تایپ های مختلف منتقد درونی (باطنی)
همیشه این مشکل درونی و روانی “انتقاد کردن” است که همه افراد جامعه را مورد آذیت و آزار قرار می دهد. آیا می دانستید اخلاقیات درونی که باعث می شود انتقاد کنیم 7 نوع هستند؟ در این مقاله به بررسی انواع منتقد درونی می پردازیم و به شما کمک می کنیم تا این ویژگی های شخصی خود را بشناسید و با آنها مقابله کنید.
منتقد درونی چیست؟
انتقاد کردن چیست؟
انتقاد کردن در واقع عمل یا سخنی است که بخاطر نارضایتی های روانی یا بخاطر مخالف بودن با عقاید یک نفر موجب واکنش نشان دادن می شود. بار ها برای شما اتفاق افتاده که در حال انجام کاری هستید و فردی متوجه فعالیت شما می شود. سپس به شما نظراتی مخرب، تحقیر آمیز یا سرزنش کننده ارائه می کند.
ارائه این قبیل نظر ها و ایده های شخصی مخالف با عمل شما انتقاد هستند. گاهی اوقات می توانند جنبه مثبت داشته باشند و گاهی اوقات هم جنبه منفی و بسیار مخرب. تمام این انتقادات تحت تاثیر یک سری خصوصیات اخلاقی در ذهن یک فرد شکل می گیرد.
معمولا کسانی که کودکی دشواری داشتند با مشکلات روانی کم و بیش دست و بنجه نرم می کنند که خود شخص هم متوجه آن ها نخواهد شد. این انتقاد کردن ها در انسان هیچ وقت پایان پذیر نیستند و تا آخرین لحظاتی که یک فرد توسط حرفی یا عملی اذیت شود، قابل شنیدن و دیدن است.
اما مسئله اینجا است که شما می توانید جز این دسته آدم ها نباشید و از دیگران انتقاد نکنید؛ یا این که اگر هم از کسی یا چیزی انتقاد می کنید، به گونه ای آن را انجام می دهید که فرد مورد نظر دچار ناراحتی روحی و عاطفی نشود.
تفاوت ندا درون و منتقد درون
چرا انتقاد می کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم، معمولا در سطح جامعه انتقاد موقعی رخ می دهد که یک فرد به عنوان مثال علی پس از دیدن یا شنیدن حرفی واکنشی نشان دهد. این واکنش بسته به شخصیت طرفین متفاوت است. هم می تواند بد و هم می تواند خوب باشد. هم سازنده و هم مخرب. انتخاب این جنبه ها همگی در دستان طرفین ماجرا هستند.
برای مثال اگر علی دوست صمیمی خود را حین انجام کاری سخت یا دشوار ببیند در ابتدا تعجب می کند؛ سپس در ذهن علی یک سری سوال های کلیشه ای در رابطه با کاری که دوستش به آن مشغول است صورت می گیرد و خود را در جایگاه او تصور می کند تا بتواند خود را قضاوت کند.
اگر کار یا فعالیتی که دوست علی به آن مشغول است، برای علی سخت و نشدنی باشد در ذهن وی باعث ساختن واکنش های تند و مقابله کننده خواهد شد. اگر هم چنین فعالیتی برای او آسان باشد انتقادات خود را به گونه ای ارائه می دهد تا دوست خود را در واقع کمک کند.
حال باید به این فاکتور های روانی که نتیجه آن انتقاد است بپردازیم.
انواع منتقد درونی
در این مقاله به 7 مورد از این خصیصه های اخلاقی اشاره کردیم.
7 تایپ منتقد درونی
کمال گرا
- این فاکتور درونی سعی می کند تا شما را وادار به انجام کار ها کند. استاندارد های بالایی برای خروجی کار شما تعیین، ولی در گفتن به پایان رسیدن فعالیت شما را دچار مشکل خواهد کرد؛ که در نتیجه ارائه دادن چنین کار یا فعالیتی به درستی و ایده آلی برای شما میسر نخواهد بود.
- که همین باعث می شود شما اعتماد به نفس خود را از دست بدهید و مشکلات روانی دیگری به سراغ شما بیایند. اما یک جنبه مثبت این فاکتور به این صورت است که شما را از اینکه مناسب این کار هستید و توانایی انجام آن را دارید مطمئن می کند تا مورد قضاوت یا طرد شدن قرار نگیرید.
- مورد سوم در رابطه با خصیصه کمال گرا این است که انتظاراتی که شما از خوب یا بد بودن نتیجه دارید؛ به خاطر افرادی در گزشته تان بوده که برای شما از اهمیت بسیاری برخوردار بودند.
کنترل کننده درونی
- این فاکتور از “ انواع منتقد درونی ” باعث می شود که احساسات غریزی شما را تحت کنترل خود درآورد. منظور از این احساسات خوردن، نوشیدن، آشامیدن، فعالیت های جنسی و غیره است.
- باعث به وجود آمدن یک شخصیت دو قطبی می شود؛ و از این که در رابطه با چیزی بسیار افراط گر شود یا به آن اعتیاد پیدا کند.
- برای اینکه از خود شما در برابر هر حادثه ای محافظت کند، حتی برای خود شما، افکاری تحریک آمیز در جهت خشم و خشونت تشکیل می دهد. شاید برای شما عجیب باشد، اما کسانی با چنین مشکلات روانی وجود دارند که برای پس زدن خود از کاری به خودشان آسیب وارد می کنند، یا حتی به دیگران.
- انگیزه ای است که سعی می کند شما را به یک فرد خوب تبدیل کند و مورد قبول افراد جامعه واقع شوید. تا در جامعه عملکردی خوب از خود بروز داده و به موفقیت دست بیابید و در نهایت رشد فردی شما در جامعه شکل گیرد.
کارفرمایی یا مباشری ظالم
- این منتقد از شما می خواهد که سخت کار کنید تا موفقیت را از آن خود کنید.
- هدف این فاکتور ایجاد ترسی برای شما است. اما در چه صورت؟ در صورتی که شما ممکن است بی خاصیت یا تنبل باشید و اگر شما را مجبور به ادامه راه نکند، شکست خورده و قضاوت خواهید شد.
- این فشار روانی باعی می شود تا یک ذهنیت منفی فعال شود، ذهنیتی تحت عنوان اهمال کننده و شورشی؛ که نتیجه آن بروز خشم و آسیب رساندن یا خشمگین شدن فرد از خود می شود.
تضعیف کننده
- این فاکتور به گونه ای شما را تحت تاثیر قرار می دهد تا دست از ریسک کردن بردارید. اما چگونه؟ این خصیصه در افراد باعث می شود که فرد اعتماد به نفس خود را در انجام کاری از دست بدهد؛ یا عزت نفس فرد را به طور کامل تضعیف کند تا وی را از انجام کار های پر خطر در امان نگاه دارد.
- این امر مستقیماً به ارزش خود فرد حمله می کند؛ تا شما را حقیر و بی خاصیت جلوه دهد. در جایی که ممکن است صدمه ببینید یا طرد شوید، از خود واکنشی نشان ندهید، ریسک نکنید و کاملا ساکن بمانید.
- از این که در دیدرس مردم هستید هراس دارد یا این می ترسد که این بزرگی و عزت شما به خاطر قضاوت ها یا شکست از بین برود.
ویرانگر
- این نوع از عنوان منتقد درونی به ارزش ها و ریشه های اخلاقی شما حمله می کند.
- شما را شرمسار می کند، و باعث می شود که احساس نقص داشته باشید.
- تحت تاثیر این فاکتور شما فکر می کنید که مستحق درک یا احترام دیگران نیستید.
- مخربترین و نابود کننده ترین منتقدر درونی همین منتقد ویرانگر است؛ زیرا از محرومیت ها و اسیب های اولیه زندگی شما نشئت می گیرد.
- به شما این احساس را تحمیل می کند که وجود شما کاملا اشتباه و بهترین راه حل “وجود نداشتن” است.
خود گناهکار بینی
- این فاکتور در گذشته آدمی گیر کرده و محصور شده است.
- به شما این اجازه را نمی دهد که بخاطر اشتباهایی که مرتکب شدین یا افرادی که به آنها صدمه زدین ببخشید.
- نگران روابط اجتماعی شما است؛ همچنین شما را تحت تاثیر استاندارد های تعریف شده در جامعه، فرهنگ و خانواده محدود و نگه داری می کند.
- سعی می کند تا از شما در برابر تکرار اشتباهات گذشته محافظت کند و مطمئن شود که هرگز فراموش نخواهید کرد یا احساس آزادیبه شما دست ندهد.
سازگار بودن
- این منتقد سعی می کند تا بر اساس استانداردهای تعریف شده یا عرفی در جامعه، فرهنگ یا خانواده شما را در قالبی خاص قرار دهد.
- هدف این منتقد درونی این است که دیگران شما را دوست داشته باشند و تحسین کنند.
- همچنین از شما در برابر رها شدن، شرمساری و طرد شدن محافظت کند.
- شخصیت کنفورمیست از این بابت می ترسد که خلقیات شورشی یا روحیات آزاد باطنی شما به گونه ای عمل کند که غیر قابل قبول واقع شود.
- شما را از ارتباط و بیان ماهیت واقعی خود باز خواهد داشت.
خصیصه های اخلاقی که برای شما جمع آوری کردیم هم می توانند برای فرد یا جامعه سازنده باشند و هم مخرب.
در برابر افکار منفی باید چه کرد؟
اگر پس از خواندن این موارد ذکر شده از انواع منتقد درونی به شخصیت و ویژگی های نهفته خود پی بردید، فقط کافی است که به متخصصان روان شناسی یا مشاوره اجتماعی مراجعه کنید. این افراد مسیر هایی برای شما تعیین می کنند. این مسیر ها با تمرینات فکری همراه است و شما را وادار می کنند تا دست به از کاری بردارید یا انجام دهید.
گروه های مختلف منتقد درونی
مهم ترین کاری که شما باید انجام دهید، حتی اگر این مشکلات برای شما حاد نباشند این است که دست از فکر منفی پرورش دادن بردارید. سعی کنید همیشه در انجام کاری به جنبه های مثبت آن دقت کنید. برای رشد فردی خود در جامعه بکوشید، مشکلات و موانعه روانی یا احساسی خود را بر طرف کنید.
هر چقدر هم سخت یا غیر ممکن باشد به خود تلقین کنید که با انجام یک کار مورد نظر حتما به موفقیت دست خواهید یافت. در فاکتور ویرانگر سعی کنید موارد یا احساساتی که باعث جلوگیری از جذب موفقیت شما می شوند را به طور کامل نابود کنید.
مقداری از خصیصه کارفمایی را در انجام کار های خود استفاده کنید تا بعث تلاش و کوشش های بی پایان شما شود. تا در نهایت به کمال و رشد فردی برسید. احساس غرور کنید و انگیزه بیشتری برای انجام کار های دیگر کسب کنید.
از عواملی که باعث می شود چنین خصیصه های اخلاقی فعال تر شوند دوری کنید. نگذارید عوامل یا افراد خارجی از شما نقطه ضعفی پیدا کنند تا در جهت موفقیت خود به شما آسیب های جسمی و روانی وارد کنند. سعی کنید در فعالیت های اجتماعی – فرهنگی فعالیت های بیشتری بکنید.
حضور در جامعه باعث می شود شما اخلاقیات و رفتار های مردم را رفته رفته، سریعتر بشناسید و مطابق با خواسته های خود با آنها تعاملات داشته باشید. به گونه ای که فرد مخاطب شما دچار تردید در رابطه با شخصیت شما نشود و به شما اطمینان پیدا کند.
دست از سرزنش کردن خود بردارید. خاص یا متفاوت بودن یک اشتباه نیست؛ بلکه توانایی شما را برای مستقل عمل کردن نشان می دهد. توانایی و مهارت شما برای انجام کار های متفاوت در جامعه. متفاوت بودن متاسفانه در جامعه ما بد جا افتاده است و مردم این افراد متفاوت را طرد یا مورد تمسخر قرار می دهند.
سخت نگیرید
اگر زندگی را سخت بگیرید هیچ وقت نمی توانید از آن لذت ببرید. بگذارید تمامی وقایع و پروسه ها راه و روش طبیعی خود را طی کنند و شما باید آن ها را بپذیرید. اما سعی نکنید که همیشه موافق جریان شنا کنید، زیرا بعضی اوقات مردم یا حتی یک فرد کار های اشتباهی انجام دهد که در آخر به جسم یا ذهن شما آسیب بزند.
به ندای درونی تان توجه کنید، اما همیشه از آن پیروی نکنید. مشکلات، موانع یا هر موضوعی را ابتدا مورد بررسی قرار دهید و ببیید که آیا توانایی برآمدن از چنین مورد هایی را در خود می بینید یا خیر؟ اعتماد به نفس خود را افزایش دهید تا مشکلات کوچک شما را از انجام کاری دل سرد نکند.
دست از مقایسه خود با دیگران بردارید، زیرا با این کار فقط مشکلات یا ابهامات روانی بیشتری برای خود درست می کنید. هر فرد شخصیت خاص خود را دارد. سعی کنید از انتقادات چه بد و چه خوب برای رشد فردی و چذب موفقیت خود استفاده کنید و هیچ وقت نگذارید باعث ناراحتی شما شوند.
نتیجه گیری
برای رسیدن به تکامل اخلاقی یا جذب موفقیت در جامعه شما باید درباره شخصیت و روان خود مطالعات و پژوهش هایی داشته باشید. در این مقاله از انواع منتقد درونی برای شما صحبت کردیم تا بتوانید شخصیت خود را عیب یابی و سپس رفع عیب کنید. اعتماد به نفس خود را بالا ببرید و دست از پرورش افکار منفی بردارید.
منبع: