرت درونی نیز در ما ایجاد میکند که باعث میشود درک بهتری از زندگی پیدا کنیم.
پس برای حل مشکلاتمان، مثلث د.م.ک فراموشمان نشود!