ناامنی در رابطه به چه صورت است؟
این موضوع و اتفاق عادی است که گاهی اوقات ناامنی در رابطه را تجربه کنید. چرا که رابطه های عاطفی همواره دارای اتفاقات خوب نبوده و بالا و پایین دارد. اما این احساس ناامنی اگر به درستی پاسخ داده نشود، می تواند باعث ایجاد شک و تردید و تاثیر منفی بر روابط شما شوند.
ناامنی های شخصی که در مسیر رشد فردی تجربه می کنید یا ناامنی که در رابطه شما وجود دارد، می تواند بر احساسات و لحظه هایی که با هم تجربه می کنید، تاثیرگذار باشد. پس بهتر است که قبل از شروع رابطه ای، ناامنی های درونی خود را برطرف کنید.
البته اگر شریک عاطفی شما از درک بالایی برخوردار باشد، می توانید این احساسات را با او نیز حل کنید. در این مقاله به شما کمک می کنیم که احساس ناامنی را از احساسات دیگر تشخیص داده و بتوانید آن را حل کنید.
احساس ناامنی و ناامنی در رابطه چیست؟
بر اساس فرهنگ لغت این احساس عبارت است از حالتی که در آن فرد نسبت به خود احساس شک و اضطراب داشته، در مورد کارها از احساسات عدم اطمینان یا قطعیت رنج می برد یا احساس کند که در معرض خطرهایی قرار دارد که زندگی اش را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
این احساس به طور کلی بیانگر احساس ترس و ناامنی است که فرد نسبت به مسائل مختلف تجربه می کند. همچنین فرد نسبت به آینده و نتیجه کارهایی که انجام می دهد مطمئن نبوده و همواره نگران است که چگونه می تواند با بدترین اتفاقات روبرو شود.
ناامنی در رابطه ترکیبی از عدم اطمینان و اظطراب درمورد خود و توانایی فردی بوده که معمولا احساسی شبیه کمبود اعتماد به نفس را تجربه می کند. ناامنی همچنین به فرد احساس ناکافی بودن یا بی کفایتی داده و او نسبت به وضعیت رابطه خود و تلاش هایی که برای بهبود آن می کند، مطمئن نیست.
این احساس می تواند از دو منبع نشئت بگیرد. منبع اول احساس ناامنی داخلی است. یعنی فرد نسبت به خود، تصمیم هایی که می گیرد، تصوری که نسبت به خودش دارد و رفتارهایی که درنهایت انجام می دهد، مطمئن نبوده و نگران است.
منبع بعدی و دومی که برای احساس ناامنی در رابطه وجود دارد، عامل خارجی است. یعنی فرد نسبت به بازخوردی که دیگران به رفتار و حرکت او دارد، احساس نگرانی داشته و همواره اضطراب دارد. همچنین برخی رفتارهای مخرب نیز می تواند بر احساس ناامنی فرد بیافزاید.
احساس ناامنی ناشی از رابطه
اینکه شما به دلیل مشکلاتی که در رابطه وجود دارد احساس ناامنی کنید با احساس ناامنی در رابطه متفاوت است. در مورد اول مشکلات موجود دلیل اصلی این احساس ناخوشایند بوده و می توان با رفع آن موارد، ناامنی را نیز رفع کرد.
اما در مورد دوم که فرد نسبت به رابطه خود احساس ناامنی دارد، می تواند این حس را بدون دلیل خاصی تجربه کند. درمورد این مدل از احساس ناامنی، شما می توانید احساس بد خود را به تنهایی حل کرده و از پس آن بربیایید و در نهایت رابطه آرامی را برای خود و شریک عاطفیتان به ارمغان بیاورید.
اما اگر این احساس ناامنی به دلیل مشکلی در رابطه شما باشد، آن را با شریک عاطفی خود در میان بگذارید. او بهتر از هر کس دیگری می تواند به شما در حل مشکل موجود و رفع احساس بد شما کمک کند. اگر شریک عاطفی تان را در جریان قرار دهید، می تواند شما را درک کرده، به حساسیت شما توجه کند و از تشدید این احساس جلوگیری کند.
احساس ناامنی شخصی
در زندگی بالا و پایین وجود داشته و نمی توان از آن فرار کرد. گاهی لحظه های خوب زیاد شده و گاهی لحظه های بد زیادی را تجربه می کنیم. این تغییرات در شرایط زندگی باعث می شود که همواره نسبت به آینده خود نگران بوده و بخواهیم خود را برای آن آماده کنیم.
این اتفاقات بد نباید باعث شود که ما نسبت به توانایی های خودمان در رویارویی با مشکلات شک و تردید ایجاد کند. شما به تنهایی توانستید سخت ترین لحظات را سپری کرده و پیشرفتی که هم اکنون دارید را برای خودتان بسازید. پس درمورد خودتان، تردید نداشته باشید.
هر موقعیت جدید موجب می شود که شما در باورهای خود تجدید نظر کرده و دید متفاوتی از قبل نسبت به مسائل داشته باشید. وقتی با موقعیت هایی روبرو می شوید که در آن احساس ضعف، آسیب پذیری و ناتوانی به شما تحمیل می شود، دیدی که نسبت به خودتان داشتید، دچار تغییرات منفی می شود.
یکی از این تغییرات، داشتن تردید است. این حس تردید و ناکافی بودن است که احساس ناامنی نامیده شده، اعتماد به نفس شما می کاهد و اجازه نمی دهد که خودتان را در شرایط مختلف به درستی شکوفا کنید.
شناخت درست این احساس، درک و در نهایت کنترل آن می تواند مسیر رشد فردی و داشتن روابط موفق را ساده کند.
احساس ناامنی در رابطه به چه شکل است؟
تشخیص درست احساس ناامنی در رابطه به شما کمک می کند که بتوانید منبع ان را پیدا کرده و از احساسات صحیح آن را جدا کنید. یعنی بدانید این احساس نگرانی نسبت به رابطه تان احساسی مثبت و سازنده است که به شما در جهت داشتن روابط موفق کمک می کند یا نگرانی کاذبی است که بهتر است آن را رفع کنید.
روابط تعامل بین افراد است. یعنی هر دو طرف در احساسی که طرف مقابل بر اثر رابطه شان تجربه می کند، شریک بوده و باید به او در رفع احساسات بد کمک کنند. همچنین اگر فردی احساس خوبی دارد، باید این احساس را با هم شریک شوند.
هر فردی درجاتی از ناامنی را نسبت به خود دارد. از آن جهت که رابطه، امری پویا و دوطرفه بوده، ترکیب این ناامنی های شخصی می تواند تاثیر منفی و بر رشد و پیشرفت رابطه داشته باشد.
وقتی افراد در رابطه خودشان احساس ناامنی می کنند، معمولا احساس می کنند که نسبت به کوچک ترین مسائل نیز حساس و آسیب پذیر بوده و به سادگی آزار میبینند.
همچنین ناامنی در رابطه در قالب احساس تردید و دودلی درمورد تصمیم گیری خود قابل درک است. یعنی افراد همواره احساس شک داشته و نمی دانند دقیقا چه کاری درست و چه کاری غلط است.
شکل دیگر احساس ناامنی، احساس ضعف است. فرد همه تصمیمات را به دیگری محول کرده، تصور می کند که توانایی انجام کاری را نداشته و در برابر هر حرفی احساس ضعف و ناتوانی دارد. این بدترین و شدیدترین شکل از احساس ناامنی بوده که می توان به سادگی تشخیص داده شود.
ناامنی در رابطه در تفکرات افراد
اگر بخواهید بررسی کنید که رابطه شما از روابط موفق است، می توانید تفکرات خود را هم بررسی کنید. برخی تفکرات آزاردهنده بوده که ناشی از ناامنی در رابطه است. این تفکرات را بشناسید، منبع آن را بیابید و برای رفع آن و بخشیدن آرامش به خودتان، این کار را انجام دهید.
اگر شما یا شریک عاطفی تان احساس ناامنی می کنید، ممکن است افکار زیر را در سر داشته باشید:
- شریک زندگی ام مرا ترک خواهد کرد
- من به اندازه کافی خوب نیستم
- من به اندازه کافی زیبا یا خوش تیپ نیستم
- من نمی توانم به اندازه کافی نیازهای شریک خود را برطرف کنم
- من به اندازه کافی لاغر یا خوش اندام نیستم
- من نمی توانم به شریک عاطفی ام اعتماد کنم
همچنین نشانه های دیگری در افکار شما وجود دارد که می تواند سرنخی برای کشف احساس ناامنی باشد. این نشانه ها شامل موارد زیر است:
- اگر همواره نسبت به مسائل مختلف مشکوک باشید و منتظر اتفاقات بدی در رابطه خود باشید
- اگر نگران آینده رابطه خود بوده و از نامعلوم بودن آینده احساس بدی به شما دست بدهد
- اگر همواره شریک عاطفی خودتان را زیر سوال برده و او را با این رفتار آزار دهید
این افکار در نهایت تاثیر بسیار بدی بر کیفیت رابطه شما می گذارد. حتی در مواردی اگر این احساسات به درستی درک نشود، می تواند حتی بهترین و رویایی ترین روابط را هم از بین ببرد. در نتیجه این احساسات:
- شما احساس سردرگمی کرده و نمی دانید دقیقا برای آینده رابطه باید چه کنید. نمی دانید در رابطه چه می گذرد و نگران جلوی لذت بردن از رابطه را می گیرد.
- زمانی که افکار منفی را در ذهن خود مرور می کنید، اتفاقات منفی را تصور کرده و خود را پر از ناامیدی نسبت به آینده رابطه خود می کنید.
- اضطراب و نگرانی نتیجه دیگری است که ناامنی در رابطه خواهد داشت. اضطراب می تواند بر همه ابعاد زندگی شما تاثیر گذاشته و از کیفیت زندگی شما بکاهد.
- زمانی که نتوانید این احساسات را به درستی هضم کنید، سرشار از خشم نسبت به خود و شریک عاطفی خود خواهید شد.
ناامنی به چه دلیل رخ می دهد؟
ناامنی مزمن به این معنی است که شما همیشه نسبت به رابطه یا خودتان، یعنی هویت شما و انتخاب هایی که در مسیر داشتن روابط موفق انجام می دهید، اطمینان ندارید. این احساس منفی به حالتی تبدیل می شود که همیشه به هر چیزی را که انتخاب می کنید، شک دارید.
در نهایت این احساس عدم اطمینان موجب می شود که اضطراب زیادی را تجربه کنید. این اضطراب بر کیفیت تصمیمات شما تاثیر گذاشته و شما فکر می کنید واقعا در تصمیم گیری ناتوان هستید. اما این تصمیمات غلط ناشی از احساس ناامنی شماست، نه ناتوانی تان.
احساس ناامنی به حدی عمیق و شدید ظاهر می شود که شما فکر می کنید واقعا مشکلی در شخصیت شما وجود دارد. این احساس عمیق به شما تلقین می شود که شما به اندازه کافی خوب نیستید پس نباید خودتان باشید. این نیاز را احساس می کنید که برای کافی و خوب بودن باید تغییر کنید.
ناامنی در زندگی کاری، شخصی یا حتی ارتباطات ساده با دیگران ناشی از فرافکنی در افکار مخربی است که شما را زیر سوال می برد. وقتی احساس ناامنی دارید، معمولا افکار زیر را هم تجربه می کنید:
- من به اندازه کافی خوب نیستم، باید کاری انجام دهم که بر ارزش من بیافزاید
- هویت من دارای ارزش بالایی نیست و دیگران مرا قبول نخواهند داشت، پس باید تغییری صورت بگیرد یا کار بسیار بزرگی انجام دهم
- من بسیار نادان و ناتوان هستم و تصمیمات غلطی می گیریم، پس باید چیز جدیدی بدانم یا یاد بگیرم
- من در درون خود احساس بی ارزشی دارم، پس باید چیز باارزشی داشته باشم که این مشکل را بپوشاند
البته این افکار در حالت عادی ممکن است در افراد وجود داشته باشد. اگر این افکار موجب پیشرفت شود، اصلا مشکلی ندارد. اما زمانی که فرد ارزش خود را زیر سوال می برد، این افکار مخرب احساس آزاردهنده ای را برای او به همراه خواهد داشت.
همه افراد سطوح کم یا زیاد این ناامنی ها را در درون خود احساس می کنند. اما زمانی که این احساسات فرد را از تجربه احساسات خوشایند و لذت بخش در درون رابطه بازدارد، باید درمان و رفع شود.
درست است که ناامنی می تواند بر اثر عوامل خارجی رخ بدهد، اما بخش اعظم آن به دلیل تفکرات مخربی است که فرد در نتیجه عوامل بیرونی انجام می دهد. به عبارت دیگر فرد سعی می کند از دل هر مشکل یا مسئله ای که وجود دارد، به نحوی خودش را زیر سوال ببرد.
اگر شریک عاطفی او نتواند به درستی افکار غلط و مخرب او را زیر سوال برده و به او احساس باارزش بودن بدهد، این احساس بر هردوی آن ها تاثیرات مخربی خواهد داشت.
جمع بندی
برای داشتن روابط موفق باید همراه با هم برای سلامت روان تلاش کرد. نیازهای طرف مقابل را به درستی درک کرده و او را در تجربه احساسات منفی تنها نگذاشت.
تجربه احساس ناامنی در رابطه مشکلی نیست که تنها یکی از طرفین را درگیر کند. بلکه اگر یکی از آن ها با این تجربه منفی دست و پنجه نرم کرده و دیگری توجهی به این موضوع نداشته باشد، نه تنها مشکل حل نمی شود، بلکه وسیع تر شده و سلامت طرف دیگر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
پس اگر این احساس را در شریک عاطفی خود مشاهده کرده یا خودتان با آن درگیر هستید، سعی کنید که برای حل آن صحبت کرده، یکدیگر را درک کنید و در کنار هم از این معضل رها شوید. نه تنها کیفیت رابطه شما افزایش پیدا می کند، بلکه به رشد فردی هم نیز کمک کرده اید.
منبع: