مواردی که باید در مورد فشارهای فرزند پروری مدرن بدانیم
امروزه والدین بیشتر از گذشته برای تربیت فرزندان خود دچار سردرگمی شده اند. هم زمان با گسترش اطلاعات در مورد تربیت فرزندان که توصیه های مناسبی در مورد رشد و پرورش فرزندان باهوش و موفق ارائه داده اند و با آسان تر شدن دسترسی به این اطلاعات از طریق اینترنت، رسانه ها و مقالات، والدین تحت فشار بیشتری برای تربیت فرزندان قرار گرفته اند. این فشار تحت عنوان فشار های فرزند پروری مدرن توصیف می شود.
با آنکه پدر و مادر بودن قضیه خیلی پیچیده ای نیست، اما گاهی در مواجهه با یک مشکل متوجه می شوند که در دنیایی از اطلاعات غرق شده اند و نمی توانند راه حل مناسبی پیدا کنند. در نهایت نیز هر تصمیم بزرگ و کوچکی که می گیرند، زیر سوال می برند.
به نظر شما چه عواملی، مسئله تربیت را برای والدین آنقدر سخت کرده است؟ چه عاملی والدین را در پیدا کردن روش درست تربیت فرزندان به چالش کشیده است؟ در ادامه این مقاله می خواهیم، برخی از مشکلات زندگی امروز که مسئله فرزند پروری را پیچیده کرده است، توضیح دهیم.
مشغله زیاد والدین
به دلیل مشکلات اقتصادی موجود در برخی جوامع، تجمل گرایی و افزایش توقعات برخی از خانواده ها، افزایش تمایل بانوان برای داشتن استقلال مالی، افزایش فرهنگ جوامع برای پذیرفتن بانوان در اجتماعات شغلی، باعث شده است که والدین زمان زیادی را برای کسب مهارت و پول در آوردن صرف کنند.
البته مشغله زیاد والدین باعث بی تفاوتی والدین نسبت به تربیت فرزندانشان نشده است، بلکه والدین مخصوصا مادران مجبور می شوند از وقت استراحت و تفریح خود کم کنند و درگیر مسائل مربوط به فرزندان خود شوند. این گونه است که فشار های فرزند پروری مدرن قابل درک می شود.
مقاله نیویورک تایمز به تحت فشار بودن والدین امروز، اشاره کرده است. به طوری که طبق گزارشی مشخص شد در سال 1970 همان قدر که مادر ها برای شغل یا مدیریت امور منزل خود وقت می گذرانند، به همان اندازه هم برای مراقبت از فرزندان خود زمان می گذاشتند.
افزایش مشغله های زندگی و فشارهای فرزند پروری مدرن والدین را کلافه کرده است.
فشار همسالان والدین
وقتی گروهی از مادران کنار هم قرار می گیرند، معمولا در مورد فرزندانشان صحبت می کنند، اینکه در چه کلاس های آموزشی شرکت کرده است، چه موفقیت هایی به دست آورده است، برنامه بعدی تفریحاتی که در پیش دارند چیست و دیگر صحبت هایی که باعث می شوند عناصر مقایسه ظاهر شوند.
همچنین در مورد اینکه چه کودکی در غذا خوردن مستقل شده است، چه کسی به موقع به تخت خواب می رود، چه کسی تکالیفش را به موقع انجام می دهد و نمرات خوبی به دست می آورد و غیره با هم صحبت می کنند.
در این شرایط نکته ای که باید والدین در نظر بگیرند، این است که هر دو دوست دارند فرزند شان چه چیز هایی را یاد بگیرد، چه ارز ش هایی برایشان در اولویت قرار دارد که فرزندشان را در کسب و حفظ آ ن ها یاری دهند. به طور خلاصه بررسی اموری که برای خانواده آن ها مناسب است و امکان دارد برای خانواده دیگری مناسب نباشد.
سپس نسبت به مسائل فرزند پروری مدرن خود هدف گذاری و برنامه ریزی کنند و با هر گرایشی که مد روز است، از مسیر خارج نشوند.
فشار رسانه های اجتماعی
امروزه وجود رسانه های اجتماعی باعث شده است که افراد اتفاقات روزمره خود را با دیگران به اشتراک بگذرانند. به عنوان مثال افراد توانمندی های خاص فرزند خود یا رفتار های هوشمندانه و بامزه کودکان خود را به نمایش می گذرانند. اما چیزی که بدیهی است، بیشتر افراد تمایل ندارند غصه ها، شکست ها و جوانب منفی زندگی شان را برای دیگران فاش کنند. مثلا کسی از شلوغی منزل یا شیطنت ها و پرخاشگری های فرزندش عکس یا فیلم به اشتراک نمی گذارد، بلکه خاطرات خوش زندگی، خنده های کودک و در کل جوانب مثبت رفتاری کودکش را به نمایش می گذارد. با این حال این مسائل ممکن است والدین را تحت تاثیر قرار دهد و آن ها تصور کنند به اندازه کافی پدر یا مادر خوبی نبوده اند.
مادر همان قدر که برای شغلش وقت می گذارد، مجبور است برای فرزندانش هم وقت بگذارد.
تغییر کردن و به روز شدن روش های تربیتی فرزندان
در گذشته توصیه های پزشک کودک و خواندن چند کتاب استاندارد برای مراقبت از کودک کافی بود، اما امروزه افزایش حجم اطلاعات تربیتی و مراقبتی کودکان، والدین را در پیدا کردن روش درست تربیتی به چالش کشانده است و به این ترتیب، شاهد فشار های فرزند پروری مدرن هستیم. مثلا اپلیکیشن های موبایلی برای مقایسه رفتار کودکان با یکدیگر یا مقاله های بسیاری در مورد رشد جسمی و ذهنی کودک ارائه شده است.
همچنین مقاله های زیادی در مورد مسائل روانشناسی کودک که شامل چگونگی رفتار ما با کودک یا چگونگی تشویق کودک به رفتار مناسب تر وجود دارد که سعی دارند به ایجاد روابط موفق بین والدین و کودک کمک کنند. این گسترده شدن بار اطلاعات باعث شده است که همواره والدین نتوانند از درستی روش های مراقبتی که به کار گرفته اند، مطمئن شوند.
آمیخته شدن وظیفه همسری و وظیفه فرزند پروری
در دنیای امروز به دلیل بالا رفتن سن ازدواج و افزایش اختلالات باروری، افراد سعی می کنند بلافاصله بعد از ازدواج بچه دار شوند. از آن جا که بیشتر افراد نسبت به فرزندان خود احساس مسئولیت می کنند، مجبور می شوند بیشتر از نقش همسری، روی تعهد والدی خود تمرکز کنند.
در واقع وظیفه والدین نسبت به فرزند از یک طرف و نیاز بالای کودک به توجه و مراقبت باعث می شود که وقت زیادی صرف کودک شده و زمان و انرژی کمتری برای توجه به نیاز های همسر و بهبود رابطه با او اعمال شود. در نتیجه رضایت افراد از زندگی زناشویی خود کمتر می شود که خود این مسئله دلیل دیگری برای توجیه فشار های فرزند پروری مدرن است.
حال این سوال پیش می آید که چگونه به والدین کمک کنیم که روش بهتری را برای تربیت فرزند خود پیدا کرده یا استرس کمتری را نسبت به مسائل فرزند خود تجربه کنند.
اولویت والدین برای والد بهتر بودن، باعث شده است که رابطه زناشویی آن ها به چالش کشیده شود.
مشورت گرفتن با متخصص کودک
در بررسی فشارهای فرزند پروری در عصر جدید، روش های سنتی و سیستم خانوادگی جوابگو نیست و اگر مشکلی پیش بیاید که والدین برای حل آن شک و تردید داشته باشند، حتما باید از راهنمایی های متخصص کودک کمک بگیرند.
با این حال در برخی از مسائل والدین باید به غرایز خود اعتماد کنند. در واقع فقط آن ها می توانند نقش تعیین کننده داشته باشند. مثلا اینکه کودکشان اجازه دارد از رسانه های اجتماعی و تلفن استفاده کند یا خیر یا اینکه چه ساعتی بخوابد یا چند ساعت می تواند تلویزیون تماشا کند. همه این ها به انتخاب والدین و شرایط خانوادگی آن ها بستگی دارد.
سپردن مسئولیت های لازم به فرزند
برخی از والدین تمایل دارند که استاندار د های بالایی را برای خود و فرزندانشان تعیین کنند. در واقع دچار کمال گرایی هستند. اگر بپذیرند که هیچ پدر و مادر کاملی وجود ندارد و همه آد م ها و حتی فرزندان اشتباه می کنند، کمتر به خود و فرزندانشان سخت خواهند گرفت. اگر والدین به کودک خود فشار بیاورند که هر دفعه چیز جدیدی آموزش ببیند که در آینده موفقیت های بیشتری به دست آورد، ممکن است باعث دل زدگی و عدم تمرکز کودک شود.
همچنین اگر والدین احساس فرزند خود را درک نکنند و سعی کنند به جای او تصمیم بگیرند، فرزند در آینده نمی تواند به طور مستقل فکر کند و تصمیم بگیرد.
اگر والدین هر چه فرزند می خواهد، برایش آماده کنند، مشق ها و تکالیف او را انجام دهند یا به طور افراطی اطراف او باقی بمانند و او را کنترل کنند، نباید انتظار داشته باشند که او در بزرگسالی فرد با اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری شود.
البته این گفته ها به معنی این نیست که نسبت به فرزند خود سهل انگاری کنیم و قوانین و قواعدی را برای اعمال و رفتارش در نظر نگیریم، بلکه باید استرس و کنترل گری های خود را کم تر کنیم، گاهی به کودک اجازه اشتباه کردن دهیم و به او فرصت دهیم به تنهایی از خودش مراقبت کند.
پس اگر والدین استرس ها و کنترل گری هایی را که نسبت به تربیت و رفتار فرزندان دارند، کاهش دهند و انجام برخی امور را به خود کودک واگذار کنند، می توانند کمی از زیر بار فشار های فرزند پروری مدرن شانه خالی کنند.
بازی با کودکان و آموزش به آن ها می تواند روش خوبی برای تربیتشان باشد.
اختصاص دادن زمانی برای مراقبت از خود
بعضی از والدین به دلیل مشغله های زندگی و مسئولیتی که نسبت به فرزند خود دارند، نیاز های خود را نادیده می گیرند و سلامت جسمی و روحی خود را به مخاطره می اندازند. اگر والدین در کنار مسئولیت هایی که بر عهده دارند، تغذیه مناسب و خواب کافی داشته باشند و به تفریح و سلامت روان خود اهمیت بدهند، می توانند تجدید قوا کنند و مجدد این انرژی را به رابطه خود با فرزندشان برگردانند. کودکان وقتی که می بینند والدین برای خود وقت می گذارند و برای سلامت خود ارزش قائل هستند، از این رفتار الگو برداری کرده و در بزرگسالی هم سعی می کنند در کنار تمام مشغله ها از خود مراقبت کنند.
عشق ورزی به کودک
یکی از بهترین تکنیک ها و ابزار های پیشنهادی برای تربیت فرزند، دادن عشق و محبت بی دریغ به فرزند است.
کودکی که از طرف والدین خود همیشه احساس امنیت داشته باشد و بداند که همیشه می تواند در مورد مشکلاتش با آن ها صحبت کند و از آن ها کمک بخواهد، در بزرگسالی فردی سالم و پایدار از نظر عاطفی خواهد بود.
وقتی که کودکی بداند که والدینش بدون قید و شرط دوستش دارند، در بزرگسالی از اعتماد نفس کافی برخوردار خواهد بود. والدین نباید همواره کودک را در ازای اشتباهاتش تنبیه کنند، بلکه باید در ابتدا درست و غلط را به درستی برایش تعریف کنند، سپس به او یاد دهند که اشتباهاتش را بپذیرد و جبران کند.
همچنین نباید به دلیل شکست هایش او را طرد کنند، همواره او را تحت فشار قرار دهند یا تهدید کنند. وقتی که کودک بداند که آغوش پدر و مادر همیشه برای او باز است، احساس امنیت می کند و از نظر روانی و عاطفی فرد سالمی خواهد بود.
والدین برای کودکان خود وقت می گذرانند و آن ها را در آغوش می گیرند.
هماهنگی شرکای فرزند پروری
در ادامه مقاله و بررسی کاهش فشار های فرزند پروری مدرن جا دارد که به اهمیت هماهنگی و همسویی والدین در زمینه فرزند پروری اشاره کنیم. کودکان برای رسیدن به خواسته هایشان، ممکن است رفتار هایی از قبیل گریه کردن و پرخاشگری را در پیش بگیرند. کودک با این رفتار ها می خواهد ببیند چه کسی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. اگر کودکی متوجه دلسوزی یا تسلیم شدن پدر یا مادر نسبت به واکنشی که در پیش گرفته است، شود، هر بار از آن به نفع خود استفاده می کند.
این وظیفه والدین است که با یکدیگر در مورد اهدافشان به عنوان والدین و اینکه چگونه می خواهند بچه هایشان را بزرگ کنند، گفتگو داشته باشند و با هم به یک نقطه اشتراک برسند. نیاز های واقعی و کاذب کودک را بشناشند و نگذارند که کودک از آن ها در جهت منافع خود سو استفاده کند.
سرزنش کردن همیشگی کودکان آن ها را از شما دور می کند.
نتیجه گیری
افزایش اطلاعات باعث شده است که والدین در پیدا کردن بهترین روش تربیتی و مراقبتی دچار سردرگمی شوند. در این مواقع بهتر است که از مشورت با یک متخصص کودک اجتناب نکنند. همچنین دنبال استاندارد های بالایی در خود و کودکان خود نباشند و بدانند با تمام تلاش های خود باز هم نمی توانند پدر و مادر کاملی باشند و ممکن است که اشتباه کنند. با این حال در پی تجربه کردن، می توانند به نتایج بهتری برسند.
فشار های فرزند پروری مدرن نباید سلامت روان و جسمی والدین را تهدید کند، بلکه آن ها باید زمان هایی را به استراحت بپردازند تا بتوانند وظایف والدینی خود را بهتر انجام دهند.
منبع:
- https://indianexpress-com.translate.goog/article/parenting/family/pressures-modern-parenthood-no-perfect-parent-5739098/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fa&_x_tr_hl=fa&_x_tr_pto=sc
- https://www-pinnaclecounselingchicago-com.translate.goog/new-blog/2019/4/23/pressures-of-modern-parenting-and-what-to-do-about-it?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fa&_x_tr_hl=fa&_x_tr_pto=sc