بیوگرافی مارک تواین
در زندگی نامه مارک تواین اینگونه آمده است که: ساموئل لانگهورن کلمنس، معروف به مارک تواین – نویسنده و فکاهی نویس نامدار آمریکایی ۱۷۲ سال پیش در ۳۰ نوامبر ۱۸۳۵سال در فلوریدای ایالات متحده متولد شد. “مارک تواین” 6 فرزند از 7 فرزند خانواده بود که از ۱۱سالگی به علت فوت پدرش، مجبور شد در کسوت نقاش در نیویورک و فیلادلفیا کار کند.
به فاصله کمی پس از تولد مارک خانواده به هاینبال مهاجرت کردند و دوران کودکی و نوجوانی مارک تواین در این منطقه سپری گردید. در دوران تحصیلات ابتدایی شاگردی متوسط بود اما به قول خودش هیچ دانش آموزی در هجی کردن کلمات به پایش هم نمی رسید.
مارک تواین در سال ۱۸۴۷ پدر خود را از دست داد و برای شاگردی نزد یک نقاش رفت و در عین حال برای نشریه ژورنال نیز به عنوان خبرنگار آغاز به کار کرد. از سال ۱۸۵۷ مارک تواین موفق شد با اخذ گواهینامه به عنوان قایقران در رودخانه می سی سی پی مشغول به کار شد.
یکی از بزرگترین دستاوردهای مارک تواین در داستان “هاکلبری فین” شیوه نوین و بسیار برجسته روایت داستان است که در نوع خود یک انقلاب محسوب خواهد شد. وی آنقدر در روایت داستان ظریف و دقیق عمل میکند که بدون ذکر مشخصات ظاهری و تنها با تنظیم و انتخاب نوع جملات حتی رنگ پوست قهرمانان را تصویر میکند.
مارک تواین که دوران کودکی اش را در روستای “هانیبال” در اطراف رود می سی سی پی گذراند. این منطقه ی آرام، بعدها زمینه ی مهم ترین آثار وی قرار گرفت. در سال ۱۸۶۱ مارک تواین به ویرجینیا که والدینش اصالتاً اهل آنجا بودند نقل مکان کرد و به عنوان سردبیر نشریه “تریتوریال اینتر پرایز” مشغول به کار شد. سوم فوریه ۱۸۶۳ بود که تخلص ادبی مارک تواین متولد گردید. وی سفرنامه طنزآمیزی را که به رشته تحریر درآورده بود با این تخلص امضا کرد.
شاهزاده و گدا مارک تواین
اولین اثر داستانی مارک تواین “شاهزاده و گدا” بود که در سال ۱۸۸۲ منتشر شد و در مقایسه با تام سایر چندان موفق نبود. اما مارک در سال ۱۸۸۴ با انتشار “ماجراهای هاکلبری فین” باردیگر نگاه ها را متوجه خود ساخت. این کتاب از شاهکارهای ادبیات آمریکا محسوب میشود که لحن جدی تری نسبت به تام سایر دارد.
مارک تواین را بیشتر به واسطه ی رمان های “ماجراهای هاکلبری فین” که هنوز جزو آثار بزرگ آمریکا محسوب میشود و همچنین “ماجراهای تام سایر” می شناسند.
پیش از آنکه مارک تواین وارد عرصه ی نویسندگی شود، به روزنامه نگاری رو آورد و سبک خاص فکاهی را برای مقاله نویسی انتخاب کرد. در سال ۱۸۶۶ مارک تواین به عنوان روزنامه نگار به هاوایی سفر کرد و یادداشت های بسیاری از اتفاقات و رویدادهای این سفر جمع آوری کرد. پس از آن سفری به فرانسه و ایتالیا داشت و تجربیات خود را در کتابی با نام “بی گناهان فرنگ” نوشت و پس از انتشار به سرعت به اثری محبوب در میان آمریکاییان و اروپاییان بدل شد. تواین معمولاً برای نوشتن به مسافرت های متعددش رجوع میکرد و شاید به همین دلیل است که آثارش حال و هوای سفرنامه دارد که نمونه بارز آن “ماجراهای تام سایر” است.
اولین اثر مهم مارک تواین در سال ۱۸۶۵ با نام “وزع جهنده ی معروف منطقه ی کالاوارس” در نیویورک منتشر شد.
مارک تواین در سال ۱۸۷۲، سفرنامه ی ای به نام “سخت گذرانی” را منتشر کرد. در این کتاب از جوامع غربی و آمریکا به همان طریق انتقاد شده است که در کتاب “بی گناهان در کشتی” از کشورهای اروپایی و خاورمیانه.
انتشار داستان “وزع جهنده ی معروف منطقه ی کالاوارس” شهرت فراوانی برای مارک به همراه داشت و پس از آن، سفرهای دریایی اش را آغاز نمود و برای بیش از یک دهه خارج از آمریکا زندگی کرد. کتاب “بی گناهان در کشتی” درواقع سفرنامه ی وی می باشد که سال ۱۸۶۷ منتشر شد.
مارک تواین در سال ۱۸۷۲، سفرنامه ی ای به نام “سخت گذرانی” را منتشر کرد. در این کتاب از جوامع غربی و آمریکا به همان طریق انتقاد شده است که در کتاب “بی گناهان در کشتی” از کشورهای اروپایی و خاورمیانه.
در سال ۱۸۷۶، مارک تواین “ماجراهای تام سایر” را که دوران جوانی خود را در هانیبال به تصویر کشیده است، منتشر کرد. این کتاب مارک تواین را در قالب شخصیت تام سایر نشان میدهد که با دو همکلاسی اش “جان بریکز” و “ویل بوون” دوران را می گذراند.
مارک تواین سخنرانی های متعددی در ایالات متحده و انگلستان در زمینه ادبیات انجام میداد و در خلال همین دوران هم آثار درخشان خود را خلق کرد که “ماجراهای تام سایر”، “شاهزاده و گدا”، “زندگی در ساحل رودخانه می سی سی پی” و “هاکلبری فین” از آن جمله اند. مارک تواین داستان شاهزاده و گدا را درباره ادوارد ششم پادشاه انگلستان نوشت و آن را به “دختران خوش اخلاق و مهربان خود، سوزی و کلارا تقدیم کرد.
یکی از بزرگترین دستاوردهای “مارک تواین” در داستان “هاکلبری فین” شیوه نوین و بسیار برجسته روایت داستان است که در نوع خود یک انقلاب محسوب میگردد. او آنقدر در روایت داستان ظریف و دقیق عمل میکند که بدون ذکر مشخصات ظاهری و تنها با تنظیم و انتخاب نوع جملات حتی رنگ پوست قهرمانان را تصویر میکند.
مارک تواین در سال ۱۹۰۴ همسرش را در طول اقامتشان در فلورانس از دست داد و دختر دومش نیز نابینا شد و اندوه “تواین” از این به بعد در آثارش هویدا است، او که ذاتاً به زندگی خوشبین بود پس از این اتفاقات دچار سرخوردگی شدیدی شد.
مارک تواین در عرصه سیاسی نیز فعال بود و از طرفداران جدی مبارزه با امپریالیسم به شمار می رفت. او در سال ۱۹۰۷ دکتری ادبیات از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد. سال های آخر عمر به علت مرگ دختر و همچنین همسرش به افسردگی شدید دچار شد و سرانجام در ۲۱ آوریل سال ۱۹۱۰ بر اثر حمله ی قبلی درگذشت.
مارک تواین در نویسندگی از “چارلز دیکنز” تأثیر گرفت و نویسندگان بسیاری مانند “کورت ونه گات”، “همینگوی” و “فاکنر” از او تأثیر گرفتند.
خودزندگی نامه مارک توین
پس از گذشت ۱۰۰ سال از مرگ مارک توین، خودزندگی نامه اش در آستانهٔ انتشار قرار گرفت. او این خودزندگی نامه را در دههٔ آخر عمر خویش نوشته و خواسته بوده که تا 1 قرن پس از مرگش انتشار نیابد. در سال ۲۰۱۰ پس از گذشت این مدت دانشگاه برکلی کالیفرنیا اولین جلد این خودزندگی نامه را منتشر کرد.فروش کتاب از انتظار ناشر آن بسیار فراتر رفت و تا نوامبر ۲۰۱۰، در آمریکا ۲۷۵۰۰۰ نسخه از آن فروخته شد. بخش اعظم کتاب را مارک توین در 4 سال آخر عمر خود به تندنویسش دیکته کرده بود. منتقد نیویورک تایمز خودزندگی نامه مارک توین را سیاسی تر از سایر آثار او میداند و آن را «رک و راست، بانمک و خشمگین» توصیف میکند. به گزارش وی این کتاب سرشار از خاطرات دوران کودکی توین است که تأثیر بسزایی بر کتاب ماجراهای هاکلبری فین گذاشته بود.