استفراغ روانی واکنشی است که به دلیل اتفاقات مختلف نشان داده می شود. همان طور که از نام استفراغ پیدا است، قرار است یک سری ترکیبات و عناصر ناگوار بیرون ریخته شود با این تفاوت که مانند استفراغ طبیعی از دهان شما چیزی بیرون پرتاب نمی شود یا اسهال و یبوست نمی گیرید. مثلا برای کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی کافی است استرس را بیرون بریزید.
در استفراغ روانی قرار است به صورت غیر مستقیم یک بیرون روی یا تخلیه روحی داشته باشید. تخلیه ای از حوادث ناگوار،استرس و اضطراب، عصبانیت ها، شکست های عاطفی، مرگ نزدیکان و هر عاملی که سیستم عصبی ما را تحت تأثیر شدید قرار داده است.
در میان این عوامل، استرس بیشتر از موارد دیگر مردم را درگیر می کند. این استرس می تواند کم یا زیاد باشد. زیرا ظرفیت هر شخصی با دیگری فرق دارد.
استرس و استفراغ روانی
وقتی شما نمی توانید بر مسئله ای که پیش آمده یا قرار است اتفاق افتد کنترل داشته باشید در واقع دچار استرس شده اید. مسائل مختلف مانند کار، ازدواج، تحصیل، شرایط اقتصادی، مسائل عاطفی و … که در همه این موارد دوست دارید حرف های دلتان را یا در واقع احساس ناخوشایند و جملات منفی که سراغتان آمده است، دور ریزید.
این همان استفراغ روانی است. اگر این ناملایمات در وجود شما بماند باعث ناراحتی های روحی و حتی جسمی جبران ناپذیر خواهد شد.
استرس به عنوان یک اختلال شایع در تمام سنین است. دانش اموز مدرسه ای که به خاطر آزمون دچار استرس شده است تا دانشجوی دکترایی که با همه تسلط بر مطالب کنفرانس، دچار استرس می شود.
متأسفانه اکثر بیماری ها ناشی از استرس است. سراغ هر پزشکی که می روید و می گویید فلان درد را دارم، به عامل اصلی یعنی استرس و اضطراب اشاره می کند. اگر بتوانید با کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی و برون ریزی راحت این حالت آزار دهنده، این حس را مدیریت کنید مطمئن باشید دیگر خبری از درد جسمی و روحی نخواهد بود.
اگر قادر به کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی نباشیم چه مشکلاتی برایمان پیش میآید.
- مشکلات روحی روانی
- سرطان
- بیماری های قلبی
- لرزش
- آسم
- آلزلیمر
- میگرن
- چاقی
- دیابت
- مشکلات دستگاه گوارشی
چه عواملی باعث استرس می شود؟
این سؤال می تواند پاسخ های مختلفی داشته باشد. زیرا ممکن است مسئله ای از نظر کسی استرس زا باشد و از نظر کسی کاملا عادی. اما در حالت کلی استرس به دو دسته تقسیم می شود:
- استرس بیرونی
- استرس درونی
منظور از استرس بیرونی چیست؟
استرس بیرونی مربوط به مشکلات زندگی اعم از اقتصادی، بیماری خانواده، فوت عزیزان، ازدواج یا طلاق، شغل نامناسب یا شغل خسته کننده و … باشد. البته نمی توان گفت اصلا نباید در مورد این موارد استرس داشت. بلکه اگر از حد خود فراتر رود و شما را دچار به هم ریختگی ذهنی و عصبانیت و حالت تهوع کند، زنگ خطر است.
کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی چگونه ممکن است
هیچ کس در هیچ شرایطی علاقه ای به هیجانات منفی، عصبانیت، اضطراب، استرس درونی و تپش قلب شدید ندارد. همچنین از خوردن داروهای افسردگی امتناع می ورزد. خوب پس تکلیف چیست؟!
استفراغ روانی یکی از عوامل مؤثر بر کاهش استرس است. به این معنی که شما برای کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی باید احساس بدی که در قلبتان شکل گرفته و ذهنتان را درگیر کرده بیرون بریزید. بیرون ریختن این حس نامطلوب یعنی استفراغ روانی.
استفراغ روانی رابطه ای مستقیم با به حداقل رساندن استرس دارد. همین که بعد از استفراغ فیزیکی حس می کنید چقدر معده سمت سبک شده، در مورد استفراغ روانی نیز حس سبکی لذت بخشی به سراغتان می آید.
چند دستور عمل برای کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی:
-
نوشتن و نوشتن و نوشتن
کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی به معنی اینکه چیزی را بشکنید و یا از بین ببرید یا فریاد بزنید و باعث ناراحتی دیگران و در نهایت افسردگی خودتان در دراز مدت شوید نیست.
قلم و کاغذ بردارید و شروع به نوشتن کنید. شاید کمی شعاری باشد اما امتحان آن ضرر ندارد.
قرار است تخلیه روحی و راونی شوید پس باید به تکنیک هایی با راهکارهای مناسب دست بزنید. چیزی که همه جا پیدا می شود کاغذ و قلم است. نگران خط خرچنگ قورباغه خود یا مطالب بدون فعل و مفعول خود نباشید. فقط بنویسید و هر آنچه باعث ناراحتی شما شده بر کاغذ پیاده کنید.
این روش را مدتی ادامه دهید. بعدها خواهید دید چه کارهای بزرگ را می توان با این قلم و کاغذ معمولی انجام داد و به اهداف بزرگ رسید. مانند برنامه ریزی های مداوم و تمرکز کاری.
-
دیدار دوستان و خویشاوندان
به دوستان و نزدیکان خود سر بزنید با آنها بگو و بخند داشته باشید با صمیمی ترین ها درد و دل کنید و حتی راهکار بخواهید. خودتان را تخلیه روانی کنید و نگذارید چیزی ته دلتان شما را آزار دهد.
-
تفکر منفی را بیرون بریزید
اولاً که چرا باید فکر منفی به سراغ شما آید. چیزی که قرار باشد اتفاق بیفتد، می افتد. مهم این است بر زندگی خود مسلط باشید و نظم و تمرکز داشته باشید. دوماَ حالا که تفکر منفی به ذهن شما وارد شده آن را پرورش ندهید بلکه استفراغ کنید و آن را دور بریزید.
اینکه گاهی تعجب می کنید شخصی که می شناختید، خود دار یا درون گرا و همیشه آرام بوده، اما ناگهان دچار حمله قلبی یا مغزی شده و یا بیماری گرفته که او را از پا درآورده، تعجب می کنید، دلیل آن این است که مشکلاتش را به بیرون انتقال نمی داده و در واقع آن را قورت می داده.
این تخلیه یا استفراغ روانی به این معنی نیست که استرس و اضطراب خود را جار بزنید. هدف اصلی این است که با روش های مناسب مراقب جسم و روح خود باشید.
چند تکنیک و دستور عمل برای کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی
موثرتر از هر چیزی در کاهش استرس و اضطراب، تخلیه روحی یا استفراغ روانی است. یعنی اینکه کسی باشد که با اطمینان برای او در و دل کنید یا سر خود را بر روی شانه هایش بگذارید و زار زار گریه کنید و هر آنچه شما را آشفته کرده به بیرون انتقال دهید و در نهایت استفراغ روانی داشته باشید. در این قسمت از مقاله چند تکنیک دیگر جهت کاهش استرس به شما مخاطب گرامی معرفی خواهد شد:
-
دویدن یا پیاده روی تند
افرادی که می دوند و همیشه در حال پیاده روی هستند گویا قدرتمند تر از دیگرانند. گاهی می گویید فلان شخص فلان مشکل بزرگ را دارد اما روحیه خوبی دارد و استرس سراغش نمی آید. در واقع افراد با دویدن و پیاده روی تند باعث می شوند تا عضلات آنها خسته شود. این خستگی فعالیت دستگاه گوارش را عادی نگه می دارد یا در واقع از واکنش های سریع آن جلوگیری می کند.
ایجاد هورمونی به نام اندورفین وضعیت روحی را تقویت می کند و آدرنالین را به بیرون هدایت می کند و همه اینها موجب کاهش استرس می شود.
-
نفس کشیدن به صورت عمیق
وقتی عصبی هستید یا استرس دارید، تند تند نفس می کشید و آماده یک حمله روحی شدید هستید. اگر چند لحظه تمرکز کرده و نفس عمیق بکشید و این کار را چندین بار تکرار کنید، قطعا اضطراب شما را کم می کند و می توانید بر احساس خود کنترل داشته باشید
-
خوردن غذا و مایعات مناسب
همان طور که هنگام استفراغ فیزیکی خوردن غذایی سنگین احوالات شما را بدتر می کند و تخلیه مواد غذایی مختلف بیشتر خواهد بود، به منظور کاهش استرس به وسیله استفراغ روانی نیز باید این را بدانید که، خوردن غذای سنگین و چرب باعث می شود اوضاع ناخوشایند تر شود.
بهترین تغذیه سالم هنگام استرس، نوشیدن آب است که آرامش را به درون تان هدایت کرده و اضطراب را بیرون می ریزد. می توان گفت خیلی اوقات کمبود آب استرس را تشدید می کند. پس سعی کنید در طول شبانه روز حداقل چند لیوان آب سالم بنوشید.
-
دور شدن از محیط یا فاصله گرفتن از عامل استرس زا
وقتی از مکانی که موجب استرس شما است فاصله بگیرید و ناخود آگاه متوجه اطراف شوید، ذهنتان از مسئله ناخوشایند اتفاق افتاده دور می شود و اضطراب شما کاهش می یابد.
-
گوش دادن موسیقی
خوشبختانه صنعت موسیقی آهنگ های شاد با صداها و مضمون های متنوع مناسب را برای تمامی سنین، دارا است. در مواقع استرس کمی به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهید و با خواننده ترانه را زمزمه کنید و یا حتی بلند بخوانید.
-
ورزش کردن
ورزش کردن علاوه بر اینکه تناسب اندام و اعتماد به نفس برای شما به همراه دارد استرس را به خوبی از شما دور می کند. این کار را با برنامه ریزی انجام دهید. در حالت کلی برنامه ریزی و نظم در هر کاری موفقیت را به همراه دارد.
-
بوئیدن گل و یا گلاب
هزینه زیادی از شما نخواهد گرفت اگر یک شیشه گلاب در یخچال نگه دارید یا چند گلدان با گل های خوشبو در منزل نگه داری کنید و از استشمام عطر آن لذت ببرید. این بوئیدن هنگام اضطراب آرامش را به شما هدیه خواهد داد.
-
خوردن صبحانه
متأسفانه با همه توصیه هایی که در مورد خوردن صبحانه می شود، به دلیل دیر خوابیدن و عجله هنگام صبح برای خارج شدن از منزل، خیلی ها از خوردن صبحانه منصرف می شوند. همین امر می تواند استرس شما را در مورد مسائل مختلف بیشتر کند. پس بهتر است اگر در منزل حضور دارید صبح زود بلند شده و صبحانه ای مفید میل نمائید و اگر قرار است صبح زود بلند شوید و به محل کار خود روید، شب ها به موقع به تختخواب خود بروید.
استفراغ روانی، راه گشایی برای اتمام استرس
استفراغ روانی یک امتیاز مثبت برای شخصی به حساب می آید که علارقم نفوذ استرس در وجودش، توانسته است با تخلیه و بیرون ریختن ناملایمات زندگی چه عوامل درونی و چه بیرونی، استرس خود را به حداقل برساند و به مرور زمان به آن خاتمه دهد.
به نکات مثبت خود فکر کنید و به موفقیت هایی که به آن دست یافته اید. فکر آزار دهنده، استرس و نگرانی را از مغز خود بیرون بریزید و همیشه به خود بگویید: من می توانم!