رضایت از زندگی چیست؟
آیا ما از زندگی خود رضایت داریم؟ رسیدن به رضایت در زندگی ما را تبدیل به یک انسان شاد و خوشبخت خواهد کرد و البته جالب است که این رابطه به صورت برعکس نیز صدق میکند.
مفهوم رضایت از زندگی، هرچند که با مفاهیم دیگری مانند خوش بینی و شادکامی نزدیک است، اما تعریف خاص خود را دارد. رضایت از زندگی به معنی احساس فرد در مورد عملکرد و شرایط زندگی اش و یا به عبارت دیگر ارزیابی سلامت و بهزیستی اش است.
سازمان بهداشت جهانی، کیفیت زندگی را به صورت زیر تعریف کرده است:
درک و آگاهی افراد از موقعیت خود در زندگی در متن فرهنگ و نظام ارزش های محل زندگیشان و در ارتباط با اهداف، انتظارات، استانداردها و مسائل مربوط به خود فرد می باشد و با عوامل زیر مرتبط است:
سلامت جسمانی
وضعیت روانی
میزان استقلال
روابط اجتماعی
باورها و ارزشها
این درک و آگاهی به دو صورت عینی و ذهنی بروز میکند. جنبه عینی کیفیت زندگی همان شیوه رفتارهای قابل مشاهده فرد در جنبه های مختلف زندگی است، از اینرو مردم با مشاهده نحوه زندگی یک فرد می توانند در مورد کیفیت زندگی او قضاوت کنند. ولی جنبه مهمتر کیفیت زندگی تصور ذهنی آن است. به این معنی که امکان دارد دیگران با مشاهده رفتار فرد، کیفیت زندگی او را مثبت ارزیابی کنند، اما خود فرد چندان تصور مثبتی از آن نداشته باشد. این جنبه ذهنی از کیفیت زندگی را، “رضایت از زندگی” می نامند که دربردارنده جنبه های گوناگونی از زندگی می شود و دارای ثبات نسبی است. به عبارت دیگر یک فرد زمانی از زندگی اش راضی است که احساس درونی مثبت و نسبتاً پایایی به جنبه های مختلف زندگی خود داشته باشد.
برای روشن شدن مفهوم رضایت، آن را از چهار بعد فرصت در زندگی، نتایج حاصل در زندگی، ویژگی های درونی و ویژگی های بیرونی مورد بررسی قرار می دهیم.
فرصت هایی که در زندگی هر فرد وجود دارد با نتایجی که او به دست می آورد متفاوت است. یک فرد ممکن است فرصت های زیادی را به دلایل مختلفی از دست بدهد یا از فرصت های اندک خود به بهترین نحو استفاده کند.
گاهی اوقات مفاهیمی مانند لذت، رضایت مقوله ای و تجربه اوج با مفهوم رضایت از زندگی اشتباه گرفته می شود.
لذت، یک احساس خوشی گذرا و محدود به رفتار یا رویداد خاصی مانند خوردن یک غذای خوشمزه و یا خواندن یک کتاب خوب است.
رضایت مقوله ای، به رضایتمندی در حوزه خاصی از زندگی مثل کار، خانواده و غیره و نه تمام جنبه ها مربوط است.
احساس تجربه اوج، نیز به دوره های زمانی محدود در زندگی که توأم با رضایت است، گفته می شود اما منظور از رضایت از زندگی احساس خرسندی نسبتاً پایدار و همه جانبه در زندگی است که به آسانی متزلزل نمی شود.
به طور خلاصه می توان گفت رضایت از زندگی به معنی احساس فرد در مورد عملکرد و شرایط زندگی اش و یا به عبارت دیگر ارزیابی سلامت و بهزیستی اش می باشد که شامل موارد زیر است:
دیدگاه اطرافیان درباره زندگی شخص
رضامندی فرد از زندگی فعلی
رضامندی فرد از گذشته
رضامندی فرد از آینده
میل به بهبود زندگی