اهمیت سلامت روان در دانش آموزان
سلامت روانی یکی از مهم ترین فاکتور های زندگی سالم است. برای کلیدی اهمیت سلامت روان دردانش آموزان باید چه کرد؟ چگونه این سلامت روانی باید ارتقا یابد؟ برای کسب آگاهی بیشتر دررابطه با سلامت روان با ما همراه باشید.
سلامت روانی چیست
سلامت روانی دارای فاکتور های ارزیابی بسیاری است. برای مثال، افرادی که مشکلات روانی، استرس، ناراحتی، افسردگی ترس و غیره ندارند از کیفیت زندگی بهتری برخوردار هستند. این سلامت روان جدا از تأثیرگذاری بر خلق وخو ما، بر سلامت جسمانی هم تأثیرگذار خواهد بود.
افرادی که شاد هستند، زندگی کم استرس تری دارند در انجام کار های روزمره یا چالش ها نتیجه بهتری کسب می کنند. مهم ترین تأثیری که روان سلامت در مقیاس جامعه بزرگ تر بر مردم می گذارد، رفتار های روزمره و تعاملات بین مردم هست.
هرچه جامعه سلامت روانی بیشتر و بهتری داشته باشد، هرچه مردم خوشحال تر و شادتر باشند، هرچه میزان غم ها و اندوه ها کمتر باشد پیشرفت در آن جامعه بسیار خواهد بود. به طورکلی یک فرد سالم روحیه ای عالی، شخصیتی قوی، دارای توانایی ها و استعدادهای ذاتی زیاد هست که در آخر مسبب رشد فردی در جامعه خواهد بود.
فاکتور های تاثیرگذار بر سلاکت روانی
تأثیرات سلامت روان بر افراد
اخیراً تحقیقات زیادی صورت گرفته تا تأثیر سلامت روانی و اهمیت آن را بر میزان یادگیری دانش آموزان مورد بررسی قرار گیرند. باتوجه به تحقیقات انجمن دانشگاه سلامت آمریکا دانش آموزانی که به بیماری یا پریشانی روانی مبتلا هستند، برای کسب نمرات در امتحانات با مشکلات و سر های بزرگی مواجه شده اند.
همچنین در دانشجویان با همین مشکلات روانی هم باعث اختلال در عملکرد و نوشتن پایان نامه شده است. سازمان سلامت جهانی (WHO) اخیراً نظریه ای بیان کرده که مطابق با آن، اگر دررابطه با اختلالات روانی مداخله های سریع تر یا زودهنگام باعث افزایش شانس بیشتر برای درمان چنین مشکلاتی فراهم می کند.
بنابراین کلیدی اهمیت سلامت روان در دانش آموزان یا سنین پایین بسیار بالا و مهم است. همچنین آموزش ها و اعمالی که به ارتقای سلامت روانی کمک می کند باید در سنین پایین تر انجام شود. دانش آموزانی که با مشکلات روانی دست وپنجه نرم می کنند، هنگام آموختن با مشکلاتی نظیر نداشتن تمرکز روبرو خواهند شد.
علائم نشان دهنده
مشکلات روانی دارای علائمی هستند که حتماً نیاز به آزمایش برای تشخیص ندارند و ظاهر هر فرد تا حدودی می تواند بیانگر باشد. بی قراری، کم توجهی، حواس پرتی و دشواری در به حافظه سپردن مطالب مثالی از این مشکلات هستند.
راه حل چیست؟
تقسیم وظایف و کوچک کردن ابعاد یک پروژه، استراحت میان درس ها برای چنین مشکلاتی در دانش آموزان می تواند یک راه حل به حساب آیند؛ در نتیجه این کار دانش آموزان می توانند دوباره تمرکز خود را جمع کنند و وظایف خود را به خوبی انجام دهند.
تأثیرات مشکلاتی روانی بر مهارت های فردی
برای رسیدن به موفقیت یا رشد فردی باید مهارت خلاقیت و تفکر افراد بالا باشد. افرادی که دارای پریشانی ذهنی هستند نمی توانند به طور کامل تمرکز داشته باشند و تمامی فکر خود را معطوف موضوعی کنند. پریشانی تأثیر بسیار زیادی بر مهارت های ذاتی انسان ها می گذارد.
تأثیرات مشکلات روانی بر مهارت های دانش آموزان
دررابطه با دانش آموزان این موضوع را بدین گونه تشریح می کنیم؛ دانش آموزانی که از پریشانی ذهنی در رنج هستند، با مشکلات برقراری ارتباط بین دیگران، دشواری در شروع گفتگو یا دشواری سؤال پرسیدن از معلم مواجه هستند.
راه حل این مشکلات چیست؟
برای نزدیک شدن به چنین مشکلی، روش باید یک فرد به عنوان مربی برای این دانش آموزان انتخاب شود. این شخص با برقراری ارتباطی بسیار دوستانه تحت عنوان “رفیق درمانگر” وارد عمل شود و دانش آموز موردنظر را در مسیری درست هدایت کند.
با کمک این روش دانش آموزانی که احساس خجالت دارند یا درون گرا هستند، شروع به معاشرت کرده و در جمع ها برای انجام فعالیت حضور پیدا می کنند و به نوعی به انجام چنین کاری تشویق می شوند.
استفاده از سلامت روان به عنوان ابزاری برای پذیرفتن
در نهایت در حیطه کلیدی اهمیت سلامت روان در دانش آموزان، آموزش ها و روش ها این کودکان را برای انتقادپذیری آماده سازی می کند. به این صورت که دانش آموزان قادر خواهند بود بازخورد های منفی را بپذیرند و برای بهبود ذهنیت مثبت از آن استفاده کنند.
ذهنی که با مشکلات روانی دست وپنجه نرم می کند، ممکن است دانش آموزان را وارد فاز شک و تردید کند؛ و در مقابل دیدگاه های متفاوت یا در تفسیر انتقادات دچار ابهام و سردرگمی شوند. این افراد از افکار خود محافظت می کنند و نمی گذارند شخصی ثالثی نظر آن ها را تغییر یا تحت تأثیر خود قرار دهد.
ازاین رو معلمان در چنین شرایطی می توانند برای ارتقای سلامت روانی دانش آموزان خود، از تاکتیک ها و استراتژی های مختلفی استفاده کنند. برای مثال، یک معلم می تواند بازخورد خود را به جای ارائه دادن به کل کلاس، به خود دانش آموز موردنظر ارائه دهند.
زیرا در چنین شرایطی اگر معلمی از دانش آموزی در مقابل کل کلاس انتقاد کند، دانش آموز بیشتر احساس پریشانی می کند. در نتیجه ذهن او کاملاً آشفته شده و دیگر قادر به تمرکز نخواهد بود. چون چنین عملی را آشکار کردن نقطه ضعف خود برای عموم کلاس می دانند که در آخر باعث کاهش اعتمادبه نفس کودک خواهد شد.
از بزرگ ترین چالش های قرن 21ام اهمیت سلامت روان دانش آموزان و روش هایی برای ارتقای این سلامت در جهت تسهیل و بهبود یادگیری کودکان به شمار می رود.
تأثیرات روانی اجتماعی حین تحصیل
شاید برای افرادی رشد فردی در اجتماع جنبه بسیار مهمی خواهد داشت. این رشد به طوری سلامت روان فرد کمک می کند که با جذب موفقیت یا کسب آن در جامعه، میان دانش آموزان مدرسه برجسته و شناخته شود. چنین کاری باعث افرایش اعتمادبه نفس در دانش آموزان می شود و همچنین احساس استقلال فردی خواهند داشت.
برنامه های دوران کودکی دانش آموزان مانند سناریوها تعاملات اجتماعی در آینده به این نتیجه ختم می شوند: که فرد دانش آموز در آینده قدرت حل مسائل را به صورت انفرادی خواهد داشت و برای مقابله با هر سد یا مشکلی به راحتی کنار نکشد و با آن به مبارزه بپردازد تا به پیروزی برسد.
برای مثال دانش آموزان سال های پایین تر با پیشرفت مهارت ها و تعاملات اجتماعی خود در جلسات صبحگاهی شرکت می کنند و سعی می کنند که وقت بیشتری را با معلم گذرانند و دوستان بیشتری پیدا کنند.
پیشرفت با کمک مشاوره و راهنمایی
این دانش آموزان با بزرگ شدن و پیشرفت مهارت های خود در مدارس عالی توسط مربیان و مشاوران راهنمایی می شوند و تمامی رفتار های آن ها مورد بررسی قرار می گیرد. مربیان و مشاوران با بررسی کردن شخصیت دانش آموز و مهارت ها او، برای وی مسیری تعیین می کنند تا دانش آموز به ایده آل ترین حد پتانسیلی خود دست یابد.
بیشتر اوقات، سلامت جسمی و سلامت روانی یک فرد ارتباط نزدیکی با هم دارند و هر دو به یک اندازه در تعیین موفقیت در زندگی تأثیرگذار خواهند بود.
تکنیک های ارتقا سطح سلامت روانی در مدارس
روش های ارتقای سلامت روان
برای ارتقای سطح سلامت روانی دانش آموزان باید یک سری نکات را رعایت کرد.
شناخت و تحلیل روان دانش آموزان
اهمیت سلامت روان در دانش آموزان هم برای خانواده ها دارای اهمیت بسیاری است و هم برای مدرسه، در آخر برای جامعه فعلی. برای افزایش سطح سلامت ابتدا باید باشخصیت آنها آشنا شد و مشکلات و سد های فکری او مورد بررسی قرار گیرد.
افزایش سطح هوشیاری
بهتر است دانش آموزان بدانند در صورت دوری از تحصیل چه مشکلاتی در آینده برای آن ها اتفاق خواهد افتاد. اعتیاد، استخدام نشدن، پذیرفته نشدن در جامعه و امثال این مشکلات باید برای کودکان توضیح داده شود. اما تحت شرایطی باید این کار صورت گیرد که دانش آموز احساس ترس نکند و در عوض تشویق به تحصیل شود.
برای از بین بردن مشکلات روانی باید چکار کرد؟
برقراری عدالت میان نوجوانان
دانش آموزان با سن کم دارای احساسات و عواطف شکننده ای هستند. برای جلوگیری از شکل گیری شخصیتی در مسیری منفی باید به گونه ای با آن ها رفتار کرد تا احساس شرم یا تحقیر نکنند. در کلامی دیگر باید عدالت میان این نوجوانان برقرار شود.
دوری از استرس و اضطراب
از مهم ترین راه ها و روش ها که جز موضوعات و زیر شاخه های اصلی اهمیت سلامت روان در دانش آموزان، کنترل استرس و اضطراب است. باید به گونه ای آموزش داده شوند تا در مقابل استرس ها واکنش صحیح از خود بروز دهند و بر ترس غلبه کنند.
در زمان اضطراب دانش آموزان باید از روش های آگاه باشند تا بتوانند گلیم خود را از آب بیرون بکشند. این راه و روش ها همگی باید توسط مشاوران و مربیان مدرسه به دانش آموزان آموخته شود؛ تا در آینده دانش آموزان پس از ورود به جامعه و مشکلات دچار خفقان شوند و حس بی خاصیتی به آن ها دست ندهد.
برای کاهش سطح استرس یا جلویگری از بروز آن می توانید به فعالیت های اجتماعی مشغول شوید. همچنین با حضور در کلاس های فرهنگی و هنری با بالا بردن میزان خلاقیت شما به گونه ای به مبارزه نامحسوس با استرس اقدام خواهید کرد.
باید از کجا طلب راهنمایی کرد؟
در حین تحصیل یا در زمان حضور در مدرسه، دانش آموزان می توانند از مربیان و مشاوران حاضر در مدرسه طلب کمک کنند و راهنمایی شوند. در زمانی که خارج از محوطه مدرسه یا تحصیلی هستند، این افراد می توانند به مشاورین یا متخصصین روان شناسی موجود در سطح شهر مراجعه کرده و راهنمایی لازم را دریافت کنند.
همچنین در صورت در دسترس نبودن این 2 مورد، دانش آموزان می توانند به صورت مجازی (آنلاین) با مشاوران ارتباط برقرار کرده و مشکلات خود را با متخصص موردنظر در میان بگذارند.
مقابله با افسردگی
یکی دیگر موارد بسیار مهم دررابطه با اهمیت سلامت روان در دانش آموزان، می توان به مقابله در برابر افسردگی اشاره کرد. چنین کاری در سنین پایین بهتر است توسط مشاوران و مربیان باتجربه و متخصص صورت گیرد. در غیر این صورت خود دانش آموز یا خانواده وی می توانند فعالیت هایی در نظر بگیرند.
این فعالیت ها می تواند حضور در فعالیت های اجتماعی، دوست یابی، ثبت نام کلاس ها فرهنگی یا ورزشی باشد. با انجام چنین کار های فرد هیچ وقت احساس افسردگی نمی کند یا اگر از افسردگی رنج می برد می تواند آن را به راحتی درمان کند.
مبارزه با اختلال کمبود توجه بیش فعالی
از مشکلات عمده امروزی در سنین پایین دانش آموزان می توانیم به بیش فعالی اشاره کنیم. این کودکان به خاطر کمبود توجه و داشتن انرژی زیاد دست به فعالیت های بسیاری می زنند. اغلب این فعالیت ها کاملاً ناخودآگاهی است و کودک متوجه کار های خود نمی شود.
برای درمان چنین اختلالی فقط کافی است تا والدین کودک خود را به مؤسسات درمانی مخصوص ببرند یا به پزشک مربوطه و متخصص مراجعه کنند. در بدترین شرایط به کودکان دارو داده می شود تا این بیش فعالی از بین برود. اما در کل مشکل بسیار بزرگی نخواهد بود و کاملاً قابل حل شدن است.
زمان و کیفیت خواب وخوراک
شاید برای کسی منطقی نباشد اما خواب منظم تأثیر بسیار زیادی بر روان دارد. افرادی که دارای خواب منظم شب هستند، در طول روز خیلی کمتر دچار خستگی یا بی حوصلگی می شوند. همچنین افرادی که خواب باکیفیت دارند از آرامش روانی و روحی خیلی بهتری برخوردار هستند.
این در صورتی است که افرادی با خواب بی کیفیت یا کم دارای روحیه ای پرخاشگر و عصبی هستند. خوراک هم از دیگر عواملی است که بر روان تأثیر می گذارد. خوراک ناسالم و مضر هم بر سلامت جسم و هم بر روان تأثیرات منفی خواهد گذاشت. به عنوان مثال عصبی شدن، زود از کوره در رفتن.
همچنین بدغذایی یا پرخوری سبب چاقی دانش آموزان در سن پایین می شود که خود باعث شکل گیری چالش هایی در مدرسه خواهد شد. برای مثال برخی دانش آموزان به خاطر وزن زیاد مورد تمسخر دیگر دانش آموزان قرار می گیرند.
جمع آوری
اهمیت سلامت روان در دانش آموزان باید به جد دنبال شود؛ زیرا شخصیت سازی این کودکان همگی تحت تأثیر شرایط دوران کودکی تا نوجوانی شکل می گیرد و برای ورود به جامعه بسیار حیاتی است. برای بهبود و ارتقا سلامت روان باید کودکان را به مطالعه و تحصیل تشویق کرد و همچنین از به کمک مشاوران راهنمایی شوند.
منبع :
- https://www.accreditedschoolsonline.org/resources/student-mental-health-resources/
- https://www.ssm-fc.org/articles/2018/importance-of-mental-health-among-students