انواع روش های یادگیری

1 نظر
16 دقیقه زمان مطالعه

بررسی انواع روش های یادگیری

همه ما دنیا را به روش های خاص خود تجربه می کنیم. تمام این اتفاقات تحت تأثیر روش های مختلفی صورت می گیرد که در واقع برای هر فرد متفاوت است. در این مقاله به بررسی انواع یادگیری می پردازیم که دیدی متفاوت درباره یادگیری و انواع آن به شما ارائه می کند.

یادگیری (Learning)

برای رشد پیداکردن در جامعه نیاز به آموختن داریم. آموختن از سنین پایین آغاز می شود و هیچ انتهایی برای آن نمی توان در نظر گرفت. تا هر زمان که شما دوست داشته باشید می توانید به آموختن ادامه دهید و هیچ محدودیتی در کسب اطلاعات وجود ندارد.

انواع روش های یادگیری

روش های یادگیری دانش آموزان

دررابطه با یادگیری باید گفت که هر فرد دارای روند آموختن خاص است. برخی استعداد زیادی در سریع آموختن دارند، برخی دیگر هم کاملاً برعکس. نیاز دارند زمان زیادی بگذرانند تا مهارت یا چیزی را بیاموزند. برخی هم نمی توانند بیاموزند و تمام این ها همگی به ژنتیک استعداد فرد بستگی دارد.

مهم ترین موضوع در آموختن، انواع یادگیری است. هر فرد روش های خاص خود را برای یادگیری دارد و نمی توانیم به زور به کسی چیزی بیاموزیم. یا حتی اگر یک فرمت آموختن برای ۹۰% کارآمد باشد و یادگیری را امکان پذیر کند، برای ۱۰% مابقی چیزی جز افرایش ابهام و سدسازی در مقابل آموختن نخواهد بود.

بنابراین برای یادگیری باید به یک سری نکات توجه کرد.

برای آموختن باید چه کار کرد؟

هر فرد استعداد و پتانسیل های خاص خود را دررابطه با یادگیری دارد. برای مثال، تصور کنید در کلاس با ۶ الی ۷ نفر دانش آموز هستید و باید به آن ها تدریس کنید. شما در حالت کلی یک متد آموزشی استفاده می کنید تا کل کلاس در یک زمان متوجه توضیحات شما شوند. اما در این میان ۱ نفر متوجه نمی شود.

این بدان معنا نیست که دانش آموز موردنظر خنگ یا بی استعداد در یادگیری است؛ بلکه بدان معناست شما باید از متد ها دیگر برای درک مطالب برای او باید استفاده کنید. برای آموختن باید به یک سری مسائل روان شناسی توجه کرد.

انواع روش های یادگیری

چه روشی برای یادگیری دانش آموزان باید برگزینیم؟

آموختن یک پروسه عادی کتاب خوانی، نوشتن تکالیف و ارائه دادن آن نیست. بلکه باید توجه داشته باشید که ین موضوع کاملاً یک مورد روا ن شناسی است. برخی افراد نمی توانند از طریق گوش کردن چیزی یادگیرند و نیاز دارند تا ببیند و یاد بگیرند.

برخی نیاز به دیدن تخته ندارند و ممکن است جا های دیگری را نگاه کنند اما درعین حال تمام توضیحات شما را متوجه شوند و در آخر هم خوب ارائه کنند. برای هر فرد یک سری سد های آموختن روانی وجود دارد که کاملاً مختص به خصوصیات اخلاقی فرد است و هیچ فردی نمی تواند مثل یک فرد دیگر الگوی یادگیری داشته باشد.

تمامی الگوهای یادگیری بسته به میزان آرامش یا پرتلاطم بودن فرد، استعداد ذاتی داشتن، تیز هوش بودن یا کندذهن بودن در یادگیری فردی دارد. پس بنابراین برای آموختن چیزی به هرکسی ابتدا باید با زوان وی آشنا شویم. سپس سد ها و موانع یادگیری او را کشف کنیم؛ بعد روش موردنظر آموختن را انتخاب کنیم.

سد های یادگیری در چه سنینی بیشتر تأثیر می گذارند؟

معمولاً کودکان آسیب پذیر ترین افراد یک جامعه هستند. به راحتی تحت تأثیر وقایع حال قرار می گیرند. برخی از این فاکتور های اجتماعی تأثیر بسیار مخربی بر روان کودک خواهند گذاشت. دعوا های خانوادگی، فشار های روانی موجود در یک خانه، بی توجهی والدین، سرکوب استعداد و غیره همه فاکتور های تأثیر گذارند.

بنابراین در محدوده زمانی نوزادی تا تقریباً ۱۸ سالگی تمامی جامعه بررسی شده مورد باید برای آموختن زمینه مناسب روانی داشته باشند. از استرس دور باشند، کمتر مورد تمسخر قرار گیرند، تشویق شوند، کشف استعداد شوند و غیره …

همچنین باید روی استعداد های ذهنی از کودکی توجه زیادی صورت گیرد. تایپ شخصیتی کودک مشخص شود، از زمان کودکی تحت نظر مشاوران و روان شناسان قرار گیرند تا نقاط ضعف و قوت آن ها مشخص شود.

حال به انواع یادگیری می پردازیم.

انواع یادگیری

یادگیری و آموختن در روش های مختلفی انجام می شوند و هر فرد به یک روش خاص خود برای یادگیری پاسخ خواهد داد. اما در ادامه به ۴ روش اشاره کردیم که بیشترین استفاده را برای افراد جامعه آموزگار ها داشته است.

انواع روش های یادگیری

روش های یادگیری و تأثیرات آن

یادگیری از طریق دیدن (Visual Learnerning)

شاید حین آموزش متوجه شده باشید که برخی از دانش آموزان توجه زیادی به رسم شکل های، مطالب پای تخته، فلش کارد ها یا متریال های آموزشی این چنین می کنند. چنین دانش آموزانی از طریق دیدن، درس ها، واقع یا اتفاقات را در ذهن خود هک می کنند.

برای این دانش آموزان، آموزش همراه با عکس، علامت یا هر متریال قابل دیدن بسیار کارآمد است و بدون دیدن با مشکلات آموختن بسیاری مواجه خواهند شد. اطلاعاتی که از طریق یک پیام عصبی دیداری ثبت می کنند بسیار قابل مفهومی تر از پیام های عصبی شنیداری است.

برای بهبود آموختن باید چه کرد؟

تخته ها (وایت بردیا تخته سیاه) بهترین وسیله برای این تایپ دانش آموزان هستند، پس این قبیل ابزار های آموزشی دوستان صمیمی شما در این متد تدریسی هستند. به دانش آموزان این شانس را بدهید که روی این تخته ها نقاشی، جدول یا نمودار بکشند. حتی می توانید از آن ها درخواست کنید به تخته بیایند و نقاشی کنند.

برای یادگیری بهتر مطالب حتی می توانید به آن ها بگویید چیزی را که به روش خود آموختن روی تخته بکشند تا دیگران هم مشاهده کنند. اما باید مراقب باشید که دانش آموز از لحاظ روانی دچار سردرگمی یا تحقیر نشود. در عوض او را تشویق کنید و به گونه ای رفع اشکال کنید که وی برای دفعات بعدی هم مشتاق باشد.

درباره یادگیری بصری در حیطه تحقیقاتی “ انواع یادگیری ” معلمان بیشتر برای تغذیه استعداد دیداری دانش آموزان از جزوه درسی تهیه می کنند و به آن ها ارائه می کنند. در دانش آموزان با روش آموختن بصری ممکن است برای پروسه یادگیری زمان بیشتری نیاز داشته باشند. پس همیشه به خاطر داشته باشید به عنوان یک آموزگار حتماً اطلاعات بیشتری را از طریق دیدن به آن ها آموزش دهید.

یادگیری از طریق شنیدن (Auditory Learning)

برای تشخصی این تایپ دانش آموزان باید از متریال های آموزشی با صوت استفاده کنید. در حیطه آموزشی “ انواع یادگیری ” برای درصد کمی از دانش آموزان شنیداری بهترین مدت یادگیری است. البته باید در نظر داشته باشیم که دانش آموزان رشته های زبان نیاز به قدرت شنیداری بسیاری دارند.

انواع روش های یادگیری

دانش آموزان با متد شنیداری نیاز بیشتری به متریال های صوتی دارند

مهارت شنیدن در دانش آموزان زبان نسبت به سایر تایپ های یادگیری، در حیطه شنیداری بیشتر است. زیرا این دانش آموزان بیشتر باید به تلفظ کلمات دقت داشته باشند و آن ها را همان گونه که می شوند استفاده کنند.

این دانش آموزان بیشتر ترجیح می دهند، حین تدریس به صدای معلم توجه کنند و اطلاعات موردنظر خود را از طریق شنیدن موارد یا موضوعات مهم به دست بیاورند. همچنین بلند خوانی کردن در این دانش آموزان رایج است و چنین کاری را بهترین روش برای درک بهتر مطالب می دانند.

یکی از مزایای این متد این است که دانش آموزان هیچ ترسی از صحبت کردن ندارند و از توانایی بالایی در مکالمه برخوردار هستند. اما با این تفاوت که هنگام خواندن چیزی ممکن است سرعت کمی داشته باشند.

برای آموزش چنین افرادی باید چه کرد؟

ازآنجاکه ساکت کردن دانش آموزان کار سختی است، برای تدریس به چنین افرادی که نیاز به شنیدن درس ها دارند بهتر است از ارائه مطالب به صورت صوتی استفاده کنید یا از آن ها بخواهید که مطالب شما را پس از شنیدن تکرار کنند. موزیک پخش کنید یا ویدئوهایی برای آموزش آن ها پخش کنید.

در روش های تدریسی جدید، پژوهشگران از پخش موسیقی استفاده کردند و با استفاده از موسیقی به دانش آموزان تحت نظر آموزش دادند. در برخی از دانش آموزان بازدهی خوب داشته، اما باید در نظر داشته باشید این روش برای افرادی استفاده می شود که دانش کافی نسبت به موضوعی داشته باشند.

یادگیری از طریق عملکرد فیزیکی

در موارد “ انواع یادگیری ” دسته ای از دانش آموزان وجود دارند که از طریق لمس یا کار های عملی به آموختن و کسب اطلاعات دسترسی پیدا می کنند. آن ها ترجیح می دهند در فعالیت های عملی شرکت کنند و از طریق کسب تجربه فیزیکی به یادگیری موضوع ها بپردازند.

اما این تایپ دانش آموزان با سکون یا نشستن مشکل دارند و تمایل زیادی به تحرک داشتن دارند. نکته جالب اینجا است که چنین دانش آموزانی در شاخه های ورزشی عملکرد بهتری نسبت به سایر تایپ های یادگیری دارند.

برای این دانش آموزان باید چه روشی انتخاب کرد؟

برای آموزش این دانش آموزان، معلمان باید از آن ها در انجام فعالیت های فیزیکی استفاده کنند. از آن ها بخواهند باتوجه به موضوع درسی نقش بازی کنند، یا برای درک بهتر به بازی مرتبط با درس مشغول شوند. از آن ها بخواهند تا مطالب را پای تخته بنویسند.

یادگیری از طریق نوشتن/روخوانی

یکی از بلد ترین روش های یادگیری در تحقیقات “ انواع یادگیری ” می توانیم به یادگیری از طریق نوشتن یا روخوانی کردن اشاره کنیم. تقریباً می شود گفت که ۷۰% دانش آموزان از این طریق درس ها را می آموزند.

خواندن مطالب به صورت انفرادی یا گروهی به چنین دانش آموزانی کمک می کند درک بهتری از مطالب داشته باشند. نوشتن مطالب آموخته شده به آن ها کمک می کند که درس را به خاطر بسپارند. برای چنین دانش آموزی متریال های تدریسی پایه نظیر کتاب یا تکالیف بهترین ابزار برای یادگیری است.

چنین افرادی با مرور کوتاهی از مطالب نوشته شده می توانند تمامی درس موردنظر را به یادآورند و راحت تر به ادامه آموختن درس های بعدی مشغول شوند. نکته برداری از مطالب در این دانش آموزان بسیار است، شاید از معلمان زیاد سؤال نکنند اما در کنار سکوت در کلاس آن ها مشغول یادگیری هستند.

برای درک بهتر مطالب در این روش باید چه کرد؟

از میان این روش های “ انواع یادگیری “، این روش برای تدریس دانش آموزان بسیار راحت تر و آسوده تر است. باتوجه به این که روش های سنتی یادگیری از قدیم تا کنون در واقع همین خواندن ها و نوشتن ها بوده اند همچنان از تأثیرپذیری بیشتری برخوردار است.

در نظر داشته باشید برای این دانش آموزان زمان کافی تعیین کرده باشید و به آن ها اجازه دهید که اطلاعات بیشتری را از طریق نوشتن و خواندن دریافت کنند. همچنین از آنها بخواهید تا ایده های خود را روی کاغذ نوشته و به شما ارائه کنند.

هر ۴ روش تدریس را با آغوش باز بپذیرید

درک این ۴ روش به شما کمک می کند تا در مقابل هر دانش آموزی که تحت شرایط خاص به یادگیری مطالب می پردازد دست بازی برای انجام کار های مختلف داشته باشید. با آن ها مطابق با نوع شخصیتشان برخورد کنید. با استفاده از تایپ شخصیتی سد ها و موانع آنها را از بین ببرید تا مطالب را بهتر و آسان تر درک کنند.

برای جذب موفقیت در این دانش آموزان فقط کافی است شخصیت روانی آن ها را مورد بررسی قرار دهید و مسیری درست برای هرکدام مشخص کنید. اگر معلم هستید، پس برای شما بسیار مهم خواهد بود که دانش آموزان به موفقیت دست بیابند و در جامعه از رشد فردی مناسب برخوردار باشند.

دانش آموزان برای پیشرفت نیاز به درک بهتر مطالب و آموزش مناسب دارند. همچنین لازمه این کار، فداکاری معلمان و سپری کردن زمان بیشتری با دانش آموزان است. اینکه شاهد این باشیم که دانش  آموزان ما به موفقیت دست پیدا می کنند یا مانند یک آهن ربا به جذب موفقیت مشغول هستند حس بسیار زیبایی به ما دست می دهد.

وجدانی آسوده خواهیم داشت و با خیالی آسوده به آموزش دیگر دانش آموزان خواهیم پرداخت. موفقیت هر فرد، چه خانواده، چه آشنا یا هرکسی برای ما بسیار خوشایند و دل نشین است. پس برای بهبود کیفیت تعاملات اجتماعی بهتر است، افراد جدیدالورود که همین دانش آموزان هستند به نحو احسن پرورش دهیم.

جمع آوری

برای دستیابی به بازد هی بیشتر در حیطه آموزشی “انواع یادگیری” باید با این ۴ متد های یادگیری از ابتدا آشنا باشید تا راحت تر به کار خود ادامه دهید. شخصیت هر دانش آموز را کشف کنید، روش موردعلاقه آن ها در یادگیری را دریابید و با همان روش به آن ها تدریس کنید.

 

منبع:

 

۴.۷/۵ - (۱۷ امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
1
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx