آموزش و تقویت مهارت خودآگاهی

2 کامنت
6 دقیقه زمان خواندن

آموزش و تقویت مهارت خودآگاهی

برای داشتن یک زندگی خوب و ایده‌ آل، لزوماً نیازی به ثروت فراوان یا شهرت و قدرت زیاد نیست. چه بسا افرادی که از این موارد بهره‌ مند هستند ولی احساس خوشبختی و رضایت از زندگی خود نمی‌ کنند. لذا هر شخص در زندگی خود باید مهارت‌ های اساسی زندگی را برای رضایت‌ مندی از آن بداند و یاد بگیرد.

مهارت‌ های زندگی موفق، مهارت‌ هایی هستند كه به منظور ارتقای سطح ارتباطات، افزایش قدرت تصمیم‌ گیری، تعامل با دیگران، یادگیری، مدیریت و درک خویش و كار كردن در گروه خود مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

مهارت‌ های ده‌ گانه زندگی:

1- مهارت خودآگاهی
2- مهارت همدلی
3- مهارت روابط بین فردی
4- مهارت ارتباط مؤثر
5- مهارت مقابله با استرس
6- مهارت مدیریت بر هیجان
7- مهارت حل مسأله
8- مهارت تفکر خلاق
9- مهارت تفکر انتقادی
10- مهارت تصمیم گیری

از امروز قصد داریم هریک از این مهارت‌ های ده‌ گانه را به مرور مورد بررسی قرار دهیم. امیدواریم همه علاقه‌ مندان به این سری از مطالب مجله اینترنتی وبسوار از آن بهره لازم را در زندگی خود ببرند.

مهارت خودآگاهی چیست؟

یكی از مهم‌ ترین مهارت‌ های زندگی، مهارت خودآگاهی است. آیا تا به حال از خودتان پرسیده‌ اید «من کیستم؟» به نظر دیگران چگونه آدمی‌ ام؟ برای اینکه به این سؤالات جواب بدهیم باید خودآگاهی داشته باشیم. خودآگاهی یعنی اینکه چگونه به خودمان نگاه می‌ کنیم و بر اساس این نگاه چه احساسی داریم. نوع خود آگاهی رضایت یا نارضایتی از خودمان و زندگیمان است.

خودآگاهی 5 جز دارد:

  • شناخت صفات خودمان
  • شناخت توانایی‌ ها، استعدادها و پیشرفت‌ هایمان
  • شناخت افکار، باورها و ارزش‌ هایمان
  • تصویر واقع‌ بینانه از خودمان
  • احساس رضایتمندی و نارضایتمندی از خودم و زندگی خودم

آموزش و تقویت مهارت خودآگاهی

اگر افراد بتوانند در مورد کارهایشان، فعالانه تصمبم بگیرند و جوانب مختلف انتخاب‌ ها را بررسی کنند و پیامد هر انتخاب را ارزیابی کنند مسلماً در سطح بالاتری از سلامت روانی‌ اند. تصمیم‌ گیری‌ های غیر منطقی و نادرست باعث اضطراب و افسردگی می‌ شود.
یکی از عوامل مهمی که به ما کمک می‌ کند زندگی خوب و موفق داشته باشیم این است که خود را بشناسیم و احساس خوبی در مورد خودمان داشته باشیم و از آنچه هستیم شاد و راضی باشیم. حتماً کسانی رو دیده‌ اید که می‌ گویند اگر می‌ توانستند از اول شروع کنند، سعی می‌ کردند شغل دیگری انتخاب کنند، یا کس دیگری را به عنوان همسر انتخاب می‌ کردند. چه چیز باعث شده هم اکنون در شغلی باشند یا با همسری زندگی کنند که هیچ میلی به آن ندارند؟

بسیار مهم است که انسان در انتخاب‌ های زندگی‌ اش شناخت عمیقی از خود با تمام ابعاد آن داشته باشد. هر اندازه درباره استعداد، علایقمان بیشتر بدانیم بهتر می‌ توانیم به فعالیت‌ هایی روی آوریم که با تیپ شخصیتی ما سازگارترند. انتخاب‌ هایی که با ساختار شخصیتی ما منطبق نباشد مشکلات زیادی برای ما ایجاد می‌ کنند که گاه جبران‌ ناپذیرند. برخی افراد احساس و شناخت درستی از هویت خود ندارند و نمی‌ دانند چه ارزش‌ هایی برایشان مفید است، نیازهایشان کدام است، چگونه نیاز دیگران را برطرف کنند و برطرف ساختن نیاز چه کسی برایشان مهم‌ تر است. نداشتن هویت معین و ایجاد احساس ناخوشایند از خود، اغلب ریشه در دوران کودکی دارد که به فرد اجازه داده نشده است به خویشتن تعریف شده ای برسد. اگر برداشتی که از خودمان داریم نامشخص باشد به قضاوت‌ های خودمان نمی توانیم اعتماد کنیم در صورتیکه روی خودمان حساب کنیم و تصمیم بگیریم هیچوقت مجبور نخواهیم بود به تصمیم‌ گیری دیگران متکی شویم و از زاویه دید آنها عمل کنیم.

موانع خودآگاهی:

برخی باورهای غلط مانند “همیشه اینطور بودم، من چنین هستم، دست خودم نیست، ذات من اینطور است، بخت و اقبال من چنین بود و…” مانع شناخت خود است حتی به نوعی دچار نوعی درماندگی آموخته شده می کند یعنی در حالتی کاملاً منفعلانه ،افسردگی و ناکامی را تجربه می‌ کنیم. بعبارت دیگر فرد نه تنها بر مسایل خود کنترلی ندارد فایده‌ ای هم نمی‌ بیند تا برای اصلاح وضع موجود تلاش کند. این مشکلات نیست که ما را از پای در می‌ آورد ،شیوه حل مشکلات مهم است، کسانی که علت مشکلات را از بیرون می‌ بینند هرگز تغییر نمی‌ کنند. اگر واقعاً خواهان این هستیم که بطور موثر از عهده مشکلات خود بر آییم باید انتظاراتی معقول و واقع گرایانه از خودمان داشته باشیم، بدون اطمینان به قدرت درونی خود نمی‌ توانیم زندگی شاد و موفقی داشته باشیم.

آموزش و تقویت مهارت خودآگاهی

تمرین‌ های کسب خود آگاهی:

  • فرصتی فراهم کنیم به خود فکر کنیم و از خود سوال کنیم که من کیستم؟
  • انسان‌ ها همان گونه که فکر می کنند زندگی می‌ کنند؛ پس مثبت فکر کنیم. نباید همیشه به فکر پیروزی بود باید به فکر قدرتمند شدن بود، زباله‌ های فکری را باید دور ریخت.
  • عواملی که باعث نگرانی و اضطراب ما می‌ شوند را شناسایی کنیم و با الویت‌ بندی آنها را رفع کنیم.
  • نقایص و معایب رفتاریمان را شناسایی نموده و در صدد رفع آن بر آییم.
  • سعی کنیم تصویری توانا و موفق از خود داشته باشیم.
3/5 - (2 امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

2 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
2
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx