چند روش ساده برای با اعتماد به نفس صحبت کردن
آیا تاکنون در موقعیتی قرار گرفته اید که خود را به دلیل داشتن اعتماد به نفس پایین سرزنش کنید؟ آیا در آن لحظه احساس شرمندگی وجود شما را فرا گرفته است؟ مطمئنا در آن لحظه خود را سرزنش کرده اید، اما همواره نکاتی وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید. از جمله این که صحبت کردن با دیگران نیازی به محدودیت زمانی و مکانی ندارد، زیرا این امکان وجود دارد که از صبح تا شب با هزاران نفر صحبت کنید. از همین رو این گفتار و لحن صحبت شماست که همیشه همراهتان خواهد بود.
شما باید آگاه باشید و این مسئله را درک کنید که از طریق صحبت کردن با دیگران به راحتی می توانید به شخصیت آن ها پی ببرید. پس اولین کاری که باید انجام دهید این است که نحوه صحبت کردن خود را تصحیح کنید و سپس به انجام امور دیگری بپردازید تا بتوانید به موفقیت در زندگی دست پیدا کنید.
شما باید همیشه تلاش کنید تا برای سخنرانی ها و گفتگوها آماده شوید که اگر به صورت ناگهانی جایی برای سخنرانی دعوت شدید، بتوانید از پس انجام آن به خوبی بربیایید. از این که این توانایی را ندارید که به درستی صحبت کنید هیچ نترسید و هیچ گاه جملات زیر را استفاده نکنید:
- نمی توانم افکارم را بر روی مسئله ای متمرکز کنم و تمام گفتنی ها را در یک لحظه به زبان می آورم.
- نمی توانم به راحتی به علایق دیگران پی ببرم و آن طور که آن ها مایلند صحبت کنم.
- نمی توانم از کلمات صحیح استفاده کنم و جملات درستی را به کار نمی برم.
دلایل کمبود اعتماد به نفس برای صحبت کردن
دقت داشته باشید که اگر به مشکلات افراد در حین صحبت کردن نگاه کنید، متوجه می شوید که اکثر افراد به دلیل کمبود اعتماد به نفس با این مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. باید در جریان باشید که کمبود اعتماد به نفس اغلب به دلایل زیر در افراد به وجود می آید:
1 – اغلب نکاتی را از کتاب ها استخراج می کنید و همان نکات را به دیگران انتقال می دهید. در اینجا گفته ها و عقاید خودتان را منتقل نمی کنید، بلکه هر چه می خوانید را بی کم و کاست برای دیگران بازگو می کنید.
2 – اشکال دیگر شما به این مسئله مربوط می باشد که هرگز گفتارتان را با ارائه دلیل و منطق بیان نمی کنید؛ بلکه اگر در حین صحبت کردن، شنونده گفتار شما را قطع کند و خودش صحبت های شما را ادامه دهد، سریع کنار می کشید و اجازه می دهید که او صحبت شما را تا آخر ادامه دهد.
در این هنگام سعی کنید ناامید نشوید و راه حل ساده ای را پیدا کنید. در جمع حضور پیدا کنید و به صحبت های دیگران گوش فرا دهید. کلمات و جملات صحیح و منطقی را یاد بگیرید، تا این که اگر روزی با شخصی روبه برو شدید و خواستید صحبت کنید، همان واژگان و جملات صحیح و قابل درک و جذابی را یاد گرفته و سعی کنید در حین گفتگوهای خودتان آن ها را هم به کار بگیرید.
اگر در نظر دارید تا با دقت و تمرکز صحبت کنید و از جملات درستی استفاده کنید، همواره باید این مسئله را در ذهن داشته باشید که این امکان وجود دارد که شنونده معنای صحبت شما را به درستی درک نکند. از همین رو باید خود را موظف بدانید که برای افزایش درک او تا حد امکان از جملاتی درست و قابل فهم استفاده کنید؛ تا او به راحتی منظور شما را متوجه شود.
در برخی از موارد مشاهده می شود که اعتماد به نفس برخی از افراد به قدری پایین است که حتی این امکان برایشان فراهم نیست که در جمعی که افراد غریبه و ناآشنا حضور دارند شرکت کنند. آن ها هیچ گاه نمی توانند در جمعی صحبت کنند و همواره می گویند که ابراز عقیده مهم نیست، ما نمی توانیم نظر و عقیده دیگران را تغییر دهیم پس هر چه دیگران گفتند ما هم باید بپذیریم.
اگر جز این دسته از افراد هستید، باید این حقیقت را قبول کنید که تمامی عذر و بهانه هایی که بیان می کنید ناشی از کمبود اعتماد به نفس شما می باشد. از همین رو باید به تقویت روحیه و انگیزه خود بپردازید تا بتوانید به موفقیت در زندگی برسید. و همواره این سوال را مطرح کنید که اگر بتوانم بهتر و راحت تر صحبت کنم و از جملات خوبی استفاده نمایم آیا می توانم نظر آن ها را به صحبت ها و گفته هایم جلب نمایم؟ در پاسخ باید بگوییم که در این صورت همه چیز برعکس خواهد شد و اتفاقات به خوبی پیش می رود.
شرکت در بحث های اجتماعی
اگر در نظر دارید که از لحظات خوش زندگی خود لذت ببرید، باید بتوانید در گفتگوهای اجتماعی شرکت کنید و با نحوه صحیح صحبت کردن آشنا شوید تا بتوانید منظور خود را به شنونده انتقال دهید و به موفقیت در زندگی برسید.
اگر می خواهید نظر دیگران را به خود جلب کنید باید یاد بگیرید که جملات خود را به صورت پی در پی به زبان بیاورید، در واقع شما باید موضوع اولی را که مطرح نموده اید به اتمام برسانید و کاری کنید که شنونده منظور شما را درک کند و سپس وارد بحث و موضوعی دیگر شوید.
هرگز نباید این موضوع را فراموش کنید که اگر نمی توانید جملات را به خوبی به هم وصل کنید، باعث از بین رفتن تمرکز شونده می شوید و او هرگز نمی تواند متوجه موضوع بحث شما شود و از همین رو به صحبت های شما توجهی نکرده و با نگاه کردن به اطراف به شما می فهماند که علاقه ای به گوش دادن به حرف های شما ندارد.
همدلی و محبت را فراموش نکنید
اصلی ترین و شاید مهمترین مسئولیت یک سخنگوی خوب در این است که همواره باید به سطح درک و انتظارات شنونده توجه داشته باشد؛ زیرا این شنونده است که باید در رابطه با نحوه برخورد سخنگو و طرز صحبت کردنش قضاوت کند. اگر شما نیز در تلاش هستید تا نظر شنونده را به خود و صحبت هایتان جلب کنید، نیاز است که با مسائل مختلفی از این جهت آشنا شده و از راهکارهای مثبت و سازنده ای که وجود دارد استفاده کنید تا به موفقیت در زندگی برسید. از همین رو در این قسمت به معرفی یکی از مهمترین این قوانین می پردازیم.
شما باید در رابطه با مسئله ای به صحبت بپردازید که از آن آگاهی دارید
سعی داشته باشید مسائلی را به زبان بیاورید که در قسمتی از زندگی همواره با آن روبرو هستید و برخورد دارید و در ذهنتان به شکل خاطره ای جای گرفته اند. تنها در این صورت است که می توانید خاطرات را در ذهن خود به یاد آورید و با ربط دادن جملات مختلف این تصورات و خاطرات را نیز در ذهن مخاطب ایجاد کنید.
برخی از افراد به گونه ای هستند که برای بیان خاطراتشان عجله دارند و به همین دلیل جملات خود را ناتمام و ناقص به پایان می رسانند. مطمئنا چنین افرادی نمی توانند جملات خود را به درستی تفهیم نمایند و هنگامی که شنونده مجددا سوال خود را مطرح می کند، باعث ناراحتی آن ها می شوند.
از همین رو توصیه می شود هنگام مواجه با این مسئله ناراحت نشوید؛ در عوض به جای ناراحتی به سراغ استفاده از جملاتی بروید که مخاطب را به سمت شما جذب کند. در هر زمانی که در حال صحبت در رابطه با موضوعی هستید که با شما ارتباطی ندارد باید با آوردن دلایلی مناسب شنونده را مجاب کنید تا به گفتار شما پی ببرد.