انواع ضربه تراپی و تکنینک های آن

یک نظر اضافه کنید
15 دقیقه زمان مطالعه

انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن

قبل از آشنایی با انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن، ابتدا باید فهمید منظور از ضربه و ضربه تراپی چیست. تعریف ضربه هم آسان و هم سخت است. در علم پزشکی، به هر آن چه که خارج از بدن به بدن آسیب وارد کند، ضربه یا تروما گفته می شود.

این ضربه ها روحی، روانی، جسمی یا فیزیکی هستند. به طور کلی، ضربه به هر نوع تجربه ای گفته می شود که درجات بالایی از ناراحتی را برای فرد ایجاد می کند. با این حال، ضربه یا تروما نیز مربوط به فردی است که آن را تجربه می کند. بنابراین، همه افراد به یک رویداد آسیب زا واکنش مشابهی نشان نمی دهند. به این ترتیب، انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن برای رفع چالش های منحصر به فرد وجود دارد.

ضربه یا تروما چیست؟

وقتی به کلمه ضربه یا “تروما” فکر می کنید؛ اولین چیزی که به ذهنتان می رسد چیست؟

فقط فکر کن.

به فکر کردن ادامه بده…

اکنون، هیچ زمینه ای به شما داده نشده است که در مورد کلمه «تروما» فکر کنید. با این حال، مغز شما از تجربیات و دانش گذشته خود برای یافتن ارتباط های شناخته شده با آن کلمه استفاده کرد. در این مورد، مغز شما کلمه «تروما» را به عنوان یک کلمه آشنا تشخیص داد. این روشی است که مغز انسان اطلاعات را تجزیه و تحلیل می کند. مغز اطلاعات را ارزیابی می کند تا بداند چگونه باید واکنش نشان دهد و چه کاری باید با اطلاعات انجام دهد.

مغز فردی که ضربه روحی را پشت سر گذاشته است نیز، همین روند را طی می کند. با این حال، مغزی که تحت تأثیر ضربه قرار گرفته است، همیشه نمی داند که چگونه بین چیزی بی ضرر و رویداد آسیب زای گذشته تفاوت قائل شود. در نتیجه، فردی که تحت تاثیر ضربه قرار گرفته، ممکن است به انواع اختلالات سلامت روان مبتلا شود و به شناخت انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن نیاز پیدا کند.

انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن

انواع معمول ضربه

در حالی که این فهرست به هیچ وجه کامل نیست، اینها برخی از منابع معمول تروما هستند:

  • رویدادهای خشونت جمعی و اجتماعی
  • جنگ
  • تصادفات اتومبیل
  • سوء استفاده جنسی / سوء استفاده فیزیکی / سوء استفاده عاطفی
  • غفلت دوران کودکی
  • خشونت خانگی
  • شاهد حوادث آسیب زا

ضربه تراپی چیست؟

روش ضربه تراپی که به آن EFT نیز گفته می شود، یکی از بهترین روش های آزاد سازی احساسات گیر افتاده و درمان بیماری های روان تنی مانند میگرن، کمردرد، افسردگی، جذب ثروت و توسعه فردی است.

ضربه تراپی نوعی گفت و گو درمانی با هدف درمان پیامدهای سلامت عاطفی و روانی ضربه است. از نظر بالینی، یک رویداد آسیب زا رویدادی است که در آن جان یک فرد در معرض تهدید قرار گرفته است یا شاهد تهدید زندگی فردی دیگری بوده است. تجربه مرگ فرد دیگری نیز می تواند باعث ایجاد مشکلات مربوط به ضربه برای افراد آسیب پذیر شود. مشخص نیست که چگونه و چرا مردم به ضربه واکنش متفاوتی نشان می دهند. ترکیبی از ژنتیک، خلق و خو و قرار گرفتن مکرر در معرض حوادث آسیب زا، همگی می توانند نقش داشته  باشند.

برخی از افراد می توانند از یک رویداد آسیب زا عبور کنند و تا سال ها پس از این واقعیت، واکنش های نامطلوب به آن را تجربه نکنند. دیگران ممکن است بیشتر در معرض آسیب های روانی باشند. اگر فردی بتواند با یک تهدید شدید کنار بیاید، آسیبی نمی بیند. هنگامی که فردی پس از عبور از خطر با مشکلی رو به رو می شود که از ضربه رنج می برد. زنان بیشتر از مردان آسیب های روانی ناشی از ضربه را تجربه می کنند. حدود۲۰% از کهنه سربازان جنگ با آسیب روانی دست و پنجه نرم می کنند.

ضربه تراپی به انواع خاصی از درمان اشاره دارد که برای درمان اثرات ضربه طراحی شده است. این مراقبت که مراقبت های ناشی از ضربه نیز نامیده می شود، بیشتر یک اصطلاح کلی است که از پزشکان سلامت روان و سایر متخصصان می خواهد در هنگام ارائه درمان به تجارب زندگی فرد توجه داشته باشند. رویکردهای آگاه از ضربه دستورالعمل هایی را برای ارائه بهترین مراقبت ممکن به بیماران با سابقه ضربه ارائه می دهد که شامل غربالگری بیماران از نظر ضربه، آموزش متخصصان در بهترین رویکردها برای درمان ضربه و همکاری با سازمان های دیگر است. این سازمان ها می توانند مدارس و محل های کار را شامل شوند تا اطمینان حاصل کنند که برای استفاده از دستورالعمل های مراقبت های ناشی از ضربه مجهز هستند. درمان های ضربه، مانند حساسیت زدایی از حرکات چشم و پردازش مجدد، زیر چتر درمان مبتنی بر تروما قرار می گیرند.

انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن

انواع ضربه تراپی

  • درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما
  • روان درمانی روان پویا
  • حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکات چشم
  • بررسی استرس حادثه بحرانی

قبل از اینکه بیمار در جلسه ضربه تراپی یا هر نوع درمانی برای مسائل عاطفی خود شرکت کند، برای او بسیار مهم است که اهداف و مقاصد خود را برای درمان درک کنند. با کمک تیمی از پزشکان، مشاوران یا مددکاران اجتماعی، بیماران می توانند تصمیم بگیرند که کدام نوع درمان ضربه برای نیازها و اهداف خاص آنها مفیدتر است. هنگامی که نوبت به درمان موثر شرایط سلامت روان و مسائل عاطفی می رسد، رویکردهای بسیار سفارشی شده و مناسب بهترین شانس بهبودی را به بیماران می دهد. ضربه تراپی متمرکز بر بیمار است و حول اهداف خاصی که بیمار برای بهبود آنها دارد متمرکز است.

اختلالات ناشی از ضربه “تروما”

  • اختلالات اضطرابی
  • اختلالات افسردگی
  • اختلالات پانیک
  • اختلالات شخصیت

اختلال استرس پس از سانحه PTSD(شایع ترین وضعیتی که با تروما درمانی درمان می شود.)

با توجه به اینکه ۳.۶ درصد از بزرگسالان آمریکایی در یک سال معین PTSD را تجربه می کنند و ۶.۸ درصد در مقطعی از زندگی خود تشخیص داده می شوند، این اختلال معمولاً با درمان تروما همراه است.

انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن

ضربه تراپی چگونه کار می کند؟

تا ۷۰% از بزرگسالان یک رویداد آسیب زا را در زندگی خود تجربه می کنند.۲۰% از این بزرگسالان به دلیل عوارض جانبی دچار یک پاسخ مرتبط با ضربه یا اختلال روان می شوند. خاطرات و احساسات ناشی از یک رویداد آسیب زا می توانند ناتوان کننده باشند.

اگرچه ضربه و اختلالات مربوط به  آن می تواند بسیار ناتوان ننده باشد؛ اما برای قربانیان امید وجود دارد.

بسیاری از انواع مختلف درمان می توانند علائم ناراحت کننده اختلالات مربوط به ضربه را درمان کنند. ضربه تراپی یکی از این روش هاست که برای قربانیان ضربه مفید است.

انواع تکنیک های ضربه تراپی

درمان های روان درمانی زیادی برای تروما وجود دارد. با این حال، تنها تعداد کمی از آنها توسط تحقیقات گسترده پشتیبانی می شوند و می توان آنها را «مبتنی بر شواهد» نامید. در حالی که هیچ «بهترین» درمانی برای تروما وجود ندارد، افراد ممکن است متوجه شوند که به یک نوع درمان نسبت به نوع دیگر بهتر پاسخ می دهند. در اینجا بهترین درمان ها برای نگرانی های مربوط به تروما وجود دارد.

۱. درمان شناختی رفتاری (CBT)

CBT بر شناخت الگوهای تفکر مشکل ساز و تلاش برای تغییر آنها تمرکز دارد، که سپس به تغییر الگوهای رفتاری کمک می کند. این درمان مستلزم آن است که فرد در قرار ملاقات های هفتگی شرکت کند تا مهارت هایی را بیاموزد که می توان از آن ها برای مدیریت علائم خود استفاده کرد. در طول دوره درمان، فرد مهارت های خود را در خارج از جلسات تمرین خواهد کرد. در همین حال، ارائه دهنده اطمینان حاصل می کند که هرگونه موانع را برطرف کرده و پیشرفت را برجسته می کند. به طور سنتی ۱۲ تا ۱۶ هفته طول می کشد.

انواع ضربه تراپی و تکنیک های آن

۲. درمان مواجهه طولانی مدت (PE)

این نوع خاصی از CBT است که در درجه اول از تکنیک های رفتار درمانی استفاده می کند. در PE افراد به تدریج در معرض خاطرات، عواطف، افکار و احساسات فیزیکی مربوط به تروما قرار می گیرند. از آنجایی که اجتناب از علائم رایج تروما است، PE به افراد کمک می کند تا از یادآوری تروما خودداری کنند. انواع مواجهه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مواجهه های خیالی: بازگویی جزئیات رویداد آسیب زا
  • مواجهه های درون تنی: مواجهه مکرر با موقعیت های مرتبط با تروما یا افرادی در زندگی روزمره خود که از آنها اجتناب کرده اند.
  • قرار گرفتن در معرض بینابینی: ایجاد و سپس تجربه احساسات فیزیکی ترسناک که با تروما مرتبط هستند اما در واقع بی ضرر هستند.

۳. درمان پردازش شناختی (CPT)

بر ارزیابی مجدد نحوه تفکر یک فرد پس از یک رویداد آسیب زا متمرکز است. این درمان نگرش مردم به خود، دیگران و دنیای اطرافشان را هدف قرار می دهد. اغلب تفکر مشکل ساز یا غیرمنطقی فرد را «گیر» نگه می دارد و بهبودی پس از ضربه را چالش برانگیز می کند.

پروتکل CPT به فرد کمک می کند تا آسیب و تأثیر آن بر تفکر خود را ارزیابی کند. یک فرد مهارت هایی را می آموزد تا ارزیابی کند که آیا افکارش واقعی هستند یا خیر و راه های مفیدتری برای فکر کردن در مورد آسیب خود ایجاد می کند. CPT به ویژه برای کسانی که در مورد رویداد آسیب زا خود شرمساری زیادی دارند، مفید است.

 ۴.درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما (TF-CBT)

TF-CBT که برای کودکان و نوجوانان طراحی شده است، برای بهبود طیف وسیعی از پیامدهای مربوط به تروما در خردسالان کار می کند. این درمان بین ۸ تا ۲۵ جلسه طول می کشد و درمان هم شامل کودک و هم یک مراقب یا بزرگسال مورد اعتماد می شود.

TF-CBT  یکی از مؤثرترین روش های تروما درمانی موجود برای کمک به بهبودی جوانان از اختلال استرس پس از سانحه است.۲ TF-CBT به سایر چالش های مرتبط با تروما مانند اضطراب، افسردگی و مشکلات رفتاری می پردازد. همچنین، مراقب یا بزرگسال مورد اعتماد می تواند ناراحتی خود را در مورد رویداد آسیب زای کودک تسکین دهد و مهارت های فرزندپروری مؤثر را بیاموزد.

انواع ضربه تراپی و تکنینک های آن

 ۵. درمان حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکات چشم (EMDR)

EMDR با بسیاری از روش های گفتار درمانی متفاوت است. نیازی نیست که فرد آسیب های خود را با جزئیات توضیح دهد. در عوض، شخص حرکات چشم یا ضربه زدن را در حین تمرکز روی تصویر مربوط به ضربه انجام می دهد. درمان EMDR به فرد کمک می کند تا از حالت گیر افتادن خارج شود تا مغز او بتواند فرآیند درمان طبیعی خود را طی کند. این برای کمک به فرد در حل سریع خاطرات آسیب زا طراحی شده است. برخلاف سایر روش های درمانی، هیچ تمرکزی روی تغییر احساسات، افکار یا رفتارهای مرتبط با تروما وجود ندارد. اغلب، درمان EMDR را می توان در جلسات بسیار کمتری نسبت به سایر روش های گفتار درمانی تکمیل کرد.

 ۶ پاداش: دارو

دارو را می توان در ترکیب با هر یک از روش های فوق استفاده کرد. متخصصان سلامت روان معمولاً مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) را برای نگرانی های مربوط به تروما مانند افسردگی و اضطراب تجویز می کنند. همچنین، برای کسانی که علائم هراس و اضطراب دارند، ممکن است بنزودیازپین ها برای استفاده در صورت نیاز تجویز شوند. با این حال، دارو فقط شدت علائم را کاهش می دهد. استفاده از آن به تنهایی اجازه نمی دهد که فرد از آسیب خود بهبود یابد.

یافتن یک درمانگر آگاه از تروما

کار با یک درمانگر که به طور خاص در یکی از این روش ها آموزش دیده یا دارای گواهینامه است، می تواند به شما در رفع آسیب های روحی کمک کند.

میزان موفقیت ضربه تراپی چقدر است؟

مطالعات نشان داده است که بین ۷۷ تا ۱۰۰ درصد از بیمارانی که در جلسات منظم و سفارشی درمانی تروما شرکت می کنند، علائم خود را کاهش می دهند. این با مطالعات انجام شده روی بیماران ترومایی که از داروها برای درمان علائم خود استفاده می کردند، همتراز است.

منابع:

 

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx