برای ارتقا سطح سلامت روانی دانشجویان باید چه کرد؟
دانشجو شدن یا راهی برای پایان دوران دانشجویی مسیری پر از استرس، انتخاب های دشوار و مسئولیت پذیری های بسیاری است. در این مقاله به اهمیت سلامت روان در دانشجویان می پردازیم. ارتقای سطح کیفیت روانی نیاز به آگاهی و تکنیک های خاص دارد که تا کیفیت زندگی را بهبود داد.
وضعیت زندگی در دوران دانشجویی
دانش آموزان پس از گذراندن مقاطع متوسطه وارد فاز دیگری از زندگی می شوند که دارای فشار های روانی زیاد و تغییرات بسیار زیادی است. احساس مسئولیت در این بازه زمانی بسیار زیاده می شود؛ زیرا همه دانشجویان سعی بر این موضوع دارند که به اهداف رؤیایی خود در زمینه فارغ التحصیلی برسند.
همچنین چون سبک زندگی این دختران و پسران بسیار تغییر کرده است، وارد فاز های احساسی می شوند. احساسات از مهم ترین و تأثیرگذارترین فاکتور های سازنده یا مخرب روحیه به شمار می رود. از دیگر مشکلاتی که این فاز زمانی دارد، می توانیم به ورود این افراد به جامعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی اشاره کرد.
مشکلات اجتماعی، اقتصادی یا سیاسی بر روی روان همه مردم جامعه تأثیرات مثبت و منفی می گذارد. حال اگر این افراد تازه به جامعه وارد شده باشند، هیچ تجربه ای نخواهند داشت و باید با دنیایی از چالش ها روبرو شوند.
دلایل مشکلات روانی
سلامت روانی در دانشجویان چیست
دانشجویان متوجه احساسات و عواطف جدیدی در این بازه زمانی از زندگی می شوند. عاشق شدن، ناراحت شدن، شکست عشقی خوردن، شکست در کار، اخراج از محل کار و غیره همگی می تواند بر روی روان آنها تأثیر بگذارد.
دانشجویانی که دوران کودکی تا جوانی خوبی سپری کرده بودند نسبت به دانشجویانی که گذشته ای پر از غم و اندوه داشتند از کیفیت روانی و زندگی بهتری برخوردارند. داشتن روحیه ای شاد، پرانرژی و شخصیتی قوی از موارد واجب و الزامی زندگی است.
هرچه این فاکتور های مثبت بیشتر و بهتر باشد مهارت دانشجویان در زندگی بیشتر می شود. توانایی انجام کار های اجتماعی بیشتری خواهند داشت و از خلاقیت بالایی برخوردار خواهند بود. همچنین هرچه خلاقیت ذهنی آنها بیشتر باشد روش ها و راه های بیشتری برای مقابله با مشکلات ارائه می دهند.
سلامت روانی دقیقاً به چه معناست؟
سلامت روانی در واقع احساساتی هستند که شما برای پیشروی در زندگی در قبال مشکلات خواهید داشت. باروحیه و روان خوب شما قادر خواهید بود در زمان مواجه با چالش ها، استرس کمتری داشته باشید و از موانع به راحتی عبور کنید.
همچنین وضعیت روانی شما روابط و تعاملات اجتماعی را تحت تأثیر خود قرار می دهد. فاکتور های روانی بسیار زیادند، اما مهم ترین آنها فاکتور های ژنتیکی، تاریخچه خانوادگی، محیط و ازاین قبیل هستند. صرف نظر از وضعیت کنونی روانی شما کار هایی وجود دارد که کنترل آن به دست شما است و می تواند سطح سلامتی را بهبود بخشند.
مشکلات معمول روانی در دوران دانشجویی
75% تمامی مشکلات روانی قبل از سن 24 سالگی اتفاق می افتد. عموماً چنین اتفاقی در دوران دانشجویی رخ می دهد؛ به همین دلیل اهمیت سلامت روان در دانشجویان بسیار است و باید حتماً زیر نظر باشد. اما پیش از هر چیزی بهتر است که ابتدا بدانیم که درباره چه موضوعی نیاز به اقدام لازم داریم.
برخی از این مشکلات روانی معمول به شرح ذیل هستند.
افسردگی
افسردگی برای هر فرد به صورت متفاوتی آشکار می شود. اما برخی از نشانه های افسردگی شامل غیرقابل کنترل بودن احساسات، خستگی، احساس مرگ، خودکشی یا احساس بیش از حد بی مصرف بودن، بی خاصیتی یا ناراحتی است.
افکار خودکشی
این افکار دارای نشانه های ظاهری نیستند. اگر احساس می کنید که دیگر نمی توانید پیش بروید و در باتلاقی از مشکلات گیر کرده اید درخواست کمک کنید. اگر کسی را می شناسید که می تواند شما را در هر زمینه ای کمک کند، خود را از کمک او دریغ نکنید.
این افکار در برخی موارد بسیار خطرناک هستند و هرچه بیشتر فردی غرق احساسات منفی یا مشکلات شود تمایل بیشتری به عملی کردن آن پیدا می کند. اگرچه چنین کاری به طور کل به دوراز انتظار از هرکسی است. اما برخی موارد مشاهده شده که فرد به خاطر مستمر و مکرر بودن مشکلات دست به چنین کاری بزند.
بنابراین اگر کسی را می شناسید که چنین وضعیت روحی دست وپنجه نرم می کند حتماً او را راهنمایی یا یاری کنید. بهترین راه مراجعه کردن این افراد به پزشک یا متخصصان روان شناسی است. این متخصصان در کمترین مدت می توانند ذهن این افراد را از افکار منفی خالی و آنها را تشویق به زندگی کنند.
اضطراب
همه با اضطراب آشنا هستیم، مشکل روانی که می شود گفت 90% مردم دچار آن می شوند. اما اضطراب همیشگی نیست و تحت شرایط خاص به آدم حمله می کند. نشانه های آن اغلب با افزایش فشار و استرس است. در برخی مواقع ممکن است از کنترل ما خارج شود.
عوارض اضطراب شامل تعریق، ضربان قلب نامنظم، سردرد، اختلال در تمرکز، احساس استرس، ناراحتی معده، تنگی نفس یا خارش است. بهتر است در مواجهه با اضطراب خونسردی خود را حفظ کرد، نفس عمیق کشید و 1 لیوان آب نوشید.
اضطراب احساسی کاملاً ناگهانی است، ازبین بردن آن هم کار سختی نیست فقط کافی است تمرکز خود را دوباره به دست آورید.
دلایل اولویت قراردادن اهمیت سلامت روان در دانشجویان
اگر دانشجو هستید بهتر است خودتان به کیفیت روان خود اهمیت دهید و آن را در اولویت بگذارید. با این کار نه تنها زیر بنای احساسات و روان خود را می سازید بلکه برای مابقی زندگی خود را بیمه می کنید. اما در نظر داشته باشید که تمامی تجربیات شما در دوران دانشجویی فقط یک بار اتفاق می افتد.
برای همین شما باید تلاش کنید و به بهترین نحو این دوران طلای را بگذرانید. نکته بسیار جالب اینجاست که شما در دانشگاه می توانید از خدمات درمانی رایگان برخوردار شوید. اهمیت سلامت روان در دانشجویان بیشتر برای ورود به جامعه باید آماده سازی شود. بررسی های بیشتر روی دانشجویان باید صورت گیرد.
هرچه بیشتر دانشجویان توسط مشاوران و متخصصان روان شناس مورد بررسی و درمان قرار گیرند، جامعه از لحاظ روانی استرس کمتری خواهد داشت. روحیه ها بالا می رود و مبارزه با عنوان مشکلات راحت تر و تسهیل تر انجام می شوند.
همچنین با وجود افرادی فرهیخته مانند اساتید دانشگاهی شما می توانید بسیاری از ابهامات و سؤالات خود را در میان بگذارید و راه حل ها و تجربیات بسیاری کسب کنید. به علاوه این تجربیات و راه حل ها تقریباً پیش زمینه پژوهشی و علمی خواهند داشت که خود یک منبع معتبر به حساب می آید.
اهمیت سلامت روان در دانشجویان بر 3 موضوع بیشترین تأثیرات را خواهد گذاشت.
- سلامت کلی
- تجربیات دوران دانشگاه
- بازدهی تحصیلات آکادمیک
هر 3 مورد هم در انتها تأثیرات خود را بر جامعه و مردم می گذارند.
چگونه دانشجویان باروحیه و روانی سالم را پشتیبانی کنیم؟
برای این که شاهد نتیجه مثبت در اهمیت سلامت روان در دانشجویان باشیم، باید روش هایی به کار بگیریم. این روش ها درعین حال ساده اما بسیار تأثیرگذار هستند. در ادامه به این روش ها اشاره می کنیم. انجام برخی پروژه ها ممکن است برای داشنجویان سخت باشد، در چنین شرایطی آن ها نیاز به تشویق و تمجید خواهند داشت.
مدیریت زمان
خب در ادامه به فاکتورهای افزایش دهنده یا ارتقادهنده در حیطه “ اهمیت سلامت روان در دانشجویان” می پردازیم. اولین فاکتور مدیریت زمان است. با مدیریت زمان شما می توانید میزان استرس وارد شده را کاهش دهید. زودتر از موعد به سر قرار خود بروید. تا احساس کم آوردن زمان به شما دست ندهد.
روش های زیادی برای برنامه ریزی و مدیریت زمان وجود دارد که می تواند تأثیرات مثبتی روی کار های شما هم داشته باشند. برخی از این روش ها نظیر تعیین هدف، محدودکردن زمان برای انجام برخی کارها، منضبط بودن، برنامه ریزی برای روزهای آتی، طراحی یک لیست انجام کار بر اساس اولویت ها و غیره است.
در پایان هر روز شما می توانید کارهای خود را ارزیابی و میزان پیشرفت خود را مشاهده کنید تا با روز های پیش رو مقایسه ای داشته باشید.
سازماندهی کردن
از دیگر فاکتور های تأثیرگذار در “ اهمیت سلامت روان در دانشجویان” سازماندهی تمام کارهای به هم ریخته طول روز، هفته، ماه یا یک سال است. نظم داشتن در کار ها باعث آسودگی خاطر و تسهیل در عمل فکرکردن می شود و از سردرگمی جلوگیری می کند.
سعی کنید تمامی فعالیت های خود را به طور کامل به پایان برسانید؛ زیرا بعث می شود احساس اعتمادبه نفس بیشتری کسب کنید و روحیه ای بهتر برای خود به ارمغان می آورید. همچنین چنین روشی به شما برای کاهش استرس و اضطراب کمک بسیاری می کند.
گروه یا تیم پشتیبانی تشکیل دهید
از جذاب ترین روش های مدیریت و ارتقای سطح سلامت روان می توان به تشکیل گروه یا تیم اشاره کرد. با ایجاد یک تیم شما می توانید افرادی با تخصص های مختلف و باروحیه های خوب و مثبت مختلف گردآوری کنید و به حل مسائل و مشکلات بپردازید.
فعالیت در پروژه های گروهی در دانشگاه
همچنین داشتن یک تیم می تواند شما را در زمینه زندگی اجتماعی همیاری کند. مواقعی دچار مشکلات احساسی یا عاطفی می شوید، وقت گذراندن با دوستان، هم کاران یا هم تیمی ها غم و اندوه را از شما دور می کند و روحیه شما را دوباره شاد می سازد.
داوطلب شوید
برای افزایش اعتمادبه نفس، در فعالیت های پژوهشی، تفریحی یا اجتماعی داوطلب شوید. چنین کاری باعث ترشح هورمون اندورفین شده و میزان حالت شادی شمارا افزایش می دهد. همچنین باعث کاهش استرس و اضطراب خواهد شد.
اما حتماً لازم نیست که در چنین کاری از 100% ظرفیت و توان خود را به کار اختصاص دهید. سخت نگیرید و بگذارید هر چیزی با حالت طبیعی خود پیش برود. همچنین داوطلب شدن شما را در جامعه یا دانشگاه بلد می کند و از شما به عنوان فردی شجاع یاد خواهند کرد.
خواب کافی و استراحت داشته باشید
از مهم ترین فاکتورها و ساده ترین روش های ارتقای سلامت روانی در دوران دانشجویی و زمینه “ اهمیت سلامت روان در دانشجویان استراحت کافی، خواب به اندازه و باکیفیت است. افرادی که خواب و استراحت کافی دارند نسبت به افرادی که اصلاً خواب و استراحت کافی ندارند کمتر دچار مشکلات می شوند.
کمبود خواب و استراحت به راحتی روان را تحت تأثیر قرار می دهد و فرد را بی حوصله، خسته و عصبی می کند. همچنین رعایت کردن زمان خواب مناسب، ترشح هورمون های خاص شب را بهبود و سلامتی شما را افزایش می دهد.
افرادی که زاید می خوابند دچار مشکلاتی روانی نظیر احساس همیشگی خواب آلودگی، بی حوصلگی و بی اشتهایی دارند. چنین واقعه ای بدن فرد را ضعیف و در مدت زمان بلند بیمار می کند.
مدیتیشن کنید
مدیتیشن یکی از روش های خاص کاهش استرس و اضطراب به حساب می آید. همچنین این کار باعث شادی و بهبود خلق وخو می شود. ورزش همراه با مدیتیشن، یوگا برای تقویت اعصاب فوق العاده است و فرد را در حد چشمگیری آرام و بی تلاطم می کند.
مزایای مدیتیشن
اگر زیاد دچار حملات عصبی و استرسی می شوید، به شما توصیه می کنیم تا از این متد درمانی استفاده کنید. با انجام مدیتیشن نه تنها استرس خود را کاهش می دهید بلکه اضطراب را سرکوب و روحیه ای پرانرژی خواهید ساخت.
نتایج مثبت
انجام تمامی کارهای یاد شده یا دیگر متد های درمانی اختلالات روانی همگی بر جذب موفقیت و رشد فردی تاثیرهای بسیاری می گذارند. فرد برای پیشرفت در جامعه نیاز به قوای فکری و روانی خود دارد. برای رشد فردی حتماً باید مطالعه کرد یا تجربیات به دست آورد.
برای جذب موفقیت باید تلاش کرد. هیچ نتیجه ای بدون تلاش میسر نمی شود. موفقیت به سادگی کسب نمی شود، طی مسیر باید شکست خورد، باید پیروز شد تا تجربه ها کسب شوند. تجربه ها در آینده روند کار و پیشرفت در هر زمینه ای را تسهیل می بخشند.
کلام آخر
توجه به اهمیت سلامت روان در دوران دانشجویی، در نهایت باعث رشد فردی در جامعه و آماده بودن در مقابل شرایط بد یا مشکلات را مهیا می کند. با کمک روش های یاد شده سلامت روان دانشجویان خانواده خود را به بهترین نحو بهبود و ارتقا دهید تا در کسب موفقیت آن ها در آینده ای نه چندان دور سهیم باشید.
منبع :
- https://www.uopeople.edu/blog/importance-of-mental-health-in-college-students/