برنامه ای برای رشد شخصی که به شما کمک میکند موفق شوید
«اگر در برنامه ریزی برای خودتان عاجز باشید ناچار به شکست خواهید شد.» –بنجامین فرانکلین
همه ما چیزی از زندگی میخواهیم. ممکن است آن نوشتن یک کتاب باشد یا شروع یک کسب و کار، تشکیل خانواده یا حتی تقویت مهارت گلف بازی کردن خود، به هر حال همواره اندیشه هایی در ذهنمان راجع به خواسته های خود از زندگی و کارهایی که میخواهیم انجام دهیم وجود دارد.
این اندیشه های ناخودآگاه تصویرهایی را در ذهن ما تشکیل میدهند. تصویرهایی که ممکن است گذرا و ناپیوسته یا با جزئیات کامل و به طور پیوسته در ذهن ما نقش ببندند؛ تبدیل به فکرهایی شوند که نمیتوانیم آنها را از سر خود بیرون کنیم.
با صرف نظر از میزان میل هر کسی برای رسیدن به هدف شخصی خود، همه ما نیازمند یک برنامه برای رشد شخصی خود هستیم تا به کمک آن به اهداف خود برسیم.
داشتن یک برنامه برای رشد شخصی که تمام ابعاد زندگی ما را پوشش میدهد به دلایل متعددی اهمیت دارد:
-به تعیین و پرورش اهداف ما کمک میکند
-به ما کمک میکند اولویت های خود برای رسیدن به اهدافمان را بدانیم
-در بازه زمانی طولانی، از هدر دادن وقت ما جلوگیری میکند
-سیستم تصمیم گیری ما دارای یک ساختار مقام خواهد شد
-همواره انگیزه خواهیم داشت و در مسیر مشخصی قدم بر میداریم
بنابراین امروز ما به شما برای به وجو آوردن برنامه رشد شخصی شما کمک خواهیم کرد.
این جا یک برنامه پنج مرحله ای را میبینیم که به شما برای موفق شدن در زندگی کمک میکند.
این برنامه هم در ابعاد بزرگ و هم در ابعاد کوچک زندگی کاربردی و قابل استفاده است.
1 – انرژی خود را بهینه سازی کنید
در اکثر مواقع هنگامی که صحبت از برنامه ریزی برای زندگی میشود، ابتدا هدف گذاری گوشزد میشود. ما هم کمی جلوتر به آن میپردازیم اما اکنون نیاز است تمرکز خود را روی موضوعی بسیار مهم تر قرار دهیم؛ انرژی که به دنیای اطراف خود میدهیم.
شما میتوانید به راحتی در راه بهینه سازی خود قدم گذارید تنها با شروع روز خود با یک وعده صبحانه سالم و مقوی و ادامه این روند در طول روز با نوشیدن مقدار مناسبی آب و در نهایت خوابیدن به مدت لازم. اگر همین امشب به مدت دو یا سه ساعت قبل از خواب از تکنولوژی دور باشید خواهید دید کیفیت خواب شما به طرز چشم گیری ارتقا می یابد.
در بازه زمانی طولانی تر ممکن است تصمیم بگیرید در سبک زندگی و رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد کنید. ورزش روزمره ضروری است، همان گونه که تغذیه سالم نیز لازم است تا انرژی و سلامت کامل برای اجرای برنامه رشد شخصی خود داشته باشید و 100% برای آن آماده باشید.
هرکس ژنتیک متفاوتی دارد بنابراین تغذیه مناسب برای هرکس مفهوم متفاوتی دارد، هر چند به طور کلی کاهش مصرف کربوهیدرات های غیر ضروری و قند و شکر مصرفی و هم چنین غذاهای فرآوری شده میتواند برای شما مفید باشد.
2 – به خواسته هاس حقیقی خود آگاه باشید
پس از اینکه مطمئن شدید دارای سطح انرژی مطلوبی هستید، زمان آن است که مسیر و هدفتان را مشخص کنید و نقطه شروع آن این است که بدانید خواسته های حقیقی شما چیست. هیچ برنامه ریزی ای بدون داشتن هدف و مسیر مشخصی به عمل در نمی آید بنابراین لازم است که همواره خواسته های خود را روشن سازید و در ادامه از خود بپرسید دلیل خواستن آنها برای شما چیست.
مطمئنا قبلا این جمله را شنیده اید؛ اما از آنجا که توصیه خوبی است من هم آن را تکرار میکنم. اهداف هوشمندانه برای خود تعیین کنید.
این گونه اهداف دارای ویژگی های زیر هستند:
واضح و دقیق بودن
قابل اندازه گیری بودن
مطابق با شرایط بودن
به دست آوردنی و
مناسب با زمان
هدف گذاری خود را با پرسیدن این سوال از خود که در این چهار حوزه ی زندگی خواسته شما چیست، شروع کنید. شما میتوانید حوزه های دیگری نیز تعیین کنید یا این ها را به هر گونه که دوست دارید تغییر دهید. به عنوان نقطه شروع از این ها استفاده کنید.
- مسیر کاری. نیازی نیست که علاقه و شور فوق العاده ای نسبت به شغل خود داشته باشید، اما ضروری است که بدانیم ما همواره میتوانیم در آن پیشرفت کنیم. انتخاب هدف های هوشمندانه در حوزه کاری، میتواند به ما کمک کند از روتین کاری هر روزه خود لذت ببریم و آگاه باشیم به زمانی که وقت ترک آن کار و قدم گذاشتن رو به جلو است.
- سلامتی. شامل اهدافی مرتبط به سلامت جسمانی و روحی شما میشود. اهداف در حوزه سلامت روحی میتواند به سادگی خوب نگه داشت احوال کلی خود و تلاش برای بهتر شدن هرساله از طریق مدیتیشن، خاطره نویسی روزانه یا یوگا باشد. اهداف در حوزه سلانت جسمانی ممکن است داشتن تغذیه سالم تر، بازی در یک تیم ورزشی یا دویدن یک ماراتون برای خیریه باشد.
- ثروت. همه ما نیاز نداریم که الویت اول خود را میلیونر شدن بدانیم، هرچند، این بدین معنا نیست که اهداف مالی را به طور کلی نادیده بگیریم. پول یک ابزار مهم برای آسان تر کردن دستیابی شما به اهداف دیگرتان خواهد بود.
- معنویات. نیازی نیست که مذهبی باشید یا اهداف معنوی برای خود تعیین کنید. معنویات رابطه است که ما برقرار میکنیم با هر آن چیزی که فرا تر و بزرگتر از وجود ماست؛ و آن میتواند هر چیزی برای ما باشد؛ هنر، طبیعت یا حتی خانواده ما.
زمانی که به نتیجه ای رسیدید که در این چهار حوزه زندگی خواسته ها و اهداف هوشمندانه شما چیست، نوبت تعیین مسیر خود برای رسیدن به آنهاست. هر خواسته را به قدم های کوچکتری با یک جدول زمانی مناسب تجزیه کنید و یک برنامه احتمالی دیگر نیز آماده در سر داشته باشید تا اگر همه چیز 100% مطابق برنامه هاتان پیش نرفت به آن تکیه کنید.
3 – یک زیر بنا و ساختار را به وجود آورید
این ساختار به سادگی تعیین میکند که در طول روز انرژی خود را چگونه تقسیم خواهید کرد. با دانش به خواسته های خود و قدم هایی که در مسیر آنها باید برارید، باید هر روز یک لیست از تکالیف و وظیفه هایی را برای خود آماده کنید و مشخص زمانی که باید تکمیل شوند، چه کوتاه مدت و چه بلند مدت را تعیین کنید.
به وجود آوردن این ساختار ضروری است زیرا به ما کمک میکند که انرژی خود را ذخیره کنیم، انرژی که در صورت عدم وجود یک ساختار از پیش تعیین شده صرف پروسه تصمیم گیری میشود. به عنوان گونه انسان ما میل به اجرای مراسمات و آیین ها داریم بنابراین با از پیش دانستن قدم ها و تکالیفمان در یک روز میتوانیم ریتم مناسب خود را پیدا کرده و وظیفه های دشوار خود را انجام دهیم.
برای موفقیت در زندگی داشتن یک ساختار معین یکی از مهم ترین عوامل است یا حتی شاید بتوان گفت مهم ترین عامل. انسان های موفق را میبینیم که یک ساختار معین را برای خود به وجود آورده اند و سالهاست که به آن پایبند هستند. این به این معنا نیست که آنها خود را با شرایط وفق نمی دهند بلکه بدین معناست که تنها در صورت نیاز تغییرات به وجود می آورند و به برنامه و ساختار خود اعتماد دارند و همواره آن رادنبال میکنند تا زمانی که به تکامل برسد.
4 – برای هر قدم در راه خود معنایی بیابید
برای برخی ها این مرحله ممکن است زاید به نظر آید.
من دلیل کارهایی که دارم انجام میدهم را میدانم پس چرا باید دوباره به دنبال معنایی برای آن باشم؟
شاید بر این باور باشید که دلیل خود برای دنبال کردن اهداف هوشمندانه خود را به یاد دارید اما فراموش کردن انگیزه در بین روتین روزانه شما به راحتی ممکن است اتفاق افتد. هر چیزی مانند بیماری، یا بر هم ریختن جزئی از برنامه ما یا حتی خستگی و مشغله زیاد ممکن است باعث شود ما ریتم خود را از دست دهیم.
با یافتن معنایی برای هر قدم خود به خود یاد آوری میکنید که چگونه دلیل اصلی شما برای شروع با تک تک کارهایی که انجام میدهید مرتبط است. شما میتوانید به این معنا از طریق یادداشت های روزانه راجع به افکارتان، دنبال کردن برخی مراسم و آیین ها و تکنیک ها برسید اما فراموش نکنید شما همه این ها را به خاطر اهداف بزرگتر و دلیل اولیه خود انجام میدهید.
5 – به خود پاداش دهید
این ممکن است در مقابل نکته قبلی برای برخی افرد غیر منطقی به نظر رسد، اما اگر میخواهید در برنامه رشد شخصی خود موفق باشید باید پاداش هایی را هم سریع و هم در طولانی مدت دریافت کنید.
ابتدایی ترین کار برای پاداش دادن به خودتان میتواند نوشتن یک لیست از کارهایی است که آن روز باید انجام دهید باشد و خط زدن یک به یک کار ها پس از اتمام آن ها. وقتی ما تکلیفی را به پایان میرسانیم مغز ما با دوپامین به ما پاداش میدهد و در نتیجه انگیزه ما برای اتمام کارهای دیگر نیز افزایش می یابد. مغز ما یک ماشین حل مشکلات است و با انجام وظیفه های خود گویی قطعه ای کوچک از پازل زندگی را بر سر جای خود قرار داداه ایم.
واضح است که هرچه کاری که به پایان رسانده ایم دشوار تر و بزرگتر باشد نیاز است که پاداش بهتری به خود دهیم. هرچند همواره دو نکته را نباید فراموش کنیم.
اول اینکه شما باید از خلاقانه بودن و متفاوت بودن پاداش هایی که به خود میدهید اطمینان حاصل کنید. این باعث جلوگیری از کم ارزش شدن کارها در دید شما میشود.
دوم اینکه پاداش ها باید در راستا و همخوان با هدف اصلی شما باشد. برای مثال اگر هدف شما این است که سالم باشید به خود شکلات جایزه ندهید، یا اگر هدف شما پس انداز کردن است به خود یک خرج بزرگ را پاداش ندهید. یک پاداش مناسب را پیدا کنید که به رسیدن به هدف شما کمک میکند.
در نتیجه، شما میتوانید با ایجاد یک برنامه برای رشد شخصی خود تغییرات مثبت و بسیار چشم گیری را در زندگی تان به وجود آورید. برنامه را قدم به قدم دنبال کنید و شاهد یک معنا و ریتم متفاوت در هستی خود در زندگی روزمره خواهید بود. انرژی خود را بهینه سازی کنید، خواسته های خود و راه رسیدن به آن را برای خود مشخص کنید، یک ساختار برای زندگی خود به وجود آورید و به آن پایبند باشید و در طول مسیر معنا ها و پاداش ها را بیابید. موفق باشید!
منبع: