هرآنچه که باید در مورد سلامت هیجانی بدانید

کامنت بگذارید
13 دقیقه زمان خواندن

هرآنچه که باید در مورد سلامت هیجانی بدانید

زندگی مدرن امروزه در مقایسه با زمان های گذشته بسیار چالش برانگیز و پیچیده شده است. فشارهای اقتصادی و اجتماعی زیادی بر افراد وارد می شوند و ممکن است که مشکلاتی را نیز برای آنها ایجاد کنند. در واقع این شرایط همان جایی است که بحث سلامت هیجانی پیش می آید.

سلامت احساسی را می توان توانایی افراد برای مدیریت فشارهای زندگی از طریق روش های مثبت بیان کرد. در این مقاله قصد داریم، اطلاعاتی مفیدی را دررابطه با سلامت هیجانی، اهمیت آن، روش های مناسب به منظور بهبود آن برای داشتن زندگی رضایت بخش و سالم را بیان کنیم.

سلامت هیجانی چیست؟

سلامت هیجانی به این معنی است که هر فردی چگونه می تواند، افکار و احساسات خود را از طریق پستی وبلندی های زندگی مدیریت کند. شخصی که از نظر ذهنی سلامت است، نه تنها نسبت به عواطف خود آگاهی دارد، بلکه روش ها و تکنیک هایی را به منظور کنترل شرایط سخت یا ناگوار زندگی نیز می داند.

آیا سلامت هیجانی و توجه به آن مهم است؟

آن دسته از افرادی که از نظر عاطفی سالم هستند، به طور عادی هم می توانند، افکار خود را کنترل کنند و هم میان چالش های که در زندگی ممکن است، برای آنها پیش آید، تعادل برقرار کنند. البته این بدان معنی نیست که این افراد هیچ گاه ناراحت، عصبانی یا نا امید نمی شوند.

در این شرایط این افراد هم نسبت به خود آگاهی دارند و هم به خوبی می توانند، حال روحی خود را بهبود ببخشند. علاوه بر این ناگفته نماند که سلامت عاطفی معمولاً ارتباط با دیگران را تحت تأثیر قرار می دهد. آن دسته از افرادی که قصد دارند، به موفقیت در زندگی شخصی یا حتی حرفه خود دست پیدا کنند، باید از نظر روانی سالم باشند و بتوانند احساسات خود را به درستی کنترل کنند.

به عنوان مثال این روزها شرایط کاری در مقایسه با زمان های گذشته غیرقابل پیش بینی است. در نتیجه ممکن است که هر رویداد یا اتفاق ناخوشایندی برای هر فردی پیش بیاید. در این صورت تنها کاری که افراد باید کنند، این است که عواطف خود را سروسامان ببخشند و بدانند که چگونه باید شرایط سخت را کنترل کنند.

 سلامت هیجانی

اهمیت سلامت هیجانی

سلامت هیجانی چه فوایدی را برای همگان به دنبال دارد؟

همان طور که در قسمت های بالاتر بیان کردیم، سلامت هیجانی یکی از مهم ترین مسائل در مبحث روان شناسی محسوب می شود که حتماً هر شخصی باید به آن توجه کند. در واقع سلامت عاطفی به اندازه سلامت جسمی و فیزیکی مهم و ضروری محسوب می شود. در این قسمت قصد داریم که مهم ترین فواید و مزایای این سلامت را بازگو کنیم و بگوییم که چرا همه باید به احساسات و عواطف خود اهمیت دهند و سلامت آن را در اولویت بگذارند.

1- کاهش استرس

تحقیقات نشان می دهند که نگرانی های عاطفی و اضطراب ممکن است که افراد را نسبت به بیماری های فیزیکی حساس تر کند. در این شرایط نه تنها اشخاص از نظر روانی تحت فشار قرار می گیرند، بلکه امکان دارد که سیستم ایمنی آنها نیز ضعیف شود

2- عزت نفس بالا

افکار، احساسات و تجربه هایی که افراد در زندگی شخصی خود تجربه می کنند، تفکر آنها را نسبت به خود تحت تأثیر قرار می دهد. آن هایی که احساسات و عواطف خود را راحت تر کنترل می کنند، در شرایط سخت و چالش برانگیز همیشه جنبه های مثبت شخصیت خود را در نظر می گیرند.

3- روابط خوب و عمیق

همان طور که در قسمت های بالاتر بیان کردیم، زمانی که افراد سلامت هیجانی دارند، می توانند از توانایی های خود به منظور کنترل احساسات و عواطف خود استفاده کنند. در این شرایط مسلماً این افراد راحت تر با دیگران ارتباط برقرار می کنند. ناگفته نماند که چنین اشخاصی در مذاکره و بحث با دیگران نیز بهتر عمل خواهند کرد.

4- انرژی بیشتر

هنگامی که افراد دیدگاه مثبتی نسبت به وقایع و اتفاقات اطراف خود دارند، معمولاً میزان انرژی آنها نیز به همان میزان بیشتر است. در واقع این اشخاص نه تنها تمرکز بهتری دارند، بلکه قدرت تفکر آنها نیز عالی تر خواهد بود. در غیر این صورت افراد با مشکلات ذهنی و افسردگی های شدید روبه رو خواهند شد.

 سلامت هیجانی

داشتن انرژی بالا یکی از فواید سلامت هیجانی برای همگان

چگونه می توان سلامت هیجانی را بهبود بخشید؟

سلامت هیجانی یکی از مهم ترین اصولی است که معمولاً افرادی که این موقعیت را دارا هستند، راحت تر به هدف های  خود می رسند. خوشبختانه راه های بسیار زیادی وجود دارند که اشخاص به سهولت می توانند از طریق آنها عواطف یا احساسات خود را تقویت کنند و آنها را بهبود ببخشند.

نکته ای که ذکر آن خالی از لطف نیست، این است که سلامت عاطفی تنها به معنی حال روحی خوب نیست. در واقع معنی واقعی آن توانایی افراد برای کنار آمدن با عواطف مثبت یا منفی،تجربه های مختلف و تعادل برقرار کردن بین آنها محسوب می شود. در ادامه این مطلب قصد داریم، روش هایی را به منظور بهبود عواطف و هیجانات بیان کنیم.

1- کنترل احساسات از روش های مختلف

عواطف و احساسات هر فردی به احتمال بسیار زیاد در شرایط و موقعیت های گوناگون زندگی تغییر می کنند. اما آنچه که اهمیت دارد، این است که همه افراد باید روش های مناسب برای کنترل احساسات خود را یاد بگیرند و بدانند که چگونه باید در موقعیت های مختلف آنها را کنترل کنند. در همین راستا نیز انجام اقداماتی مانند مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی، صحبت کردن با مشاورین گزینه های بسیار عالی و کاربردی محسوب می شوند.

2- انجام حرکت های ورزشی

گاهی اوقات امکان دارد که نگرانی های کار یا شرایط زندگی آرامش ذهنی افراد را به هم بزند و وضعیت را برای آنها سخت تر کند. در این شرایط مسلماً انجام تمرین های مداوم کاری بسیار سخت خواهد بود. اما اختصاص دادن زمان برای انجام تمرین های ورزشی مختلف نه تنها سلامت جسمی را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه سلامت هیجانی افراد را نیز بهبود می بخشد.

به همین منظور هم تمرین کردن برای مدت زمان 30 دقیقه بهترین و مفیدترین راه حل است. آن هایی که محدودیت زمانی دارند، می توانند بازه زمانی 10 یا 15 دقیقه را برای پیاده روی اختصاص دهند و از فواید فوق العاده آن نیز بهره مند شوند.

3- تقویت روابط اجتماعی

شایان ذکر است که روابط اجتماعی موفق معمولاً سلامت جسمی و روانی افراد را تحت تأثیر قرار می دهند. ارتباط برقرار کردن اشخاص با عزیزانشان در شرایط سخت و چالش های پیچیده زندگی می تواند، بسیار مفید باشد. در همین راستا نیز ارتباط با دوستان نزدیک یا خانواده از طریق بیرون رفتن یا صحبت تلفنی گزینه بسیار کاربردی محسوب می شود.

4- خوابیدن به طور منظم و به میزان کافی

شایان ذکر است که خواب نامنظم مسلماً هر فردی را در برابر نگرانی ها و استرس هایی که ممکن است در زندگی پیش بیایند، آسیب پذیر می کند. مطالعه ای در سال 2018 انجام شد که طبق آن، آن دسته از اشخاصی که از کم خوابی های شدید رنج می برند، بیشتر از افکار منفی و آزاردهنده رنج می برند. همان طور که واضح است کم خوابی سبب خستگی جسمی و روحی افراد می شود. علاوه بر این عملکرد، دیدگاه و حتی روابط اشخاص نیز با خواب ناکافی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.

 سلامت هیجانی

بهبود سلامت هیجانی از طریق خواب کافی و منظم

 

نشانه هایی که طبق آنها می توان پی به وجود عدم سلامت هیجانی برد

استرس و نگرانی عادی ترین قسمت زندگی هر شخص محسوب می شوند و متأسفانه راهی برای فرار از آنها وجود ندارد. اگرچه این یک حقیقت غیرقابل انکار است که هرقدر افراد احساس بهتری نسبت به موضوعات مختلف داشته باشند، بهتر قادر به مدیریت و کنترل استرس خواهند بود. درصورتی که هر شخصی یکی از علائم زیر را در خود احساس کرد، به احتمال بسیار زیاد از مشکلات احساسی و عدم سلامت هیجانی رنج می برد.

  1. خستگی مفرط و نداشتن انرژی زیاد
  2. خواب خیلی زیاد یا خیلی کم
  3. عملکرد ناموفق در محیط کار
  4. رژیم غذایی نامناسب، غذا خوردن زیاد یا کم
  5. نگران بودن بیش از حد
  6. نداشتن اعتمادبه نفس کافی
  7. فشارخون بالا یا مشکلات قلبی

افرادی که سلامت هیجانی دارند، چه ویژگی های مثبتی در شخصیت خود دارند؟

به طورکلی آن دسته از افرادی که سلامت هیجانی کنترل شده ای دارند و به خوبی می توانند، احساسات و عواطف خود را مدیریت کنند، ویژگی ها و مشخصات خوبی در شخصیت آنها وجود دارد. اما این ویژگی ها چه هستند؟

1 – خود آگاهی

کسی که نسبت به خود آگاه است، بهتر می تواند خود و احساسات خود را در موقعیت های مختلف درک کند. طبق نظر روان شناسان آن هایی که از توانایی های خود آگاهی دارند، به راحتی می توانند، استعدادهای خود را از همه جهات مورد ارزیابی و بررسی قرار دهند.

2- انعطاف پذیری عاطفی

انعطاف پذیری عاطفی به توانایی افراد برای کنار آمدن با نگرانی ها و چالش های سخت زندگی برمی گردد. آن هایی که از لحاظ عاطفی انعطاف پذیر هستند، می توانند در شرایط مختلف بهترین واکنش و عملکرد را از خود نشان دهند. علاوه بر این، این افراد در موقعیت های سخت اصلاً نا امید نمی شوند و سعی می کنند که مثبت اندیش باقی بمانند.

3- مهارت ها و استعدادهای قوی

آن دسته از افرادی که از نظر عاطفی و احساسی سالم هستند، مهارت ها و استعدادهای قوی دررابطه با مواجهه با رویدادهای سخت زندگی دارند. در واقع این اشخاص در موقعیت های دشوار زندگی به خوبی خود را کنترل می کنند و سعی می کنند، مدت زمان مشخصی را با دوستان یا آشنایان خود بگذرانند.

4- هدفمند بودن

همان طور که در قسمت های بالاتر بیان کردیم، آن هایی که سلامت احساسی دارند، از ویژگی های بسیار مثبت و خوبی در شخصیت خود بهره مند هستند. یکی از این ویژگی ها هدفمند بودن است. این اشخاص در هر مرحله از زندگی هدفی برای خود دارند و همیشه در تلاش برای موفق شدن در زندگی شخصی یا شغل خود هستند.

 سلامت هیجانی

هدفمند بودن افرادی که سلامت هیجانی دارند

کلام آخر

سلامت هیجانی خوب برای داشتن حال روحی مناسب مهم و ضروری محسوب می شود. برخی از افراد ممکن است که حس کنند، عواطف و احساسات بر آنها غلبه کرده است. در این شرایط مسلماً توجه به نیازهای اصلی باید در اولویت قرار بگیرد. از طرفی هم برای اینکه اشخاص بتوانند، حال روحی خود را بهبود ببخشند، باید روش ها و مراحل مختلفی را امتحان کنند. آن دسته از افرادی که از نظر هیجانی و ذهنی سالم هستند، نه تنها توانایی ها و مهارهای بسیار فوق العاده ای دارند، بلکه آگاهی آنها نسبت به خودشان نیز بسیار بالا است.

منبع:

 

 

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx