آنچه باید درمورد مثبت اندیشی سمی بدانید

نظرات 4
13 دقیقه زمان مطالعه

مثبت اندیشی سمی نوعی وسواس در مثبت اندیشی است. در این نوع طرز تفکر، اعتقاد بر این است که افراد باید روی همه احساسات و تجربیات خود، حتی آنهایی که بطور ذاتی منفی و غم انگیز هستند، تفکری مثبت پیاده کنند.

مثبت اندیشی سمی موجب می‌شود که افراد احساسات منفی خود را سرکوب کنند، اندوه خود را تحقیر کنند. همچنین باعث شود که افراد خود را تحت فشار قرار دهند و وانمود کنند که خوشحال و سرشار از احساسات مثبت هستند، حتی زمانی که با شرایط و مشکلات سختی دست و پنجه نرم می‌کنند.

در برخی موارد این نوع طرز تفکر به صورت خود تحمیلی صورت می‌گیرید. به عنوان مثال، ممکن است فرد تلاش کند تمام ابعاد زندگی خود، اعم از اتفاقات و تجربیات مثبت و منفی را از دید مثبت به دیگران ارائه دهد و سعی در همیشه شاد به نظر آمدن، داشته باشد.

با این حال، این نوع طرز تفکر می‌تواند به صورت فشاری خارجی و بیرونی باشد. مانند زمانی که افراد سعی می‌کنند به فردی که چیزی را از دست داده و در شرایط غم انگیز قرار دارد، انرژی مثبت دهند که فرد از این موقعیت بگذرد و به دنبال نکات و اتفاقات مثبت باشد.

در ادامه این مقاله اطلاعات مفیدی در این باب، از جمله اطلاعات کامل‌تری درباره مثبت اندیشی سمی و ویژگی‌های آن، خطرات ناشی از این طرز تفکر و نحوه جلوگیری از آن قرار گرفته است. با ما همراه باشید.

مروری بر مثبت اندیشی صحیح

چندین دهه است که کتاب‌ها و رسانه‌های مشهور برای ارزش بالقوه تفکر مثبت توجه و تمرکز ویژه‌ای قائل می‌شوند. شواهد و مدارکی نیز وجود دارد که نشان می‌دهد تفکر مثبت می‌تواند بر سلامت روان تاثیر مثبت و موثری بگذرد و آن را بهبود ببخشد.

به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۸ مطالعه‌ای بر روی دانشجویان صورت گرفت؛ نتیجه این مطالعه به این صورت بود که عزت نفس بالا در افراد می‌تواند تفکرات مثبت را تقویت کند و خطرات خودکشی را کاهش دهد.

داده‌ها و مدارک دیگری نیز وجود دارند که بر مزایای تفکر مثبت و تاثیرات مثبت آن تاکید دارند. عواملی مانند خود کارآمدی و حمایت اجتماعی، که از جمله عوامل و توانایی فرد برای کنار آمدن است، با تفکرات مثبت برای بهبود رفاه و آرامش فرد ارتباط تنگاتنگی دارد. در تعریف بهتر و کامل‌تر، تفکر مثبت در خلاء وجود ندارد و به عنوان اکسیر و درمان تمام چالش‌های زندگی نیست.

 مثبت اندیشی سمی

مثبت اندیشی سمی چیست؟

در مثبت اندیشی سمی، تفکرات مثبت به عنوان تنها و اصلی‌ترین راه حل مشکلات تحمیل می‌شود و از فرد می‌خواهد تفکرات و احساسات منفی خود را سرکوب کند و از ابراز آنها خودداری کند. در مثبت اندیشی سمی با تمرکز بی از حد روی مزایای مثبت اندیشی و تاثیرات مثبت آن، در به کارگیری این موضوع افراط می‎‌شود.

مثبت اندیشی سمی اجازه بروز احساسات دیگر از جمله احساسات بد را به فرد نمی‌دهد و همواره سعی در سانسور تجربیات و احساسات منفی فرد به جهت تبدیل آن‌ها به تفکرات مثبت دارد.

مثال‌هایی برای مثبت اندیشی سمی

  • در موقعیتی که فردی فرزند خود را از دست می‌دهد، با گفتن اینکه آنان می‌توانند دوباره فرزند دیگری داشته باشند سعی در خوشحال کردن و سرکوب غم و اندوه آنان داریم.
  • پس از رخ دادن یک فاجعه بگوییم «هر اتفاقی در این دنیا به دلیلی رخ می‌دهد»
  • از کسی بخواهیم که بر جنبه‌های مثبت یک فقدان ویرانگر تمرکز کند.
  • به کسی بگوییم غم و رنج‌های خود را پشت سر بگذارد و روی نکات و ویژگی‌های مثبت زندگی خود تمرکز کند.
  • اینکه به دسته‌ای از افراد برچسب قوی بودن و دوست داشتنی بودن بزنیم، به این دلیل که این افراد همیشه مثبت به نظر می‌رسند یا احساسات خود را با دیگران در میان نمی‌گذارند.
  • مردم را تشویق می‌کنیم که بدون توجه به سختی‌هایی که دارند پیشرفت کنند. مانند این است که به مردم بگوییم که باید از زمان اجباری در خانه ماندن در طول همه‌گیری کرونا برای توسعه مهارت‌های جدید یا بهبود آمادگی جسمانی خود استفاده کنند.
  • با گفتن جمله‌هایی از جمله «می‌توانست از اینی که هست بدتر باشد» سعی در کوچک نشان دادن مشکلات دیگران داشته باشیم و بخواهیم نگرانی‌هایشان را برطرف کنیم.

تفاوت مثبت اندیشی سمی و مثبت اندیشی در چیست؟

افراد آنقدر در مزایا و تاثیرات مثبت غرق می‌شوند که از اصل آن فاصله می‌گیرند. فراموش می‌کنند که مثبت اندیشی در واقع در کنار دیگر احساسات و تجربیات، هرچند خوب یا بد باشند، قرار می‌گیرد‌، نه برای حذف آنها.

در مثبت اندیشی سالم احساسات مختلف، حتی احساسات آزار دهنده می‌توانند وجود داشته باشند. فرد نباید از تجربه احساسات آزاردهنده نگران باشد. اما در مثبت اندیشی سمی فرد هیچ اجازه‌‎ای برای ابراز این احساسات ندارد. هرگونه احساسی که در تضاد با مثبت اندیشی باشد، باید سرکوب شود و به سرعت با مثبت اندیشی جایگزین شود.

این طرز تفکر نه تنها سالم نیست و به فرد هیچ کمکی در حل حل مشکلات و تجربیات منفی نمی‌کند، بلکه با سرکوب و سانسور فرد سلامت روان وی را بیش از پیش در معرض خطر قرار می‌دهد.

چرا مثبت اندیشی سمی نه تنها مفید نیست، بلکه مخرب است؟

یک تفکر مثبت به طور کلی مضر نیست. با این حال فردی که معتقد است فقط باید مثبت اندیش باشد، ممکن است مشکلات جدی را نادیده بگیرد یا به مسائل اساسی بهداشت روان نپردازد. در حالت دیگر، افرادی که از دیگران می‌خواهند به تنها چیزی که فکر می‌کنند افکار مثبت باشد، ممکن است حمایت لازم و کافی را ارائه ندهند یا باعث شوند که نزدیکان آنها احساس ناکافی بودن و قضاوت داشته باشند.

برخی از خطرات مثبت اندیشی سمی

خطراتی که مثبت اندیشی سمی به همراه دارد بسیار است. برخی از شایع‌ترین و مهم‌ترین این خطرات عبارتند از:

نادیده گرفتن آسیب‌های واقعی

مروری بر ۲۹ مطالعه درباره خشونت خانگی در سال ۲۰۲۰ نشان داد گرایش به مثبت اندیشی بی حساب و کتاب ممکن است باعث شود افرادی که مورد سوء استفاده واقع شدن و خشونت را تجربه می‌کنند، شدت آن را دست کم بگیرند و در روابط سمی و سوء استفاده کننده باقی بمانند. خوش بینی، امید و بخشش خطر ماندن افراد در کنار سوء استفاده کنندگان و قرار گرفتن در معرض سوء استفاده را افزایش می‌دهد.

تحقیر و کم شمردن یک ضرر

به طور کلی اندوه و اندوه در مواجهه با از دست دادن طبیعی است. فردی که پیوسته پیام‌هایی می‌شنود که از موقعیت ناراحت کننده بگذرد یا خوشحال باشد، ممکن است احساس کند که دیگران برای اندوه وی اهمیتی قائل نمی‌شوند.

برای مثال والدینی که فرزند خود را از دست داده‌اند، ممکن است احساس کنند که فرزندشان برای دیگران بی اهمیت است و غم و اندوه آنها را بیشتر می‎‌کند.

انزوا و انگ

افرادی که در برابر سختی‌ها لبخند می‌زنند کمتر به دنبال دریافت حمایت هستند. آنها ممکن است احساس انزوا یا شرمندگی از احساسات خود داشته باشند و این موضوع آنها را از درخواست کمک باز دارد. انگ می‌تواند فرد را از جستجوی درمان برای مشکلات سلامت روان بازدارد.

چالش‌ها و مسائل در روابط

هر رابطه‌ای دارای چالش های متنوع و متعددی است. مثبت بودن سمی افراد را تشویق می‌کند که این چالش ها را نادیده بگیرند و روی موارد مثبت تمرکز کنند. این رویکرد می تواند ارتباطات و توانایی حل مشکلات روابط را از بین ببرد.اگر هرکدام از مشکلات موجود و کوچک در  روابط نادیده گرفته شود و حل نشده باقی بماند، می‌تواند موجب مشکلات بزرگ‌تر و مخرب‌تری ‌باشد.

عزت نفس پایین

همه افراد گاهی اوقات احساسات منفی و آزاردهنده را تجربه می‌کنند. مثبت اندیشی سمی افراد را تشویق می کند تا احساسات منفی خود را نادیده بگیرند، اگرچه ممکن است خفه کردن این احساسات به آنها احساس قدرت بیشتری بدهد. وقتی فردی نتواند احساس مثبت داشته باشد ، ممکن است احساس کند در حال شکست است.این روند عامل اصلی احساس عزت نفس پایین، ناکافی و ناکارآمد بودن در مسائل زندگی است.

اشکالی ندارد اگر حالت خوب نیست

انسان ها طیف وسیعی از احساسات را تجربه می‌کنند که هر یک بخش مهمی از رفاه و آرامش است. به عنوان مثال، اضطراب ممکن است به فرد نسبت به موقعیت خطرناک یا شرایط اخلاقی حساس هشدار دهد و او را آگاه کند، همچنین عصبانیت پاسخ عادی به بی عدالتی یا بدرفتاری است. غم ممکن است نشانه شدت از دست دادن باشد.

عدم پذیرش این احساسات به معنای نادیده گرفتن و جلوگیری از اقدامی است که می توانند الهام بخشند. علاوه بر این، عدم صحبت در مورد آنها باعث از بین رفتن آنها نمی شود. اغلب مردم برای مقابله با احساسات خود به کمک نیاز دارند. صرفاً ابراز احساسات ممکن است باعث شود که این احساسات آزاردهنده قدرت کمتری در کنترل فرد داشته باشند و به فرد کمک کند کمتر در دام آنها گرفتار شود.

برخی تحقیقات نشان می دهد که صحبت درباره احساسات مختلفی که تجربه می‌کنیم، از جمله احساسات منفی، حتی ممکن است به مغز در پردازش بهتر احساسات کمک کند. یک مطالعه قدیمی نشان داد که برچسب زدن و صحبت کردن در مورد احساسات قدرت برخی از مسیرهای مغزی مرتبط با آن احساسات را کاهش می دهد. این یافته نشان می دهد که صحبت کردن در مورد احساسات ممکن است باعث شود که افراد هنگام این تجربیات، کمتر احساس فشار کنند.

 مثبت اندیشی سمی

چگونه از مثبت‌ اندیشی سمی دوری کنیم

حال وقت آن است که خود را از بند مثبت اندیشی سمی رها کنید، برای این رهایی نکات زیر می‌تواند مفید واقع شود:

  • شناخت و پذیرش احساسات منفی به عنوان یک موضوع طبیعی و بخش مهمی از تجربه بشری
  • شناسایی و نامگذاری احساسات به جای تلاش برای اجتناب از آنها و سرکوبشان
  • صحبت با افراد مورد اعتماد در مورد احساساتی که تجربه می‌کنید ، از جمله احساسات منفی
  • به دنبال حمایت از افراد بدون قضاوت ، مانند دوستان مورد اعتماد یا درمانگر باشید
  • همچنین افراد می توانند با به کارگیری موارد زیر از تحمیل مثبت اندیشی سمی به اطرافیانشان جلوگیری کنند.
  • تشویق مردم به صحبت علنی در مورد احساسات خود
  • با احساسات منفی خود راحت و مهربان شوید
  • اجتناب از تلاش برای پاسخ مثبت به همه آنچه فرد می‌گوید
  • گاهی به این موضوع که احساسات منفی شدید اغلب با احساسات مثبت قوی همزمان می شوند، مانند زمانی که غم عمیق نشان دهنده عشق شدید است

 مثبت اندیشی سمی

خلاصه

 مثبت اندیشی سمی افراد را تشویق می‌کند که احساسات دشوار را نادیده بگیرند و به طور بالقوه قدرت این احساسات را تشدید می کنند.

 اگرچه تفکر مثبت مزایایی را به همراه دارد، اما هیچ کس نمی تواند همیشه مثبت فکر کند.

مجبور کردن کسی به ابراز احساسات مثبت می تواند توانایی او در برقراری ارتباط را از بین ببرد و باعث شود که از داشتن افکار منفی نسبت به خود احساس بدی کند.

با احساسات منفی خود و اطرافیانتان مهربان باشید و آن را قبول کنید.

منبع:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/toxic-positivity#summary

به این مطلب امتیاز دهید

برچسب گذاری شده:

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

4 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
4
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx